Motordocu niet meer vertoond op Filmfestival

Thom Puiman (Juicyhil)

De documentaire over een nieuw opgerichte en inmiddels uit elkaar gevallen motorclub wordt niet meer vertoond op het Nederlands Film Festival. Op verzoek van de producent zijn ook twee vertoningen die nog stonden gepland geschrapt. Inmiddels zijn vervangende films gevonden, zegt een woordvoerder van het festival zaterdag.

De documentaire zou vrijdagavond voor het eerst worden getoond, maar na bedreigingen van leden van een motorclub ging dat niet door. Producent Cees van der Wel zei eerder op RTV Rijnmond dat een dag eerder al doodsbedreigingen waren binnengekomen.

Van der Wel zei dat vrijdag vier motorclubleden de première verstoorden. Volgens de woordvoerder van het filmfestival kwamen ze niet verder dan de foyer. De politie werd erbij gehaald, maar het bleef volgens de woordvoerder rustig en er werd niemand aangehouden.

De documentaire zou ook nog worden uitgezonden op RTV Rijnmond, maar een medewerker kon niet direct zeggen of dat nog doorgaat. Hij verwacht daar snel duidelijkheid over te hebben.

De documentaire, Fever, gaat over de oprichting van een nieuwe Antilliaanse motorclub. De club werd twee jaar gevolgd. Na veel strubbelingen is de club volgens Van der Wel uiteindelijk uiteengevallen. De mannen die de première verstoorden zouden een kleine rol in de documentaire spelen, maar wilden volgens Van der Wel niet met de voorzitter van de uiteengevallen club geassocieerd worden. Eerder zouden ze toestemming voor de uitzending hebben gegeven.