Durham County (Seizoen 3)

Durham County is een Canadese dramaserie van de zender The Movie Network, die in mei 2007 in première ging. De serie van Laurie Finstad-Knizhnik, Janis Lundman en Adrienne Mitchell gaat over rechercheur Mike Sweeney (Hugh Dillon), wiens wereld grotendeels bestaat uit seriemoordenaars, drugsdealers en andere psychopaten.

Durham County

Om ten volste van de serie te kunnen genieten valt het wel aan te raden om eerst de eerste twee seizoenen van deze spannende reeks te gaan zien. Voor degenen die Durham County nog niet kennen, is hier eerst een beknopte terugblik op de voorgaande seizoenen.

Seizoen 1
Als zijn partner tijdens het werk om het leven komt besluit Sweeney om samen met zijn gezin terug te keren naar het rustieke stadje waar hij ooit opgroeide. Maar ook Durham County is een stadje dat duistere geheimen kent. Er worden gruwelijke moorden gepleegd en Mike begint te vermoeden dat zijn oude jeugdvriend en buurman Ray Prager (Romano Orzari) daar wel eens meer vanaf zou kunnen weten. Het probleem is echter dat Mike zelf ook een dubbelleven leidt, waardoor een dodelijk kat-en-muisspel onstaat tussen de gedreven politieagent en de seriemoordenaar.

Seizoen 2
Mike Sweeneys gezin wist destijds maar net te ontkomen aan de seriemoordenaar uit het eerste seizoen. Sweeney moet zijn uiterste best doen om zijn gezin bij elkaar te houden. Zijn vrouw Audrey is door alle gebeurtenissen van hem vervreemd en zijn dochter Sadie is behoorlijk getraumatiseerd. Ondanks dat de psychopaat nu achter de tralies zit, blijft hij het gezin terroriseren. Alsof dat niet al genoeg ellende is, meldt zich nog een psychopaat die letterlijk over lijken gaat om de aandacht van Sweeney te krijgen.

Durham County 2

Seizoen 3
Na alle ellende uit de eerste twee seizoenen van Durham County zou je verwachten dat Mike Sweeney nu wel eens wat rust gegund zou worden. Niets is echter minder waar. Sweeney is bevorderd en is nu het hoofd van een speciaal team dat de moord op twee drugskoeriers onderzoekt. Met dochter Sadie gaat het gelukkig weer een stuk beter. Het meisje is afgestudeerd van de politieacademie en komt in Mike’s team als undercoveragente. Mike is daar niet zo blij mee maar besluit om haar de ruimte te geven. Mike heeft ook een nieuwe partner gekregen in de persoon van de Servische ex-militair Ivan Sujic (Michael Nardone). Als Ivans vrouw spoorloos verdwijnt, denkt Mike dat zijn nieuwe collega daar meer van af lijkt te weten. Nu Mike zijn duistere verleden van zich af heeft weten te schudden, leek het gezin een gouden toekomst tegemoet te gaan, maar dan slaat het noodlot genadeloos hard toe.

Hoofdrolspeler Hugh Dillon, die wel wat doet denken aan Vin Diesel, lijkt met elk seizoen van deze spannende serie meer in zijn rol van Mike Sweeney te groeien. Waar Sweeney in de vorige seizoenen nog door spoken uit zijn verleden werd gekweld is daar in het derde seizoen geen sprake meer van. Ook Laurence Leboeuf, die de dochter van Sweeney speelt is letterlijk met haar rol meegegroeid en speelt in dit seizoen een veel grotere rol dan voorheen. Het derde en eveneens laatste seizoen van Durham County begint dan ook zeer sterk maar kakt daarna wel wat in, alsof men het verhaal wat heeft willen rekken. Durham County is een serie die wat sfeer betreft wel wat doet denken aan klassiekers zoals Silence of the Lambs en Se7en. Ook de keuze voor Michael Nardone als Ivan was een schot in de roos. Ivan is een agent die je vriendelijk aankijkt, glimlacht en met twee woorden aanspreekt, maar ondertussen heb je constant het gevoel dat de beste man wat te verbergen heeft.

Durham County 3

Al met al kunnen we stellen dat dit een zeer goede politieserie betreft die zeker een vervolg had verdiend, ware het niet dat de kijkcijfers toch zwaarder hebben gewogen, dan de mening van de vele kijkers die destijds de serie op de televisie volgden. Ben je dus een liefhebber van series als Grimm, Dexter, The Bridge en The Killing, dan zul je deze Canadese serie ook zeker weten te waarderen.