VN stemt in met vernietiging chemische wapens SyriŽ

De VN-Veiligheidsraad heeft vrijdagnacht unaniem ingestemd met het veiligstellen en vernietigen van de chemische wapens van Syrië. De stemming na twee weken intensieve onderhandelingen markeren een grote doorbraak. Sinds het uitbreken van de opstand in Syrië reageerde de veiligheidsraad vooral alsof hij verlamd was.

"De historische resolutie van vandaag is het eerste hoopvolle nieuws over Syrië in een lange tijd", zei secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon meteen na de stemming tegen de raad. Wel benadrukten hij en anderen dat veel meer moet worden gedaan om de gevechten die al meer dan honderdduizend doden hebben geëist te stoppen.

"Een rood licht voor een type wapen betekent geen groen licht voor het gebruik van andere wapens", zei Ban. "Dit is geen vrijbrief om met conventionele wapens te doden."

Syrië moet de duizend ton chemische wapens die het heeft voor halverwege volgend jaar hebben vernietigd. Hier wordt in november mee begonnen. Als Syrië tegenwerkt, moet de Veiligheidsraad een nieuwe resolutie aannemen over de te nemen maatregelen. Hierdoor kan Rusland, een bondgenoot van Syrië, iedere vorm van straf verhinderen als het dat wil.

In de resolutie wordt overigens niet gerept over wie de chemische wapens heeft ingezet. Sommige Westerse landen hadden hierom gevraagd zodat het Internationaal Strafhof in Den Haag vervolging kon instellen. Volgens diplomaten is hierover gesproken, maar maakte Rusland bezwaar.