Taalverloedering

Redactie

Toto69 stuurde via de submit de volgende column in:

Taalverloedering. Een begrip dat elke dag weer van toepassing is op steeds meer Nederlanders. Al vanaf groep drie leren kinderen schrijven en spellen, en toch lijkt het erop dat er steeds meer domme taalfouten gemaakt worden.

Een spelfoutje op zijn tijd is menselijk en totaal niet erg. Sterker nog, zelfs deze column zou wel eens een enkel spelfoutje kunnen bevatten. Hopelijk bent u degene die dit foutje weet te ontdekken. Wat bedoel ik met domme taalfouten? Laat ik vooropstellen dat ik straattaal en sms-taal voor het gemak maar niet mee laat tellen. Als ik dat wel doe, is het einde zoek. Taal is iets wat continu verandert. Dat is op zich niet erg, hoewel ik persoonlijk een grote afkeer heb tegen het gebruik van straattaal. Maar dat taal verandert, betekent nog niet dat men geen fatsoenlijke zinnen op papier hoeft te kunnen zetten. Facebook is een zeer bekend sociaal medium waarop iedereen zijn ei kwijt kan. Leuk, maar je ergert je er toch groen en geel aan wanneer je één zin leest met minstens vijf (domme) taalfouten.

Dyslexie is natuurlijk een uitzondering, maar zelfs dyslectici zijn in staat om een fatsoenlijke zin om papier te zetten zonder al te domme taalfouten te maken. “Je betekend voor mij echt heel erg veel en ik wil je echt niet meer kwijd.” Maak ik een grapje? Helaas niet. Dit soort zinnen zie ik regelmatig voorbijkomen op bijvoorbeeld Facebook of Twitter. Maar ach, een kind van twaalf mag toch best het woordje “betekent” fout spellen? Een kind van twaalf misschien nog wel. Maar een volwassene? Nota bene iemand die beweert een universitaire studie afgerond te hebben? Nu kan diegene moeite met de Nederlandse taal hebben, maar “kwijd” is toch wel een vrij beschamende fout. Ik kan nog wel duizenden andere fouten op gaan sommen, maar ik heb zo het idee dat een heel aantal mensen inmiddels mijn punt al wel begrijpt. Voor de lezers die mijn punt nog niet begrijpen, geen punt. In deze laatste alinea zal ik dit namelijk nog eens toelichten. Kinderen leren al vanaf groep drie spellen en schrijven, maar toch verloedert de taal meer en meer. Als dat zo doorgaat vermoed ik dat men in de toekomst niet eens meer een fatsoenlijke sollicitatiebrief kan schrijven. Dat is toch absurd? Ik vind van wel.

Dit is een serieus probleem waar we zeker iets aan kunnen doen, en zelfs moeten doen.