'Toezicht op voedsel is kapotbezuinigd'

anoniem_22072019025900

In tien jaar tijd is zo veel bezuinigd op de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat het instituut nauwelijks ergens de tanden in kan zetten. Hierdoor kan Nederland een groot voedselschandaal zoals de uitbraak van de EHEC-bacterie twee jaar geleden in Duitsland totaal niet aan. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit een onderzoek van de stichting Maatschappij en Veiligheid, die onder leiding van Pieter van Vollenhoven staat.

Het toezicht van de NVWA zou aan alle kanten rammelen. De onderzoekers wijzen erop dat het aantal werknemers terugliep van 3700 naar 2175.Ook zou het als een grote fout worden gezien dat de Keuringsdienst van Waren, die later opging in de NVWA, werd ondergebracht bij het toenmalige ministerie van Landbouw. Hierdoor zou volksgezondheid niet meer tellen. "Bij Landbouw gaan exportbelangen al snel boven alles', zegt oud-minister Cees Veerman in het onderzoek.

Verschillende onderzoekers en deskundigen, onder wie een oud-projectleider bij de NVWA, pleiten er in de krant voor het toezicht op de voedselveiligheid onder te brengen bij het ministerie van Volksgezondheid. De NVWA wilde volgens de krant niet reageren.