'Tweede Kunduzakkoord gaat niet lukken'

Het gaat niet opnieuw lukken om tot een Kunduzakkoord te komen. Dat zei fractievoorzitter van de SP in de Eerste Kamer Tiny Kox zaterdag in het Radio 1-programma Kamerbreed. "Het eerste Kunduzakkoord heeft geen van de betrokken partijen veel vruchten gebracht."

Kox verwees naar het zogenoemde Kunduzakkoord dat vorig jaar werd gesloten tussen VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie nadat het gedoogkabinet was gevallen. Omdat het kabinet geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft, wil het zich in de Tweede Kamer alvast verzekeren van steun van oppositiepartijen. Daarom volgen volgende week gesprekken met die partijen apart. SP, PVV en PvdD doen daar niet aan mee.

Kox sprak van een achterkamertjesberaad. Volgens hem denkt het kabinet onterecht dat partijen nog eens in zijn voor een akkoord zoals het Kunduzakkoord. De SP-senator sprak van een 'soepakkoord' omdat iedereen zijn eigen eisen kan inbrengen. "Als je van alles in het water gooit krijg je soep." Hij vergeleek de handelswijze verder met puzzelen met stukjes van meerdere puzzels door elkaar. "Dat heb ik mijn 2,5-jarig kleinkind zien proberen. Het is heel frustrerend."

Volgens Kox moeten er verkiezingen komen omdat de politiek in een impasse zit. Daar was Loek Hermans, fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer, het niet mee eens. "Nederland vraagt om oplossingen", stelde hij. Hij verweet de SP, PVV en PvdD juist dat ze niet aan tafel willen komen en daarmee zouden weigeren aan een oplossing mee te werken.

De VVD heeft volgens Kox macht over de PvdA omdat de VVD nog terecht kan bij D66 en CDA als de PvdA iets niet wil. De PvdA zou zichzelf hebben geïsoleerd door met de VVD in een kabinet te stappen.