FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 26 juli 2013

Desi Bouterse mag hand paus kussen

Desi Bouterse heeft zondag een korte ontmoeting met paus Franciscus in Rio de Janeiro. De president van Suriname, werd daarvoor uitgenodigd door zijn Braziliaanse ambtgenoot Dilma Rousseff. Dat bevestigt de Braziliaanse ambassade in Paramaribo aan Novum Nieuws.

Paus Franciscus is momenteel in de Braziliaanse miljoenenstad in het kader van de Wereldjongerendagen, een internationale bijeenkomst voor jongeren die jaarlijks door de katholieke kerk wordt georganiseerd. Zondagochtend staat een grootse misviering op het programma, die wordt voorgegaan door de paus.

Speciaal voor die gelegenheid heeft de president Rousseff alle staatshoofden van Zuid-Amerika uitgenodigd, en dus ook Desi Bouterse.

"Na aankomst op het vliegveld van Rio de Janeiro zal Bouterse door de Braziliaanse regering worden opgehaald met een helikopter", vertelt de Braziliaanse ambassadeur in Paramaribo, Marcelo Baumbach. "Samen met de presidenten van Argentinië en Bolivia zal hij daarna naar de misviering met de paus worden gevlogen. Achteraf zullen de staatshoofden de gelegenheid hebben om paus Franciscus kortstondig te ontmoeten. Uitgebreide discussies staan echter niet op het programma."

Volgens de ambassadeur is zijn regering blij met het aanstaande bezoek van Bouterse aan Rio. "We zijn opgetogen dat meerdere staatshoofden van het Zuid-Amerikaanse continent onze uitnodiging hebben aanvaard. De huidige paus is zelf een Zuid-Amerikaan. We wilden deze gelegenheid dus aangrijpen als een mooie kans om het hele continent dichter bij elkaar te krijgen."

Op het programma staat geen gesprek tussen Bouterse en Rousseff gepland, al is het volgens de Braziliaanse diplomaat 'niet uitgesloten' dat ze elkaar toch zullen spreken.

Bouterse is zelf geen katholiek, maar aanhanger van een evangelische kerkstroming. De voormalige legerleider, veroordeeld voor drugssmokkel en hoofdverdachte van de Decembermoorden, werd wel katholiek opgevoed. Zo ging hij tijdens zijn schooltijd in Paramaribo naar het rooms-katholieke internaat Sint-Jozef, geleid door de fraters van Tilburg.

Eekhoorn heeft de pest

Tijdens routinecontroles op de gezondheid van de dieren bleek dat een eekhoorn in het Los Angeles National Forest de pest had. Dat schrijft NOS.

Het nationaal park is deels afgesloten vanwege de pesteekhoorn. Of het dier behandeld wordt is niet bekend. Wel worden andere eekhoorns inmiddels ook getest op de pest.

De zwarte dood komt wereldwijd nog actief voor bij knaagdieren in deze gebieden en slaat enkele tientallen keren per jaar over op mensen. 

In en rond LA gebeurde dat in de afgelopen dertig jaar vier keer. Gelukkig overleeft bijna iedereen de ziekte tegenwoordig dankzij antibiotica.

Arrestatiebevelen voor oud-leiders M23

Congo heeft internationale arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen vier voormalige leiders van de rebellenbeweging M23. Dat heeft een woordvoerder van de Congolese regering vrijdag gezegd. Naar verluidt bevinden de vier mannen zich in Rwanda.

In een verklaring zei de woordvoerder dat de arrestatiebevelen onder meer zijn uitgevaardigd wegens misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en marteling. Donderdag werden de arrestatiebevelen doorgestuurd naar Rwanda. Congo verklaarde 'met belangstelling' uit te kijken naar de reactie van het buurland.

Rwanda heeft altijd ontkend de rebellengroep te steunen, ondanks bewijzen daarvoor die in handen zijn van de Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties.

De oud-leiders zijn ex-voorzitter van M23 Jean-Marie Runiga en de vroegere militaire bevelhebbers Baudouin Ngaruye, Eric Badege en Innocent Zimurinda.

Serveerster geeft 5000 dollar terug

Toen serveerster Jennifer Shaw een envelop vond met 5000 dollar erin, stak ze het geld direct in haar schort - om het terug te gaan geven aan de rechtmatige eigenaar, wel te verstaan.

De vrouw werkt bij het restaurant Mercer's Steak and Seafood in Savannah, Georgia. Ze kon zich de mannen die zojuist aan tafel hadden gezeten nog herinneren en wist ze terug te vinden. Voor haar goede daad kreeg ze van de rechtmatige eigenaar een vindersloon van 100 dollar.

Restauranteigenaar Mark Egan vertelt trots: "Het gebeurt maar weinig dat mensen in een restaurant als dit iets verliezen. Als het dan een keer gebeurt is het heel fijn om te weten dat ons personeel betrouwbaar is."

Dit liedje uit 1918 (joechei! copyrightvrij!) blijkt een eeuw later nog even waar: 'everything is peaches down in Georgia.'

[WK] Schoonspringer Chong pakt derde titel op een rij

Schoonspringer He Chong heeft vrijdag zijn derde opeenvolgende gouden WK-medaille gewonnen op de 3-meterplank. Alleen de Amerikaan Philip Boggs ging de Chinees voor, tussen 1973 en 1978. De Rus Evgeny Kuznetsov en Yahel Castillo uit Mexico completeerden het podium in Barcelona.

Bij het synchroonzwemmen won het Russische team goud op de vrije oefening. Spanje werd tweede, gevolgd door Oekraïne. Voor Rusland was het al de zesde gouden medaille in Barcelona. Alleen China doet het met zeven gouden plakken beter.

[EK<19] Oranje uitgeschakeld na nederlaag

Het Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar heeft de halve finale van het EK vrijdag niet weten te bereiken. Oranje verloor de derde groepswedstrijd in Litouwen met 3-2 van Spanje, dat zich samen met Portugal voegde bij de laatste vier.

Oranje begon heel aardig en kwam na ruim een halfuur op voorsprong. De Spaanse goalie wist een kopbal niet goed te verwerken, waarna Clint Leemans van dichtbij het net liet bollen. Nederland stond toen virtueel net als Spanje en Portugal op zes punten. Oranje zou vanwege het doelsaldo echter als derde eindigen in de groep.

Nederland ging dan ook hard op zoek naar een tweede treffer. Anass Achahbar verprutste vlak na rust een dot van een kans door de ver uit zijn goal gekomen doelman met een kunststukje te willen verschalken. Hij raakte de bal verkeerd, waarna de bal langzaam naar de keeper rolde.

Oranje had daarna moeite kansen te creëren. Spanje was aan de andere kant wel succesvol. Sandro Ramirez kon in de 68e minuut simpel inkoppen: 1-1. In de laatste tien minuten verzekerden de Spanjaarden zich vervolgens van drie punten. Achahbar maakte de stand in blessuretijd via een strafschop nog wat draaglijker: 3-2.

Portugal, dat Oranje eerder met 4-1 versloeg, was nu met 4-2 te sterk voor gastland Litouwen. Servië en Frankrijk zijn de andere halvefinalisten.

Tourbaas ziet ronde voor vrouwen niet zitten

Christian Prudhomme is niet enthousiast over een Tour voor vrouwen. De tourbaas noemt zo'n ronde 'ongetwijfeld niet realiseerbaar' en niet praktisch', meldt het Belgische Sporza. Onder anderen Marianne Vos strijdt voor een vrouwentour.

Een petitie voor een Tour voor vrouwen, gestart door Vos en drie andere wielrensters, is inmiddels bijna tachtigduizend keer ondertekend. De Britse politica Harriet Harman schreef Prudhomme een open brief waarin ze vroeg om een Tour voor vrouwen te organiseren.

"Het was beter om een gesprek met ons aan te gaan in plaats van een petitie op te starten of ons een open brief te bezorgen. We staan open voor alles en vrouwenwedstrijden zijn natuurlijk erg belangrijk", zegt de Fransman. "Maar de Tour is een enorme machine, die we niet steeds groter kunnen maken. Dat is onmogelijk."

Er was vrijdag ook goed nieuws voor het vrouwenwielrennen. De Ronde van Groot-Brittannië wordt volgend jaar voor vrouwen georganiseerd. De vijfdaagse ronde wordt verreden in mei. De mannen rijden in september acht etappes.

WŁst was liever in Thialf gebleven

Ireen Wüst had liever gezien dat Thialf als het nieuwe nationale schaatscentrum was aangewezen. "Ik hou zelf wel van nostalgie, heb er zelf mooie momenten beleefd", zei de TVM-schaatsster vrijdag op de ploegwebsite. Ze benadrukt echter dat het vooral belangrijk is dat er een nieuwe baan met topsportfaciliteiten komt.

"Of dat in Almere of Heerenveen is, dat is me eigenlijk een beetje om het even. Ik heb een heel mooi huis in Heerenveen, dus het zou wat makkelijker zijn als het in Heerenveen was", vertelt Wüst. De KNSB en het NOCNSF kozen vrijdag voor de Icedome in Almere.

"Maar ik neem aan dat de mannen die er objectief naar gekeken hebben er goed over hebben nagedacht", ging Wüst verder. "Als het dan Almere is dan verkassen we gewoon naar Almere. Dan moeten we maar zorgen dat daar nieuwe geschiedenis geschreven gaat worden."

Op de vraag of schaatsen niet bij Friesland hoort reageert ze afwijzend. "Er zijn wel meer mensen met een kloppend schaatshart dan alleen de Friezen. Bovendien ligt Almere wat centraler, dan kan het zijn dat meer mensen een kloppend schaatshart krijgen."

Ook Mark Tuitert zegt dat Heerenveen sentimentele waarde voor hem heeft. "Het blijkt wel uit deze schaatsklucht dat schaatsen leeft in Nederland, ook in hartje zomer", zei hij in RTL Boulevard. Sven Kramer stelde dat de schuld ook bij Thialf zelf ligt. "Mijn emotie ligt wel bij Thialf, maar ik zie ook wel dat ze kansen hebben laten liggen en dat anderen dat dan oppakken."

Vertonghen mist mogelijk seizoensopening

Tottenham Hotspur kan twee tot drie weken niet beschikken over verdediger Jan Vertonghen. Dat laten de Londenaren vrijdag weten. De oud-Ajacied, die zich woensdag in een oefenduel tegen Sunderland blesseerde aan zijn enkel, mist daardoor mogelijk de openingswedstrijd van het seizoen.

De Spurs treffen 18 augustus Crystal Palace. Vertonghen maakte vorig seizoen tijdens zijn debuutseizoen veel indruk in Engeland, en werd zelfs verkozen in het Premier Leagueteam van het jaar. De Belg kwam over van Ajax.

Politie zoekt vermiste broertjes

De politie is met man en macht op zoek naar twee vermiste broertjes. De jongens 8 en 12 jaar zijn zondag door hun moeder uit een opvanginstelling in Hoek van Holland meegenomen. Sindsdien zijn ze niet meer gezien. Een van de jongens heeft een nierziekte en het is niet bekend of hij medicijnen bij zich heeft, laat de politie vrijdag weten.

De 29-jarige moeder haalde de twee jongens weg uit het opvangcentrum tijdens een bezoek. De 12-jarige jongen heeft een nierziekte. Als hij geen medicijnen krijgt kan de ziekte levensbedreigend zijn. De jongens en de moeder komen oorspronkelijk uit Brazilië. Volgens de politie bestaat er een kans dat de moeder daar naartoe wil.

Het drietal zou samen reizen met een 48-jarige man. Hij is de vader van een van de jongens. Ook een 16-jarig neefje en een 18-jarig nichtje zouden bij het gezelschap zijn.

De politie is zondag direct na hun vermissing begonnen met een burgernetactie waarbij burgers worden ge-sms't, gebeld en gemaild met een oproep en signalement. Ook is een oproep verspreid via sociale media en zijn bestuurders taxi's, trams en bussen en taxichauffeurs geïnformeerd over de verdwijning.

Voor informatie Kayo en Weslen

Bieber rochelt op Beliebers

Het feit dat Justin Bieber het voor elkaar heeft gekregen om zich tien hele dagen niet als een idioot te gedragen, is op zichzelf al nieuws. De tienerster zal de elfde dag helaas niet meer halen.

TMZ meldt namelijk dat hij donderdag zijn eigen fans heeft bespuugd. Een hele massa meisjes had zich onder zijn hotelkamer in Toronto verzameld. Hij postte daar zelf een foto van op Instagram. Duidelijk te zien is dat veel fans een fototoestel of telefoon vasthouden.

Daarom is het niet erg slim dat Bieber eens flink zijn holtes leegschraapte, waarna hij op het publiek onder het balkon rochelde. Vrijwel direct stonden foto's van het incident online. Er is niet bekend of Bieber iemand heeft geraakt.

Mocht dat het geval zijn, dan is het goede nieuws dat Bieber geen hepatitis heeft. De DJ die hij anderhalve week geleden in het gezicht rochelde liet zich testen en bleek niet ziek geworden. Het is natuurlijk wel mogelijk dat Justin de ziekte in de afgelopen tien dagen heeft opgelopen.

De FOK! Voetbalmanager 2013-2014 is van start

De FOK! Voetbalmanager is terug. Na een spannend vorig voetbalseizoen staan de clubs nu aan de vooravond van wat weer een fraai seizoen belooft te worden. FOK! is er bij met de Voetbalmanager 2013/2014, waar jij kunt laten zien dat je het managen van een team beter kunt dan de coaches van de Eredivisie-teams.

Het spelconcept is hetzelfde als vorig jaar: je stelt een team samen van elf spelers, die punten halen voor uitslagen uit de werkelijkheid in de Eredivisie. Eén ronde in de FOK! Voetbalmanager staat gelijk aan twee KNVB-speelronden in de Eredivisie. Voor dit seizoen zijn de sluittijden van de manager iets verlaat, zodat je iets meer tijd hebt om aan jouw team te sleutelen.

Vanaf vrijdag 2 augustus 2013 gaat de eerste speelronde in de Eredivisie 2013/2014 van start. Tot eind augustus is de transfermarkt nog volop in beweging, dan kan er nog van alles gebeuren. Dat belet ons echter niet om alvast van start te gaan: de spelers die zijn vertrokken uit de Eredivisie zullen op inactief worden gezet (een rood kleurtje in Teammanagement) en ook zullen nieuwe spelers toegevoegd worden.

Als je de vertrokken spelers in je team hebt, halen ze geen punten meer maar je team wordt ook niet ongeldig. Je kunt ze gewoon verkopen tegen de waarde die de speler dan heeft, minus enkele transferkosten. Deze bedragen 8%. Tot de eerste ronde vastgezet wordt, op vrijdag 2 augustus 2013 om 18:59 uur, worden geen transferkosten berekend.

Kijk verder bij de Speluitleg wat de regels zijn, en bij de Puntentelling kun je vinden wat je spelers opleveren voor iedere actie in het echt. Er worden per managerronde twee KNVB-speelronden aangehouden, dat betekent grofweg twee weekenden.

Ook dit jaar zijn er voor de beste managers weer toffe prijzen te winnen. Deze zullen in een later stadium in een apart bericht bekend worden gemaakt.

Kan je niet wachten om aan de FOK! Voetbalmanager deel te nemen? Schrijf je dan snel in! Je moet wel geregistreerd zijn op FOK!

Let op! De eerste ronde begint dus op vrijdag 2 augustus om 18:59 uur, diezelfde avond wordt de eerste wedstrijd gespeeld in de Eredivisie. Na die tijd kun je geen team meer opslaan totdat de eerste ronde voorbij is. De manager zal weer opengaan voor Speelronde 3/4 in de nacht van zondag 11 op maandag 12 augustus om 0:00 uur. Aanmelden kan altijd, zolang de Voetbalmanager duurt.

Tot slot willen we je komend seizoen veel succes wensen. En uiteraard ook veel plezier met de nieuwe Voetbalmanager 2013/2014 van FOK!

Mochten er nog spelersnamen niet goed zijn, of heb je transfernieuws voor ons, dan kun je ons zo bereiken:
via PM aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), via mail fokmanagers[at]fok.nl (zonder uitroepteken), of via een bericht in het speciale Voetbalmanager 2013/2014-topic in het VBL-forum.

Zynga noteert rode cijfers

Gamebedrijf Zynga heeft in het afgelopen kwartaal een verlies gedraaid van 15,8 miljoen dollar (11,9 miljoen euro). Daarnaast daalde de omzet met 31 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf, dat vooral bekend is van het boerderijspel Farmville, donderdagnacht bekendgemaakt.

Zynga ziet zijn omzet steeds verder krimpen. In de periode van april tot en met juni werd 231 miljoen dollar omgezet. Dat was een kwartaal eerder nog ruim 260 miljoen dollar. De omzetdaling wordt veroorzaakt door een dalend aantal spelers. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal dagelijks unieke spelers met 33 miljoen gedaald naar 39 miljoen.

Het gamebedrijf ontsloeg vorige maand achttien procent van zijn personeel verspreid over diverse kantoren in de Verenigde Staten. In maart werden ook al drie kantoren gesloten. Begin deze maand maakte het bedrijf bekend dat het Don Mattrick had aangesteld als directeur. Mattrick werkte voorheen bij Microsoft waar hij verantwoordelijk was voor onder meer Xbox 360.

Voor het lopende kwartaal verwacht Zynga wederom verlies te lijden. De omzet zou verder dalen naar 175 tot 200 miljoen dollar, terwijl het bedrijf een verlies verwacht tussen de 14 en 43 miljoen dollar.


Zynga noteert rode cijfers (Foto: Novum)

Rollenspel Mario & Luigi behoudt eerste plek

Het rollenspel Mario & Luigi: Dream Team Bros voor Nintendo 3DS staat deze week voor de tweede opeenvolgende week op de eerste plaats van de verkooptoptien. De actiegame The Last of Us voor Playstation 3 staat wederom tweede, gevolgd door De Sims 3: Exotisch Eiland voor pc, blijkt vrijdag uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

De verkooptoptien van GfK toont ook aan dat Call of Duty: Black Ops 2 na 37 weken in de top tien uit de lijst lijkt te verdwijnen. Het schietspel is vier plaatsen gezakt van de zesde naar de tiende plek. Concurrent Battlefield 3 heeft juist een sprong gemaakt van de tiende naar de vierde plaats.

De actiegame Bioshock Infinite en het avonturenspel Luigi's Mansion 2 voor de Nintendo 3DS maken een terugkeer in de verkooptoptien. Deze spellen komen binnen op de zevende en achtste plaats.

01. Mario & Luigi: Dream Team Bros (Nintendo 3DS)
02. The Last of Us (Playstation 3)
03. De Sims 3: Exotisch Eiland (pc)
04. Battlefield 3 (Playstation 3)
05. Lego City Undercover (Nintendo 3DS)
06. Skylanders Giants (Nintendo Wii)
07. Bioshock Infinite (Playstation 3)
08. Luigi's Mansion 2 (Nintendo 3DS)
09. FIFA 13 (Playstation 3)
10. Call of Duty: Black Ops 2 (Playstation 3)


Rollenspel Mario & Luigi behoudt eerste plek (Foto: Novum)

Libische activist doodgeschoten

Een Libische activist en uitgesproken criticus van de Libische regering is vrijdag doodgeschoten in de Oost-Libische stad Benghazi. Dat hebben de Libische veiligheidsdiensten bekendgemaakt.

Abdul Salam al-Musmari werd na het vrijdaggebed door een auto klemgereden en van dichtbij doodgeschoten. Wie de moord heeft gepleegd en waarom is nog niet bekend.

Al-Musmari was een advocaat die leiding gaf aan een groep actievoerders die in 2011 de eerste protesten tegen wijlen Moammar Gadhafi organiseerde. Na de val van Gadhafi had hij felle kritiek op de Moslimbroederschap, die het nu voor het zeggen heeft in Libië.

Turkije waarschuwt Koerden SyriŽ

Turkije heeft de Koerden in Syrië gewaarschuwd geen 'verkeerde en gevaarlijke' stappen naar autonomie te zetten. Volgens premier Recep Tayyip Erdogan heeft een Turkse functionaris deze boodschap overgebracht aan Saleh Muslim, de leider van een militante Koerdische groep in Syrië, die vrijdag in Turkije een onderhoud had met vertegenwoordigers van Turkse inlichtingendiensten.

De Turkse autoriteiten maken zich zorgen over de toenemende macht van Syrisch-Koerdische militanten in gebieden langs de Turks-Syrische grens. Deze zorgen worden aangewakkerd door berichten dat de Koerden in Syrië een autonome regio in deze gebieden willen vormen. De Syrisch-Koerdische groep, die banden onderhoudt met Turks-Koerdische rebellen, veroverde deze week na gevechten met radicaalislamtische groepen een stad in de buurt van de grens met Turkije.

Erdogan zei dat 'de noodzakelijke waarschuwing is afgegeven dat de stappen die zij zetten verkeerd en gevaarlijk zijn'.

VS willen twee gevangenen Guantanamo naar Algerije

De Verenigde Staten willen twee gevangenen die nu vastzitten in de gevangenis Guantanamo Bay op Cuba overbrengen naar Algerije. Dat heeft het Witte Huis vrijdag bekendgemaakt. De Amerikaanse regering wil de omstreden gevangenis sluiten.

Volgens perschef van het Witte Huis Jay Carney gaat het Pentagon de plannen voorleggen aan het Congres. De regering van president Barack Obama wil dat het Congres de beperkingen voor het terugsturen van gevangenen naar hun thuisland opheft.

Kleine verliezen op Wall Street

De beurzen in New York lieten vrijdag tijdens een vrij rustige handelsdag overwegend lichte verliezen zien. De handel kreeg wat tegenwind van tegenvallende bedrijfsresultaten. Een goed cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen zorgde voor enige verlichting.

De Dow-Jonesindex stond richting het slot van de handelsdag 0,1 procent lager op 15.538 punten en de S&P 500 daalde 0,1 procent tot 1689 punten. De Nasdaq steeg licht tot 3608 punten.

De maker van computerspelletjes voor het internet Zynga zakte ruim 14 procent. Het bedrijf kwam met teleurstellende winstverwachtingen en maakte bekend af te zien van de plannen om zich met onlinegokken bezig te gaan houden.

Goudproducent Newmont Mining meldde een onverwacht kwartaalverlies, maar steeg desondanks 1,1 procent. Internetreisbureau Expedia stelde teleur met de winst en stond liefst 26,3 procent in de min.

Koffieketen Starbucks gaf donderdag na het slot van de handel aan het beste kwartaal in zijn 42-jarige bestaan achter de rug te hebben. De omzet groeide daarin met 13 procent, terwijl de operationele winst met een kwart toenam ten opzichte van het voorgaande jaar. Het aandeel Starbucks won 7,4 procent.

Webwinkel Amazon meldde donderdag nabeurs een verlies van 7 miljoen dollar over het afgelopen kwartaal, dat ontstond door investeringen in magazijnen en digitale content. Analisten rekenden in doorsnee op een winst van 28 miljoen dollar. Amazon poetste een eerder koersverlies weg en steeg 2,9 procent.

Ook computerspelontwikkelaar Activision Blizzard stond in de schijnwerpers. Activision neemt het controlerende belang van moederbedrijf Vivendi voor ruim 8 miljard dollar over. Het aandeel Activision won 15,2 procent.

De Universiteit van Michigan maakte vrijdag bekend dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen in juli het hoogste niveau heeft bereikt in 6 jaar. Amerikanen zijn positiever geworden dankzij het herstel op de huizenmarkt, de stijgende beurskoersen en de aantrekkende arbeidsmarkt.

De fabrikant van elektrische auto's Tesla Motors profiteerde van een adviesverhoging van Deutsche Bank en ging 4,1 procent omhoog.

De euro noteerde 1,3279 dollar, tegen 1,3259 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van ruwe Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 104,68 dollar per vat. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper.

Cuba viert Dag van de Revolutie

Cuba heeft vrijdag stilgestaan bij de zestigste verjaardag van de mislukte aanval van Fidel Castro en zijn troepen op de Moncada-barakken in Santiago, het officieuze begin van de Cubaanse Revolutie. Bevriende leiders reisden af naar Santiago om de plechtigheden in bijzijn van de Cubaanse president Raul Castro bij te wonen.

Duizenden mensen waren samengekomen op het zonovergoten plein voor de barakken. Onder het hoge bezoek uit het buitenland waren de Venezolaanse president Nicolas Maduro, de Boliviaanse president Evo Morales, de Uruguyaanse leider José Mujica en Nicaragua's president Daniel Ortega.

De bevriende leiders gaven retorische staaltjes ten beste in toespraken waarin ze trouw zwoeren aan Cuba, uithaalden naar het Amerikaanse 'imperialisme' en het Amerikaanse economische embargo tegen Cuba, de loftrompet staken over de overleden president van Venezuela Hugo Chavez en zeiden dat de Cubaanse Revolutie gewapende en politieke opstanden in hun eigen landen hebben geïnspireerd.

Bolletjesslikker ontsnapt uit Vumc

Uit het VU medisch centrum in Amsterdam is donderdagavond een bolletjesslikker ontsnapt. De man was eerder op de dag aangehouden op Schiphol en uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. Daar verloren de twee marechaussees die hem bewaakten hem uit het oog.

De bolletjesslikker sprong uit een raam op de eerste verdieping naar beneden en nam de benen. De marechaussee wist hem in samenwerking met de Amsterdamse politie een paar uur later in Diemen in de kraag te vatten, aan het einde van de avond.

De vele drugskoeriers die op Schiphol worden gepakt zeggen geregeld dat ze zich niet lekker voelen, legt een woordvoerder van de marechaussee uit. "En dan brengen we ze vaak preventief naar een ziekenhuis."

Politie zet druktemeter in tijdens Canal Parade

De Amsterdamse politie zet dit jaar een app in om de drukte te meten tijdens de botenparade van de Gay Pride, meldt de politie vrijdag. De applicatie werd ook al ingezet tijdens de troonswisseling, maar toen kon de druktemeter niet getest worden uit vrees voor overbelasting van het mobiele netwerk. Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse en de Tilburgse Kermis is de meter wel succesvol ingezet.

Met het programma kan zowel de politie als het publiek in een oogopslag zien waar het erg druk is. De druktemeter is bedoeld als aanvulling op de camerabeelden. "Als ergens een rode vlek ontstaat, dan kan ik de collega's op straat direct vragen hoe de situatie daar is", legt crowdmanager Sander van der Pas uit.

Als het ergens echt te druk wordt, dan kan de politie direct een bericht sturen naar alle gebruikers van de app. "Denk aan 'Het Rembrandtplein is vol, maar aan de Amstel is nog ruimte genoeg'." Het programma geeft ook informatie over bijvoorbeeld de route van de botenparade.

De botenparade van de Gay Pride wordt volgende week zaterdag gehouden en trekt elk jaar honderdduizenden bezoekers. Dit jaar varen onder anderen Ronald de Boer, Patrick Kluivert en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) mee.

Oppasmoeder vrijgesproken van mishandeling

Een 40-jarige vrouw uit Utrecht is vrijdag door de rechtbank in de domstad vrijgesproken van het mishandelen van vier jonge kinderen in 2007 en 2008. Volgens de rechters is er onvoldoende bewijs voor haar betrokkenheid. Justitie had tweeënhalf jaar cel geëist.

De oppasmoeder zou in mei 2008 een drie maanden oude baby dusdanig hebben mishandeld, dat het kind hersenbeschadiging opliep. Daarvoor zou ze nog drie andere kinderen die aan haar zorg waren toevertrouwd hebben toegetakeld. De vrouw heeft de mishandelingen altijd ontkend.

Volgens de rechters staat vast dat twee van de vier kinderen slachtoffer zijn geworden van mishandelingen. Het is echter niet te zeggen door wie dat is gebeurd en wanneer. Bij de twee andere kinderen kan niet met zekerheid worden gezegd dat het om mishandeling gaat. De verwondingen zouden ook op een andere manier kunnen zijn ontstaan.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie laat in een reactie weten teleurgesteld te zijn over de uitspraak. Justitie gaat het vonnis 'uitgebreid en zorgvuldig' bestuderen voordat een beslissing wordt genomen over een eventueel hoger beroep.

Buitenlandse truckers lappen halve ton

Buitenlandse vrachtwagenchauffeurs hebben afgelopen week bijna 53.000 euro moeten betalen bij drie grote verkeersacties. Ze kregen boetes opgelegd voor overtredingen van de arbeidstijdenwet en technische mankementen, meldt de politie vrijdag.

Bijna tien procent van de 182 gecontroleerde buitenlandse vrachtwagens reed rond met een tachograaf waarmee geknoeid was. Chauffeurs kunnen zo langer dan toegestaan achter het stuur zitten. Negen truckers kregen hiervoor een rijverbod. Ook werden boetes uitgedeeld wegens slechte banden en gebrekkige remmen.

De controles vonden plaats op de A67 bij Venlo, de A28 bij Zwolle, de A15 bij Zetten en de A16 bij Moerdijk en werden gecoördineerd door TISPOL, een internationaal werk van politiediensten. Ze zijn volgens de politie nodig omdat vermoeidheid en technische mankementen de veiligheid op de weg in gevaar brengen.

Betogers bekladden kathedraal Chili

Deelnemers aan een pro-abortusdemonstratie in de Chileense hoofdstad Santiago hebben donderdag de belangrijkste kathedraal van het land beklad.

De groep vandalen had zich afgesplitst van de protestmars en stormde tijdens een kerkdienst naar binnen. Ze bekladden de muren van de kathedraal met pro-abortusleuzen. Ook vernielden ze ornamenten en sleepten ze kerkbanken uit de kathedraal naar het Plaza de Armas, het plein voor het godshuis. De politie greep in.

Abortus, zelfs om medische redenen of in het geval van een verkrachting, is verboden in Chili. De regering van de Chileense president Sebastian Pinera is niet van plan het verbod te versoepelen. Pinera veroordeelde vrijdag de vandalen. "We verwerpen dit soort acties", zei hij. "Dit betekent geen respect voor de rechten van anderen. Ze zijn niet tolerant en handelen in strijd met hun eigen visie."

Machinist Spanje verdacht van roekeloosheid

De Spaanse autoriteiten verdenken de machinist van de hogesnelheidstrein die woensdag bij Santiago de Compostela ontspoorde van roekeloosheid. Dat heeft de politie vrijdag gezegd.

De machinist, Francisco Jose Garzon Amo, werd donderdag in het ziekenhuis, waar hij wordt behandeld aan zijn verwondingen, onder arrest gesteld. Hij wordt 'verdacht van een misdaad die verband houdt met de oorzaak van het ongeluk', aldus Jaime Iglesias, de politiechef van de regio Galicië. Gevraagd naar de precieze misdaad zei Iglesias dat het gaat om 'roekeloosheid'. Hij wilde hier verder niet op ingaan.

Garzon Amo wordt door de politie bewaakt en moet nog worden gehoord. Vanwege zijn gezondheidstoestand kan dat nog even duren, aldus Iglesias.

Het Spaanse spoorwegbedrijf Renfe zei vrijdag dat Garzon Amo al dertig jaar in dienst is. Sinds 2000 is hij assistent-machinist en vanaf 2003 had hij alle papieren om zelf de trein te mogen besturen. Hij is volgens Renfe voor het ongeluk al zeker zestig keer het punt gepasseerd waar de trein woensdag uit de rails liep en kende het baanvak dan ook als zijn broekzak, aldus Renfe-directeur Julio Gomez-Pomar.

Ouders laten baby in hete auto slapen

De politie heeft vrijdagmiddag een baby van acht maanden aangetroffen in een snikhete auto bij het strand bij het Zuid-Hollandse Ouddorp. Het meisje hoefde niet naar een ziekenhuis. De ouders wisten volgens de politie niet dat het met de huidige temperaturen erg heet wordt in een auto.

De agenten zagen het kind braden in de auto op de Brouwersdam en hebben de ouders van het strand geplukt en gehoord op het bureau. Het stel vertelde dat de baby lag te slapen en dat ze regelmatig bij de auto zouden gaan kijken. Hoelang het meisje in de auto lag is onduidelijk. Een raam stond een stukje open

De politiemensen hebben een proces-verbaal opgemaakt. Het Openbaar Ministerie beslist later wat daarmee gebeurt.

Twee versterkingen voor Go Ahead Eagles

Promovendus Go Ahead Eagles heeft zich vrijdag versterkt met Joey Godee en Erik Cummins. De 24-jarige aanvaller Godee wordt voor een seizoen gehuurd van Cercle Brugge. Doelman Cummins tekende een contract voor twee jaar. Eerder kwam hij uit voor FC Utrecht.

Godee is op voorspraak van trainer Foeke Booy naar Deventer gehaald. Booy liet de aanvaller in zijn Sparta-tijd debuteren in het betaald voetbal en haalde hem begin dit jaar ook naar Cercle. Hij had voor zijn komst naar Cercle in de eerste seizoenshelft indruk gemaakt bij AGOVV met twaalf goals in achttien duels, maar toen de Apeldoornse club failliet ging kwam hij zonder club te zitten.

AC Milan nodigt 10-jarige Fries uit voor stage

AC Milan heeft een 10-jarige speler van de Friese amateurclub Frisia uitgenodigd voor een trainingsstage. Denian Timmer maakte deze maand indruk op jeugdtrainers van de Italiaanse club tijdens een vijfdaagse in Zwolle voor voetballers van 7 tot en met 14 jaar. Ook de ongeveer even oude Myron Liefers van Go Ahead Kampen mag naar Milaan.

"Het kamp duurde een week en we moesten elke dag wat anders doen: afwerken, verdedigen, techniek, koppen, nadenken en elke dag een partij", vertelt Denian vrijdag in de Leeuwarder Courant. Milan organiseert wereldwijd al zo'n zestien jaar trainingskampen.

Denian en Liefers mogen deelnemen aan de AC Milan junior day, die in december of januari wordt gehouden. Er wordt onder meer een oefenduel tegen een jeugdteam van de Milanezen gespeeld.

EK zwemmen in 2016 in Londen

Het EK zwemmen wordt in 2016 in Londen gehouden. Dat maakte de Britse zwembond vrijdag bekend. Het wordt het eerste grote toernooi in het Aquatics Centre sinds de Olympische Spelen van vorig jaar.

Er is nog geen datum gekozen, maar met het oog op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro wordt de Europese titelstrijd waarschijnlijk voor juli afgewerkt. "Dit evenement geeft onze sporters de kans om op hoog niveau de strijd aan te gaan voordat ze afreizen naar de Spelen in Rio", zei directeur David Sparkes van de Britse zwembond.

In de Engelse hoofdstad zijn in hetzelfde jaar ook de Europese Masters Kampioenschappen, voor zwemmers boven de 25 jaar.

Poels en Hoogerland in San Sebastian

Wout Poels en Johnny Hoogerland verschijnen zaterdag namens Vacansoleil aan de start van de Clasica San Sebastian. Dat maakte de Nederlandse formatie vrijdag bekend. Beide renners waren onlangs nog actief in de Tour de France.

Van de tourploeg doen ook de Belgen Thomas de Gendt en Kris Boeckmans en de Spanjaard Juan Antonio Flecha mee aan de klassieker in het Baskenland. De selectie wordt gecompleteerd door Björn Leukemans en Frederik Veuchelen uit België en de Italiaan Marco Marcato.

Stichtingsbestuur Heerenveen stapt op na rapport

Het stichtingsbestuur van sc Heerenveen stapt naar aanleiding van het vrijdag verschenen rapport op. Dat meldt de Friese club. Een commissie die de bestuurlijke onrust binnen de club onderzocht stelde dat er weinig tot geen draagvlak is voor de drie leden van het huidige stichtingsbestuur.

De bestuursleden Mark Noordhoff, Bauke Koopmans en Anton Postma blijven actief tot er nieuwe leden zijn benoemd. Technisch directeur Johan Hansma en commercieel directeur Joost Steppé moeten volgens de commissie ook opstappen.

De commissie, bestaande uit Jos Vaessen en Lense Koopmans, adviseert over te stappen op een nieuwe bestuursvorm: een stichtingsbestuur zonder raad van commissarissen. Erevoorzitter Riemer van der Velde zou daar plaats in moeten nemen.

VS: geen doodstraf voor Snowden

De Verenigde Staten zijn niet van plan om de doodstraf te eisen tegen Edward Snowden, de man die het grootschalige afluisterprogramma van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA onthulde. Dat staat in een brief die de Amerikaanse minister van justitie Eric Holder aan zijn Russische ambtgenoot Aleksandr Konovalov heeft gestuurd.

In de brief, die is gedateerd op 23 juli, schrijft Holder dat op de aanklachten die tegen Snowden zijn ingediend niet de doodstraf staat. De VS zijn dan ook niet van plan de doodstraf te eisen, zelfs niet als tegen Snowden aanklachten worden ingediend waar de doodstraf wel op staat.

Snowden heeft in Rusland asiel aangevraagd en als argument aangevoerd dat als hij wordt uitgeleverd aan de VS hij daar gemarteld kan worden en de doodstraf kan krijgen.

"Ik kan u berichten dat de VS bereid zijn om de Russische regering de volgende garanties te geven ten aanzien van de behandeling van meneer Snowden bij terugkeer naar de VS. Ten eerste, de VS gaan niet de doodstraf eisen als meneer Snowden terugkeert naar de VS", schreef Holden. Bovendien 'zal meneer Snowden niet worden gemarteld. Martelen is verboden in de VS'. Snowden 'krijgt de bescherming waar hij volgens de Amerikaanse wet recht op heeft'.

Holder gaat in de brief ook in op nieuwsberichten 'dat Snowden Rusland niet uit kan reizen'. "Dat is niet correct: hij kan reizen", aldus de minister. Het paspoort van Snowden werd weliswaar op 22 juni ingetrokken, maar Snowden blijft een Amerikaans staatsburger en heeft volgens Holder dan ook recht op een reisdocument waarmee hij terug kan keren naar de VS.

RTL stuurt Tukkers naar Cherso

Nadat RTL eerder Hagenezen naar Cherso stuurden is het aankomend tv-seizoen de beurt aan tukkers. Veel bier drinken en brommers kiek'n dus!

In het programma zal een groep jongeren uit het oosten met de camera worden gevolgd terwijl ze van hun vakantie genieten. Daarbij zullen de voor de Tukkers welbekende grote blikken bier, brommers en blote tetten niet worden vermeden.

Oh Oh Cherso werd 3 seizoenen lang uitgezonden op RTL 5. Daarnaast leidde het succes tot diverse spin-offs. Zo kregen de sterretjes Barbie en Jokertje hun eigen realityserie en zal Matsoe Matsoe binnenkort met zijn eigen datingshow op tv te zien zijn.

Wie er zijn gestrikt voor een deelname aan de Tukse versie van het programma is nog niet bekend.

Songfestivalfans nog steeds weg van Anouk

Fans van het Eurovisie Songfestival zijn nog steeds onder de indruk van Anouk. De Nederlandse inzending van dit jaar kreeg vier Frida's. Fanblog Eurovision Times reikte de prijzen eerder deze maand uit.

Nederland kreeg onder meer de prijs voor beste tekst en beste compositie. Ook de achtergrondzangers van Anouk vielen in de prijzen. De Frida voor beste zangeres ging net niet naar Anouk, Zlata Ohnevitsj uit de Oekraïne bleef de Haagse voor. In de categorie beste lied legde Birds het af tegen I Feed You My Love van Noorwegen.

Opmerkelijk is dat Denemarken, dat het Eurovisie Songfestival won, geen enkele prijs van de Songfestivalfans heeft gekregen. Only Teardrops, waarmee Emmelie de Forest won, was volgens de fans zelfs een slechter nummer dan Birds.

Anouk eindigde in mei met Birds op de negende plek van het Eurovisie Songfestival. Het was voor het eerst in jaren dat Nederland weer meedeed aan de finale van het liedjesfestijn.

Stroomuitval rond Leiden en in LUMC

Ongeveer zevenduizend huishoudens in Leiden, Rijnsburg en Oegstgeest zitten vrijdag al sinds halverwege de middag zonder stroom door een ongeluk in een verdeelstation van Liander, meldt de energieleverancier. Ook het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is getroffen door de stroming. Het ziekenhuis draait op noodstroom.

Volgens Liander duurt het nog zeker enkele uren voordat de stroomvoorziening weer voorzichtig op gang komt. Het ziekenhuis zit echter naar verwachting nog zo'n acht uur zonder stroom.

Volgens een woordvoerder van het LUMC heeft de storing geen gevolgen voor de zorg voor huidige patiënten. Wel worden nieuwe patiënten voor de spoedeisende hulp elders in de regio opgevangen tot de storing verholpen is.

De storing begon rond 14.30 uur. Tijdens werkzaamheden in een hoogspanningsruimte in de universiteit aan de Wassenaarseweg raakten zes kabels zwaar beschadigd, waarbij sprake was van flinke rookontwikkeling. Er was geen brand, zoals eerst werd gevreesd.

VN begint homorechtencampagne

Het bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties is vrijdag een campagne begonnen om de acceptatie van en gelijke rechten voor lesbiennes, homo's, transgenders en biseksuelen te bevorderen. Onder het motto Free & Equal wil het bureau de publieke attitude in de wereld veranderen over een onderwerp waar de lidstaten van de VN zeer verdeeld over zijn.

"Attitudeverandering is nooit makkelijk. Het begint dikwijls met moeilijke gesprekken", zei hoge commissaris voor de mensenrechten Navi Pillay. "En dat is wat wij met deze campagne willen doen. Free & Equal zal miljoenen conversaties inspireren tussen mensen in de hele wereld en over het hele ideologische spectrum."

De in Kaapstad in Zuid-Afrika aangekondigde campagne omvat onder meer video's en aankondigingen, die worden verspreid via sociale media, een nieuwe website, feitenoverzichten en de inzet van persoonlijkheden die in verschillende delen van de wereld bekend zijn, zoals popzanger Ricky Martin, de Zuid-Afrikaanse zangeres Yvonne Chaka Chaka, Bollywoodactrice Celina Jaitly en de Braziliaanse zangeres Daniela Mercury.

"De Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens belooft een wereld waarin iedereen vrij geboren wordt en gelijk in waardigheid en rechten - zonder uitzonderingen en niemand uitgezonderd", zei Pillay. "Toch is het een loze belofte voor vele miljoenen LGTB-mensen die dagelijks geconfronteerd worden met haat, onverdraagzaamheid, geweld en discriminatie."

Zuid-Afrika werd als land voor de aankondiging van de campagne uitgekozen omdat Pillay er vandaan komt en omdat het een toonaangevend land is in een werelddeel waar discriminatie van en geweld tegen LGTB-mensen wijdverbreid zijn. Zo werden deze week in Kameroen twee mannen tot gevangenisstraf veroordeeld omdat ze seks met elkaar hadden gehad, terwijl eerder deze maand een homoactivist werd gemarteld en vermoord. In Zuid-Afrika is homoseksualiteit niet strafbaar en kunnen homo's zelfs trouwen, maar komt geweld tegen homo's veel voor en worden lesbiennes vaak verkracht om hen te 'genezen'.

De nieuwe VN-campagne richt zich niet alleen op Afrika. In Rusland bijvoorbeeld is onlangs een wet van kracht geworden die 'homopropaganda' verbiedt, waaronder ook gay pride-optochten of voorlichting aan kinderen over homoseksualiteit verstaan worden. In Haïti zijn leden van de homogemeenschap bedreigd en in Montenegro werden deze week deelnemers aan de allereerste gay pride-optocht in het Balkanland met stenen en flessen bekogeld en door sommige betogers met de dood bedreigd.

Een van degenen die hun steun geven aan de Free & Equal-campagne is de anglicaanse aartsbisschop Desmond Tutu. "Ik zou weigeren naar een homofobe hemel te gaan, dan ga ik liever ergens anders heen", zei Tutu op de persconferentie. "Ik zou geen god vereren die homofoob is."

Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon schaarde zich achter de campagne.

Volgens het mensenrechtenbureau zijn homoseksuele relaties in zeker 76 landen nog strafbaar en komt discriminatie van LGTB-mensen in veel andere landen veelvuldig voor. Minder dan de helft van 193 lidstaten heeft zich uitgesproken voor ondersteuning van homorechten en tegen wetten die homoseksualiteit verbieden. In maart 2011 sloten maar 85 lidstaten zich aan bij een verklaring van de Mensenrechtenraad waarin zorg werd uitgesproken over geweld en mensenrechtenschendingen tegen LGTB-mensen.

De campagne wordt door externe geldgevers gefinancierd.

Dikzak in gevangenis VS overleden

Ronald Post, een moddervette Amerikaanse gevangene die 204 kilo woog, is zeven maanden nadat zijn doodstraf werd omgezet in levenslang overleden. Zijn dood werd volgens een woordvoerster van de gevangenisdienst in Ohio 'verwacht'. Privacywetgeving stond het haar niet toe te speculeren over de vraag of zijn gewicht iets met het overlijden te maken had.

Post was ter dood veroordeeld wegens de moord op Helen Vantz in december 1983. Vorig jaar vroegen zijn raadslieden om clementie met als argument dat Post zo dik was dat een executie niet menselijk zou zijn. Het zou neerkomen op een langzame, een op marteling lijkende dood omdat het uiterst moeilijk zou zijn een ader te vinden voor een dodelijke injectie. Mocht dat niet lukken dan zou een nog gruwelijker alternatief gezocht moeten worden.

Gouverneur John Kasich gaf Post gratie. De voor 16 januari geplande executie ging niet door. Kasich noemde echter de slechte raadslieden die Post dertig jaar geleden had als reden de straf om te zetten in levenslang. Op 3 januari werd Post overgebracht naar een gevangenisziekenhuis. Daar was hij al vaker geweest sinds 2011. Post was bijna 54 toen hij donderdag stierf.

Flitspaalbomplaatser vrijgelaten

Een van de twee mannen die in 2011 een flitspaalbom plaatste in Voorschoten wordt vrijgelaten. Het gerechtshof in Den Haag heeft dat vrijdag bepaald, vanwege de stand van het onderzoek en de persoonlijke omstandigheden van verdachte Jörn de V. Voorwaarde is wel dat hij zich onder behandeling laat stellen en laat begeleiden door de reclassering.

De V. en Erik O. werden in november veroordeeld tot respectievelijk tweeënhalf en twee jaar celstraf. Toen de bom tijdens de ontmanteling in oktober 2011 opeens ontplofte verloor een EOD'er een hand. Hij liep ook oogletsel op en twee collega's raakten gewond. De twee verdachten gingen in beroep omdat ze vinden dat ze niet schuldig zijn aan het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

Het hof bepaalde verder dat het Openbaar Ministerie een rapport van het ministerie van Defensie, waarin staat hoe het ontmantelen van de bom is verlopen, aan het dossier toe moet voegen. De advocaten van de verdachten hadden hierom gevraagd, omdat uit dat rapport kan blijken dat bij de ontmanteling fouten zijn gemaakt. Het OM stelt dat het rapport staatsgeheim is. De verdediging komt nog met een eigen technisch rapport. Afhankelijk van de rapporten worden nog getuigen en een deskundige gehoord, laat het hof weten.

'Spionagevogel' Turkije gaat vrijuit

Een torenvalk die in een dorp in Centraal-Turkije werd gevonden met een verdachte ring om zijn poot die deed vermoeden dat het dier 'spioneerde' voor Israël, gaat vrijuit. Onderzoek in een dierenkliniek heeft uitgewezen dat de roofvogel 'geen ander apparaat' op het lijf had. Het dier is vrijgelaten.

Het persagentschap Dogan meldde eerder deze week dat dorpsbewoners de torenvalk hadden gevonden. Toen zij aan zijn poot een ring vonden met de tekst '24311 Tel Avivunia Israël' droegen ze het dier aan de lokale autoriteiten over. Nader onderzoek wees echter uit dat er niets verdachts aan de hand was.

Ringen met dit soort teksten worden vaak gebruikt om trekroutes van vogels in kaart te kunnen brengen. Dogan liet weten dat 'medici' de roofvogel als 'Israëlisch spion' hadden bestempeld. Onduidelijk is nog of het om een grap ging.

Bayern mist Neuer en Ribťry in Supercup

Bayern München-spelers Manuel Neuer en Franck Ribéry missen zaterdag de wedstrijd om de Duitse Supercup tegen Borussia Dortmund. De doelman en de Franse aanvaller zijn niet fit, meldt de club van coach Pep Guardola op zijn website. Beide spelers liepen lichte blessures op in het oefenduel tegen Barcelona.

Eerder werd al bekend dat Bayern-aanwinst Mario Götze niet voldoende hersteld is van een hamstringblessure om in actie te komen in het pikante duel tegen zijn oude club. Ook Holger Badstuber is er nog niet bij. Guardiola kan wel een beroep doen op Bastian Schweinsteiger, die terugkeert van een voetblessure.

Bayern München werd afgelopen seizoen zowel landskampioen als bekerwinnaar. Dortmund eindigde als tweede in de competitie. Beide ploegen stonden eind mei in de finale van de Champions League voor het laatst tegenover elkaar, toen trok de club uit Beieren met 2-1 aan het langste eind.

Verspringer Gaisah mag voor Nederland uitkomen

Verspringer Ignisious Gaisah mag per direct voor Nederland uitkomen. Dat heeft de internationale atletiekfederatie IAAF maandag bepaald. De van oorsprong Ghanese atleet is al in het bezit van een Nederlands paspoort. Omdat hij ook al meer dan drie jaar in Nederland woont, mag hij van sportnationaliteit wisselen. Tot voor kort vertegenwoordigde Gaisah Ghana.

Gaisah, die door de Atletiekunie gesteund werd bij zijn aanvraag, maakt nu een goede kans om naar het WK te gaan. Maandag wordt de definitieve selectie voor het WK van volgende maand in Moskou vastgesteld. "Ik ben meer dan gelukkig en ontzettend trots dat ik Nederland nu mag vertegenwoordigen", laat Gaisah weten.

Oud-Ajacied ÷zbiliz naar Spartak Moskou

Oud-Ajacied Aras Özbiliz speelt de komende jaren voor Spartak Moskou. De in Nederland opgegroeide Armeniër tekende vrijdag een meerjarig contract in de Russische hoofdstad, meldt zijn nieuwe club. Hij komt over van FC Kuban Krasnodar.

Spartak maakt niet bekend hoeveel het voor de 23-jarige vleugelaanvaller heeft betaald. Özbiliz, jeugdexponent van Ajax, speelde van 2010 tot en met 2012 voor de Amsterdammers. Hij maakte in Nederland echter geen grote indruk. Bij Krasnodar kwam hij wel tot wasdom en vond hij in 24 duels elf keer het net.

Haase drukt door naar halve finale Gstaad

Tennisser Robin Haase heeft vrijdag de halve finale van het ATP-toernooi in Gstaad bereikt. Op het Zwitserse gravel had de Hagenaar drie sets nodig om zich van Marcel Granollers uit Spanje te ontdoen: 5-7, 6-3 en 7-6 (5). In de halve eindstrijd wacht Feliciano Lopez (5) of Stanislas Wawrinka (2).

Haase en Granollers gingen in de eerste set gelijk op. Op 5-4 kreeg de Nederlander op de opslag van Granollers setpunten, maar die kon hij niet benutten. Een game later sloeg de Spanjaard wel toe en hij won ook de eerste set. In het tweede bedrijf nam hij in de achtste game een break voorsprong en dat was voldoende om de stand gelijk te trekken.

In de derde set was er weer een vroege break voorsprong voor Haase. De Nederlander liet op 5-4 echter twee matchpunten liggen. Op een breakpunt van Granollers miste hij een forehand. In de tiebreak kwam het vervolgens nog goed. Haase kreeg op 6-5 zijn derde matchpunt en zag Granollers de bal in het net slaan.

De andere halve finale in Gstaad gaat tussen Victor Hanescu en Mikhail Youzhny (6). De Roemeen Hanescu was met 6-3 en 6-4 te sterk voor Daniel Brands, de Duitser die donderdag Roger Federer nog uitschakelde. Youzhny klopte Juan Monaco, de nummer vier van de plaatsingslijst, met 5-7, 6-4 en 7-6 (7).

S. De Jong wil Johan Cruijff Schaal nu wel eens winnen

Ajax-aanvoerder Siem de Jong neemt het duel om de Johan Cruijff Schaal tegen AZ erg serieus. "Grappen over deze prijs? Nee.", zei hij vrijdag op de persconferentie. "Zelfs al was het een oefenduel. Dan nog willen we winnen", zei de aanvallende middenvelder, die de prijs nog nooit won. "Maar dat wil ik wel."

De 24-jarige De Jong herhaalde dit seizoen bij de landskampioen te willen blijven. "Een vertrek is gewoon niet aan de orde. Bij Toby en Christian speelt het veel meer. Maar hun situatie is anders. Zij hebben nog een contract voor een jaar. Ik voor twee", zei hij over zijn ploeggenoten Toby Alderweireld en Christian Eriksen. Die twee worden met meerdere clubs in verband gebracht.

Ajax-trainer Frank de Boer zei van zijn spelers te eisen er vol voor te gaan tegen AZ. "Je moet deze wedstrijd aangrijpen om te kijken hoe ver je bent. Tot nu toe gaat de voorbereiding goed." De oefenmeester liet daarnaast weten te hopen dat zijn ploeg dit seizoen vanaf dag één een hoog niveau haalt, 'en niet zoals de afgelopen seizoenen een inhaalslag moeten maken.'

Zijn collega bij AZ Gertjan Verbeek stelde dat Ajax favoriet is om zaterdagavond in een bijna volle Amsterdam Arena te winnen van de bekerwinnaar. "Als je kampioen bent geworden en al je spelers hebt behouden, ben je favoriet. Simpel."

Verbeek verloor deze zomer zijn smaakmakers Adam Maher en Jozy Altidore. "Hun opvolgers zijn jongens met potentie, dat hebben ze al bewezen. Het is aan hen om het nu te laten zien. Daarnaast is onze achterhoede compleet anders. We zijn dus benieuwd waar we momenteel staan. Als het meezit, kunnen we meedoen om de vierde of vijfde plaats."

Miley Cyrus uit de kleren tegen kanker

Miley Cyrus heeft in evakostuum geposeerd. De naaktfoto prijkt op een T-shirt van Marc Jacobs. Het shirt maakt deel uit van een campagne van de ontwerper, die al langere tijd aandacht vraagt voor melanoom, een vorm van huidkanker.

Cyrus bedekt haar edele delen op het T-shirt, over haar borsten staat de slogan Protect the Skin You're In. Via Twitter laat de actrice doorschemeren dol te zijn op het shirt dat binnenkort voor 35 dollar te koop is. Ook Jacobs is blij met het resultaat. "We zijn er dol op, dankjewel dat je uit de kleren bent gegaan voor het goede doel."

De 20-jarige Miley Cyrus is niet de eerste ster die haar kleren uittrekt voor de campagne van Jacobs. Onder meer Victoria Beckham, Naomi Campbell en Heidi Klum gingen haar voor.

Weer massaprotesten in Egypte

Voor- en tegenstanders van de op 3 juli door het leger afgezette Egyptische president Mohammed Morsi zijn vrijdag in Caïro en andere steden de straat op gegaan. Grote confrontaties worden pas verwacht na zonsondergang. Dan eindigt het vasten voor moslims conform de ramadan.

Op het Tahrirplein verzamelden zich tienduizenden aanhangers van legerchef Abdel-Fattah El-Sissi. Er werden portretten van de glimlachende generaal meegedragen die 'de liefde van het volk' uitriepen. Er hing ook een spandoek met de tekst 'Het volk, bron van alle macht, geeft het leger en de politie toestemming terrorisme weg te vagen'.

El-Sissi riep de burgers eerder deze week op tot demonstraties om de militairen zo een 'mandaat' te geven om op te treden tegen 'geweld en terrorisme'. El-Sissi gaf de Moslimbroederschap, de partij van Morsi, tot zaterdagmiddag om deel te nemen aan een nationale verzoening. Hij dreigde de aanhang van de partij die zich schuldig zou maken aan geweld en terrorisme, met wapengeweld aan te zullen pakken.

De militairen zonden in afwachting van de gebeurtenissen vrijdag grote aantallen politiemensen en militairen naar Cairo. Bij het presidentieel paleis en het Tahrirplein werden tientallen pantserwagens en tanks opgesteld. Er zijn ook helikopters ingezet. Ook elders in het land staan duizenden agenten en militairen paraat.

In Shubra, een wijk in het noorden van Caïro, ontstonden vrijdag schermutselingen tussen aanhangers van Morsi en zijn tegenstanders. Daarbij vielen minstens tien gewonden. In de stad Gharbiya vielen bij een treffen van beide groepen ook tien gewonden, aldus Egyptische media. Aanhangers van Morsi verzamelden zich bij de Rabaa al-Adawiyamoskee in Caïro. Zij maakten zich op voor diverse marsen door de stad.

Een onderzoeksrechter heeft eerder vrijdag de detentie van Mohammed Morsi gelast in verband met een onderzoek naar zijn banden met Hamas, dat hem en dertig andere leiders van de Moslimbroederschap zou hebben geholpen in 2011 uit de gevangenis te ontsnappen. Morsi, die sinds zijn afzetting op een onbekende plaats werd vastgehouden, is nu formeel voor vijftien dagen onder arrest geplaatst, meldde het staatspersbureau MENA.

De zaak betreft de massale gevangenisuitbraak van Moslimbroeders ten tijde van de volksopstand tegen toenmalig president Hosni Mubarak in 2011. Volgens de Egyptische media speelden Hamas, de Palestijnse vleugel van de beweging en de sjiitische Hezbollah in Libanon een belangrijke rol bij deze uitbraak, waarbij veertien cipiers werden gedood. Morsi is vanwege hun dood ook aangeklaagd voor moord.

De Moslimbroederscahp heeft de aanklachten tegen Morsi meteen verworpen. De beweging eist onverkort dat Morsi in zijn ambt terugkeert. Woordvoerder Ahmed Aref noemde de aanklachten tegen Morsi 'het bankroet van de leiders van een bloedige coup'. "Egyptenaren wijzen de terugkeer van een dictatoriale politiestaat met repressie, tirannie en diefstal af."

Syrisch leger strijdt beslissende slag om Homs

Het Syrische leger heeft een naar het lijkt beslissend offensief ingezet tegen opstandelingen in het centrum van Homs. Daarbij worden tanks en gevechtsvliegtuigen ingezet en mortiergranaten afgeschoten. De troepen staan tot op vijftig meter van de centrale Khalid Ibn al-Walid-moskee. Dat hebben opstandelingen vrijdag gezegd.

Homs is de derde stad van Syrië. Er wonen formeel een miljoen mensen. De stad ligt strategisch tussen de hoofdstad Damascus en de westelijke kust van Syrië, waar van oudsher veel aanhangers van president Bashar Assad wonen. De opstandelingen hebben al lange tijd het centrum van Homs in handen. Voor hen is Homs 'de hoofdstad van de revolutie' tegen Assad. Een opstandeling die zich introduceerde als Abu Bilal liet via Skype weten dat ze niet op kunnen tegen het wapengeweld van Assads troepen.

De Syrische luchtmacht voerde vrijdag ook een bombardement uit op het noorden van Aleppo. Doel was een kantoor van een aan Al-Qaida gelieerde groep. Rusland, de Verenigde Staten en de Verenigde Naties proberen nog steeds een vredesconferentie over Syrië van de grond te krijgen. Een officiële datum wordt echter steeds uitgesteld. De Syrische oppositie weigert deel te nemen zolang Assad aan de macht is. De Syrische regering weigert voorwaarden voor de conferentie te aanvaarden. Assad zal niet voor de presidentsverkiezing van 2014 opstappen. Aan die stembusgang wil hij overigens zelf meedoen.

Rennen voor iets onbekends in The Bureau

2K Games heeft de volgende live-actiontrailer van The Bureau – XCOM Declassified op het internet gegooid. Stukje bij beetje komen we erachter wat er met Agent Ennis Cole, gespeeld door Dominic Monaghan, gebeurd is in Pima in Mexico.

In 'The Chase' zien we hem in een achtervolging met een onbekende vijand. Alleen wie jaagt nu op wie?

The Bureau: XCOM Declassified komt 23 augustus uit op PlayStation 3 en Xbox 360.

FIFA Ultimate Team 14 in beeld

Electronic Arts had eerder deze week al de verbeteringen en toevoegingen van FIFA 14: Ultimate Team in tekst uitgelegd. Beelden zeggen meer dan woorden moeten ze hebben gedacht, dus er is een video verschenen.

De verbeteringen en toevoegingen zijn onder anderen: een verbeterd teamgeestsysteem, online wedstrijden voor één speler, uitgebreid speltype Seizoenen, nieuwe opties voor de Transfermarkt om te zoeken en te vergelijken, loyaliteit van spelers en nieuwe opties voor teamaanpassingen.

FIFA 14 komt 27 september uit op Xbox 360, PlayStation 3, Wii, pc, PlayStation Vita, PlayStatio Portable, Nintendo 3DS, Android en iOS. De next-genversies komen later. Heb je een PlayStation 2, dan kun je zelfs daarvoor nog FIFA 14 kopen.


India ziet planeten aan voor spionnen

India was er rotsvast van overtuigd zijn rivaal China te hebben betrapt op het uitvoeren van nachtelijke spionagevluchten. Maandenlang trokken er lichtjes in de lucht over de grens tussen de beide nucleaire grootmachten. Maar van spionage bleek geen sprake. Wat India in de lucht had gezien, waren de planeten Jupiter en Venus.

Dat meldden Indiase media vrijdag. De vreemde stippen in de lucht vielen India in augustus vorig jaar voor het eerst op. Ongeveer 5 maanden later had India al 155 'overvluchten' geteld. Elke keer gingen de lichtjes langs dezelfde route. Sterrenkundigen hielpen het Indiase leger uiteindelijk uit de droom.

China en India ruziën over een paar grensgebieden. Zo claimt India een gebied in het verre westen van China. Peking ziet het meest noordoostelijke deel van India als zijn grondgebied en noemt dat Zuid-Tibet.

India ziet planeten aan voor spionnen
India ziet planeten aan voor spionnen (Foto: ANP)

Gemeente verbiedt metalfestival Geleen

De gemeente Sittard-Geleen heeft vrijdag besloten dat het metalfestival Rommelrock volgende maand niet welkom is. Volgens de politie zijn mogelijk criminele motorclubs betrokken bij het evenement, dat eerder al door Belgische gemeenten werd geweigerd. Dat laat de Limburgse gemeente vrijdag weten.

Na overleg met politie, de organisatie en de uitbater van het complex waar het evenement op 16 en 17 augustus gehouden zou moeten worden is door de gemeente besloten een vergunningsaanvraag niet in behandeling te nemen. Met name het negatieve advies van de politie speelde een grote rol in het besluit om het festival te weigeren uit de Limburgse plaats. De kans dat criminele motorclubs zich bemoeien met het festival is volgens de politie te groot.

Het festival wordt normaal bij in het Belgische Maasmechelen gehouden, maar dat werd dit jaar verboden, omdat de lokale autoriteiten in België vrezen dat rivaliserende motorbendes op het festival met elkaar op de vuist gaan. Ook op andere Belgische locaties was het festival niet welkom, waarop de organisatie besloot de grens over te gaan.

Festivalorganisator Koen Haerden zegt tegenover Dagblad De Limburger dat hij niets met motorbendes te maken heeft.

Ajax zonder Van der Hoorn tegen AZ

Mike van der Hoorn ontbreekt zaterdag bij Ajax in het duel om de Johan Cruijff Schaal tegen AZ. De centrale verdediger, die deze zomer overkwam van FC Utrecht, is gepasseerd. Trainer Frank de Boer geeft op zijn positie de voorkeur aan Toby Alderweireld en Joël Veltman.

Niklas Moisander is nog een twijfelgeval. De Fin heeft last van een spierblessure en pas tijdens de warming-up wordt besloten of hij kan spelen. Stefano Denswil staat daardoor op stand-by. Derk Boerrigter is vanwege een enkelblessure niet geselecteerd. Die kwetsuur liep hij vorige week op in een oefenduel tegen Osasuna.

Barcelona-huurling Bojan kan in de Arena zijn officiële debuut maken. De jonge Deen Lucas Andersen maakt eveneens kans op speeltijd, terwijl Davy Klaassen, die vorig seizoen lang was uitgeschakeld met een liesblessure, de schifting niet heeft gehaald.

11-jarige vangt kogel op voor kleuter

De 11-jarige Dovonta Andrews was dinsdagavond met een aantal andere kinderen buiten aan het spelen voor het huis van de buren in Detroit, toen er verderop in de straat ruzie uitbrak, aldus Huffington Post.

Detroit is écht failliet, blijkt maar weer, want de ruzie ging naar verluidt om geld. Al snel trok één van de mannen een wapen en begon hij te schieten. "Ik duwde mijn kleine [vijfjarige] vriendje uit de weg", vertelt Andrews. "Toen raakte de kogel mij. [Het vriendje] zou anders in zijn hoofd geraakt zijn."

De kogel ging dwars door Dovonta's arm. Het jongetje ligt nu in het ziekenhuis en is niet in levensgevaar. De politie onderzoekt het schietincident maar heeft nog geen verdachten gearresteerd. Het lokale tv-nieuws heeft de lokale held geïnterviewd. Dat interview is hier terug te kijken.

Huta Galung halve finalist op challenger Tampere

Jesse Huta Galung heeft de halve finale van het challengertoernooi in Tampere bereikt. De als tweede geplaatste tennisser uit Haarlem was vrijdag met 7-6 (3) en 6-3 te sterk voor de Spanjaard Guillermo Olaso (6).

De volgende tegenstander van de nummer 134 van de wereld komt uit de partij tussen de Est Jürgen Zopp (5) en Micke Kontinen uit Finland. De 27-jarige Huta Galung won dit jaar al de challengers in Cherbourg, Saint Brieuc en Scheveningen.

Uitslag tweede vrije training Hongarije

Sebastian Vettel heeft ook in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Hongarije de snelste tijd gereden. De regerend wereldkampioen kwam tot een tijd van 1.21,264 en bleef hiermee zijn Red Bull-teamgenoot Mark Webber en Lotus-rijder Romain Grosjean nipt voor.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:21.264 - 34
2 Mark Webber Red Bull 1:21.308 0.044 42
3 Romain Grosjean Lotus 1:21.417 0.153 40
4 Fernando Alonso Ferrari 1:21.426 0.162 34
5 Felipe Massa Ferrari 1:21.544 0.280 37
6 Lewis Hamilton Mercedes 1:21.802 0.538 42
7 Nico Rosberg Mercedes 1:21.991 0.727 40
8 Kimi Räikkönen Lotus 1:22.011 0.747 32
9 Jenson Button McLaren 1:22.180 0.916 41
10 Adrian Sutil Force India 1:22.304 1.040 41
11 Paul di Resta Force India 1:22.526 1.262 39
12 Sergio Perez McLaren 1:22.529 1.265 37
13 Pastor Maldonado Williams 1:22.781 1.517 36
14 Esteban Gutierrez Sauber 1:22.837 1.573 42
15 Nico Hulkenberg Sauber 1:22.841 1.577 39
16 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:23.369 2.105 34
17 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:23.411 2.147 41
18 Valtteri Bottas Williams 1:23.646 2.382 34
19 Charles Pic Caterham 1:24.325 3.061 38
20 Giedo van der Garde Caterham 1:25.065 3.801 36
21 Jules Bianchi Marussia 1:25.143 3.879 39
22 Max Chilton Marussia 1:26.647 5.383 33

DSK vervolgd voor pooierij

Dominique Strauss-Kahn en twaalf andere personen moeten worden vervolgd op verdenking van 'souteneurschap in vereniging'. Dat heeft de instructiekamer van de rechtbank in Lille vrijdag volgens het openbaar ministerie besloten, melden Franse media. De aanklacht van verkrachting komt te vervallen.

De voormalige baas van het Internationaal Monetair Fonds zou deel hebben uitgemaakt van een netwerk dat seksfeesten organiseerde in luxehotels in Frankrijk, België en andere landen. Bij het netwerk zouden politiemensen, hoge ambtenaren en zakenmensen betrokken zijn. Strauss-Kahn is de prominentste randfiguur in de Carlton-affaire, genoemd naar het hotel waar de orgies zich afspeelden.

Het is niet voor het eerst dat de naam van Strauss-Kahn wordt genoemd in een seksaffaire. De beschuldigingen van een hotelkamermeisje in New York, dat de 62-jarige IMF-directeur haar had gedwongen tot orale seks, leidden tot een internationaal schandaal waardoor hij zijn functie bij het IMF en zijn ambities om de presidentskandidaat van de Franse socialistische partij te worden moest opgegeven.

Ook deed een Franse schrijfster aangifte van een poging tot verkrachting. In geen van beide zaken kwam het tot strafrechtelijke vervolging; in de New-Yorkse affaire waren er twijfels over de betrouwbaarheid van de aangeefster, de Franse zaak was verjaard.

PVV- en nazipropaganda vertonen paralellen

De manier waarop de PVV moslims omschrijft, lijkt op de propaganda van de nazi's over joden. Dat constateert de Leidse historicus Bart van der Boom maandag in het NTR-radioprogramma Dichtbij Nederland, meldt de omroep vrijdag.

Van der Boom stelt verder dat de meeste Nederlanders wel wisten dat de nazi's slecht omgingen met joden, maar dat over het algemeen niet bekend was dat ze direct na hun deportatie massaal zouden worden vermoord. Dat gebrek aan kennis was medebepalend voor de houding van Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog, betoogt de historicus.

De historicus zegt dat er veel overeenkomsten zijn tussen de PVV- en de nazipropaganda. "Het soort beeld dat de PVV neerzet van moslimkolonisten die het op ons gemunt hebben - en: het is wij of zij - lijkt wel degelijk op de propaganda van de nazi's in de jaren veertig", zegt Van der Boom. "Dat wil niet zeggen dat er weer een Holocaust dreigt. Maar als er één les is die we kunnen leren, dan is het dat we van deze PVV-uitspraken buitengewoon zenuwachtig zouden moeten worden."

Partijleider Geert Wilders heeft talrijke negatieve uitspraken gedaan over moslims, hun geloof en de koran. In 2009 zei hij op de Deense televisie dat alle moslims in Europa die problemen veroorzaken, moeten worden uitgezet. Ook zou de nationaliteit van deze groep moeten worden afgenomen. De omstreden politicus zei dat het gaat om miljoenen mensen. "Het is nog een minderheid, maar zodra ze sterker worden zullen ze van toon veranderen en dan is het te laat om terug te vechten."

Van der Boom won afgelopen jaar de Libris Geschiedenis Prijs met zijn boek Wij Weten Niets van Hun Lot, waarin aan de hand van dagboeken wordt beschreven wat Nederlanders wisten van de jodenvervolging. Het gesprek met Bart van der Boom wordt maandagavond uitgezonden op Radio 5.

Viergever verlengt toch bij AZ

Nick Viergever gaat toch een nieuw contract tekenen bij AZ. De 23-jarige verdediger heeft met de club mondelinge overeenstemming bereikt over de verlenging van zijn verbintenis tot medio 2015. Dat meldden de Alkmaarders vrijdag. Eerder had de aanvoerder, die in 2010 overkwam van Sparta, nog aangegeven niet te willen bijtekenen.

"Met Nick erbij houden we ontzettend veel kwaliteit aan boord. Zijn ervaring is ook heel belangrijk voor ons jonge team", laat directeur voetbalzaken Earnest Stewart weten. "Dit is tevens een mooi signaal van Nick richting de club. Hij wil dat AZ bij een eventuele toekomstige transfer aan hem kan verdienen."

Viergever moet zich van trainer Gertjan Verbeek dit seizoen op de positie van linksachter richten. Met het aantrekken van Jeffrey Gouweleeuw en Jan Wuytens is er in het centrum geen plaats meer. Viergever debuteerde vorig jaar augustus in de vriendschappelijke interland tegen België in het Nederlands elftal.

IsraŽl neemt maatregelen tegen EU

In een reactie op de Europese boycot van illegale Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever bemoeilijkt Israël de Europese hulp aan de Palestijnen. Minister van Defensie Moshe Jaalon heeft het leger de opdracht gegeven om niet meer samen te werken met vertegenwoordigers van de Europese Unie op de Westelijke Jordaanoever. Ook mogen de EU-diplomaten niet langer vanuit Israël de Gazastrook in- en uitgaan, zo heeft een hooggeplaatste regeringsvertegenwoordiger vrijdag aan het Duitse persbureau DPA gemeld.

Vorige week kondigde de Europese Unie aan dat Israëlische bedrijven in bezet Palestijns gebied vanaf 2014 niet meer kunnen rekenen op financiële steun uit Europese programma's. Dat principe zal specifiek worden vastgelegd in de overeenkomsten die de EU met Israël sluit.

De Israëlische regering reageerde al gepikeerd en doet nu een tegenzet. Jaalon heeft volgens een goede bron bij de regering bevolen dat EU-diplomaten op de Westelijke Jordaanoever en aan de grensovergang met Gaza als toeristen behandeld moeten worden. De represailles zouden volgens de regeringsbron niet voor diplomaten van de lidstaten gelden.

Volgens een westerse diplomaat is de Europese Unie niet officieel geïnformeerd over de inperking van de actieradius van haar diplomaten. Ze probeert bij de Israëlische autoriteiten meer duidelijkheid te krijgen.

Israël neemt maatregelen tegen EU
Israël neemt maatregelen tegen EU (Foto: ANP)

DMX voor de zoveelste keer opgepakt

DMX is voor de zoveelste keer in de boeien geslagen. De rapper, die bekend staat om zijn lange strafblad, werd vrijdagochtend opgepakt omdat hij met drank op achter het stuur zat.

De 42-jarige DMX werd in de staat South Carolina van de weg geplukt, weet de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Hij werd meegenomen naar het politiebureau, maar mocht al vrij snel weer naar huis. De laatste keer dat DMX werd gearresteerd was in februari, toen hij zonder rijbewijs de weg op ging.

De rapper, die eigenlijk Earl Simmons heet, zat in het verleden onder meer vast voor drugsbezit, het verwaarlozen van dieren, diefstal en roekeloos rijgedrag.

DMX brak in 1998 door met zijn debuutplaat It's Dark and Hell is Hot. De rapper, die bekendstaat om zijn blaffende stemgebruik, bracht in 2012 voor het laatst een album uit. Simmons klust bij als acteur en was te zien in films als Romeo Must Die en Last Hour.

Naaktrenners openen Zwarte Cross

Ongeveer 450 naaktlopers hebben vrijdagmiddag met de Naked Run for Freedom de Zwarte Cross geopend. Met de naakte rentocht, die het festival met Amnesty International organiseerde, werd aandacht gevraagd voor de mensenrechtensituatie in Rusland. Op het grootste motorcrossevenement van de wereld in het Achterhoekse Lichtenvoorde worden dit jaar ongeveer 160 duizend bezoekers verwacht.

De blootlopers kregen rond 14.30 uur via Skype het startschot van Jekaterina Samoetsevitsj van de Russische punkband Pussy Riot. De drie leden van de band werden vorig jaar veroordeeld tot twee jaar strafkamp omdat ze een protestlied zongen tegen de Russische president Poetin. Samoetsevitsj kreeg in hoger beroep een voorwaardelijke straf.

Met enkel een helm op liepen deelnemers over de crossbaan in Lichtenvoorde. Ondanks een hoosbui vlak voor het begin van de Naked Run bleef een modderpoel uit. "Het is de laatste tijd zo droog geweest dat de regen meteen wegzakt", verklaart een woordvoerder van het festival, dat dit jaar zijn zeventiende editie beleeft.

De organisatie heeft veel extra water ingeslagen vanwege de aanhoudende warmte. Ook worden gratis zonnebrillen uitgedeeld aan campinggasten en zijn er meer schaduwplekken op het terrein aangelegd. De organisatie is niet bang voor noodweer, waar het KNMI voor waarschuwt. "We hebben verschillende calamiteitenscenario's voor als het toch noodweer dreigt te worden, dus we zijn goed voorbereid. Maar voorlopig schijnt de zon nog gewoon", aldus de zegsman.

Naast de traditionele motorcrosses kunnen festivalbezoekers zich vergapen aan stunts, theatervoorstellingen van meer dan achthonderd artiesten en optredens van onder anderen Guus Meeuwis, Bloodhound Gang, Kensington en Golden Earring. Het Zwarte Cross Festival duurt nog tot en met zondag.

De Vroome strandt in halve finale Wrexham

Indy de Vroome is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van het ITF-toernooi in Wrexham. De Nederlandse tennisster ging vrijdag in het toernooi op het op een na hoogste niveau met 6-4 en 7-5 onderuit tegen de als zesde geplaatste Diana Marcinkevica.

De Letse forceerde in het tweede bedrijf van de halve eindstrijd op 5-5 de beslissing. In totaal kreeg de 17-jarige De Vroome vijf breaks om de oren, terwijl ze zelf drie keer toesloeg. Beide speelsters stonden drie weken geleden al tegenover elkaar. Ook in Middelburg trok Marcinkevica aan het langste eind.

De Brabantse had op het hardcourt in Wales in de kwartfinale nog gestunt tegen de de Russin Marta Sirotkina, de nummer één van de plaatsingslijst. In januari veroverde De Vroome in Saint Martin op Guadeloupe haar eerste ITF-titel. Ze bereikte ook in Heraklion de finale, maar daarin was Michaëlla Krajicek te sterk.

Opmars in Palestijns vluchtelingenkamp SyriŽ

Strijders van aan de Syrische regering gelieerde groeperingen rukken op in het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk in Damascus. Inmiddels is een derde van het kamp in hun handen. Duizenden Palestijnen die het kampement bevolkten, zijn op de vlucht geslagen.

De strijd in het kamp brak eerder deze week uit. Gewapende leden van de Palestijnse Volkscomités willen het kamp ontdoen van terroristische bendes, zei Anwar Raja, woordvoerder van het Populair Front voor de Bevrijding van Palestina-Algemeen Commando (PFLP-GC). Het PFLP-GC is gelieerd aan de Syrische regering.

De half miljoen Palestijnen in Syrië proberen zich vooral afzijdig te houden in het Syrische conflict. Toch kunnen sommige jonge Palestijnen de drang niet weerstaan zich aan te sluiten bij de rebellen die tegen het leger van president Bashar Assad vechten.

Trainer Martino tekent bij Barcelona

Trainer Gerardo Martino heeft vrijdag getekend bij Barcelona. De Argentijnse oefenmeester krijgt de komende twee jaar de Catalaanse grootmacht onder zijn hoede. De 50-jarige Martino volgt Tito Vilanova op die stopte vanwege zijn strijd tegen keelkanker. Hij wordt later vrijdag gepresenteerd.

Martino trainde nooit eerder in Europa. Afgelopen seizoen leidde hij Newell's Old Boys echter naar de Argentijnse titel. In 2010 bereikte hij met Paraguay de kwartfinale van het WK. Een jaar later waren de Paraguayanen verliezend finalist op de Copa America.

Zenders wachten komst Fox af 'met interesse'

SBS volgt de stappen van de nieuwe zender Fox 'met veel interesse'. Dat zei een woordvoerder van het bedrijf achter SBS6, Net5 en Veronica vrijdag. RTL wil eerst verdere bekendmakingen van Fox afwachten voor inhoudelijke uitspraken te doen, liet een zegsvrouw van het bedrijf weten.

"We verwelkomen Fox in het medialandschap en staan positief tegenover de nieuwe zender", aldus de woordvoerder van SBS. SBS wenst Fox 'veel succes'. "Het zal een grote uitdaging zijn om een nieuwe zender op te zetten. In het verleden bleek dat ook al niet eenvoudig, bijvoorbeeld bij Talpa."

Pas als meer duidelijk is over de programmering van Fox, wil RTL inhoudelijk ingaan op de nieuwe zender. "Het televisielandschap verandert voortdurend", zegt de woordvoerder van RTL. "Er komt nu een zender bij in het al goed gevulde landschap. We willen niet speculeren."

Fox maakte vrijdag bekend 19 augustus te starten met een nieuwe Nederlandse zender. Fox zet vooral in op sportprogramma's, series en films en richt zich op mannen en vrouwen vanaf 12 jaar. De volledige programmering wordt volgende maand bekendgemaakt.

Brahmi vermoord met zelfde wapen als Belaid

Bij de moord op de linkse Tunesische politicus Mohammed Brahmi is donderdag hetzelfde wapen gebruikt als bij de moord op oppositieleider Chokri Belaid in februari. Dat is volgens minister van binnenlandse zaken Lotfi Ben Jeddou gebleken uit onderzoek van de 9mm-kogels die zijn afgeschoten.

Brahmi werd donderdag door twee mannen neergeschoten toen hij voor zijn huis in zijn auto stapte. De daders schoten veertien keer en reden weg op een motorfiets.

Belaid werd op een soortgelijke wijze omgebracht. Minister Ben Jeddou zei vrijdag op een persconferentie dat achter beide moorden vermoedelijk dezelfde extremistische cel zit. Deze zou bestaan uit veertien personen, van wie er vier vastzitten.

De moord heeft het land in een politieke crisis gestort. De oppositie eist dat de regering, die wordt geleid door de gematigd islamistische Ennahda partij, wordt ontbonden.

In het hele land zijn vrijdag duizenden mensen de straat opgegaan om het aftreden van de regering te eisen. Donderdagavond werden al verscheidene kantoren van Ennahda aangevallen. De politie gebruikte op verschillende plaatsen traangas om de protesten op te breken.

Brahmi was een fel criticus van Ennahda, die regeert in een coalitie met twee seculiere partijen. Zijn partij heeft zijn aanvankelijk voor vrijdag geplande begrafenis uitgesteld omdat de gemoederen te verhit zijn. Brahmi wordt zaterdag ter aarde besteld op dezelfde begraafplaats in Tunis als Belaid.

De grootste vakbond had vrijdag een algemene staking uitgeroepen. De luchthaven en het openbaar vervoer lagen stil en de meeste overheidskantoren waren gesloten. Linkse en vrijzinnige partijen hebben in een verklaring via Mosaique FM de vorming bekendgemaakt van een Front voor Nationale Redding, dat oproept tot burgerlijke ongehoorzaamheid en een zitdemonstratie voor de nationale vergadering, totdat de regering plaatsmaakt voor een regering van nationale eenheid. Deze zou de grondwet waaraan de nationale vergadering sinds oktober 2011 werkt moeten voltooien en nieuwe verkiezingen moeten organiseren.

Tunesië is het land waar in januari 2011 met de omverwerping van dictator Zine el Abidine Ben Ali de Arabische Lente begon. Het wist tot nog toe geweld en onrust als in Egypte of Libië te vermijden.

Ennahda liet donderdag weten de 'laffe' moord op Brahmi te veroordelen en stelde dat deze er op gericht was 'het democratische overgangsproces te belemmeren'. Een groot deel van de oppositie stelt echter Ennahda verantwoordelijk voor de moord op Brahmi, net als eerder in het geval van Belaid, ofwel omdat de islamisten niet in staat zijn de veiligheid in het land te verzekeren, ofwel omdat ze met extremistische elementen samenwerken om hun tegenstanders uit te schakelen.

Abonnees World of Warcraft naar dieptepunt

Het aantal betalende abonnees voor het online pc-spel World of Warcraft staat op het laagste punt sinds eind 2006. Op dit moment telt het online spel 7,7 miljoen leden, dat waren er drie maanden geleden nog 8,3 miljoen. Dat heeft Activision Blizzard bekendgemaakt. Abonnees betalen grofweg twaalf euro per maand voor de online game.

In zijn hoogtijdagen telde World of Warcraft twaalf miljoen abonnees. Een directe oorzaak in het dalende aantal leden noemt de uitgever niet. Vorig jaar gaf het bedrijf aan vaker nieuwe uitbreidingen en updates te willen lanceren om op die manier de interesse in het spel aan te wakkeren. Dit lijkt, met verschillende updates voor World of Warcraft: Mists of Pandaria, nog niet zijn vruchten af te werpen.

World of Warcraft werd eind november 2004 gelanceerd. Sinds september is de vierde uitbreiding voor het online pc-spel verkrijgbaar. Na de release van World of Warcraft: Mists of Pandaria steeg het actieve ledenaantal tot boven de tienmiljoengrens.


Abonnees World of Warcraft naar dieptepunt (Foto: Novum)

TunesiŽrs demonstreren tegen Moslimbroederschap

Duizenden Tunesiërs zijn vrijdag de straat op gegaan om te protesteren tegen de moord op de politicus van de oppositie Mohamed Brahmi donderdag. Winkels en banken zijn gesloten en alle buitenlandse vluchten geannuleerd, na een oproep tot een algemene staking van de grootste vakbond UGTT.

De betogers riepen vrijdag leuzen als: "Weg met de regering van de Moslimbroederschap!" Zij houden de islamistische regering onder leiding van de Ennahda-partij verantwoordelijk voor de moord op de socialistische politicus. Hij werd donderdag voor de ogen van zijn familie doorzeefd met 14 kogels.

Duizenden Tunesiërs straat op na moord
Tunesiërs demonstreren tegen Moslimbroederschap  (Foto: ANP)

David Fincher biedt Rosamund Pike hoofdrol aan

David Fincher heeft Rosamund Pike gevraagd voor de vrouwelijke hoofdrol in de thriller Gone Girl. De actrice zou dan de vrouw spelen van het personage van Ben Affleck, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Neil Patrick Harris en Tyler Perry zijn in de race voor bijrollen in de thriller.

Voor de rol voerde Fincher eerder nog gesprekken met Charlize Theron, Natalie Portman en Emily Blunt. Het personage van de 34-jarige Pike in Gone Girl verdwijnt op haar vijfde trouwdag. Haar man wordt al snel als verdachte aangemerkt. Het verhaal wordt veelal verteld in flashbacks, dus de rol van Pike is niet gedaan na de verdwijning.

Gone Girl wordt geproduceerd door Reese Witherspoon. Het scenario is gebaseerd op de gelijknamige roman van Gillian Flynn. De film wordt in september opgenomen.


David Fincher biedt Rosamund Pike hoofdrol aan (Foto: Novum)

Gemma Arterton en Stephen Fry in animatiefilm

Gemma Arterton en Stephen Fry gaan hun stem verlenen aan de animatiefilm Once Upon a Time in the Kitchen. Ook Nicholas Hoult, die onlangs te zien was in zombiefilm Warm Bodies, werkt mee. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Voor de 27-jarige Arterton, vooral bekend van Bondfilm Quantum of Solace, en de 23-jarige Hoult is het de eerste keer dat ze een animatiefilm inspreken. De 56-jarige Fry heeft al jarenlange ervaring als stemacteur en was te horen in talloze computerspellen en als voorlezer van de luisterboeken van Harry Potter.

Once Upon a Time in the Kitchen wordt een film voor het hele gezin over wat er in een doorsnee keuken gebeurt als de mensen van huis zijn. Rode draad is een heftige vete tussen het alledaagse bestek en het beste tafelzilver.

De film wordt geregisseerd door Alexander Williams, die eerder werkte aan The Lion King, Pocahontas en Robots. Het scenario is van Chris Brown, een van de schrijvers van sitcom Friends. De opnames gaan in september van start. Wanneer de film moet uitkomen is nog onbekend.


Gemma Arterton en Stephen Fry in animatiefilm (Foto: Novum)

Zeven filmtips voor de maand augustus

Met name in de eerste maanden van het jaar, wanneer de Oscarfilms en succesvolle filmhuisfilms eindelijk bij ons in première gaan, is het moeilijk om het aantal filmtips te beperken tot 5. Exact het tegenovergestelde was een maand geleden het geval, toen het filmaanbod zeer pover was. Gelukkig is het de komende weken totaal anders en zijn er een groot aantal veelbelovende titels te zien in de veelal verkoelde Nederlandse filmzalen. Daarbij is het aanbod zeer divers en zullen er ongetwijfeld een aantal van deze titels hoog eindigen in de traditionele eindejaarslijstjes die filmliefhebbers doorgaans graag maken.

Sowieso is filmmaand augustus volgepakt met grote titels. Zo zijn er de nieuwe films van Michael Winterbottom (The Look of Love), Woody Allen (Blue Jasmine) en de zeer getalenteerde Sofia Coppola met The Bling Ring. Verder zijn er de voorspelbare actiefilms en logische vervolgfilms waarvan filmstudio’s hopen dat ze zo snel mogelijk een groot publiek naar de bioscoop lokken. Voorbeelden hiervan zijn Kick-Ass 2 met Jim Carrey, Pain & Gain waarin Yolanthe een paar seconden in beeld is, de in de Verenigde Staten geflopte western The Lone Ranger met Johnny Depp en de fantasiefilms Mortal Instruments: The City of Bones en Percy Jackson: Sea of Monsters.


Pink Panther uit gevangenis ontsnapt

Een lid van de beruchte bende juwelendieven Pink Panthers is in het Zwitserse kanton Vaud ontsnapt uit de gevangenis. Het gaat om de 34-jarige Bosniër Milan Poparic, die donderdag met een medegedetineerde de benen nam nadat twee kornuiten de poort van de gevangenis hadden geramd en het vuur op de bewakers hadden geopend. Dat heeft de Zwitserse politie vrijdag gezegd.

Poparic zat een gevangenisstraf van zes jaar en acht maanden uit voor een roofoverval op een juwelier in Neuchatel in 2009. De andere ontsnapte gevangene, Adrian Albrecht, was voor diverse misdrijven zeven jaar cel opgelegd.

De Pink Panthers komen volgens Interpol uit de Balkan. Bij overvallen op juweliers in Europa, Azië en de Perzische Golf zouden zij het afgelopen decennium voor zo'n honderdtwintig miljoen euro aan juwelen hebben buitgemaakt. De afgelopen jaren zijn ongeveer 25 leden van de bende opgepakt.

Actie tegen maffia in Rome en CalabriŽ

De Italiaanse politie heeft vrijdagochtend zeker 116 mensen opgepakt bij acties tegen de maffia in Rome en Lamezia Terme, een stad in de zuidelijke provincie Calabrië. Alleen al in Rome werden meer dan vijfhonderd politiemensen ingezet. Dat melden Italiaanse media.

In Rome werden 51 mensen aangehouden wegens 'illegale activiteiten' aan de Romeinse kust. De actie was gericht tegen drie criminele clans, de Fasciani, de Triassi en de D'Agati.

Van de Fasciani-clan werden de leider Carmine Nazarener en zijn twee broers aangehouden. Bij de arrestanten uit de Triassi-hoek hoorde Vincenzo Vito die banden onderhield met de Siciliaanse Cosa Nostra.

In Lamezia Terme werden 65 mensen opgepakt wegens wapen- en drugshandel, verzekeringsfraude en het kopen van stemmen bij lokale verkiezingen.

De aanhouding van senator Piero Aiello, lid van de PDL, de partij van Silvio Berlusconi, werd door een onderzoeksrechter geweigerd. Wel werd een voormalig wethouder aangehouden, nu tweede man van de firma die het vliegveld bij de stad beheert: Gianpolo Bevilacqua. Ook hij is lid van de PDL.

Vreedzaam Japan wil meer militaire slagkracht

Japan wil flink investeren in zijn militaire slagkracht en een zichtbaarder rol spelen in de regionale veiligheid. Dat zou een grote en opmerkelijke verschuiving zijn van de taken van de Japanse strijdkrachten, die zich momenteel in lijn met de grondwet alleen mogen richten op de verdediging van het land en slechts bij hoge uitzondering en door strenge regels ingeperkt worden ingezet in buitenlandse conflictgebieden.

Premier Shinzo Abe wil de krijgsmacht meer vrijheid en slagkracht geven, blijkt uit een vrijdag vrijgegeven defensiedocument. Daarin wordt toenemende militaire Chinese activiteit op zee aangevoerd als een bedreiging van de regionale stabiliteit, waar Japan zich niet afzijdig van kan houden. Een definitief rapport wordt aan het einde van het jaar verwacht.

Japan zou moeten overwegen drones aan te schaffen om zijn verkenningsmogelijkheden uit te breiden, aldus het document. Daarnaast achten de auteurs een krachtige amfibie-eenheid essentieel voor de verdediging van eilanden in de Oost-Chinese Zee die door zowel Japan als China worden opgeëist.

Het bondgenootschap met de Verenigde Staten blijft de 'hoeksteen' van het Japanse defensiebeleid, als tegenwicht tegen China en Noord-Korea. Om eventuele beschietingen door dat laatste land te voorkomen, moet Japan volgens het document wel beschikken over de mogelijkheden raketten uit de lucht te schieten.

SP wil opheldering over taps politici door AIVD

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) moet opheldering geven over het geheimhouden van onderzoek naar politici door inlichtingendienst AIVD. Dat zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak vrijdag in een verklaring. Hij reageert op een rapport van toezichthouder op de inlichtingendiensten CTIVD waarin staat dat twee politici ten onrechte niet is verteld dat ze onderwerp waren van een onderzoek en werden afgetapt.

"Toezichthouder CTIVD liet weten dat een politicus is afgeluisterd, maar de AIVD dat niet wilde melden omdat anders openbaar zou worden dat de geheime dienst politici afluistert", reageert Van Raak. "Dit is de omgekeerde wereld."

Het Kamerlid vindt dat als de AIVD politici afluistert, de Tweede Kamer daarover geïnformeerd moet worden. "Het lijkt er nu op dat de regering dat niet durft." Van Raak vindt het de basis van de parlementaire democratie dat de minister het juist meldt wanneer het optreden van de geheime dienst gevoelig ligt.

Van Raak wil verder weten of de commissie voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, beter bekend als de 'commissie stiekem', is ingelicht. Hierin zitten de fractievoorzitters van alle partijen.

Griekenland krijgt nieuw deel miljardensteun

Griekenland krijgt definitief een volgend deel van de internationale noodhulp. Dat hebben de ministers van financiën van de eurozone vrijdag besloten. Het noodlijdende land krijgt tweeënhalf miljard euro uit het steunpakket. De goedkeuring komt nadat de Griekse politiek akkoord ging met nieuwe bezuinigingsmaatregelen.

Griekenland krijgt bovendien anderhalf miljard euro van de Europese Centrale Bank. Het gaat om opbrengsten uit opgekochte obligaties. Voor de nieuwe uitkering moest Griekenland onder meer instemmen met het ontslag voor duizenden ambtenaren.

Dodental treinramp Spanje naar beneden bijgesteld

De Spaanse autoriteiten hebben het dodental van de treinramp in Santiago de Compostela naar beneden bijgesteld. Nader onderzoek van een deel van de menselijke resten die uit de verwrongen wagons zijn geborgen leidde tot de conclusie dat niet tachtig, maar 78 mensen bij de ramp zijn omgekomen.

Tot dusverre zijn 72 slachtoffers met zekerheid geïdentificeerd. Van zes slachtoffers is dat nog niet het geval. Forensisch deskundigen zijn druk doende de juiste lichaamsdelen met elkaar te matchen. Dit heeft een woordvoerder van de Spaanse politie vrijdag gezegd.

"Willem II hoort niet thuis in Jupiler League"

Ali Messaoud wil Willem II snel weer naar de Eredivisie loodsen. De middenvelder annex aanvaller is klaar om een belangrijke schakel te worden voor de club uit Tilburg. "Ik ga keihard mijn best doen om met Willem II te promoveren", zo vertelde de 22-jarige Messaoud op het digitale thuis van de Brabantse club.

"Lukt dat, dan ben ik een zeer tevreden mens. We horen niet thuis in de Jupiler League. Daarom wil ik zo snel mogelijk hogerop met Willem II. Gelukkig proef ik die ambitie ook binnen de club." 

Volgens Messaoud zou Willem II morgen al aan de competitie kunnen beginnen. De Tilburgers zijn fit en klaar voor de openingswedstrijd. "We hebben een prima ploeg die het moet hebben van het voetballend vermogen en goed positiespel. Ik zie dat we nu duidelijk stappen vooruit maken. Ik heb er heel veel zin in."

Messaoud komt transfervrij over van AZ Alkmaar, waar hij eind maart besloot zijn contract niet te verlengen. De Alkmaarders konden hem geen speeltijd garanderen. "Ik kon bij AZ voor twee jaar bijtekenen, maar ik heb gekozen voor sportieve vooruitgang. Bij Willem II heb ik voor mijn gevoel veel meer kans op een basisplaats. Bovendien is het een mooie club met fanatieke supporters."

Thialf en Zoetermeer in beroep tegen KNSB

De Zoetermeerse ijsbaan Transportium gaat in beroep tegen de voorlopige gunning van de topsportaccommodatie aan Icedome. Dat meldden de Zuid-Hollanders vrijdag via Twitter. Een woordvoerder noemt het besluit van de KNSB 'onbegrijpelijk, onverstandig en ondoordacht'.

Transportium wijst erop dat het besluit van de KNSB niet vrijwillig op dit moment is genomen. "Het besluit is genomen onder druk van een gerechtelijke uitspraak, maar dat hoeft dus niet te betekenen dat dit ook het beste besluit is." De initiatiefnemers uit Zoetermeer blijft in de eigen plannen geloven. "We zijn er nog steeds van overtuigd dat ons plan het beste is en zullen dit dan ook aanvechten."

Thialf gaat net als het Transportium in beroep tegen de beslissing van de KNSB om het Almeerse Icedome aan te wijzen als topsportlocatie. "We zetten alle rechtsmiddelen in", liet commissaris van de koning John Jorritsma vrijdag weten. Hij noemde het besluit verder een 'historische vergissing van de KNSB' en stelde dat de schaatsbond 'zich vervreemdt van de achterban'.

Volgens een woordvoerder van Nieuw Thialf is een beroep van de KNSB niet de enige mogelijkheid. Ook een beroep tegen de uitspraak van de rechter in het door Icedome aangespannen kort geding is nog steeds een mogelijkheid. Daar heeft Thialf, dat zich op het laatste moment als partij meldde in het conflict, nog drie weken de tijd voor.

De Friezen wijzen er bovendien op dat de KNSB de beslissing van vrijdag niet had hoeven nemen. "De commissaris heeft vorige week al gezegd dat ze ook geen ijsbaan aan hadden kunnen wijzen. Juridisch gezien is dat ook een gunningsbeslissing." Jorritsma noemde het besluit van deze vrijdag 'de KNSB en NOC*NSF onwaardig'.

Overigens meldt Thialf dat de schaatsbond in de vrijdag verstuurde brief met de beslissing de regels van de procedure nog maar eens heeft gewijzigd. Bezwaar maken moet nu via de kortgedingrechter in Utrecht. Eerder was er nog sprake van een eigen beroepsprocedure. "Het toont de knulligheid van de hele procedure", meende de woordvoerder.

Clubspeler Kiessling tot 2017 bij Leverkusen

Stefan Kiessling blijft Bayer Leverkusen trouw. De 29-jarige topschutter heeft zijn contract met twee jaar verlengd, tot 2017. Kiessling speelt al sinds 2006 bij Leverkusen, dat afgelopen seizoen als derde eindigde in de Bundesliga. De spits had een groot aandeel in die hoge klassering. Met 25 doelpunten werd hij topscorer van Duitsland, boven Robert Lewandowski van Borussia Dortmund.

Trainer Wolfgang Holzhäuser hoopt dat clubspeler Kiessling, die eerder voor 1. FC Nürnberg uitkwam, zijn carrière afsluit bij Leverkusen. In zeven seizoenen speelde de zesvoudig Duits international 222 duels voor de ploeg, waarin hij 98 keer doel trof.

Viergever: "Ajax is verplicht te winnen"

AZ strijdt zaterdagavond met landskampioen Ajax om de Johan Cruijff Schaal. AZ-captain Nick Viergever ziet de Alkmaarse club als de underdog. AZ won vorig seizoen de KNVB Beker door onder meer Ajax in de ArenA uit te schakelen. Viergever hoopt dat de ploeg van trainer Gertjan Verbeek die stunt kan herhalen.

De verdediger weet ook dat Adam Maher en Jozy Altidore zijn vertrokken uit Alkmaar. "Ik heb er alle vertrouwen in", zegt Viergever in gesprek met NUsport. De linkspoot acht AZ niet kansloos voor de ontmoeting met Ajax.

"Hoezo? Natuurlijk ligt de druk bij Ajax, die club is het aan haar stand verplicht om te winnen. Zij zijn drie keer op rij kampioen geworden en hun team is nauwelijks veranderd. Maar wij zijn in deze voorbereiding elke week beter gaan spelen", besluit Viergever.

Terpstra: moesten wel kiezen voor Icedome

De KNSB verklaart de keuze voor de ijsbaan Icedome in Almere door de rechterlijke uitspraak in het door de Almeerders aangespannen kort geding. Dat zei KNSB-preses Doekle Terpstra vrijdagochtend op Radio 1. "We moesten de voorlopige gunning doen en we hadden een advies voor Icedome."

Dat dat advies vroegtijdig uitgelekt was, maakte de KNSB en NOC*NSF feitelijk vleugellam. "Het was al uitgelekt voordat de voorzitters het hadden gezien. Toen wij het advies kregen, vonden we dat er in onvoldoende mate financiële onderbouwing was. Daarom stelden we een nieuw onderzoek in." Door de rechter werd dat echter vorige week de nek omgedraaid.

Toch gaat de KNSB proberen een betere financiële onderbouwing te krijgen. Dat gaat nu gebeuren in overleg met de organisatie achter Icedome. "We gaan kijken of we in de komende maanden tot een contract kunnen komen."

In een verklaring stelde Terpstra ook nog dat de keuze voor Almere wat hem betreft niet het einde van de ontwikkeling voor Thialf en het Transportium hoeft te zijn. "Ik hoop uiteindelijk dat alle plannen gerealiseerd mogen worden, aangezien dit voor het schaatsen in Nederland maar ook mondiaal van het allergrootste belang is."

KNZB-voorzitter gekozen in bestuur FINA

KNZB-voorzitter Erik van Heijningen is gekozen in het bestuur van de mondiale zwembond FINA. Dat gebeurde vrijdag tijdens het algemeen congres van de wereldzwembond, meldt de KNZB. Het is 21 jaar geleden dat Nederland voor het laatst een bestuurslid had in de internationale zwembond.

De Uruguayaan Julio Maglione werd herkozen tot voorzitter. Die rol vervult hij daardoor tot 2017. In 2009 trad hij aan. Toen volgde hij de Argentijn Mustapha Larfaoui op. Jan de Vries was tussen 1956 en 1960 de enige Nederlandse voorzitter van de FINA.

Dost: "Weer vrij in mijn hoofd"

Bas Dost is op de weg terug naar het basiself van VfL Wolfsburg. De spits kwam door een doelpuntloze periode lager in de pikorde te staan, maar is gebrand zich te revancheren. In de tweede seizoenshelft vlogen de ballen er niet meer zo gemakkelijk in. Het boomlange aanspeelpunt raakte in een dip en had een lange vakantie nodig om het negativisme achter zich te laten.

"Ik ben weer helemaal vrij in mijn hoofd", vertelde Dost in Wolfsburger Algemeine Zeitung na de oefenzege op Sankt Gallen (2-1). De voormalige aanvaller van sc Heerenveen maakte de openingstreffer voor de Bundesligaclub. "Het is mooi dat ik nu scoor, maar het is nog maar de voorbereiding. Het telt pas als het seizoen is begonnen. Dan moet ik er staan."

Ook zijn trainer Dieter Hecking ziet dat een andere Dost aan de voorbereiding begon. "Bas is met een andere instelling uit de vakantie gekomen. Hij denkt niet meer zo negatief", aldus de oefenmeester. "Het helpt natuurlijk dat hij scoort. Maar je ziet ook dat hij een grote bijdrage levert aan ons spel."

'Eagles willen Falkenburg tijdelijk overnemen'

Go Ahead Eagles hoopt op Erik Falkenburg. De promotus denkt dat de middenvelder van AZ Alkmaar van waarde kan zijn in de strijd tegen degredatie. Dit meldt het Algemeen Dagblad. De Nederlandse spelmaker is in Alkmaar al een tijdje overbodig. Afgelopen seizoen speelde de 25-jarige rechtspoot al een periode op huurbasis in Nijmegen bij N.E.C. De Eagles hopen AZ wederom te verlossen van Falkenburg.

Naast de club uit Deventer was ook NAC Breda in de markt voor de Leidenaar. De Brabanders vonden hem echter te duur en zoeken naar alternatieven. Mogelijk slaagt Go Ahead er wel in om Falkenburg tijdelijk over te nemen.

De ploeg van Foeke Booy contracteerde deze zomer onder meer Mawouna Amevor, Jeffrey Rijsdijk (beide FC Dordrecht) Xandro Schenk (Jong Ajax) Jeffrey Rijsdijk, Doke Schmidt (sc Heerenveen, huur) Joeri Schroyen (Fortuna Sittard) en Erik Cummins (FC Utrecht).

Test een 2D-Minecraft

Minecraft-verslaafden kunnen nog steeds niet volledig hun gading vinden in de mobiele versie aangezien deze veel features mist. Junk Jack heeft deze leegte echter goed weten opvullen met zijn 2D-gameplay. Pixbits werkt al even aan opvolger Junk Jack X. Eerder deze week toonde de ontwikkelaar een teaser van de game.

De game zal online multiplayer bevatten en is nu in bèta-fase. Dit wil zeggen dat je je vanaf nu kunt aanmelden als tester om vervelende bugs uit de game te halen.

'Anderlecht hoopt op Aissati'

Ismaïl Aissati vervolgt zijn carrière mogelijk bij RSC Anderlecht. De Belgische club van trainer John van den Brom zou de middenvelder graag aan de selectie toevoegen. Dat meldt Sudinfo. Van den Brom kent de Marokkaanse international nog van zijn tijd bij Ajax en zou gecharmeerd zijn van de technicus.

Momenteel speelt de 24-jarige rechtspoot bij het Turkse Antalyaspor. In zijn debuutseizoen wist de spelmaker in dertien wedstrijden driemaal het net te vinden. Aissati liet eerder al weten niet vies te zijn van een stap naar de Belgische competitie.

"Als Genk aanklopt, zal ik dat overwegen. Ik ben klaar voor een stap hogerop. Genk is een ambitieuze club die Europees speelt en Mario Been is iemand die voor aanvallend voetbal staat", zei het voormalig jeugdproduct van PSV toen in een interview met Het Nieuwsblad.

De voormalig speler van onder meer Ajax, Vitesse en PSV keerde de Eredivisie afgelopen zomer de rug toe. Op de Nederlandse velden kwam hij tot 127 competitieduels. Zijn laatste club was in Nederland was Ajax, waar hij lange tijd in het tweede elftal bivakkeerde.

Kemkers hoopt dat concurrentie gunstig uitpakt

Gerard Kemkers denkt dat de strijd om het nieuwe schaatscentrum in Nederland gunstig uit kan pakken voor de schaatsers. "In topsport gaat het om concurrentie. Laten we hopen dat het er in dit geval voor zorgt dat we de topfaciliteiten krijgen, waar we al heel lang naar smachten", laat de coach van TVM vrijdag weten.

"Het is voor het schaatspubliek, de traditie en het gevoel een verrassende gunning, want dat is het op dit moment", stelt Kemkers in een reactie op de website van de schaatsploeg. "Ik heb altijd gezegd dat ik wil dat er wordt gekozen voor het beste plan. In de ruimste zin van het woord, dus inclusief financiële onderbouwing en alles wat met schaatsen en topschaatsen te maken heeft."

"Als Almere de beste plannen heeft, dan is dat zo. Ik weet zeker dat Heerenveen niet op gaat geven. Ze zullen plannen maken en dan is er een kans dat we twee hele goede banen krijgen in Nederland. Dat is voor het schaatsen alleen maar goed", verwacht de oud-schaatser, die onder meer Sven Kramer en Ireen Wüst onder zijn hoede heeft.

Kemkers heeft geen medelijden met de Friezen. "Deze situatie is ook ontstaan door het feit dat er veel te traag plannen zijn gemaakt. Dat heeft andere plaatsen een kans gegeven en die zijn er in gesprongen. Er zijn ook prachtige plannen in Almere en Zoetermeer en uit onderzoek van de KNSB en NOC*NSF blijkt dat dat de beste plannen zijn."

Toch blijft de geboren Groninger hoopvol voor Thialf. "Friesland heeft zijn kansen nu helaas verspeeld, maar er komen meer kansen. Ik denk wel dat ze wakker zijn geschud en dat ze er nog wat extra hun schouders onder gaan zetten."

Sneijder: "Melo wilde 'tien' aan mij geven"

Wesley Sneijder speelt komend seizoen met rugnummer tien bij Galatasaray. Felipe Melo besloot het nummer over te dragen aan de Utrechter. Sneijder kwam halverwege vorig seizoen bij Galatasaray en droeg sindsdien nummer veertien bij de Turkse club.

In aanloop naar de nieuwe jaargang besloot ploeggenoot Felipe Melo zijn rugnummer tien over te dragen naar Sneijder, die bij Internazionale en Oranje al jarenlang met 'tien' speelde. De middenvelder bedankt Melo.

"Ik heb er met Melo over gesproken bij het begin van dit seizoen", zegt Sneijder tegen Fanatik. "Hij was beleefd en wilde het rugnummer aan mij geven", aldus de 29-jarige middenvelder die vertelt een beter gevoel te hebben bij zijn nieuwe nummer. Sneijder wil zijn vorm van rond 2010 terug vinden. "Dit seizoen zal het anders gaan."

Vislijnen doorsnijden in Ridiculous Fishing

De populaire game van Nederlandse developer Vlambeer Ridiculous Fishing heeft een nieuwe update ontvangen. Deze voegt onder andere een instant restart toe door je vislijn door te knippen. Dit kun je doen door eerst het nieuwe mes in de in-game winkel aan te schaffen.

Je kunt het mes, in tegenstelling tot bij Fruit Ninja, echter niet gebruiken om vissen mee te kelen. Dat doe je nog steeds met geweren en pistolen.

Ook verwijderde Vlambeer enkele bugs, gooide het enkele nieuwe vissen in de zee, en maakte de ontwikkelaar het mogelijk om vanaf nu je eigen muziek te beluisteren tijdens het decimeren van de vispopulatie.

Ridiculous Fishing populairste iPhone-game (Foto: Novum)

Troicki stapt naar CAS om schorsing

Tennisser Viktor Troicki stapt naar het CAS om zijn schorsing aan te vechten. Dat meldt de Serviër vrijdag op zijn website. De nummer 53 van de wereld is voor anderhalf jaar geschorst door tennisbond ITF, zo werd donderdagavond bekend. Hij had in april in Monte Carlo bij een dopingcontrole wel urine, maar geen bloed afgestaan.

Troicki zegt dat hij toestemming had van de dopingarts. "Ik voelde me heel slecht voor, tijdens en na mijn eersterondewedstrijd. Ik gaf urinestalen en zei tegen de dokter dat ik me niet goed voelde en dat ik dacht dat bloed geven dat zou verergeren." De dopingarts zei daarop volgens Troicki dat hij de bloedtest kon overslaan als hij een uitleg naar de ITF zou sturen.

De volgende dag stond Troicki alsnog bloed af. Zowel zijn bloed als urine was schoon, meldt hij. "Ik word behandeld als een crimineel terwijl ik niets heb misdaan. Ik ben altijd schoon geweest. Ik had alleen de verkeerde dokter die me niet vertelde dat ik iets riskeerde. Ik ben er honderd procent van overtuigd dat het CAS beseft dat ik in goed vertrouwen heb gehandeld en volkomen onschuldig ben."

Chadli definitief naar Tottenham Hotspur

Tottenham Hotspur heeft de transfer van Nacer Chadli afgerond. De 23-jarige Belg bereikte vrijdag een akkoord over de persoonlijke voorwaarden en doorstond de medische keuring, zo meldt de Premier Leagueclub op zijn website. Er is niet bekendgemaakt voor hoeveel jaar de aanvaller heeft getekend.

FC Twente en Tottenham werden het zondag eens over een transfersom van naar verluidt zo'n zeven miljoen euro. Chadli trainde reeds enkele dagen mee bij Tottenham. Naar verwachting kan hij volgende week zaterdag zijn debuut maken in een oefenduel tegen AS Monaco.

Chadli speelde drie seizoenen voor de Enschedeërs, die hem voor vier ton overnamen van AGOVV Apeldoorn. De veertienvoudig Belgisch international won in zijn eerste jaar bij de club de KNVB-beker.

Twente zag eerder deze zomer onder anderen Douglas (Dinamo Moskou) en Leroy Fer (Norwich City) vertrekken.

Tweede Arsenal-bod op SuŠrez geweigerd

Liverpool heeft ook de tweede aanbieding van Arsenal op Luis Suárez naast zich neergelegd. Technisch directeur Ian Ayre wil de aanvaller koste wat kost behouden. Dit bevestigde Ayre op een persconferentie in Bangkok. "Het was nooit onze bedoeling om Suárez te verkopen. Arsenal heeft twee aanbiedingen gedaan en we hebben ze allebei van tafel geveegd."

De Uruguayaan zou inmiddels een transferverzoek voorbereiden. Dat meldde Goal deze week. De dribbelaar, die naast Arsenal ook gelinkt wordt aan Real Madrid, wil verhuizen naar een grotere club.

Trainer Brendan Rogers snapt niet waarom Suárez naar een club als Arsenal zou willen gaan. "Is het een vergissing om Liverpool te verlaten? Ja zeker! Een overstap naar Arsenal zou apart zijn. Wij spelen misschien geen Champions League, maar we kunnen komend seizoen wel vechten voor een plaatsje bovenin. We hopen dat Suarez met ons meedoet", aldus Rodgers.

NAC biedt Engelaar aan mee te trainen

Orlando Engelaar kan bij NAC Breda zijn conditie op peil houden. De middenvelder is transfervrij na zijn vertrek bij PSV en zag een stage in Engeland op niets uitlopen. Engelaar was op proef bij West Ham United, maar de Londense club besloot de ex-international geen contract aan te bieden.

De 33-jarige Rotterdammer besloot daarom terug te keren naar Nederland. Bij NAC Breda, waar hij tussen 2000 en 2004 speelde, kan hij gedurende zijn zoektocht naar een nieuwe werkgever meetrainen.

Technisch directeur Jeffrey van As van NAC denkt niet dat Engelaar in Breda blijft. "Hij heeft nog wel altijd de ambitie om naar het buitenland te gaan", zegt Van As tegen Voetbal International. Volgens de directeur van NAC is Engelaar onhaalbaar voor de Bredanaars. De routinier speelde eerder voor Genk, FC Twente en Schalke 04.

Immers: "Ben meer iemand als Toivonen"

Feyenoorder Lex Immers ziet zich zelf nooit bij Ajax voetballen. De Hagenees denk dat hij totaal niet zou passen bij de speelwijze van de Amsterdamse formatie.  "Ik weet van mezelf dat ik niet bij Ajax pas. Daar is de aanvallende middenvelder veel meer een speler van het positiespel", zei de middenvelder tegenover Voetbal International.

"Christian Eriksen is iemand die in de bal komt en daarna het spel gaat verdelen. Iemand die sterk is met een steekpass." Haagse Lexie vindt zichzelf meer lijken op een PSV'er. "Ik ben zelf meer een tweede spits, iemand als Ola Toivonen. Iemand die in balbezit komt onder de spits en loert op de ruimte en het moment om te kunnen toeslaan. Daar liggen ook mijn kwaliteiten."

De speelwijze van Immers zorgde voor een redelijk succesvol debuutseizoen in Rotterdam. In 32 wedstrijden wist de Nederlander twaalf keer het net te vinden. Daarnaast stelde hij twee mensen in staat de bal tegen de touwen te schieten.

[WK] Schoonspringsters niet naar halve finale

Schoonspringsters Inge Jansen en Uschi Freitag zijn bij het WK in Barcelona op de 3 meterplank in de voorronde uitgeschakeld. Jansen werd negentiende en Freitag 21e, terwijl de eerste achttien naar de halve finale gaan. De achterstand van Jansen op de achttiende positie bedraagt 1,1 punt. Freitag gaf nog eens 3,45 punten toe.

Jansen heeft overigens nog een klein kansje om vrijdagmiddag in de halve eindstrijd uit te komen. Ze is eerste reserve en schuift als een van de achttien geplaatste schoonspringsters met een blessure afhaakt door.

Koen de Kort mogelijk ook in Vuelta

Koen de Kort rijdt na de Giro en de Tour de France in Spanje mogelijk zijn derde grote ronde van het jaar. Dat blijkt uit de twaalfkoppige voorselectie voor de Vuelta die de Nederlandse wielerploeg Argos-Shimano vrijdag heeft bekendgemaakt. Voor de start vallen nog drie namen af.

Ook geselecteerd zijn Nikias Arndt, Warren Barguil, Will Clarke, Johannes Fröhlinger, Thierry Hupond, Reinardt Janse van Rensburg, François Parisien, Tom Peterson, Georg Preidler, Ramon Sinkeldam en Tom Stamsnijder.

"We hebben een sterke, zeer diverse voorselectie met verschillende typen renners", zegt manager Christian Guiberteau. "We loeren op dagzeges met deze groep, waarin jonge renners zullen debuteren op hun eerste grote ronde."

Argos baarde in de Tour opzien met vier ritzeges en de gele trui voor Marcel Kittel na de eerste etappe. De Duitse sprinter doet niet mee in de 68e Vuelta, die op 24 augustus van start gaat met de rit Vilanova de Arousa - Sanxenxo. De finish is op 15 september in Madrid.

Tottenham wil Bale behouden

Tottenham Hotspur gaat om de tafel met Gareth Bale om zijn contract te verlengen, in een poging Real Madrid buiten de deur te houden. De Koninklijke wil de watervlugge Welshman graag overnemen. Vorig jaar tekende de 24-jarige vleugelspeler nog voor vier jaar bij in Londen.

Real wordt al langer gelinkt aan Bale, die afgelopen seizoen 26 keer scoorde in de Premier League. Tottenham-manager André Villas-Boas zegt dat wordt gepraat over een opwaardering van het contract tot 2016. "We zijn er echter nog niet uit."

'Pakkans dopingcontroles nihil'

De dopingcontroles die op dit moment worden toegepast in de sportwereld zijn grotendeels voor de show. De pakkans is, doordat veel te weinig wordt getest, nihil. Dat concluderen Australische onderzoekers aan de Universiteit van Adelaide.

"Anti-dopingcontroles zijn gedoemd te falen", luidt de titel van de omvangrijke studie, waarbij gegevens zijn gebruikt van 93 verschillende sporten. Steekproeven zorgen ervoor dat dopingzondaars in slechts 2,9 procent van de gevallen tegen de lamp lopen.

Voor een pakkans van honderd procent zou iedere atleet tot vijftig keer per jaar gecontroleerd moeten worden. Meer testen zou de antidopingagentschappen echter miljoenen dollars extra kosten, stellen de onderzoekers.

"De controles zijn bij lange na niet in staat om doping uit de sport te bannen. Het lijkt erop dat het huidige beleid vooral bestaat voor de beeldvorming; om te laten zien dat er echt wel wat wordt gedaan", analyseert één van de onderzoekers. "Als atleten twaalf keer per jaar getest zouden worden zou de pakkans 33 procent zijn, ervan uit gaande dat ze continu doping gebruiken", vervolgt de hoogleraar.

"Maar we weten inmiddels dat sporters niet doorlopend stimulerende middelen nemen. Wel gebruiken ze steeds geavanceerdere technieken om te voorkomen dat ze betrapt worden."

James McAvoy gaat Frankenstein spelen

James McAvoy gaat de rol van Victor von Frankenstein spelen in een nieuwe film naar de beroemde roman van Mary Shelley. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Daniel Radcliffe speelt Von Frankensteins butler, Igor. McAvoy is verkozen boven acteurs als Jack Huston en Toby Kebbell, die ook auditeerden. Wie het monster gaat spelen is nog onbekend.

In de nog titelloze film over Frankenstein wordt de Schotse acteur geregisseerd door Paul McGuigan, bekend van de sciencefictionfilm Push. De opnamen staan gepland voor het najaar.

McAvoy is nu nog druk bezig met X-Men: Days of Future Past waarin hij wederom te zien zal zijn als de jonge versie van professor Charles Xavier. De 34-jarige acteur is binnenkort ook nog te zien in de misdaadkomedie Filth.


James McAvoy gaat Frankenstein spelen (Foto: Novum)

'Haters zijn vaak grootste fans'

Wij van de FOK!-redactie krijgen regelmatig kritiek. Soms werden we er een beetje verdrietig van dat users zo veel reden tot klagen zien. Maar dankzij onderzoek van twee Amerikanen weten we nu dat die kritiek voortkomt uit het feit dat jullie FOK! ongemeen tof vinden. Klagers blijken namelijk de grootste fans te zijn.

Eric Anderson van Northwest University en Duncan Simester van MIT legden 325 duizend reviews van een kledingketen en 7.219 reviews op Amazon naast de aankopen die de reviewers hebben gedaan. Daaruit bleek dat degenen die de meest kritische reviews schrijven, vaak ook degenen zijn die de meeste en grootste aankopen doen.

Ze deden daarnaast nog een ontdekking. De auteurs schrijven: "De data wijzen uit dat zo'n vijf procent van de reviews geschreven zijn door klanten waarvan geen bewijs bestaat dat ze het item ooit gekocht hebben [en dat die reviews] significant negatiever zijn dan het gemiddelde."

Anderson en Simester denken dat goede klanten de meest negatieve zijn, omdat die klanten zich de hoeders van het merk wanen. De slechte reviews komen vooral bij vernieuwende producten. De goede klanten proberen met de slechte review aan te geven dat het bedrijf de verkeerde kant op gaat.

Hun ontdekking is belangrijker dan de meesten zullen denken, zegt Simester tegen ABC-news: "Ik denk dat we het belang van dit effect eerder onderschatten."Hij wijst erop dat uit ander onderzoek is gebleken dat negatieve reviews de verkoop sterk kunnen doen dalen.

De FOK!-redactie weet nu gelukkig wel beter. De volgende keer dat iemand klaagt dat een bepaalde redacteur te veel schunnigheden uitslaat of ronduit racistisch is, weten wij dat de klacht voortkomt uit liefde  (en dat hij waarschijnlijk het artikel niet eens heeft gelezen!).

ChristenUnie wil porno blokkeren

De ChristenUnie wil dat Nederland in navolging van Groot-Brittannië maatregelen neemt om porno op internet automatisch te blokkeren. Kamerleden Joël Voordewind en Gert-Jan Segers hebben het kabinet gevraagd in ieder geval onderzoek te doen naar de mogelijkheden.

De Britse premier David Cameron wil dat pornosites in principe zijn geblokkeerd uit bescherming voor kinderen. De blokkering zou handmatig opgeheven moeten kunnen worden na een verzoek bij de provider.

Ook de CU vindt dat porno schadelijk kan zijn. "Porno geeft met name kinderen en tieners een verkeerd beeld van seksualiteit. Laten we hopen dat Rutte net zo veel lef toont als Cameron om dit aan te gaan", stelt Voordewind vrijdag in een verklaring.

CU heeft al eerder om een dergelijk onderzoek gevraagd naar aanleiding van een soortgelijke blokkering in IJsland. Het kabinet gaf toen aan dat nog moet worden bezien of een blokkade waterdicht valt te realiseren.

Volgens Voordewind laat het voorbeeld van Engeland zien dat er 'weinig technische belemmeringen' zijn. "Het gaat om politieke wil", aldus het Kamerlid.

'Black Widow krijgt grote rol in Avengers 2'

Het personage Black Widow krijgt een substantiële rol in The Avengers: Age of Ultron. Dat heeft regisseur Joss Whedon tegen de Amerikaanse site Nerd HQ gezegd. "Ze speelt een enorme rol want ik wil me juist concentreren op de personages die niet hun eigen filmreeks hebben", vertelt Whedon, die ook het scenario voor zijn rekening nam.

Het personage, gespeeld door Scarlett Johansson, was ook al te zien in Iron Man 2 en The Avengers. "En ze zit ook in Captain America 2, dus dat is tof", zegt Whedon, doelend op Captain America: The Winter Soldier die volgend jaar verschijnt.

Black Widow is de codenaam van de Russische spionne Natasha Romanoff, een van de leden van het defensienetwerk Shield die geen bovennatuurlijke krachten heeft. "Ze is voor mij zo interessant juist omdat ze geen superheldin is", vertelt Whedon enthousiast. "Daardoor heeft ze een totaal andere set vaardigheden en hoeft ze niet steeds de moraalridder uit te hangen."

Over de precieze rol van Black Widow in de nieuwe Avengers wil Whedon nog niets kwijt. "Maar geloof me, wat ik voor haar in petto heb is geweldig." Whedon liet eerder al weten zich graag te willen concentreren op de vrouwelijke personages in zijn superheldenfilms. Een belangrijke reden is zijn dochter, die bij het zien van The Avengers vooral Black Widow en Maria Hill als voorbeelden had gezien.

The Avengers: Age of Ultron verschijnt in 2015 in de bioscoop.


'Black Widow krijgt grote rol in Avengers 2' (Foto: Novum)

Melissa McCarthy wordt vrouwelijke James Bond

Melissa McCarthy heeft de hoofdrol aangeboden gekregen in de nieuwe spionagekomedie Susan Cooper van Paul Feig. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap. De twee werkten eerder al succesvol samen aan de komedies Bridesmaids en The Heat. Susan Cooper wordt omschreven als een 'vrouwelijke James Bond'.

McCarthy bekijkt nu of het filmproject past in haar drukke schema. De 42-jarige actrice heeft de hoofdrol in de wekelijkse tv-serie Mike & Molly. Daarnaast werkt ze ook aan de komedie Tammy, waarvoor ze het scenario schreef met haar echtgenoot Ben Falcone, en aan de komedie St. Vincent de Van Nuys met Bill Murray.

Feig schreef het scenario van Susan Cooper en gaat de film regisseren. Hij haalde zijn inspiratie voor de film uit de Bondfilm Casino Royale uit 2006. De komedie moet geen parodie worden op de Bondfilms, zoals Johnny English. Feig wil met Susan Cooper een realistische komedie afleveren.


Melissa McCarthy wordt vrouwelijke James Bond (Foto: Novum)

Uitslag eerste vrije training Hongarije

Sebastian Vettel heeft het Formule 1-weekend in Hongarije als snelste geopend. De regerend wereldkampioen was op de warme en stoffige baan nabij Budapest met 1.22,723 de snelste in de eerste sessie, gevolgd door zijn Red Bull-teamgenoot Mark Webber. Kimi Räikkönen klokte de derde tijd.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:22.723 - 19
2 Mark Webber Red Bull 1:22.982 0.259 24
3 Kimi Räikkönen Lotus 1:23.010 0.287 20
4 Fernando Alonso Ferrari 1:23.099 0.376 22
5 Romain Grosjean Lotus 1:23.111 0.388 20
6 Jenson Button McLaren 1:23.370 0.647 26
7 Adrian Sutil Force India 1:23.390 0.667 20
8 Nico Rosberg Mercedes 1:23.531 0.808 28
9 Sergio Perez McLaren 1:23.591 0.868 26
10 Pastor Maldonado Williams 1:23.911 1.188 21
11 Esteban Gutierrez Sauber 1:24.119 1.396 21
12 Valtteri Bottas Williams 1:24.150 1.427 27
13 Lewis Hamilton Mercedes 1:24.157 1.434 28
14 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:24.204 1.481 15
15 Felipe Massa Ferrari 1:24.299 1.576 19
16 Nico Hulkenberg Sauber 1:24.314 1.591 23
17 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:24.383 1.660 24
18 Paul di Resta Force India 1:24.608 1.885 21
19 Charles Pic Caterham 1:25.827 3.104 24
20 Giedo van der Garde Caterham 1:26.808 4.085 25
21 Jules Bianchi Marussia 1:27.617 4.894 20
22 Rodolfo Gonzalez Marussia 1:28.927 6.204 25

Sharia4Belgium-kopstuk gedood in SyriŽ

Een van de kopstukken van Sharia4Belgium is omgekomen in Syrië waar hij zich had aangesloten bij de opstandelingen om te strijden tegen het regeringsleger. Het gaat om de 23-jarige Noureddine Abouallal. Zijn vrouw was hem begin dit jaar samen met hun zoontje gevolgd naar het front. Zij heeft telefonisch aan haar familie gemeld dat Abouallal woensdag is doodgeschoten, zo meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws vrijdag. De omstandigheden zijn niet bekend.

Abouallal is in radicale moslimkringen ook bekend als Abou Mujahid. Hij kwam vorig jaar zelf in het nieuws, toen woordvoerder Fouad Belkacem van de extremistische moslimgroepering in de gevangenis terechtkwam. Abouallal gaf toen een persconferentie waarin hij zei dat ze 'de ruggengraat van de Belgische democratie zullen breken'.

Sharia4Belgium heeft zichzelf opgedoekt, maar de Belgische justitie betwijfelt of de organisatie echt is opgeheven.

'Kopstuk Sharia4Belgium gesneuveld in Syrië'
'Sharia4Belgium-kopstuk gedood in Syrië' (Foto: ANP)

Ook ander Pussy Riot-lid niet vervroegd vrij

Ook het Pussy Riot-lid Nadezjda Tolokonnikova blijft achter de tralies. Een gerechtshof in het Russische Perm oordeelde vrijdag negatief over haar beroep tegen een eerdere gerechtelijke beslissing dat zij niet in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating. Haar eveneens tot twee jaar strafkamp veroordeelde medebandlid Maria Alechina kreeg woensdag, eveneens in beroep, al te horen dat ze niet vervroegd wordt vrijgelaten.

Volgens de autoriteiten in het werkkamp waar Tolokonnikova haar straf uitzit, dient zij niet eerder vrij te komen, omdat ze geen berouw heeft getoond. Zelf heeft ze laten weten nog altijd achter haar actie te staan en zich daar niet schuldig over te voelen, omdat ze niets slechts heeft gedaan.

Tolokonnikova en Alechina en in eerste instantie ook Jekaterina Samoetsevitsj werden verleden jaar tot twee jaar strafkamp veroordeeld, omdat zij in de belangrijkste kathedraal van Moskou een protestlied tegen Vladimir Poetin ten gehore hadden gebracht. Samoetsevitsj kreeg in hoger beroep een voorwaardelijke straf en haar bleef dus het strafkamp bespaard.

Veldkamp noemt keuze voor Icedome 'lege doos'

Bart Veldkamp denkt dat de beslissing van de KNSB om Icedome topsportlocatie te maken geen stand houdt. "Dit loopt wel los", zei hij vrijdag tegen Radio 1. "Er wordt nu beroep aangetekend en er komt een nieuwe procedure. Dit besluit is een lege doos", liet de oud-schaatser en huidig schaatscoach weten. "Uiteindelijk is er een baan die er nu ligt, de andere twee zijn grasvelden."

Ook zijn collega Renate Groenewold was sceptisch. Zij is vooral bang dat in een luchtkasteel wordt geloofd. "Ik houd mijn hart vast", gaf de Groningse aan. "Een van de dingen waarom voor Almere werd gekozen waren de gratis topsporturen op de baan. Maar mijn boerenverstand zegt dat dat geld toch ergens vandaan moet komen."

Veldkamp uitte verder kritiek dat de KNSB met het zich richten op een topijsbaan geen blijk geeft van een langetermijnvisie. "Ik mis een landelijk schaatsbeleid. Een totaalplaatje dat de vraag 'hoe ziet het schaatsen er over tien, twintig, dertig jaar uit' beantwoordt. Hoe voed je het topschaatsen?"

'Roger Waters is een antisemiet'

Pink Floyd-voorman Roger Waters mag zonder twijfel een muzieklegende genoemd worden. Helaas betekent goed zijn in één ding niet dat iemand automatisch ook goed is in andere dingen. Gezien de reactie op zijn optreden tijdens Rock Werchter, is Waters niet half zo goed in tact als in het maken van muziek.

In Werchter bracht Waters de rock-opera The Wall ten gehore. Het podium was aangekleed in de stijl van totalitaire regimes. Op zich niet zo vreemd, aangezien The Wall antimilitaristische thema's heeft en bekend is dat Waters er zeer antimilitaristische denkbeelden op nahoudt.

Zoals vaker tijdens Waters' optredens werd er ook een ballon in de vorm van een varken gelanceerd. Op de ballon werden omstreden symbolen en slogans geprojecteerd, zoals een hakenkruis, het Shell-logo, maar ook een davidsster. Op zich ook niet zo vreemd, aangezien Waters meer dan eens duidelijk heeft gemaakt dat hij het beleid van Israël fout vindt.

Helaas is het bij sommige mensen in de verkeerde aarde gevallen. "Waters heeft een klassieke, walgelijke, middeleeuwse antisemitische karikatuur toegepast die ook vaak gebruikt werd door zowel de nazi- als sovjetpropaganda om haat tegen joden aan te wakkeren'', zegt Abraham Cooper van het Simon Wiesenthalcentrum.

Een Israëlisch-Belgische fan zegt tegen ynetnews: "Waters overschreed een grens en uitte een antisemitische booschap, die verder ging dan al zijn antimilitaristische boodschappen." Michael Freilich van Joods Actueel vindt dat Waters' standpunten 'geen excuus zijn om je tot dergelijk niveau te verlagen'.

Waters zelf heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen van antisemitisme.

Geen nieuwe Williams-tests voor Wolff

Het Formule 1-team Williams is niet van plan om Susie Wolff in de nabije toekomst meer tests te geven. De testrijdster van de renstal uit Grove kwam vorige week tijdens de Young Driver Test op Silverstone in actie en daar blijft het voorlopig bij.

Xevi Pujolar, hoofdengineer bij Williams, sprak hierover met het Braziliaanse Globo Esporte. "Ze heeft goed werk verricht, geen foutjes gemaakt en goede progressie met de nieuwe banden geboekt. We overwegen op dit moment niet om reguliere tests met Susie uit te gaan voeren. Het werk dat we op Silverstone verrichtten verschilt behoorlijk met dat in normale raceweekends, dus we nemen het niet in overweging." Pujolar doelt hiermee op de mogelijkheid om Wolff op de vrijdagochtenden te laten rijden. Ook dit zit er voorlopig voor haar niet in.

FOK!toen: Mohammed B. krijgt levenslang

Vandaag neemt FOK! je mee het in verleden naar 26 juli 2005. Alle gebruikte berichten komen uit het FOK!archief. 

Moordenaar Van Gogh levenslang opgesloten
AMSTERDAM, 26-7-'05 - Vandaag werd de moordenaar van Theo van Gogh veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. B. gaf aan dat als hij vrij zou komen, hij opnieuw terreurdaden zou plegen. 

De moord gebeurde op 2 november vorig jaar. Mohammed B. schoot 20 keer op Van Gogh nadat Theo die ochtend zijn kind naar het kinderdagverblijf had gebracht. Hij stak daarna met een mes een briefje met islamitische teksten op de borst van de filmmaker en werd na een achtervolging aangehouden.

Het briefje bevatte tevens een doodsbedreiging richting Ayaan Hirsi Ali. De politiek reageerde geschokt. PvdA-leider Wouter Bos is 'diep ontgoocheld', VVD'er Van Aartsen noemt de aanslag 'een terroristische moord', CDA-fractieleider Maxime Verhagen 'geschokt en verbijsterd' en Wilders zei 'bang' te zijn.

Wilders: "Natuurlijk ben ik bang. Mijn maag draait zich om. Ik stond te rillen op mijn benen. Ik ga verder geen olie op het vuur te gooien. Maar u weet wat ik denk over de uitwassen van de islam." Cohen probeerde 'de boel bij elkaar te houden.' "Daar kan men cynisch over doen maar dat kan me niet schelen," geeft de burgemeester van Amsterdam aan. 

Rassenrellen gevreesd, anti-islamitisch geweld neemt toe
Uit een enquête van RTL Nieuws direct na de moord bleek dat 60 procent van de Nederlanders rassenrellen tussen Nederlanders en Marokkanen vreesde. 88 procent meende dat de AIVD 'fundamentalistische moslims veel meer moet gaan volgen.' Bijna drie op de tien gaf aan te emigreren als dat financieel mogelijk zou zijn.

De moord leidde in Nederland bijna tot rassenrellen en betekende een dieptepunt in de onderlinge Nederlands-Marokkaanse betrekkingen. Drie dagen na de moord werd Wilders voor het eerst groter dan de VVD gepeild. Vijf dagen na de moord was er een bomaanslag op een islamitische school in Eindhoven. Niemand raakte gewond. 

Bij diverse moskeeën door het hele land werd brand gesticht. Prominente Marokkanen werden bedreigd. Tegelijkertijd werd de 14-jarige zoon van Van Gogh na de moord tot twee keer toe door Marokkaanse jeugd in elkaar geslagen, al werd dat later door de politie ontkend. Zelfs Rusland tikte Nederland op de vingers wegens de oplopende etnische spanningen.

Marokkanen: 'Niet doden namens mij'
Op zes november protesteerden in Den Haag honderden Marokkanen vreedzaam tegen het recente geweld. Ze droegen borden met zich mee met teksten als 'Geen kogels maar woorden', 'Islam is vrede' en 'Niet doden namens mij.'

Het Meldpunt Discriminatie Internet nam 'opvallend veel oproepen' tot geweld waar op het internet. Hoewel er ook meldingen binnenkwamen over islamitische sites die de moord op Van Gogh verheerlijkten en de jihad predikten, waren er veel meer anti-moslim- en anti-Marokkanenreacties te vinden.

De Marokkaanse sociologe Fatema Mernissi stelde dat Mohammed B. 'een product is van de Nederlandse samenleving.' We zijn als burgers medeverantwoordelijk, zo stelt Mernissi: "Wij zijn ook criminelen, omdat we zulke jonge mensen niet hebben geholpen om op een normale manier te communiceren."

Paus maakt Nederlandse studente blij

De Nederlandse studente Annemarie Scheerboom heeft paus Franciscus donderdagavond tijdens de Wereldjongerendagen in het Braziliaanse Rio de Janeiro namens Europa welkom geheten. Ze deed dat volledig in het Nederlands. De 21-jarige Utrechtse had daarna een korte ontmoeting met de kerkleider.

Scheerboom sprak voor een publiek van ruim een miljoen mensen een gebed uit en beklom daarna het podium waarop de paus stond. Ze omhelsde Franciscus en sprak enkele woorden met hem. "Het was echt supermooi", reageerde Scheerboom na afloop tegenover de EO. "Ik wilde hem eigenlijk een knuffel geven maar durfde niet zo goed. Gelukkig kwam hij zelf op me af."

Franciscus bleek zelf ook over een kleine Nederlandse woordenschat te beschikken. Nadat de paus vroeg waar Scheerboom vandaan kwam, vroeg hij haar in het Nederlands hoe het met haar ging. De studente overhandigde de kerkleider daarna enkele cadeaus, waaronder een zelfgemaakte roze portemonnee.

Paus Franciscus is sinds maandag in Brazilië voor de Wereldjongerendagen. Het is zijn eerste buitenlandse reis sinds de vroegere Argentijnse kardinaal Jorge Bergoglio in maart tot paus werd gekozen.

Activision Blizzard koopt zichzelf terug

Activision Blizzard heeft een deal gesloten met Vivendi om zichtzelf terug te kopen voor $8 miljard. Wanneer dit afgerond is zal Activision Blizzard weer een zelfstandig bedrijf zijn, waarbij het grotendeel van de aandelen in bezit van de publieke markt zal zijn. Vivendi was groot aandeelhouder en voor een groot deel eigenaar van Activision Blizzard.

Het Franse bedrijf Vivendi zit al langer in financiële problemen en probeert al een tijd lang de aandelen die ze hebben in Activision Blizzard te verkopen. Nu is ze dit grotendeels gelukt, waarbij Activision Blizzard als bedrijf $5.83 miljard uitgegeven heeft voor 429 miljoen aandelen. Hiernaast hebben Bobby Kotick, CEO van Activision Blizzard, Brian Kelly, Chairman van Activision Blizzard, en een paar andere grote spelers in het bedrijf $2.34 miljard uitgegeven aan 172 miljoen aandelen. Dit komt erop neer dat elk aandeel voor ongeveer $13.60 verkocht is. Vivendi blijft nog wel aandeelhouder, ze hebben 83 miljoen aandelen voor zichzelf gehouden. Dit betekend dat ze ongeveer 12% van in aandelen hebben, tegenover de 61% die ze voor deze verkoop in bezit hadden.

“Al deze transacties samen creëren een grote kans voor Activision Blizzard en alle aandeelhouders, inclusief Vivendi,” vertelt Bobby Kotick. “We zouden hier sterker uit moeten komen, een onafhankelijk bedrijf met een erg goede portfolio, focus en flexibiliteit om aandelen te moeten laten stijgen en één van de meest belangrijke entertainment bedrijven ter wereld te worden.”

Hij vertelt verder, “Deze transacties geven ons de mogelijkheid om gebruik te maken van de financieel aantrekkelijke markten tegenwoordig, terwijl we nog steeds meer dan $3 miljard achter de hand hebben om financiële stabiliteit te behouden.”

Activision Blizzard kennen we onder andere van populaire spellenreeksen als World of Warcraft en Diablo.

Activision Blizzard maakt 226 miljoen dollar winst (Foto: Novum)

'Ryan Gosling en Zac Efron in Star Wars VII'

Disney heeft Ryan Gosling en Zac Efron op het oog voor de hoofdrollen in Star Wars: Episode VII. De rol van Efron is nog onbekend, maar volgens de Amerikaanse filmsite Latino Review gaat Gosling de zoon van Luke Skywalker spelen. Het nieuws zou bekend worden gemaakt tijdens de fanclubdagen van Disney, die van 9 tot en met 11 augustus op het programma staan.

Volgens de site heeft Leonardo DiCaprio ook gesprekken gevoerd met Disney over een rol in de zevende Star Wars-film, maar dat zou nergens toe hebben geleid. De acteur zou de rol hebben laten schieten, omdat hij de hoofdrol zou krijgen in de sciencefictionfilm Robotech. Die film is gebaseerd op de animatieserie uit de jaren tachtig en verhaalt hoe de mensheid zich met enorme robots verdedigt tegen vijandige buitenaardse wezens.

Geruchten over de casting van de nieuwe Star Wars-film van regisseur J.J. Abrams doen al maanden de ronde. In mei meldde de Latino Review nog dat Jonathan Rhys Meyers in beeld is voor een rol in Star Wars: Episode VII. Ook Harrison Ford, Mark Hamill en Carrie Fisher zouden terugkeren als Han Solo, Luke Skywalker en Princess Leia. Disney heeft nog niets losgelaten over de cast.

Het verhaal van Star Wars: Episode VII vertelt het verhaal na Episode VI: Return of the Jedi uit 1983. De bedoeling is dat de film vanaf volgend jaar in de Britse Pinewood Studios wordt opgenomen. De film moet in 2015 te zien zijn.


'Ryan Gosling en Zac Efron in Star Wars VII' (Foto: Novum)

Nederlandse Fox start op 19 augustus met uitzenden

Nederland krijgt er vanaf 19 augustus een nieuwe tv-zender bij. Fox zet vooral in op series, films en sportprogramma's, zo maakt de zender vrijdag bekend. De volledige programmering wordt in augustus bekendgemaakt. In juni werd al bekend dat Fox deze zomer zou beginnen.

Fox richt zich vooral op mannen en vrouwen vanaf 12 jaar. Volgens directeur Raymond van der Vliet wordt de zender komende jaren stap voor stap opgebouwd. "Vooral de liveprogrammering zal een belangrijke trekker zijn voor de sport- en voetballiefhebber. Daarnaast hebben we mooi pakket aan films en series voor een breed publiek", stelt hij in een verklaring.

Het bedrijf sloot donderdag een doorgifteovereenkomst met Ziggo. Met de overige kabelaars is de zender nog in gesprek, maar vermoedelijk is een akkoord niet ver weg meer.

Fox neemt vanaf 1 augustus verder de zender Eredivisie Live over. Donderdag leek het onzeker of de start van de Eredivisie volgende week wel live te volgen is op televisie, maar nu een akkoord is gesloten met Ziggo is de verwachting dat het bedrijf er ook snel uitkomt met andere kabelaars als UPC en KPN.

Breslin speelt dochter Schwarzenegger in zombiefilm

Abigail Breslin gaat de titelrol spelen in de zombiefilm Maggie. Eerder werd al bekend dat Arnold Schwarzenegger de vaderrol voor zijn rekening neemt. In de horrorfilm wordt de wereld overstelpt door een zombievirus. Ook Maggie raakt geïnfecteerd, wat de familiebanden nogal onder spanning zet. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Breslin is geen vreemde van zombiefilms, zij het van een wat komischer inslag. Ze speelde al een van de hoofdrollen in de komedie Zombieland, naast Woody Harrelson, Emma Stone en Jesse Eisenberg.

Henry Hobson, die vorig jaar zijn regiedebuut maakte met The Help, gaat Maggie regisseren. Schwarzenegger gaat de film ook coproduceren. Wanneer de film moet verschijnen is nog onbekend.


Breslin speelt dochter Schwarzenegger in zombiefilm (Foto: Novum)

Paltrow en McGregor volgen Depp in komedie

Gwyneth Paltrow en Ewan McGregor voegen zich bij de cast van de komedie Mortdecai. Johnny Depp heeft al getekend en David Knoepp staat klaar om de film te regisseren. Over de rollen van Paltrow en McGregor is nog niets bekend, schrijft het Amerikaanse filmvakblad Variety.

Mortedecai is gebaseerd op de trilogie van Kyril Bonfiglioli. Depp speelt Charles Mortdecai, een charmante maar corrupte kunsthandelaar. Hij zit achter een gestolen schilderij aan dat de code zou bevatten voor een bankkluis vol nazigoud.

De 40-jarige Paltrow was dit jaar al te zien in de superheldenfilm Iron Man 3 en in oktober verschijnt de romantische komedie Thanks for Sharing, waarin ze een hoofdrol speelt. McGregor was eerder dit jaar te zien in de avonturenfilm Jack the Giant Slayer en heeft naast Mortedai nog vijf films in de pijplijn staan.

De opnames van Mortdecai moeten later dit jaar van start gaan. Depp moet eerst nog aan de slag met de opnamen van de sprookjesfilm Into the Woods.


Paltrow en McGregor volgen Depp in komedie (Foto: Novum)

Nieuwe schaatstempel toch in Almere

Schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF hebben de Icedome in Almere aangewezen als het nieuwe nationale schaatscentrum van Nederland. Dat heeft KNSB-voorzitter Doekle Terpstra vrijdagochtend op Radio 1 bekendgemaakt.

Vorige week vrijdag diende het door Icedome aangespannen kort geding, waar de rechtbank van Utrecht besliste dat er binnen vijf dagen een beslissing genomen moest worden. Die termijn ging echter pas maandag in, op het moment dat het vonnis aan de partijen werd overhandigd.

Die strijd heeft al voor veel opschudding gezorgd. De KNSB gaf in eerste instantie de voorkeur aan Almere, maar nadat dat was uitgelekt stelde de bond een nieuw onderzoek in. De partijen achter de Almeerse Icedome stapten daarop naar de rechter. Zij stelden dat het oneerlijk was 'om halverwege de spelregels aan te passen'.

De rechter oordeelde vorige week dat de KNSB en NOC*NSF zich moeten houden aan de gemaakte procedureafspraken en binnen vijf dagen een beslissing moesten maken. De schaatsbond heeft laten weten de uitspraak van de rechter te respecteren en binnen die periode een schaatshal aan te wijzen.

De KNSB en NOC*NSF wilden eigenlijk pas begin september de knoop doorhakken. Ze vinden dat extra onderzoek noodzakelijk is. Zo willen ze onderzoeken of de geschatte bezoekersaantallen wel realistisch zijn. Ook willen ze de financiering van de betrokken banen onder de loep nemen om te zien of er geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun.

Thialf was de afgelopen maanden onderwerp van een grote Friese lobby voor het behouden van het stadion als nationaal schaatscentrum. De provincie Friesland stelt vijftig van de benodigde 83 miljoen euro beschikbaar voor de renovatie van het vermaarde stadion.

De Friezen hebben wat kosten betreft een streepje voor op Almere en Zoetermeer. De begroting van de Icedome bedraagt 183 miljoen. Dat stadion wordt met privaat geld gefinancierd, al zijn de financiers nog niet bekend. Bouwbedrijven BAM en Van Wijnen hebben gegarandeerd het stadion voor die prijs te kunnen bouwen. Het Transportium in Zoetermeer kost ruim tweehonderd miljoen en wordt ook volledig privaat gefinancierd.

Kinect Sports Rivals helaas geen launchtitel meer

Microsoft heeft bekendgemaakt dat de Xbox One-game Kinect Sports Rivals geschrapt wordt als launchtitel voor de nieuwe console. Kinect Sports Rivals stond eigenlijk gepland voor deze zomer, maar de game wordt nu in de lente van 2014 verwacht.

De reden van vertraging is dat ontwikkelaar Rare meer tijd nodig heeft om de game bij te schaven. Wat er precies allemaal nog moet gebeuren is niet bekend.  

Kinect Sports Rivals bevat zes sport activiteiten, namelijk klimmen, jetskiën, voetbal, schieten, bowlen en tennis. De sport-game zal overigens voor het eerst in augustus speelbaar zijn op de gamebeurzen PAX Prime en Gamescom.    

Minister van Defensie op gayboot

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) vaart volgende week zaterdag mee op een boot tijdens de Canal Parade van de Amsterdam Gay Pride. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Defensie vrijdag. Het is voor het eerst dat een minister van Defensie meevaart.

Aan de achttiende editie van het evenement doen zo'n tachtig boten mee. Het thema van de Gay Pride dit jaar is Reflect. Dit jaar vaart eveneens voor het eerst een boot van de KNVB mee.

Inspectie onderzoekt hittetrein Schiedam

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat onderzoek doen naar de trein die maandag bij Schiedam strandde, waarbij acht mensen onwel werden. Dat blijkt uit een reactie van de inspectie aan belangenorganisatie voor reizigers Maatschappij voor Beter OV, meldt Metro vrijdag.

De inspectie gaat daarbij met name kijken naar de manier waarop de veiligheidszorgsystemen van betrokken partijen hebben gefunctioneerd. ILT waarschuwde naar aanleiding van een eerder onderzoek al dat reizigers onwel kunnen worden als de airconditioning uitvalt. Dat is in strijd met de zorgplicht van vervoerders en met de Arbowet.

De intercity bij Schiedam kwam maandagmiddag zonder stroom te zitten waardoor de airconditioning uitviel. De ruim tweehonderd inzittenden zaten meer dan een halfuur vast in een snikhete trein.

Shary-An moet mond voorlopig houden

Shary-An Nivillac moet een maand verplicht haar mond houden. De zangeres, bekend van The Voice of Holland, is afgelopen week geopereerd aan een cyste op haar stembanden.

"Het is best lastig voor een kletskous als ik om zo lang je mond te moeten houden", reageert Shary-An tegenover De Telegraaf. De zangeres kampte al langere tijd met stemproblemen, maar stelde een operatie zo lang mogelijk uit. "Maar nu moest ik wel, omdat ik zo veel shows draai dat mijn stem het niet meer trok."

De 21-jarige Shary-An had bewust een maand vrijgepland in haar agenda. "Hoewel de ingreep nog maar pas is geweest, kan ik nu al niet wachten om eind augustus weer op de bühne te staan."

FOK! wat een weer...Onweer

Hallo allemaal! We kunnen ons gaan opmaken voor een benauwde en onweersachtige dag. Gisteren vielen er al een aantal stevige buien, maar die bleven vrij lokaal. Vanmiddag verwacht ik toch wel op grotere schaal fikse buien.

Het is echter wel heel moeilijk om aan te geven waar en wanneer de buien ontstaan en hoe zwaar ze zullen worden. Feit is dat iedereen er wel kans op maakt. Toch zullen er ook plaatsen zijn waar weinig zal gaan gebeuren en we zullen dit dus moeten afwachten. De kans op een zware bui ligt echter wel duidelijk hoger dan de afgelopen dagen. Het wordt ook benauwd met temperaturen die tussen de 27 en 29 graden komen te liggen. Door de hoge luchtvochtigheid zal het dus smerig aanvoelen buiten. Overigens zijn bij de buien hagel en zware windstoten mogelijk en valt er plaatselijk zeer veel regen.

Ook morgen en zondag is er kans op (zware) onweersbuien. Het blijft hierbij nog wel zomers warm, al komt de hittegolf op zondag wel even in gevaar.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

DJOnweer
DJ Koelkast zag de vogels vluchten bij nadering van een onweersbij in de Noorkop.

Vuurkorf
Op deze warme zomeravonden zit qltel met zijn gezin gezellig rond de vuurkorf.

 

 

 

 

 

 

Powermoves in Dead or Alive 5 Ultimate

Dead or Alive 5 Ultimate heeft een nieuwe move genaamd de Macht Launcher. The Power Launcher kan worden gebruikt onder dezelfde omstandigheden als een Power Blow, en lanceert het je tegenstander hoog in de lucht, zoals hieronder wordt aangetoond.

Team Ninja zegt op de website van het spel dat Power Blows een gemakkelijke manier zijn voor beginnende spelers om flink wat schade uit te delen, terwijl de Power Launchers zijn bedoeld voor gevorderde spelers die willen verdergaan met een combo voor nog meer schade dan Power Blows toestaan.

Zoals Power Blows mogen Power Launchers slechts eenmaal per ronde gebruikt worden wanneer de gezondheid van je personage daalt tot onder vijftig procent. Wanneer succesvol wordt de tegenstander gelanceerd in de lucht, hoger dan gebruikelijk, en ben je in staat zijn om ze te jugglen totdat ze op de grond vallen. Kortom, de tegenstander heeft even geen weerwoord terwijl jij op hem losgaat.

Dead or Alive 5 Ultimate komt 6 september uit voor PlayStation 3 en Xbox 360. Er is dan ook een free-to-play-versie met een stuk minder personages voor PlayStation 3.

Meer populaire Injustice-DLC op komst

Martian Manhunter komt volgende week beschikbaar voor Injustice: Gods Among Us als DLC, maar hij is niet het laatste personage dat aan komt schuiven. Ed Boon, maker van het spel, zegt dat er meer gaat komen.

Op Twitter antwoordde Boon op een vraag van een fan of de Martain Manhunter de laatste DLC is met "Nee, hij is niet de laatste". Dat riep vragen op en als antwoord gaf hij "De volgende is een GROTE vaak aangevraagde favoriet!!"

Het wordt dus nog even gissen wie dat gaat worden, al is de naam van Power Girl al heel vaak gevallen in de Injustice-community.Om twee duidelijke redenen zien we dat wel zitten.

Power Girl

Jurylid: buurtwacht weggekomen met moord

Een van de zes juryleden die George Zimmerman vrijspraken van doodslag op een zwarte tiener zegt dat de buurtwacht is 'weggekomen met moord'. De vrouw, jurylid B29, zegt vrijdag in een interview met ABC dat ze Zimmerman graag had veroordeeld voor moord, maar dat ze dat niet kon door gebrek aan bewijs.

 "Je kunt de man niet zomaar naar de gevangenis sturen, ook al wisten we in ons hart dat hij schuldig was", aldus het jurylid, die van Puerto Ricaanse komaf is en Maddy heet. "We moesten naar het bewijs kijken en niet naar ons hart."

Zimmerman is vrijgesproken op basis van wetgeving van de staat Florida die vrijspraak wegens noodweer makkelijk toestaat. De zaak deed vooral veel stof opwaaien in de VS wegens de suggestie dat huidskleur een rol speelde. Duizenden Amerikanen gingen de straat op om te protesteren tegen de vrijspraak.

Jurylid: buurtwacht weggekomen met moord
Jurylid: buurtwacht weggekomen met moord (Foto: ANP)

Edgar Davids klaagt niet over liefdestekort

Edgar Davids heeft naar eigen zeggen nooit last van een gebrek aan liefde. Of de ex-profvoetballer tegenwoordig warme gevoelens koestert voor actrice Halina Reijn, laat hij echter niet los. Davids en Reijn werden gefotografeerd terwijl ze gearmd in Londen liepen.

De twee waren eind juni samen op het evenement Giftsuite. Uit beelden van RTL Boulevard blijkt dat Davids de actrice galant begeleidde toen ze de trap afliep. Ze zouden elkaar toen voor het eerst hebben ontmoet.

"Er zijn altijd mensen in mijn leven", vertelde de sportman in het RTL-programma. "Met de liefde gaat het altijd goed. Mijn kinderen en moeder houden allemaal van me", lacht hij.

Met zijn ex Olcay Gulsen heeft Davids vrijwel geen contact meer. "Zij doet haar ding", zegt de 40-jarige Davids over de modeontwerpster. "En waar zij nu mee omgaat, daar wil ik niet bij betrokken worden."

Munten prins George al bijna uitverkocht

De munten die ter ere van de geboorte van prins George zijn geproduceerd zijn zeer populair. De zilveren munt, die tachtig pond kost, is inmiddels helemaal uitverkocht.

Van de gouden munt, waarvoor achthonderd pond moet worden neergelegd, ging negentig procent over de toonbank. Dat meldt de Britse krant The Telegraph. Van de zilveren munten zijn in totaal tienduizend exemplaren gemaakt. De gouden munten zijn 2013 keer geslagen.

De muntstukken zijn sinds maandag te koop, de dag dat het prinsje op de wereld werd gezet. Munthuis The Royal Mint heeft eerder al speciale penny's geproduceerd voor baby's die op dezelfde dag zijn geboren als de zoon van de Britse prins William en Kate.

Ariane 5 succesvol gelanceerd

Een Ariane 5-raket heeft donderdag de grootste Europese telecommunicatiesatelliet ooit, Alphasat, in een baan om de aarde gebracht. Dat heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA donderdag bekendgemaakt. De raket werd gelanceerd vanaf de ESA-basis in Frans Guyana. Het was de derde missie van de Ariane 5 van 2013.

Niet alleen werd de telecommunicatiesatelliet de ruimte ingebracht, ook de Indiase kunstmaan INSAT-3D werd in een baan om de aarde gebracht.

Alphasat gaat zorg dragen voor telefoon- en dataverbindingen in Europa, Afrika en het Midden-Oosten. De INSAT-3D wordt gebruikt voor meteorologische waarnemingen.

Satellite Reign heeft doel behaald

Satelliet Reign, de cyberpunk turn-based strategiespel onlangs aangekondigd via Kickstarter, heeft zijn financiëringsdoel bereikt met nog wat tijd over. Tot nu toe het spel meer dan 367.000 Engelse ponden opgehaald met oorspronkelijk een doel van 350.000 pond.

De spirituele opvolger van de klassieker Syndicate wordt gemaakt door 5Lives Studios met Mike Diskett aan het hoofd, de originele bedenker van Syndicate.

Satellite Reign komt in 2014 uit voor Windows, Mac OS en Linux.


Paus Franciscus spreekt jongeren toe

Paus Franciscus heeft donderdag op het strand van Copacabana in Brazilië in het kader van de Wereldjongerendagen honderdduizenden gelovigen toegesproken. De badgasten op het vermaarde zandstrand hadden plaatsgemaakt voor jonge gelovigen die luisterden naar de openingswoorden van Franciscus.

De Nederlandse studente Annemarie Scheerboom heette de paus welkom namens alle jongeren uit Europa. In 1985 mocht een Nederlandse vrouw de toenmalige paus Johannes Paulus II welkom heten tijdens zijn bezoek aan Nederland. Zij week af van haar toespraak en plaatste enkele kritische opmerkingen. Scheerboom zei vooraf al niet van plan te zijn dit ook te doen.

Eerder donderdag bracht de paus een bezoek aan de de favela's van Rio de Janeiro. De kerkvader werd zwaar beveiligd, maar leek geen moment in gevaar. Hij bracht een boodschap van hoop naar de bewoners van de sloppenwijken: "Buig niet onder ontmoedigingen, verlies het vertrouwen niet, laat je hoop niet uitdoven. Situaties kunnen veranderen, mensen kunnen veranderen."

Irving op de cover van NBA Live 14

De atleet op d ecover van NBA Live 14 is aangekondigd en het is de NBA Rookie of the Year van seizoen 2011-2012 geworden, Kyrie Irving van de Cleveland Cavaliers.

Irving zegt dat hij trots is om het gezicht van deze franchise te zijn dat net een langverwachte come-back maakt. NBA Live 14 gaat verbeteringen zoals True Player Motion, Human Intelligence en Living Worlds bevatten. Meer details over gamemodi, features en meer komen binnenkort. 

NBA Live 14 is in ontwikkeling bij EA Tiburon en komt uit op PlayStation 4 en Xbox One.

Packshot

Packshot

Nintendo wil jouw mening over E3

Wat vond je van Nintendo's E3? Bent u van plan om een Wii U dit jaar of volgend jaar, of helemaal niet kopen? Wat denk je van de 3DS? Deze en meer vragen kun je beantwoorden in een enquete van Nintendo.

Vragen variëren van E3-games waar je bent enthousiast overbent,  wat je vindt van Nintendo's Facebook-pagina en nog meer andere Nintendo-gerelateerde onderwerpen.

De enquete is hier te vinden.

Mario Kart 8

Politie TunesiŽ gebruikt traangas in Tunis

De Tunesische oproerpolitie heeft donderdagavond laat in de hoofdstad Tunis traangas gebruikt tegen honderden betogers die zich voor het ministerie van Binnenlandse Zaken hadden verzameld. De politie probeert de menigte uiteen te drijven.

Het is in Tunesië onrustig na de moord donderdag op een oppositieleider. De 58-jarige Mohamed Brahmi werd voor de ogen van zijn vrouw en kinderen van dichtbij doodgeschoten voor zijn huis.

Politie Tunesië gebruikt traangas in Tunis
Politie Tunesië gebruikt traangas in Tunis (Foto: ANP)

[WM Darts] Wade en Taylor in halve finale

James Wade en Phil Taylor zullen elkaar komende zaterdag op het podium van de Winter Gardens tegenkomen voor de halve finale van de World Matchplay. De twee Engelsmannen wonnen vanavond hun kwartfinales van Simon Whitlock en Justin Pipe.

Vooral het treffen tussen de nummers vier en vijf van de wereld, James Wade en Simon Whitlock, werd uiteindelijk een echte kraker. Slechts eenmaal werd het verschil tussen The Machine en The Wizard groter dan twee legs, maar het was Wade die de Australiër in de 28e leg met een puike 135-finish terug brak: 14-14.

Aangeslagen leek Whitlock niet, want ook hij slingerde daarna nog genoeg 140-ers en 180-ers naar zijn tegenstander. De sudden-death leg kwam er net niet want na een slippertje op tops van Whitlock was het Wade die profiteerde: 18-16.

Wade in kraker langs Whitlock (Foto:ProShots)
Wade in kraker langs Whitlock (Foto:ProShots)

Phil Taylor blijft op koers om voor de 14e maal de Matchplay te winnen. Tegen Justin Pipe, de bedwinger van Raymond van Barneveld, hoefde hij niet te excelleren: 16-10.

The Power was te spreken over zijn efficiëntie. "Hij gaf me hier en daar de kansen en ik greep ze, ik ben nu helemaal klaar voor de halve finale." Taylor en Wade zijn met recht de twee dominante namen in Blackpool de afgelopen jaren. Wade stond vijf keer in de finale, Taylor liefst dertien maal.

Morgen komt de enige overgebleven Nederlander in actie, Michael van Gerwen strijd tegen Dave Chisnall voor een halve finaleplaats. De dartsavond wordt dan geopend door Adrian Lewis en Andy Hamilton.

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.