Thialf en Zoetermeer in beroep tegen KNSB

De Zoetermeerse ijsbaan Transportium gaat in beroep tegen de voorlopige gunning van de topsportaccommodatie aan Icedome. Dat meldden de Zuid-Hollanders vrijdag via Twitter. Een woordvoerder noemt het besluit van de KNSB 'onbegrijpelijk, onverstandig en ondoordacht'.

Transportium wijst erop dat het besluit van de KNSB niet vrijwillig op dit moment is genomen. "Het besluit is genomen onder druk van een gerechtelijke uitspraak, maar dat hoeft dus niet te betekenen dat dit ook het beste besluit is." De initiatiefnemers uit Zoetermeer blijft in de eigen plannen geloven. "We zijn er nog steeds van overtuigd dat ons plan het beste is en zullen dit dan ook aanvechten."

Thialf gaat net als het Transportium in beroep tegen de beslissing van de KNSB om het Almeerse Icedome aan te wijzen als topsportlocatie. "We zetten alle rechtsmiddelen in", liet commissaris van de koning John Jorritsma vrijdag weten. Hij noemde het besluit verder een 'historische vergissing van de KNSB' en stelde dat de schaatsbond 'zich vervreemdt van de achterban'.

Volgens een woordvoerder van Nieuw Thialf is een beroep van de KNSB niet de enige mogelijkheid. Ook een beroep tegen de uitspraak van de rechter in het door Icedome aangespannen kort geding is nog steeds een mogelijkheid. Daar heeft Thialf, dat zich op het laatste moment als partij meldde in het conflict, nog drie weken de tijd voor.

De Friezen wijzen er bovendien op dat de KNSB de beslissing van vrijdag niet had hoeven nemen. "De commissaris heeft vorige week al gezegd dat ze ook geen ijsbaan aan hadden kunnen wijzen. Juridisch gezien is dat ook een gunningsbeslissing." Jorritsma noemde het besluit van deze vrijdag 'de KNSB en NOC*NSF onwaardig'.

Overigens meldt Thialf dat de schaatsbond in de vrijdag verstuurde brief met de beslissing de regels van de procedure nog maar eens heeft gewijzigd. Bezwaar maken moet nu via de kortgedingrechter in Utrecht. Eerder was er nog sprake van een eigen beroepsprocedure. "Het toont de knulligheid van de hele procedure", meende de woordvoerder.