FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 27 juli 2013

De Jong helpt Milan aan zege met prachtige treffer

Nigel de Jong heeft AC Milan zaterdagavond aan een 2-1 oefenzege op Valencia geholpen. De als weinig subtiel bekendstaande middenvelder mikte van buiten het strafschopgebied bekeken raak. Robinho (Milan) en Dani Parejo (Valencia) scoorden de overige goals. Oud-Ajacied Urby Emanuelson viel in bij de Italianen.

Real Madrid was in een oefenwedstrijd Paris Saint-Germain met 1-0 de baas dankzij een doelpunt van Karim Benzema. 35-voudig Oranje-international Gregory van der Wiel kwam in de 73e minuut in de ploeg bij de Parijzenaren.

Nederlands meisje in Lago Maggiore verdronken

Een 16-jarig Nederlands meisje dat sinds maandag in het Lago Maggiore in Italië werd vermist, is zaterdag dood aangetroffen. Dat heeft de krant la Repubblica gemeld.

Het meisje was met haar familie op vakantie bij het grote meer in het noorden van Italië. Maandag ging zij met vrienden het water in op een rubberboot. Waarschijnlijk is zij onwel geworden en uit de boot gevallen. De boot sloeg om en haar vrienden konden haar niet redden.

'Twente en RKC praten over Martina'

Cuco Martina wordt mogelijk de nieuwe aanwinst van FC Twente. De Tukkers praten met RKC Waalwijk over een transfer van de rechtsback.

De 23-jarige Martina heeft nog een contract voor een jaar in Waalwijk. Twente en RKC zullen dus tot een akkoord moeten komen over de transfersom, schrijft Voetbal International. Bij RKC wilde niemand de overgang van Martina naar Enschede bevestigen. Alleen dat er gesproken wordt.

Martina debuteerde in 2008 in het betaalde voetbal bij het inmiddels failliete RBC Roosendaal. In 2011 maakte hij de overstap naar RKC en daar ontwikkelde hij zich tot een van de belangrijkste spelers. Na twee verrassende seizoenen met RKC in de middenmoot van de Eredivisie ligt er nu de kans hogerop te gaan.

Ruud Brood poogde Martina een jaar geleden nog naar Roda JC te halen, nadat hij bij RKC succesvol met hem had samengewerkt, toen RKC als promovendus vriend en vijand verraste met play-offs om Europees voetbal. Hoeveel RKC wenst te ontvangen voor Martina is onduidelijk.

Dortmund verslaat Bayern ondanks goals Robben

Borussia Dortmund heeft zaterdagavond beslag gelegd op de Duitse Supercup. De nummer twee van het afgelopen seizoen versloeg landskampioen en bekerwinnaar Bayern München met 4-2. Arjen Robben verzorgde de gehele Zuid-Duitse productie.

In een herhaling van de Champions Leaguefinale van vorig seizoen zette Marco Reus Dortmund op voorsprong. De Duitser kopte binnen na een blunder van reservegoalie Tom Starke. Trainer Pep Guardiola, die voor het eerst tijdens een officiële wedstrijd van Bayern langs de kant stond, kon eerste doelman Manuel Neuer vanwege een blessure niet onder de lat poseren.

Drie goals in luttele minuten zette het duel na rust op zijn kop. Robben trok de stand eerst gelijk met een knappe kopbal. Zijn ploegmaat Daniel Van Buyten werd momenten later de schlemiel door de bal achter zijn eigen goalie te koppen. Ilkay Gündogan schoot nog geen minuut later de 3-1 binnen.

Robben gaf de Zuid-Duitsers na ruim een uur weer wat hoop door de 3-2 tegen het net te schieten. Reus schoot die hoop vier minuten voor tijd echter aan diggelen met zijn tweede goal.

De overwinning zal Dortmund een beetje genoegdoening geven. Bayern bleek vorig seizoen zowel in de competitie als in de Champions Leaguefinale de betere ploeg.

De Haan: "Strakke, kleine organisatie"

Foppe de Haan hoopt op het einde van rumoer bij sc Heerenveen. Vrijdag verscheen een kritisch onderzoeksrapport. "Iedereen weet waar hij aan toe is."

Bij Heerenveen vertrok eerst voorzitter Robert Veenstra en vrijdag werd technisch directeur Johan Hansma uit zijn functie gezet. "Het is een heel vervelende periode geweest, die nu hopelijk afgesloten is", zegt De Haan tegen FOX Sports.

"Het is helder, iedereen weet waar hij aan toe is. Veel dingen die er in staat, vond ik ook. De afstand tot de supporters werd te groot. Er was een groep die bestuurde, zonder dat ze in de gaten hadden wat er leefde. Dat is niet goed en dan ontstaat er strijd."

De Haan legt uit hoe de schoonmaak tot stand kwam. "Riemer van der Velde was de aanjager, omdat hij vroeg om een onderzoek. Aan alle kanten werd ontkend dat het moest. Uiteindelijk is het er toch van gekomen en bleek dat het er wel moest komen." Volgens De Haan moet Heerenveen anders worden georganiseerd. "Het moet veel eenvoudiger. Dat is kostenbesparend, maar maakt het ook helder. Er moet een strakke, kleine organisatie komen."

Michel Mulder breekt pols bij botsing met fotograaf

Schaatser Michel Mulder heeft zaterdag zijn pols gebroken. De wereldkampioen sprint kwam tijdens een inlineskatewedstrijd in botsing met een fotograaf. Of hij volgende maand aan het WK inlineskaten kan meedoen moet nog blijken. Dat meldt schaatsen.nl zaterdag.

Bij de wedstrijd in Otterlo stonden vier fotografen op de weg. Die struikelden over elkaar en konden niet op tijd uit de weg springen voor Mulder. "Opeens lagen er vier fotografen op de grond. We konden geen kant op", zei zijn broer Ronald, die ook meedeed. Hij blesseerde zich niet.

"Het is nog niet gezegd dat hij geen WK kan rijden, zo willen we niet denken. Met een operatie kan hij wellicht snel genezen." De blessure gooit ook roet in het eten van de voorbereiding op het schaatsseizoen. Volgend jaar hoopt Michel Mulder olympische medailles te winnen in Sochi.

Ancelotti: "Kaká moet snelheid vergroten"

Carlo Ancelotti gelooft nog in een toekomst voor Kaká bij Real Madrid. De Braziliaan heeft echter nog werk aan de winkel, waaronder het verhogen van zijn snelheid.

José Mourinho zag het vorig seizoen niet meer zitten in Kaká, maar met de komst van Ancelotti is er plotseling toch weer perspectief. De aanvallende middenvelder glorieerde in de tijd dat hij onder de Italiaan bij AC Milan speelde. Nu is hij na Ancelotti's komst weer gretig in Madrid.

"Hij is zeer gemotiveerd, zoals iedereen", aldus Ancelotti, die eerder bij AC Milan samenwerkte met de 31-jarige Kaká, in AS. "Hij moest specifieke arbeid leveren om zijn snelheid te vergroten. Ik denk dat zijn conditie gaat verbeteren. Hij is erg gemotiveerd: vorig seizoen speelde hij niet veel en hij wil het dit jaar beter doen."

Ancelotti ziet duidelijk verschillen tussen Real Madrid en zijn vorige club Paris Saint-Germain. "Ze hebben dezelfde ambitie, maar de een is een jonge club en de ander de grootste in de geschiedenis. PSG is in ontwikkeling en dat is niet eenvoudig. Het is namelijk niet voldoende om alleen spelers te kopen. Ze hebben tijd nodig."

Topman Siemens moet opstappen

Topman Peter Löscher van het Duitse technologieconcern Siemens moet opstappen. De raad van toezicht zal daartoe tijdens zijn vergadering woensdag besluiten, zo is zaterdag na een bijeenkomst van de raad van commissarissen meegedeeld.

Siemens maakte donderdag bekend dat de doelstelling voor de winstmarge voor het komende boekjaar niet zal worden gehaald. Het was de vijfde winstwaarschuwing van het concern, sinds de Oostenrijker Löscher in 2007 aan het roer kwam te staan.

Löscher, die eerder bij het farmacieconcern Merck werkte, was de eerste buitenstaander die de hoogste functie bij Siemens vervulde.

Topman Siemens moet opstappen
Topman Siemens moet opstappen (Foto: ANP)

[JCS] Uitslag AZ - Ajax

Vanavond begon het vaderlandse voetbalseizoen traditioneel met de wedstrijd om de Johan Cruijf schaal. In de Amsterdam ArenA stonden bekerwinnaar AZ en landskampioen Ajax tegenover elkaar.  Ajax won deze strijd na verlenging met 2-3.

In de eerste helft werd al duidelijk dat favoriet Ajax het spel wilde maken. AZ liet dit toe en loerde op de counter. Tot echte grote mogelijkheden kwam dit echter niet. Nieuweling Bojan Krkić lijkt een aanwinst te kunnen worden voor de eredivisie. Hij liet de nodige dreiging te zien, maar was ook niet altijd even zuiver in de passing. Mede hierdoor werd er voor de rust niet gescoord 

Vroeg in de tweede helft kwam AZ op voorsprong door een doelpunt van Gudmondsson. waarbij je kan afvragen of arbiter Liesveld niet af had moeten fluiten voor een overtreding van Gouweleeuw op Blind. Hij deed dit niet, waardoor de treffer werd goedgekeurd. Door dit doelpunt leek Ajax wat van slag en kon het spel niet meer zo goed controleren als voor rust. Dit resulteerde in de zevenenzestigste minuut tot de 2-0. Uit een counter kon Johansson via een rebound de bal in het doel schieten.

Een paar minuten later kon Ajax toch wat terugdoen. Via het hoofd van Gouweleeuw ging een vrije trap van Erikssen in het doel van Esteban. Hierdoor kreeg Ajax uiteraard hoop om nog te kunnen winnen.  Dit resulteerde al vrij snel tot de gelijkmaker van Sigthorsson.

Beide ploegen kregen hierna nog wat mogelijkheden om te scoren. Sigthorsson kwam het dichtstbij, maar zijn schot werd voor de lijn gekeerd door Viergever. Na 90 minuten was de stand dus 2-2 en konden de ploegen zich opmaken voor de verlengingen. Meteen na de hervatting kreeg Johansson een grote kans op de 3-2. Zijn schot ging maar net langs. 

Aan het begin van de verlenging probeerden beiden ploegen voorzichtig aan te vallen. AZ leek iets meer dreiging te hebben, toch was het Ajax dat op voorsprong kwam. Uit een voorzet van Eriksen kopte aanvoerder De Jong de bal tegen de touwen. In de laatste 15 minuten probeerde AZ nog aan de gelijkmaker te komen. Maar veel verder dan een hard schot van Overtoom kwam het niet. Hierdoor won Ajax voor het eerst sinds 2007 de Johan Cruijff schaal, terwijl het de voorgaande 3 edities de verliezend finalist was. 

AZ-speler Markus Henriksen in duel met Ajacied Siem de Jong (Foto: Pro Shots)

AZ

2 - 3

AFC Ajax

 51' Gudmonddsson
 67' Johansson
   69' Eriksen 
 75' Sigthorsson 
 103' S. de Jong 
 
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdan
Toeschouwers: 48.000
Arbiter: Liesveld
Bijzonderheden: 
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Johansson
Gouweleeuw
Wuytens
Viergever
Gudelj
Henriksen
Elm (Overtoom/81)
Beerens (Lewis/84)
Johannsson
Gudmundsson (Martens/98)
  Vermeer
v.Rhijn (Veltman/90 1)
Alderweireld
Moisander
Blind (Boilesen/ 106)
S.de Jong
Schöne
Eriksen
Krkic (Andersen/64)
Sigthorsson
Fischer

Janssen: "Iets meer op voeding gelet"

Theo Janssen benutte zijn zomervakantie door te investeren in de toekomst. Zo weinig mogelijk aan voetbal denken, maar wel beter op de voeding letten.

Aan NUSport legt hij uit dat zijn zomervakantie voor het grootste gedeelte uit relaxen bestaat. "Voetbal kan me dan echt gestolen worden. Ik heb wel iets meer op mijn voeding gelet. Dat ga ik volhouden, dan kan ik nog wel twee, drie jaar door."

"Lijkt me lachen, dat ze op het laatst zeggen: Theo voetbalt nog steeds op zijn 35e omdat hij er echt voor geleefd heeft. Ja, dan ga ik echt lachen", aldus de vandaag 32 jaar geworden Janssen.

Met het oog op het nieuwe seizoen verwacht hij veel van Vitesse. "Ik denk dat Vitesse een aardige stap heeft gezet met het nieuwe trainingscomplex. Die heeft de clubs waar ik heb gespeeld voorbijgestreefd. Als je ziet wat wij nu voor faciliteiten hebben... die heeft niemand. Vitesse staat een stap voor."

SP: snel debat over ontslagen thuiszorg

De SP wil dat de Tweede Kamer nog tijdens het reces spreekt over de ontslagen bij de Achterhoekse thuiszorginstelling Sensire. Met een debat hoopt SP-Kamerlid Paul Ulenbelt de ontslagen te voorkomen.

Sensire heeft ontslag aangevraagd voor 800 thuishulpen omdat het contract dat de instelling met zeven gemeenten heeft eind dit jaar afloopt. Met de ontslagen wil Sensire financiële problemen voor zijn, maar Ulenbelt vindt de maatregelen voorbarig omdat nog niet duidelijk zou zijn hoe de bezuinigingen op de thuiszorg uitpakken.

Komende week wordt duidelijk of de Kamer tijdens het reces over de ontslagen gaat vergaderen.

Femen-activistes voor bezoek Poetin opgepakt

Drie leden van de feministische actiegroep Femen en een fotograaf zijn zaterdag in de Oekraïense hoofdstad Kiev aangehouden. Dat gebeurde kort voordat een demonstratie tegen de Russische president Vladimir Poetin begon.

"Politieagenten in burger trokken de groep een auto in", zei de leidster van Femen, Anna Goezoj. "Urenlang hadden wij geen contact. We dachten dat ze ontvoerd waren."

Een woordvoerder van de politie zei dat de vier wegens verstoring van de openbare orde waren opgepakt. De vrouwen van Femen voeren met blote borsten actie tegen seksisme en onderdrukking van de rechten van vrouwen. Poetin neemt in Oekraïne deel aan de viering van 1025 jaar christendom in het land.

Grosjean ontsnapt aan straf

Romain Grosjean kan morgen gewoon vanaf de derde positie starten bij de Grand Prix van Hongarije. Zijn wagen kwam na afloop van de kwalificatie niet door de keuring, maar de raceleiding oordeelde het gebrek niet opzettelijk was.

Bij de keuring bleek dat de bodemplaat verder door boog dan volgens de regels is toegestaan. Volgens de stewards is de schade ontstaan doordat de plaat van de Lotus in een bocht over het asfalt is geschuurd. Bij een straf zou Grosjean eventueel kunnen worden teruggezet in de startopstelling, maar daar hoeft nu niet meer voor te vrezen.

Van den Brom wil Assaidi naar Anderlecht halen

Oussama Assaidi staat in de belangstelling van diverse Eredivisieclubs. Die clubs krijgen nu concurrentie uit onverwachte hoek. RSC Anderlecht wil de Marokkaan nu ook huren.

Trainer John van den Brom laat aan Het Laatste Nieuws weten dat Assaidi een overgang naar Brussel wel ziet zitten. "We moeten er nu voor gaan, want er zijn meer topclubs in hem geïnteresseerd. Assaidi heeft al aangegeven dat hij voor Anderlecht wil voetballen."

Assaidi maakte vorig jaar zijn droomtransfer naar Liverpool. Daar heeft de voormalig speler van sc Heerenveen echter geen perspectief op speeltijd. Een verhuur lijkt daarom een reële optie.

Van den Brom doet zijn uitspraken buiten de directie om. "Ik heb het er nog niet met de leiding over gehad of er eerst nog spelers moeten vertrekken." De komende weken moeten uitwijzen waar de toekomst van de buitenspeler ligt.

[WK] Schoonspringster He pakt tweede wereldtitel

Schoonspringster Zi He heeft zaterdag in Barcelona de wereldtitel gewonnen op de 3-meterplank. Het was de tweede gouden medaille voor de Chinese deze week. Op grote achterstand van He veroverde haar landgenoot Han Wang het zilver. De Canadese Pamela Ware werd derde.

Bij het synchroonzwemmen wonnen de Russen hun zevende gouden plak. Op de vrije combinatie bleek het Russische team beter dan Spanje (zilver) en Oekraïne (brons). Met acht gouden medailles doet tot dusver alleen China het beter dan Rusland.

Zulte-trainer vertrouwt op goed resultaat

Zulte Waregem leert van zich af te bijten nu de club zich stormachtig ontwikkelt in het Belgische voetbal. Trainer Francky Dury ziet kansen in het tweeluik met PSV.

De ploeg van Dury staat fris aan de top van het Belgische voetbal. Daar waar PSV ieder jaar om de titel vecht in de Eredivisie, is dat bij Zulte wel anders. De twee clubs treffen elkaar in de derde voorrondes van de Champions League.

"We moeten het vertrouwen van vorig seizoen meenemen en onze uitstraling behouden. We hebben daar niet zomaar anderhalf jaar voor gewerkt", zegt Dury tegen Stadion.

"Ik ben blij dat we PSV treffen. Als we goed zijn, denk ik dat we competitief kunnen zijn. We hebben vorig seizoen getoond dat iedereen te pakken is. Als je een goeie ploeg hebt en zonder angst voetbalt, is alles mogelijk."

"Maar een grote bek opzetten vind ik ook niet goed", vertelt de oefenmeester. "Vorig seizoen kregen we vaak het verwijt nooit onze ambitie uit te spreken. Maar die kritiek kwam vaak van mensen die zelfs nog nooit een training van ons gezien hadden."

Massale gevangenisuitbraak in Libië

Ruim duizend gevangenen zijn zaterdag ontsnapt uit een gevangenis in de Oost-Libische stad Benghazi. De uitbraak uit de Koyfiyagevangenis vond plaats toen demonstranten in meerdere Libische steden de kantoren van islamistische politieke partijen bestormden, zeggen Libische veiligheidsfunctionarissen.

Het is nog niet duidelijk of de uitbraak onderdeel was van de demonstraties en of de gevangen hulp hebben gehad van buitenaf. Volgens een medewerker van de gevangenis zaten de meeste gedetineerden vast voor ernstige misdrijven.

Demonstranten bestormden onder meer in Tripoli de kantoren van islamitische politieke partijen. Die geven zij de schuld van de moord op de activist Abdul-Salam Al-Musmari, die vrijdag in Benghazi door onbekenden werd doodgeschoten. Hij uitte eerder openlijk kritiek op de Moslimbroederschap.

Blom baalt nog steeds van blunder

Scheidsrechter Kevin Blom is nog steeds kwaad op Jan Rezek. De Tsjechisch international fopte Blom in het WK-kwalificatie duel met Schotland, waardoor ze niet naar het EK gingen.

Rezek maakte in 2011 een ouderwetse schwalbe, waarna Blom de bal op elf meter legde. Uiteindelijk zorgde die beslissing voor de uitschakeling van Schotland. Blom baalt nog steeds van die wedstrijd. "Op dat moment stortte mijn wereld in", vertelt hij aan het Algemeen Dagblad.

"Het was toneelspel van die jongen. Hij speelde bewust vals. Als je dat in de kroeg doet, dan krijg je een stomp op je neus", gaat de arbiter verder. "Ik ben vreselijk in de maling genomen", sluit hij af.

De beslissing was niet alleen fataal voor Schotland. Ook Blom moest het daarna ontgelden. Hij werd nog maar voor weinig Europese wedstrijden aangesteld, en ook het EK van 2012 zag hij aan zijn neus voorbij gaan.

Kristin Cavallari wil nog een kind

Kristin Cavallari wil zo snel mogelijk opnieuw bezwangerd worden. "We zijn er allebei klaar voor", vertelt de realityster, die onlangs trouwde met Jay Cutler, tegen entertainmentzender E! De blondine beviel vorig jaar augustus van haar eerste kind.

De 26-jarige Kristin, die onder meer te zien was in tv-serie The Hills, verzekert op dit moment niet zwanger te zijn, maar wel druk bezig te zijn met de zweterige lichamelijke inspanningen die uiteindelijk tot de herbezwangering moeten leiden. "Daar wordt aan gewerkt." Met zoon Camden gaat het volgens Cavallari 'fantastisch'. "Hij is alweer bijna een jaar, de tijd vliegt voorbij."

De realityster vindt het soms lastig om heen en weer te pendelen tussen Chicago, waar haar man American football speelt en Nashville, waar het koppel een huis heeft. Voor haar werk is Cavallari ook nog vaak in Los Angeles te vinden. "Gelukkig houdt Camden van vliegen en gaat hij vaak met me mee. Verder hebben we veel familie in Chicago en vinden Jay's ouders het niet erg om op te passen."

West Ham rond de tafel met Kalou

Een terugkeer naar Premier League lonkt voor Salomon Kalou. De aanvaller lijkt op weg naar West Ham United. West Ham-trainer Sam Allardyce heeft aan The Sun bevestigd dat de Engelse club al om de onderhandeltafel zit met de Ivoriaan.

Het enige struikelblok is volgens de oefenmeester dat Kalou graag op een andere positie wil spelen dan The Hammers voor hem in gedachten hebben. Kalou maakte vorig seizoen de overstap van Chelsea naar OSC Lille. In de Ligue 1 had hij aanvankelijk moeite om op gang te komen, maar de afgelopen periode maakte hij indruk met zijn prestaties.

West Ham heeft zich eerder deze zomer al versterkt met miljoenenaankoop Andy Carroll. Kalou heeft eerder de ambitie uitgesproken om de spitspositie te bekleden, maar met Carroll in de selectie moet hij zich waarschijnlijk op een vleugelpositie richten.

Gillet van Anderlecht kon naar PSV

Guillaume Gillet was deze zomer dichtbij een transfer naar PSV. De rechtsback van RSC Anderlecht kon een contract tekenen in Eindhoven, maar werd tegengehouden door de clubleiding.

Anderlecht heeft al veel grote namen moeten laten gaan. Onder meer Dieumerci Mbokani en Lucas Biglia hebben de landskampioen verlaten. Een vertrek van de aanvoerder van de club van trainer John van den Brom was onacceptabel.

In het Franstalige La Dernière Heure vertelt Gillet dat hij open stond voor een overgang. ''Als de clubleiding toestemming had gegeven, dan was ik naar PSV gegaan. Het is niet zo dat PSV beter is, maar een nieuw avontuur sprak me aan.''

PSV was opzoek naar een vervanger voor Atiba Hutchinson en Stanislav Manolev, die beide niet bevielen. Het heeft inmiddels Santiago Arias van Sporting Portugal gehaald om de plaats rechtsachter in de verdediging op te vullen.

Leverkusen maat te groot voor Vitesse

Bayer Leverkusen heeft het oefenduel met Vitesse ruim gewonnen. In Arnhem werd het 0-4. Al na acht minuten was het Stefan Reinartz die uit een corner met het hoofd voor de 0-1 zorgde. Leverkusen bleef aandringen en dat resulteerde na negentien minuten in de 0-2. Stefan Kießling schoot hard raak, waarna het duel in de praktijk was beslist.

Vitesse zorgde daarna nog wel voor enig gevaar. Jonathan Reis zag zijn vrije trap bijvoorbeeld op de lat uiteen spatten. Ook Renato Ibarra raakte het houtwerk. Nog voor rust zorgde Bender voor de beslissende 0-3.

Pas na tachtig minuten leek de aansluitingstreffer dan daadwerkelijk een feit te worden. Marcus Pedersen zag zijn inzet vanaf elf meter echter worden gekeerd door doelman Bernd Leno. Na die domper voor Vitesse liep Leverkussen nog uit tot 0-4. Kießling tekende voor zijn tweede treffer.

Vitesse kent zo een slechte generale repetitie voor de opening van het seizoen. Volgende week speelt het in de Europa League namelijk de derde voorronde tegen Petrolul Ploiești.

Drenkeling uit Rijn overleden in ziekenhuis

Een 24-jarige man uit Dronten is zaterdag overleden nadat hij eerder in de problemen was gekomen toen hij bij Renkum in de Rijn aan het zwemmen was. De man, die de Syrische nationaliteit had, overleed in het UMC St Radboud in Nijmegen, laat de politie weten.

De man was met een groepje aan het zwemmen toen hij aan het einde van de middag plotseling verdween. Duikers van de brandweer haalden de man na een zoektocht, waarbij onder meer een politiehelikopter werd ingezet, uit het water. Na reanimatie werd de man met hartritme naar het ziekenhuis gebracht, waar hij niet veel later overleed.

'Dodental Caïro rond 65'

Het Egyptische ministerie van Gezondheidszorg heeft tot nu toe 65 mensen geregistreerd die vrijdag en zaterdag zijn omgekomen bij de gevechten tussen voor- en tegenstanders van de afgezette president Mohamed Morsi in de hoofdstad Caïro. Dat liet het ministerie zaterdagavond weten.

De Moslimbroederschap, waaruit Morsi is voortgekomen, zei dat het geweld aan 66 mensen het leven heeft gekost. Daarnaast zouden 61 mensen 'hersendood' zijn.

Medici die in veldhospitalen slachtoffers van de gevechten hebben behandeld, spraken eerder op de dag tegen de BBC over zeker 100 doden. Het aantal gewonden zou op meer dan 1000 liggen.

'Dodental Caïro rond 65'
'Dodental Caïro rond 65' (Foto: ANP)

Ulissi wint openingsetappe Ronde van Polen

Diego Ulissi (Lampre-Merida) heeft zaterdag de eerste etappe in de Ronde van Polen gewonnen. De 24-jarige renner kwam in Madonna di Campiglio in Italië, waar de eerste twee etappes worden verreden, als eerste over de streep. Pieter Weening ging in het slot van de rit alleen in de aanval, maar werd in de laatste kilometer teruggepakt.

Tourwinnaar Bradley Wiggins en girowinnaar Vincenzo Nibali moesten op de slotklim lossen. Weening (Orica-Greenedge) besloot kort daarna te demarreren en liet het peloton achter zich.

De Fries kreeg even later gezelschap van Eros Capecchi en Chris Anker Sørensen. Weening ging er daarna nog een keer vandoor, maar het mocht niet baten. Een achtervolgende groep haalde hem in de laatste kilometer bij, waarna Ulissi verreweg de snelste bleek. Weening werd uiteindelijk tiende.

In de Ronde van Polen wordt volop geëxperimenteerd om de koers aantrekkelijker te maken. Tijdens de etappes zijn er bijvoorbeeld onderweg bonuspunten te verdienen die in het algemeen klassement tijdswinst opleveren. Ook bestaan ploegen slechts uit zes renners.

Vrouw in Den Haag mishandeld door groep Letten

Een 28-jarige vrouw is vrijdagnacht zwaar mishandeld in een woning in Den Haag. Ze liep onder meer een hoofdwond op. Ook had ze brandblaren op haar bovenlijf doordat ze met heet water was overgoten, meldt de politie zaterdag. Zes mannen en een vrouw, allen uit Letland, zijn aangehouden.

De politie kreeg kort voor 03.30 uur een melding over een mishandeling in een woning aan de Schalk Burgerstraat. In de woning troffen agenten het gewonde slachtoffer en zes mannen aan. Omdat niet duidelijk was wat er precies was gebeurd werden alle mannen aangehouden.

In het ziekenhuis vertelde het slachtoffer dat ze door een vrouw met heet water was overgoten, waarop in de woning later nog een 21-jarige Letse werd opgepakt.

Stadionplannen Feyenoord opnieuw onderzocht

Feyenoord gaat de plannen voor een nieuw stadion opnieuw onderzoeken. RTV Rijnmond meldt zaterdag dat een commissie de mogelijkheden de komende drie maanden gaat verkennen. De leden houden onder meer de financiering tegen het licht. Ook kijken ze naar het draagvlak bij supporters en politici.

De commissie bestaat uit Jos van der Vegt, lid van de raad van commissarissen van de club en Hans Vervat, lid van de raad van commissarissen van het stadion. Het derde lid wordt later bekendgemaakt. Ze moeten eind november met een advies komen.

Het gemeentebestuur van Rotterdam trok eerder deze maand de plannen voor een nieuwe Kuip in omdat er in de gemeenteraad geen meerderheid voor was. Met name de kosten van het nieuwe stadion zorgden voor twijfel. De gemeente zou voor 165 miljoen euro garant moeten staan en dat vinden veel partijen een te groot risico.

Algemeen directeur Eric Gudde en stadiondirecteur Jan van Merwijk zijn niet betrokken bij het nieuwe onderzoek. Van der Vegt vindt dat zij hun werk 'qua resultaat' niet goed hebben gedaan. "Nu is het tijd voor een paar nieuwe mannen."

Napoli rondt komst Higuain af

Gonzalo Higuain verdedigt de komende jaren de kleuren van Napoli. De spits komt over van Real Madrid, dat zaterdag meldt dat de transfer van de Argentijn is afgerond. Napoli betaalt naar verluidt veertig miljoen euro voor de 25-jarige goalgetter.

Higuain speelde 6,5 jaar in Madrid en scoorde in drie verschillende seizoenen meer dan twintig goals. De 33-voudig international, die in eigen land doorbrak bij River Plate, werd drie keer kampioen met Madrid. Vorig seizoen gaf coach Jose Mourinho vaak de voorkeur aan spits Karim Benzema.

Higuain is al de derde Madrid-speler die deze zomer de overstap maakt naar Napoli. Jose Callejon en Raul Albiol gingen hem voor. PSV'er Dries Mertens en doelman Pepe Reina tekenden ook bij de club, die wel zijn absolute sterspeler Edinson Cavani voor ruim zestig miljoen verkocht aan Paris Saint-Germain.

Obama spreekt bij herdenking Koreaoorlog

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zaterdag ter gelegenheid van het einde van de gevechtshandelingen in de Koreaoorlog, zestig jaar geleden, een toespraak gehouden bij het monument voor Koreaveteranen op de National Mall in Washington.

"In tegenstelling tot de Tweede Wereldoorlog zorgde Korea er niet voor dat het land als één man achter de troepen stond. Deze veteranen keerden niet terug naar parades", zei Obama. Ze 'verdienen beter', vervolgde hij. Amerikanen zouden naar hun heroïsche verhalen moeten luisteren, naar het 'verhaal van een generatie'.

In de Koreaoorlog, die van 1950 tot 1953 duurde, nam een troepenmacht van de Verenigde Naties onder leiding van de Verenigde Staten het op tegen het leger van Noord-Korea, dat gesteund werd door China. In 1953 werd een staakt-het-vuren overeengekomen, maar tot officiële vrede tussen Noord- en Zuid-Korea kwam het nooit.

In Noord-Korea wordt het bestand gevierd als een overwinning en is 27 juli uitgeroepen tot 'Overwinningsdag'. Obama koos vergelijkbare woorden in zijn toespraak. "Hier en vandaag kunnen we met vertrouwen zeggen dat de oorlog geen gelijkspel was. Korea was een overwinning."

Vijftig miljoen Zuid-Koreanen leven in vrijheid en deze 'bruisende democratie' staat in schril contrast met de erbarmelijke omstandigheden in het noorden, aldus de president. "Dat is een overwinning en dat is jullie nalatenschap."

Verkoop occasions blijft stabiel

In de eerste zes maanden van het jaar zijn bijna 278 duizend gebruikte auto's verkocht, ongeveer evenveel als in de eerste helft van vorig jaar. Dat blijkt zaterdag uit cijfers van branchevereniging Bovag. Het aantal verkopen van nieuwe auto's daalde in het eerste halfjaar van 2013 juist met ruim 36 procent.

Volgens Bovag zijn vooral jonge, grotere en luxere occasions in trek. De verkoop van auto's van 2 tot 4 jaar oud steeg in de periode van januari tot en met juni met 17,7 procent en de verkoop van terreinwagens en luxe sportwagens met acht procent.

Eerder deze maand bleek al dat het aantal verkopen van nieuwe auto's in de eerste zes maanden van het jaar juist sterk is gedaald. Het aantal verkochte personenauto's kwam uit op ruim 211 duizend, terwijl in de eerste zes maanden van 2012 nog ruim 331 duizend auto's werden verkocht.

Demonstraties bij Libische Moslimbroederschap

Honderden betogers hebben zaterdag bij de Libische filialen van de politieke tak van de Moslimbroederschap geprotesteerd, nadat vrijdag mensenrechtenactivist Abdel Salam al-Mismari in de havenstad Benghazi was doodgeschoten. Mismari was een fel criticus van de islamitische beweging.

Demonstranten bestormden kantoren van de politieke partij Gerechtigheid en Opbouw van de Moslimbroederschap in Benghazi en de hoofdstad Tripoli. Volgens getuigen is het kantoor in Benghazi in brand gestoken.

De Moslimbroederschap is de op één na grootste partij in de volksvertegenwoordiging van Libië. De Libische regering heeft moeite met het bedwingen van gewapende groeperingen die in 2011 de toenmalige leider Muammar Gadaffi afzetten en vermoordden.

Demonstraties bij Libische Moslimbroederschap
Demonstraties bij Libische Moslimbroederschap (Foto: ANP)

Ondanks noodweer nog steeds hittegolf

Zware regenbuien trokken over het land, maar de hittegolf is nog niet voorbij. Ook zaterdag kwam de temperatuur in De Bilt weer boven de 25 graden uit. Dat meldde een woordvoerder van het KNMI.

In Nederland is sinds donderdag officieel sprake van een hittegolf. Zondag, maandag en dinsdag was het meer dan 30 graden in De Bilt. Woensdag, donderdag en vrijdag kwam de thermometer ook boven de 25 graden uit.

Het is de eerste hittegolf in ons land sinds 2006.

Ondanks noodweer nog steeds hittegolf
Ondanks noodweer nog steeds hittegolf (Foto: ANP)

Leger Syrië verovert moskee in Homs

Troepen van het Syrische leger hebben in de centraal gelegen stad Homs de historische Khalid Ibn al-Walid-moskee in handen gekregen. Dat meldden staatsmedia zaterdag. Ze versloegen de rebellen die zich een jaar lang rond het bouwwerk uit de dertiende eeuw hadden verschanst en dienden hen daarmee een gevoelige nederlaag toe.

Nadat vorige maand het strategisch gelegen stadje Qusair was ingenomen, openden de regeringstroepen een offensief op door rebellen gecontroleerde gebieden in Homs. Zij hebben hiermee de controle gekregen over diverse wijken in de oude binnenstad, die sinds 2011 in handen van de rebellen waren.

De moskee in wat de rebellen de 'hoofdstad van de revolutie' noemen was van groot symbolisch belang voor hen. Maandag nam het leger de moskee onder vuur en beschadigde daarbij het graf van Ibn al-Walid, een vereerde figuur in de islam.

Homs is ook geografisch gezien van groot belang voor zowel rebellen als leger. De belangrijkste snelweg vanuit Damascus richting het noorden en de kust voert door de stad.

Maik de Boer vindt Ramadan niet leuk

Maik de Boer vond het geen pretje om een dag niet te mogen eten en drinken. De stylist vastte een dag in het kader van het Ramadanjournaal van de NTR. "Ik ben echt gesloopt."

"Ik heb zo'n honger, ik heb de energie van een baksteen", zei De Boer in het Ramadanjournaal van zaterdag. "Ik ben heel druk geweest en heb veel energie gebruikt. Nu heb ik zoiets van: leg mij maar gewoon neer tussen zes planken", grapte de 52-jarige stylist.

Ook andere bekende Nederlanders onthielden zich voor het Ramadanjournaal een dag van eten, drinken, roken en seks. Zo gingen Catherine Keyl, Hans Kazàn en Lieke van Lexmond de uitdaging aan.

Huta Galung naar finale challenger Tampere

Jesse Huta Galung is zaterdag doorgedrongen tot de finale van het challengertoernooi in Tampere. De als tweede geplaatste Haarlemmer was zaterdag in de halve eindstrijd te sterk voor de Est Jürgen Zopp (7). Huta Galung stapte na iets meer dan twee uur tennis als winnaar van de baan: 6-2, 6-7 (5) en 6-4.

Huta Galung, de mondiale nummer 134, leek tegen de 103 plaatsen lager genoteerde Zopp op een nederlaag af te stevenen. Hij toonde echter karakter door in de beslissende derde set een 4-2 achterstand weg te poetsen. In de finale stuit hij zondag op de Sloveen Blaz Rola of de Fransman Maxime Teixeira.

Huta Galung jaagt op het Finse gravel op zijn vierde challengerzege van het jaar. Eerder won hij in Cherbourg, Saint-Brieuc en twee weken terug in Scheveningen.

[WK] Weer goud voor Duitse zwemmer Lurz

Thomas Lurz heeft zaterdag weer een gouden medaille aan zijn toch al rijke erelijst toegevoegd. De Duitser was bij het WK in Barcelona de sterkste op de 25 kilometer open water. Voor Lurz, die eerder met Duitsland goud pakte in de teamwedstrijd, was het de zevende wereldtitel uit zijn carrière.

De wedstrijd kreeg na bijna vijf uur een zinderende ontknoping. Lurz voltooide de 25 kilometer in 4:47.24 uur en bleef de Belg Brian Ryckeman slechts vier tienden voor. De Rus Evgeny Dratchev kaapte op iets meer dan een seconde achterstand van Lurz het brons weg voor de neus van de Amerikaan Alex Meyer.

Duitsland liep op een haar na een dubbelslag mis. Angela Maurer kwam op dezelfde afstand een tiende tekort voor het goud, dat naar de Italiaanse Martina Grimaldi ging: 5:07.19. Net als bij de mannen ging het brons naar de Verenigde Staten, Eva Mariel Fabian werd op zeven tienden derde.

Haase via Lopez naar finale in Gstaad

Tennisser Robin Haase heeft zaterdag de finale van het ATP-toernooi in Gstaad bereikt. De ongeplaatste Hagenaar was Feliciano Lopez (5) met 4-6, 6-1 en 6-4 de baas. Haase treft in zijn derde ATP-finale Mikhail Youzhny (6). De vorige twee finales, allebei in het Oostenrijkse Kitzbühel, won hij.

Haase kreeg in de eerste game meteen een gevoelige tik te verwerken. Lopez brak de Nederlander, waarna de Spanjaard op zijn eigen service geen fouten maakte en de eerste set binnenhaalde.

In de tweede set ging de strijd gelijk op totdat Haase zijn eerste breakkans van het duel onmiddellijk benutte: 3-1. Hij sloeg zich daarna met een tweede break naar een derde set.

Lopez had in het begin van de beslissende set geen antwoord op het tennis van Haase. De Hagenaar sloeg zich met knappe winners naar een break voorsprong en hield die vervolgens vast. Op 5-4 serveerde hij zich naar de finale.

Youzhny bereikte de eindstrijd door Victor Hanescu met tweemaal 6-3 te verslaan. De Rus stond vier keer eerder tegenover Haase en won viermaal.

Gallopin zegeviert in Clasica San Sebastian

Tony Gallopin heeft zaterdag de Clasica San Sebastian gewonnen. De Fransman van Radioshack-Leopard demarreerde op zestien kilometer van de meet uit een kopgroep van tien en kwam solo over de streep in de Baskische klassieker. Alejandro Valverde werd op een kleine halve minuut tweede, gevolgd door Roman Kreuziger. Gallopin volgde met zijn zege de dit jaar ontbrekende Belkin-renner Luis Leon Sanchez op.

Waar de klim naar de Jaizkibel jarenlang gold als de scherprechter in de Clasica San Sebastian, valt de beslissing de laatste jaren steeds pas later. Ook dit jaar was de Jaizkibel wel belangrijk, maar zeker niet beslissend. Bij de tweede beklimming van de vermaarde klim van de eerste categorie zocht Movistar de aanval.

Met de nummer twee van de recente Tour de France, Nairo Quintana, in de rol van meesterknecht moest ploegmaat Valverde in een ideale positie gebracht worden. Dat lukte niet, want op het moment dat Quintana de tol betaalde voor zijn inspanningen en moest lossen, waren de verschillen aan het front miniem.

Kreuziger kwam op 38 kilometer van de meet als eerste boven op de Jaizkibel, maar kreeg al snel gezelschap. Met een kopgroep van tien, met daarbij ook Sylvain Chavanel, Moreno Moser en Mikel Astarloza, werd koers gezet naar de laatste beklimming van de dag, de Arkale, een berg van de tweede categorie op ruim vijftien kilometer van de finish.

Ondanks dat Gallopin over een sterke eindspurt beschikt, koos de 25-jarige Fransman voor een uitlooppoging. Een verstandige keuze bleek achteraf, want Gallopin werd door zijn medevluchters niet meer teruggezien. Op 28 seconden won Valverde de sprint van vijf achtervolgers. Bauke Mollema eindigde op een kleine minuut als negende. Belkin-ploeggenoot Robert Gesink kwam in diezelfde groep als twaalfde over de streep.

Ecclestone en FIA sluiten Concorde Agreement

De Formule 1 heeft met autosportfederatie FIA een nieuw Concorde Agreement afgesloten. In het document is vastgelegd hoe de tv- en prijzengelden verdeeld worden. Eind vorig jaar verliep het oude contract en zat de sport zonder nieuw document.

Er werd vandaag een verklaring uitgegeven. "De Formula One Group en de FIA hebben een overeenkomst getekend waarin een raamwerk voor een nieuw Concorde Agreement wordt voorgelegd. Deze overeenkomst zal van kracht worden op het moment dat de bestuurlijke organen van de betrokken partijen hun handtekening hebben gezet. Meer informatie over deze overeenkomst zal worden vrijgegeven op het moment dat iedereen zijn goedkeuring heeft gegeven."

Vorig jaar sloten tien van de elf teams al een overeenkomst met Formule 1-baas Bernie Ecclestone. Alleen met Marussia is nog altijd geen akkoord bereikt.

Schotland vaccineert alle kinderen tegen griep

Schotland gaat de komende twee jaar proberen om alle Schotse kinderen te vaccineren tegen griep. Dat zal niet gaan gebeuren met de traditionele injectie, maar met behulp van een neusspray. Die spray zou een betere bescherming bieden dan de injectie. Tot nu toe werd alleen aan risicogroepen de griepvaccinatie aangeboden.

Het is de bedoeling dat de massavaccinatie niet langer dan een jaar of twee gaat duren. Deze herfst zal ermee begonnen worden. Dan zullen alle 2- en 3-jarigen en een bepaald aantal basisleerlingen ingeënt worden. De andere kinderen volgen daarna. Uiteindelijk zal alle kinderen tussen de 2 en 17 jaar oud de mogelijkheid worden geboden zich te laten inenten om op die manier immuun te worden voor het griepvirus.

De bedoeling van het vaccinatieprogramma is om toekomstige verspreiding van de griep sterk terug te dringen. Griep is in de meeste gevallen onschuldig, maar kan in sommige gevallen tot de dood leiden.

Ook in een aantal andere landen gaan er stemmen op om veel meer mensen tegen de griep te vaccineren dan nu het geval is. Volgens voorstanders zou dat vele doden per jaar kunnen schelen.

Tegenstanders zien er echter geen heil in. Integendeel.  Sommige van hen vermoeden dat het puur gaat om de winsten van farmaceutische bedrijven, anderen zien er zelfs geheime pogingen in om met behulp van vaccinaties mensen onvruchtbaar te maken, zodat op die manier de wereldbevolking in aantal teruggebracht kan worden. Die laatste groep wordt echter zelden serieus genomen.

Vooralsnog blijven in Nederland alleen risicogroepen uitnodigingen voor griepvaccinaties ontvangen. Zelfs discussies over een algehele griepvaccinatie zijn hier nog niet begonnen.

Massaal protest tegen afluisteren in Duitsland

Duizenden mensen zijn zaterdag in Duitsland de straat opgegaan om hun woede te uiten over de wijdverspreide verzameling van persoonsgegevens op internet door de Amerikaanse inlichtingendiensten. Aangespoord door een los netwerk dat zich #stopwatchingus noemt, trotseerden de betogers de zomerhitte. In Berlijn, München, Hamburg en zo'n 35 andere steden in het land vonden demonstraties plaats.

Sommige demonstranten droegen hoedjes van aluminiumfolie op hun hoofd, om zich te beschermen tegen de zon, maar ook als symbolisch politiek protest tegen ongewenst afluisteren. Anderen droegen protestborden bij zich waarop ze hun steun uitspraken voor de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden, die als eerste de omvang van de gegevensverzameling naar buiten bracht.

Bondskanselier Angela Merkel besprak de kwestie van het afromen van internetverkeer door de Amerikaanse geheime dienst NSA vorige maand met de Amerikaanse president Barack Obama, tijdens diens bezoek aan Berlijn. Duitse oppositiepartijen blijven echter sceptisch en plaatsen hun vraagtekens bij de bewering van de Duitse regering dat zij niets afwist van de gegevensverzameling.

'Muse schrikt niet terug voor omkoperij'

De bandleden van Muse zien zich zo nu en dan genoodzaakt wat mensen om te kopen. De Britse band staat bekend om zijn grootse en spectaculaire shows en dat brengt de band wel eens in de problemen.

"Overal is wel iets aan de hand", zegt frontman Matt Bellamy tegen de Britse boulevardkrant The Sun. "We hebben accountants en advocaten die constant met lokale politici, politie en concertpromotors in discussie gaan."

Volgens de zanger werden voor een optreden in Rome duizenden euro's neergeteld om mensen om te kopen. "Alleen vanwege de vuurwerkeffecten in onze show", legt hij uit. "We moesten met een medewerker van de Britse ambassade in Rome bellen om te onderhandelen."

De omkoperij en shows kosten Muse aardig wat geld. "Het is ongelooflijk hoe veel", aldus Bellamy. "Maar op dit punt in onze carrière hoeven we ons niet in te houden."

Bloedbad in appartementencomplex Florida

Een gewapende man die zich in een appartement in Florida met gijzelaars had verschanst heeft vrijdag zes mensen doodgeschoten voor hij de hand aan zichzelf sloeg. Dat heeft de politie zaterdag gezegd.

De politie trof in de gang voor een appartement twee mensen aan die waren doodgeschoten. Op een andere verdiepingen lagen nog drie doden. Een zesde persoon aan de overkant van de straat was door de schutter vanuit het appartement doodgeschoten.

De twee gijzelaars van de schutter waren ongedeerd, zei de politie.

Dominator krijgt een boete

Het Dominator-festival kan een boete van 7000 euro tegemoet zien. Reden hiervan is een overschreden geluidsnorm.

Vorige week zaterdag, tijdens het festival, hebben twee ijverige ambtenaren op twee van de zes meetpunten een overschrijding van de afgesproken 70 decibel geconstateerd.  Per overtreding zou een boete van 3500 euro betaald moeten worden.  Uit omliggende dorpen waren ook maar liefst negen klachten gekomen over het harde geluid, dat anderen muziek plegen te noemen.

De boete had voorkomen kunnen worden, want bij elke overschrijding werd de organisatie ingelicht en kon men dus eventueel het geluidsniveau aanpassen.  Organisator Art of Dance heeft nog niet gereageerd.

Aanhoudingen bij inval in Haags koffiehuis

Bij een inval in een koffiehuis in Den Haag zijn vrijdagavond acht mensen aangehouden. De politie viel het pand aan het Weteringplein binnen omdat vermoed werd dat vanuit het koffiehuis drugs werden verhandeld. Bij een doorzoeking trof de politie inderdaad hasj aan.

Onder de verdachten zijn de 60-jarige eigenaar van het koffiehuis en een 39-jarige medewerker. De overige arrestanten zijn klanten die hasj op zak hadden die ze in het koffiehuis hadden gekocht.

Na de aanhoudingen werd het pand doorzocht. Ook de bijbehorende garage werd uitgekamd. Onder meer drie kilo hasj, ongeveer duizend euro en een jeep werden in beslag genomen.

De eigenaar en de medewerker zitten nog vast en worden maandag voorgeleid. De aangehouden bezoekers zijn na verhoor vrijgelaten.

Demonstraties in Libië na moord op activist

Woedende demonstranten hebben zaterdag in de Libische hoofdstad Tripoli de kantoren bestormd van islamistische politieke partijen die zij de schuld voor de moord op de activist Abdul-Salam Al-Musmari in de schoenen schuiven. Ook in de oostelijke stad Benghazi kwam het tot de bestorming van een partijkantoor.

Honderden mensen verzamelden zich in Tripoli na de ochtendgebeden. Ze staken op straat banden in brand en eisten de ontmanteling van de islamistische partijen.

Al-Mumari uitte openlijk kritiek op de Moslimbroederschap. Hij werd in Benghazi door onbekenden doodgeschoten.

De betogers lijken moed te putten uit de gebeurtenissen in buurland Egypte, waar miljoenen mensen vrijdag de straat opgingen om de 'potentiële terreur' van de Moslimbroederschap te voorkomen.

"We willen de Broederschap niet, we willen het leger en de politie", scandeerden de Libische betogers.

Libië ondervindt grote moeite bij het indammen van de vele milities in het land, die grotendeels zijn voortgekomen uit de rebellengroepen die de wapens opnamen tegen het regime van de vroegere dictator Moammar Gadhafi.

[F1] Uitslag kwalificatie Hongarije

Lewis Hamilton vertrekt zondag bij de Grand Prix van Hongarije van poleposition. De Brit klokte zaterdag met zijn Mercedes op de Hungaroring de snelste tijd van de kwalificatie: 1.19,388 minuten. Wereldkampioen Sebastian Vettel van Red Bull eindigde op vier honderdsten als tweede, terwijl Romain Grosjean (Lotus) derde werd. Het is voor Hamilton zijn derde pole op rij en de vierde van het seizoen.

Hamiltons ploeggenoot Nico Rosberg klokte de vierde tijd. Ferrari deed het met de respectievelijk vijfde en zevende plek van Fernando Alonso en Felipe Massa behoorlijk. Kimi Räikkönen staat zondag bij de start tussen de twee Ferrari's. Red Bull-coureur Mark Webber kwam door een probleem met het Kinetic Energy Recovery System niet verder dan een tiende positie. De Nederlander Giedo van der Garde vertrekt vanaf de twintigste positie.

De GP van Hongarije werd vorig jaar gewonnen door Hamilton. De Brit staat momenteel vierde in de door Vettel aangevoerde WK-stand. Alonso en Räikkönen staan op gepaste afstand tweede en derde.

Uitslag

Pos Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:20.363 1:19.862 1:19.388 15
2 Sebastian Vettel Red Bull 1:20.646 1:19.992 1:19.426 12
3 Romain Grosjean Lotus 1:20.447 1:20.101 1:19.595 15
4 Nico Rosberg Mercedes 1:20.350 1:19.778 1:19.720 16
5 Fernando Alonso Ferrari 1:20.652 1:20.183 1:19.791 15
6 Kimi Räikkönen Lotus 1:20.867 1:20.243 1:19.851 17
7 Felipe Massa Ferrari 1:21.004 1:20.460 1:19.929 15
8 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:21.181 1:20.527 1:20.641 14
9 Sergio Perez McLaren 1:21.612 1:20.545 1:22.398 16
10 Mark Webber Red Bull 1:21.264 1:20.503 geen tijd 13
11 Adrian Sutil Force India 1:21.471 1:20.569   17
12 Nico Hulkenberg Sauber 1:21.028 1:20.580   13
13 Jenson Button McLaren 1:21.131 1:20.777   10
14 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:21.345 1:21.029   12
15 Pastor Maldonado Williams 1:20.816 1:21.133   15
16 Valtteri Bottas Williams 1:21.135 1:21.219   13
17 Esteban Gutierrez Sauber 1:21.724     11
18 Paul di Resta Force India 1:22.043     11
19 Charles Pic Caterham 1:23.007     8
20 Giedo van der Garde Caterham 1:23.333     7
21 Jules Bianchi Marussia 1:23.787     8
22 Max Chilton Marussia 1:23.997     8

Hongarije lost leningen IMF eerder af

Hongarije zal haar leningen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) deze zomer vervroegd aflossen. Dat heeft premier Viktor Orban zaterdag gezegd, meldt The Wall Street Journal.

Het gaat om 2,86 miljard euro aan leningen. De deadline voor terugbetaling is pas volgend jaar.

"Ik heb de minister van Economische Zaken gisteren opdracht gegeven de openstaande leningen bij het IMF in de loop van de zomer terug te betalen", zei Orban tijdens een bijeenkomst in de Roemeense stad Baile Tusnad.

Geen grote problemen door noodweer

Het noodweer van zaterdag heeft niet tot grote problemen geleid. De schade bleef beperkt tot blikseminslagen, wateroverlast en enkele omgewaaide bomen. In de meeste provincies is de waarschuwing voor extreem weer inmiddels ingetrokken. Alleen in de noordelijke provincies geldt nog code oranje.

Op de A73 bij Venray belandde door de wind een caravan op zijn kant, meldt de Limburgse politie. De inzittenden van de auto bleven ongedeerd, maar er ontstond wel file. Het noodweer zorgde ook op de A27 bij Lexmond voor oponthoud toen een auto op een busje met een caravan botste toen takken uit de bomen waaiden. Een vrouw is met nekklachten naar een ziekenhuis gebracht.

Onder meer in Limburg sloeg op een aantal plaatsen de bliksem in. Op het spoor zorgden blikseminslagen voor vertraging. Zo werden de trajecten tussen Elst en Tiel en Nijmegen en Cuijk getroffen.

Courtney Stodden wil geen porno doen

Courtney Stodden heeft een lucratief aanbod om in een pornovideo te spelen afgeslagen. Volgens haar moeder en manager zou Stodden van de site Panoporn tussen de 3,5 en vijf miljoen dollar krijgen voor twee 'soloscènes'.

"We zouden haar niet vragen om seks te hebben met iemand anders uit respect voor haar man", schreef Panoporn-baas Max Gambler volgens entertainmentzender E! De 18-jarige Stodden is getrouwd met de 53-jarige acteur Doug Hutchison, onder meer bekend van The Green Mile.

Volgens Gambler zou Stodden weinig werk hebben aan de video. "Het gaat om een paar makkelijke scènes, die in een kwartier te voltooien zijn." Hoewel de blondine geen seks wil hebben voor de camera, wil ze er wel over praten. Stodden en Hutchison werken momenteel aan een video waarin ze uitleggen hoe je een relatie spannend kunt houden en over hun seksleven praten.

Gay pride in Litouwen

Enkele honderden homorechtenactivisten hebben zich zaterdag in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, verzameld voor een gay pride. De activisten willen hun parade houden in een van de hoofdstraten van de stad. Honderden agenten zijn ingezet om onrust te voorkomen.

De Mars voor Gelijkheid is pas de tweede in deze vorm in Litouwen, een overwegend katholiek land dat volgens de activisten te weinig doet om de rechten van homo's, lesbiennes en transgenders te waarborgen.

De autoriteiten wilden de gay pride aanvankelijk niet toestaan, maar kregen van de rechter te horen dat de parade toch mocht doorgaan.

J.J. Cale overleden

De Amerikaanse blues- en countrymuzikant J.J. Cale is vrijdag overleden. Hij bezweek aan de gevolgen van een hartaanval in een ziekenhuis in La Jolla in Californië, zo is op zijn website te lezen. Zijn magament heeft het nieuws inmiddels bevestigd.

John Weldon Cale, bekend van onder meer nummers als Cocaïne en After midnight, is 74 jaar oud geworden.

De muziek van de nogal bescheiden singer/songwriter Cale werd vooral bekend door de uitvoeringen van stergitarist Eric Clapton van de twee genoemde nummers. Zelf bleef Cale enigszins op de achtergrond.

Zijn muziek wordt gekenmerkt door een wat lijzige, kabbelende stijl. Een van zijn bekendste albums is zijn debuutalbum Naturally dat in 1972 verscheen.

Muzikant J.J. Cale overleden
J.J. Cale overleden (Foto: ANP)

Korea's staan stil bij Koreaoorlog

Noord-Korea heeft zaterdag met een grootse militaire parade de zestigste verjaardag van het einde van de krijgsverrichtingen in de Koreaoorlog gevierd. Hoewel op 27 juli 1953 een wapenstilstand werd overeengekomen en beide landen officieel nog in oorlog met elkaar zijn, staat deze dag in Noord-Korea bekend als 'Overwinningsdag' en wordt die vooral gebruikt de leider in het zonnetje te zetten.

Militairen in ganzenpas, rijen tanks en een rijke verzameling raketten trokken op het grootste plein van Pyongyang voorbij het podium waarop Kim Jong Un naar de troepen salueerde. De leider stond er ontspannen bij en maakte een praatje met Li Yuanchao, de vicepresident van China die ter gelegenheid van de ceremonie naar Noord-Korea was gereisd. China was Noord-Korea's belangrijkste bondgenoot in de oorlog.

Ondertussen zei de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye ten zuiden van de grens de provocaties van de noorderbuur niet te tolereren. "Ik dring er bij Noord-Korea op aan de ontwikkeling van kernwapens op te geven als het land het pad van ware verandering en voortgang wil inslaan", zei ze.

Een groep van zo'n tweehonderd demonstranten stak in Seoul afbeeldingen van de Noord-Koreaanse Kim-dynastie in brand. Elders in de stad sprak Shin Eun-gyeong, een bezoeker van een onlangs geopend historisch museum, de hoop uit dat beide landen ooit herenigd worden.

Machinist ramptrein beschuldigd van doodslag

De machinist van de hogesnelheidstrein die woensdagavond ontspoorde in het Spaanse Santiago de Compostela wordt beschuldigd van 'doodslag door roekeloos gedrag'. Dat heeft de Spaanse regering zaterdag laten weten, aldus de BBC.

Door het ongeval kwamen 78 mensen om het leven. De machinist ligt nog in het ziekenhuis. Direct na het ongeval gaf hij toe veel te hard te hebben gereden. Inmiddels maakt hij gebruik van zijn zwijgrecht.

Peer en Svitolina naar finale Bakoe

Shahar Peer en Elina Svitolina treffen elkaar zondag in de finale van het tennistoernooi in Bakoe. De Israëlische Peer maakte indruk door met tweemaal 6-1 te winnen van de Poolse Magda Linette. De als zevende geplaatste Svitolina uit Oekraïne ondervond eveneens weinig problemen van Alexandra Cadantu. De Roemeense (4), die in de eerste ronde Michaëlla Krajicek had verslagen, mocht slechts vijf games bijschrijven: 6-1, 6-4.

Peer gaat op het hardcourt in Azerbeidzjan op jacht naar haar zesde WTA-zege, terwijl Svitolina hoopt haar tweede toernooiwinst te boeken. De twee finalisten troffen elkaar eenmaal eerder. Aan het begin van het kalenderjaar was Svitolina in Shenzen overtuigend te sterk.

[WK] Waterpolosters naar kwartfinale na zege op China

De Nederlandse waterpolosters hebben zaterdag de kwartfinale van het WK in Barcelona bereikt. In de achtste finale werd een nipte 11-10 (2-2, 4-2, 2-3 en 3-3) zege geboekt op China. Met het bereiken van de laatste acht stelde de ploeg van Mauro Maugeri de A-status van NOC*NSF veilig. In de kwartfinale wacht nu Hongarije of Groot-Brittannië.

Nederland leidde vrijwel de gehele wedstrijd tegenover de runner-up van het vorige WK, maar wist nog echt weg te lopen. Pas na drie goals op rij van Lieke Klaassen bij 8-8 werd een serieus gaatje geslagen. In de slotminuten kregen de Oranjevrouwen het nog even benauwd, maar ze hielden uiteindelijk stand.

Neonazi's martelen homo's

Russische neonazi's hebben er weer een hobby bij. Via het Russische equivalent van Facebook sporen zij homofiele medemensen op om ze te vernederen, filmen en mishandelen.

Russische homo's die denken via vk.com een leuke date te hebben gescoord maken kans bedrogen uit te komen. In plaats van een leuke middag of avond is de kans zeer aanwezig dat ze worden opgewacht door skinheads, die hen publiekelijk en onder het oog van camera’s beschimpen en soms martelen. Veel jonge homo's hebben hiervan een trauma opgelopen en enkelen hebben al zelfmoord gepleegd. De plaatselijke politie(k) doet hier helemaal niets aan, dus je zou dit geïnstitutionaliseerd homogeweld kunnen noemen.

Op een van de filmpjes is te zien hoe een 15-jarige jongen naar een ontmoetingsplek gelokt is, waar hij wordt beledigd, geslagen en overgoten met urine. Ook vinden de 'local heroes' het nodig zijn naam, adres, namen van de ouders en het adres van zijn school te vermelden. Dit filmpje is ondertussen al bekeken door miljoenen Russen.

De Spectrum Human Rights Alliance vermoedt dat ultranationalist Maxim Martsinkevich, beter bekend als Tesak, de grote initiator achter het geweld is. Deze gezellige vent speelde onder meer een hoofdrol in de documentaire ‘Ross Kemp on Gangs’ en eveneens in 'From Russia with Hate'.

Een van hen de geeft een prima verklaring voor hun gedrag: "Wij houden niet van homo's", zegt hij. "Als het aan mij lag zou ik ze vermoorden, maar helaas mag dat niet van de regering." Later weet hij nog toe te voegen: "Praktisch elke homo is pedofiel. Wanneer je eenmaal naar die kant bent overgelopen, kan je niet meer terug. Vandaag houden ze van jongens, morgen zijn dat kinderen. Ze zijn niet geschikt om in onze maatschappij te leven."

'Michael Jackson had affaire met man'

Michael Jackson heeft een kortstondige relatie gehad met Scott Thorson. Dat beweerde Thorson, de ex van Liberace, volgens diverse media tegenover het Australische radiostation Gold 104.3 FM.

"Ik werd door Liberace voorgesteld aan Michael Jackson in 1977", aldus de 54-jarige Thorson. Volgens Thorson hadden hij en de King of Pop een 'kortstondige relatie'. "Het duurde maar even omdat Michael in die tijd enorm beroemd werd. Zijn managementteam en hoofd beveiliging Bill Bray vonden het beter als we ermee zouden stoppen omdat die grote zaak met Liberace toen speelde." Thorson was begin jaren tachtig verwikkeld in een rechtszaak met Liberace.

Volgens Thorson, die eerder dit jaar tot een voorwaardelijke straf van vijf jaar werd veroordeeld wegens onder meer inbraak, bleven hij en Jackson altijd vrienden. "Bijna tot aan zijn dood. Het was heel triest, maar dit is een voorbeeld van wat plastische chirurgie met je kan doen. Michael startte zijn drugsverslaving vanwege plastisch chirurgen."

Thorson schreef een boek over zijn relatie met Liberace, genaamd Behind the Candelabra. Van het boek is een tv-film gemaakt, waarin Thorson wordt gespeeld door Matt Damon.

Of Michael Jackson met meerdere mannen een seksuele relatie heeft gehad, is niet bekend. Wel is de zanger verschillende keren beschuldigd van kindermisbruik.

Ongeluk in noodweer op A27

Tijdens het noodweer dat vanaf zaterdagochtend over het land trok zijn op de A27 bij Lexmond zeven personenauto's op elkaar gebotst. Dat meldt de Verkeersinformatiedienst. Het ongeluk gebeurde toen takken uit de bomen waaiden. De uitwijkende auto's botsten op elkaar.

De A27 van Gorinchem naar Utrecht is dicht tussen Noordeloos en Lexmond. Naar verwachting duurt dat tot ongeveer 15.00 uur. Het verkeer richting Utrecht kan tot die tijd omrijden via de A15 en de A2.

Bulldozers om hagelstenen te ruimen in België

Het noodweer zaterdag heeft ook in België voor de nodige overlast gezorgd. In het Waalse Bertrix moest de brandweer niet alleen uitrukken om omgewaaide bomen van de weg te halen, maar werd een bulldozer ingezet om hagelstenen te ruimen. "Dit hebben we nog nooit gezien", aldus de brandweer.

In Gent kwamen straten en kelders blank te staan. In Rouvroy evacueerde de brandweer een groep scouts die in problemen was geraakt. In het plaatsje Montignies-sur-Sambre rukte de wind het dak van een school.

Er zijn geen berichten over gewonden.

Bulldozers in België om hagelstenen te ruimen
Bulldozers in België om hagelstenen te ruimen (Foto: ANP)

EU en China eens over zonnepanelen

De Europese Unie en exporteurs van Chinese zonnepanelen hebben zaterdag een schikking getroffen over de verkoop van de Chinese producten in de EU. De exporteurs zullen een minimumprijs hanteren voor de panelen. Daarmee komt een einde aan een van grootste handelsgeschillen tussen de economische grootmachten.

De onderhandelingen begonnen in juni toen Europa aankondigde vanaf augustus een heffing van gemiddeld 47 procent toe te passen op in China geproduceerde zonnepanelen en -cellen. De EU vreesde dat China de Europese markt zou overspoelen met zonnepanelen die onder de kostprijs aan de man zouden worden gebracht. Daarmee zou de Europese sector in het geding komen.

Eurocommissaris voor handel Karel De Gucht liet weten tevreden te zijn met het aanbod van de exporteurs, dat de markt voor zonnepanelen in Europa volgens hem zal stabiliseren. Ook het Chinese ministerie van economische zaken toonde zich verheugd. De EU is grootste afzetmarkt voor Chinese zonnepanelen, zei woordvoerder Shen Danyang.

Hockeyclub Rotterdam niet verder met Nieuw-Zeelanders

Hockeyclub Rotterdam heeft de doorlopende contracten van Steve Edwards en Nick Wilson ontbonden. De Nieuw-Zeelandse hockeybond kan en wil niet garanderen dat de twee internationals beschikbaar zijn tijdens de play-offs van de hoofdklasse en het slot van de Euro Hockey League, waarop de club besloot niet verder te gaan met het duo.

Edwards en Wilson zouden in principe komend seizoen met hun club de pas gewonnen landstitel verdedigen. Maar de laatste jaren kwam het voor dat de hockeybond van Nieuw-Zeeland hun spelers tijdens het seizoen opeiste, ondanks dat er sluitende afspraken over de beschikbaarheid van de Rotterdamse Kiwi’s zouden zijn gemaakt. In 2012 waren Wilson, Edwards en Simon Child er niet bij toen Rotterdam de play-offs in ging. Die situatie wil de regerend kampioen in het komende hockeyjaar voorkomen.

In een persbericht laat Rotterdam weten het vertrek van de twee toppers te betreuren. Van Simon Child, de derde Nieuw-Zeelander, was al eerder bekend dat hij zou vertrekken.  

[WM Darts] Van Gerwen in halve finale

Adrian Lewis en Michael van Gerwen zijn erin geslaagd zich te plaatsen voor de halve finales van de World Matchplay 2013. Lewis won in een bloedstollende partij van Andy Hamilton, Van Gerwen was te sterk voor Dave Chisnall. Aangezien Phil Taylor en James Wade zich donderdag al wisten te plaatsen, staat voor het eerst in de geschiedenis van de World Matchplay de top vier van de wereld ook bij de laatste vier.

Vuurwerk werd verwacht en vuurwerk kwam er, maar niet zozeer in de partij van Van Gerwen en Chisnall. Lewis en Hamilton openden grandioos; de 180-ers vlogen het publiek in de Winter Gardens om de oren en de heren uit Stoke on Trent braken elkaar over en weer. Het spektakel ging door want net na de pauze gooide The Hammer de hoogst mogelijke finish van 170 om deze in de negende leg te vervolgen met een 127-checkout.

The Hammer bouwde een kleine voorsprong op van 11-9 en tegen het einde van de wedstrijd in zicht begon het publiek de naam van Van Gerwen al te scanderen. De partij waar ze op dat moment naar zaten te kijken was toch echt de moeite waard want het aarde uit in een thriller. Jackpot sloeg op het juiste moment toe en forceerde een verlenging. Met een break in de 35e leg en 86-finish gooide Lewis daarin de partij in het slot: 17-19.

Chisnall wist vriend en vijand te verrassen door met een 11-darter de zesde leg en daarna de break te pakken. Chizzy is de betere van Mighty Mike maar net voor de pauze wist de Nederlander de schade te beperken : 5-5. Bij een stand van 7-8 kwam het moment dat Van Gerwen in zijn spel kwam; hij nam afstand van zijn in het geel uitgedoste opponent. The Green Machine liep uit naar 11-8 en uiteindelijk naar de beslissende 16-11.

Van Gerwen treft Lewis in halve finale WM (Foto: ProShots)
Van Gerwen treft Lewis in halve finale WM (Foto: ProShots)

Na afloop van zijn partij kon Van Gerwen niet meteen  zijn bed opzoeken. Mighty Mike moest zich melden voor een dopingcontrole namens de PDC, slechts een formaliteit. Ware het niet dat de test tot drie keer toe opnieuw moest worden afgenomen. Zijn urine zou te licht zijn geweest vanwege de grote hoeveelheid water dat hij had gedronken.

Om de test goed te kunnen uitvoeren moest hij noodzakelijk koffie en cola drinken en eten naar binnen werken. Twee uur later kon de test goed worden uitgevoerd en slaagde hij met vlag en wimpel.

Tweede goud voor atlete Van Rhijn

Marlou van Rhijn heeft zaterdag in Lyon bij de wereldkampioenschappen atletiek voor gehandicapten haar tweede gouden medaille veroverd. In de klasse T44 won ze ook de 200 meter, de afstand waarop ze vorig jaar in Londen ook al paralympisch kampioene werd. Eerder was ze al de beste op de honderd meter. 

Van Rhijn noteerde een tijd van 26,74 en was daarmee de snelste. De Française Marie-Amélie Le Fur klokte 27,41 en werd net zoals op de honderd meter tweede. De Britse Sophie Kamlish werd met 28,71 derde. Iris Pruysen sloot met een tijd van 31,15 de finale als achtste en laatste af.

Katje bijna dood door veganistische levenswijze

De keuze om zelf geen vlees te eten, ging een stel uit Melbourne niet ver genoeg. Ook het huisdier van het stel, een jong poesje, moest zich maar aanpassen aan de levensstijl van de rest van het gezin. Dit had tot gevolg dat het dier ondervoed en uitgeput bij de dierenarts terechtkwam.

Dierenarts Pinfold had dit in de 11 jaar dat zij haar praktijk runt nog nooit meegemaakt: een katje dat meer dood dan levend werd binnengebracht doordat het aan een dieet van aardappels, rijstmelk en pasta zat. Vlees eten is namelijk haram bij veganisten en je kan prima jouw rare ideeën opleggen aan een carnivoor als een kat.

Het poesje verbleef drie dagen in het dierenziekenhuis waar het een infuus kreeg met de nodige voedingsstoffen en uiteindelijk… VLEES! Na deze behandeling mocht het weer mee met het stel, dat verondersteld wordt nu wel goed voor het dier te zorgen. Compleet met een kleine workshop ‘waarom katten vlees nodig hebben’ en een zak kattenvoer.

Volgens dokter Pinfold kunnen mensen die zo nodig hun ideologie aan hun huisdier willen opdringen, beter een konijn nemen.

'Tennisser Cilic geschorst wegens positieve test'

Tennisser Marin Cilic zit momenteel een dopingschorsing van drie maanden uit. Dat meldden Kroatische media zaterdag. Cilic werd begin mei in München betrapt op het gebruik van een glucose-supplement. De mondiale nummer vijftien zou met de internationale tennisfederatie ITF met terugwerkende kracht een schorsing van drie maanden overeengekomen zijn, waardoor hij in augustus zijn rentree kan maken.

Cilic kwam eind vorige maand op Wimbledon voor het laatst in actie. Hij gaf in de tweede ronde een walkover tegen Kenny De Schepper met als verklaring een knieblessure te hebben. Naar verluidt is de Kroaat toen door de ITF op zijn positieve test geattendeerd. Bij de daaropvolgende toernooien, waaronder deze week in eigen land in Umag, meldde Cilic zich af met knieproblemen.

De schorsing van Cilic is al het tweede dopinggeval in de tenniswereld binnen drie dagen tijd. Donderdag werd de Serviër Viktor Troicki al voor achttien maanden geschorst wegens het weigeren af te staan van een bloedmonster bij een dopingtest.

Klinsmann geschorst voor finale Gold Cup

Jürgen Klinsmann mag morgen tijdens de finale van de Gold Cup niet op de bank zitten. De bondscoach van de Verenigde Staten is voor de eindstrijd tegen Panama geschorst, meldt voetbalbond CONCACAF.

De Duitser krijgt de schorsing voor zijn opstandige gedrag in de met 3-1 gewonnen halve finale tegen Honduras, waarin hij de scheidsrechter onheus bejegende. Klinsmann kan niet tegen de schorsing in beroep.

Voor eigen publiek in Chicago krijgen de Amerikanen de kans om voor het eerst sinds 2007 weer eens de Gold Cup te winnen. De laatste twee edities ging Mexico met de zege aan de haal.

57 doden bij aanslagen Pakistan

Bij een dubbele bomaanslag in de Noord-Pakistaanse stad Parachinar zijn vrijdag zeker 57 mensen om het leven gekomen. Er zijn 167 gewonden gevallen. Dat hebben een arts en een sjiietenleider zaterdag gezegd. Veruit de meeste slachtoffers waren sjiieten.

De bommen gingen af op een markt waar veel mensen hun avondboodschappen deden voor de iftarmaaltijd; de onderbreking in de dag vasten in verband met de ramadan. De bommen gingen enkele minuten na elkaar af binnen een afstand van nog geen vierhonderd meter. Een van de explosieven was vastgemaakt aan een motor.

Niemand heeft vooralsnog de verantwoordelijkheid opgeëist. Volgens een ooggetuige rende kort voor de tweede bom afging een jongere weg roepende 'Allah is groot'.

De regio Kurram, waar Parachinar in ligt, heeft de laatste jaren veel geweld meegemaakt. Aan de westgrens ligt Afghanistan. Bovendien voeren Taliban, die proberen de Pakistaanse regering omver te werpen, geregeld aanslagen uit in de regio. Parachinar is ook de woonplaats van veel sjiieten, een minderheid in Pakistan die regelmatig doelwit van aanslagen is.

[Upd] Weerwaarschuwing voor groot deel Nederland

Het KNMI waarschuwt zaterdag voor extreem weer in het zuiden van Nederland. Voor Zeeland, Noord-Brabant en Limburg geldt code oranje. Volgens het weerinstituut kunnen lokaal zware windstoten voorkomen van ongeveer 90 kilometer per uur. De politie in Zeeland waarschuwt watersporters tijdig een veilig heenkomen te zoeken.

De waarschuwing van het KNMI werd iets na 09.30 uur uitgegeven. Bealve zware windstoten kan ook veel regen en plaatselijk hagel vallen. Zaterdagmiddag en -avond kunnen opnieuw zware onweersbuien ontstaan.

Wil je meer weten over het weer van vandaag? Lees dan zeker het dagelijkse FOK!-weerbericht: FOK! wat een weer

Update 11:10
Ook in de provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Flevoland geldt nu code oranje. Alleen de noordoostenlijke provincies, te weten Friesland, Groningen, Overijssel en Drenthe, zijn verschoond gebleven van code oranje.

LUMC weer open op noodstroom

Het Leids Universitair Medisch Centrum is na de stroomstoring van vrijdag weer volledig operationeel. Er zijn extra stroomaggregaten geplaatst, laat een woordvoerder weten. Patiënten op de eerste hulp worden sinds zaterdagochtend niet langer doorgestuurd naar andere ziekenhuizen.

De reguliere stroomvoorziening moet later zaterdag worden hersteld. Technisch gezien zou dat nu al kunnen, vertelt een woordvoerder van netbeheerder Liander, maar na de nachtelijke herstelwerkzaamheden is besloten even pas op de plaats te maken en tot 16.00 uur te wachten met het overschakelen van noodstroom op reguliere stroom.

Door de stroomstoring kwamen vrijdagmiddag zevenduizend huishoudens in Leiden, Rijnsburg en Oegstgeest zonder elektriciteit te zitten. Rond 21.30 uur was voor alle getroffenen de stroom weer hersteld. Alleen het ziekenhuis draait sindsdien op noodstroom.

Tientallen doden bij demonstratie Caïro

Bij gevechten rond een demonstratie voor de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag ten minste 38 doden gevallen. Dat zegt een Egyptische arts, die vreest dat het dodental in de loop van zaterdag nog oploopt. Er vielen honderden gewonden.

De gevechten braken uit toen de politie traangas inzette om de demonstratie in het oosten van Caïro te beëindigen. Morsi-aanhangers bivakkeren daar al drie weken om te protesteren tegen het afzetten van de president door het Egyptische leger. De gewonden zjin naar ziekenhuizen in de omgeving vervoerd.

Miljoenen Egyptenaren gingen vrijdag de straat op na een oproep van legerleider Abdel-Fattah El-Sissi. Die vroeg om steun om een einde te maken aan 'mogelijk terrorisme' door Morsi-aanhangers.

Een onderzoeksrechter gelastte vrijdag de detentie van Morsi in verband met een onderzoek naar zijn banden met Hamas, dat hem en dertig andere leiders van de Moslimbroederschap zou hebben geholpen in 2011 uit de gevangenis te ontsnappen.

DICE onderzoekt datatransfer Battlefield 4

EA heeft al aangegeven dat data van jouw Ultimate Team in FIFA of Madden overgedragen kan worden van current gen-consoles naar next gen-consoles. DICE onderzoekt nu of dit systeem ook haalbaar is voor Battlefield 4.

Met de datatransfer-mogelijkheid zouden spelers die Battlefield 4 beginnen met spelen op de huidige consoles hun voortgang kunnen overzetten naar de volgende generatie mochten ze op een willekeurig moment overstappen. Battlefield 4 moet 1 november uitkomen voor PS3, PS4, Xbox 360, Xbone en Windows.

'Nederland onveiliger door bezuinigingen'

De bezuinigingen van het kabinet en andere overheden maken Nederland onveiliger. Dat zegt Abvakabo FNV-voorzitter Corrie van Brenk zaterdag in Het Parool. Als voorbeelden noemt Van Brenk de bezuinigingen op het gevangeniswezen, onderbezetting bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en bezuinigingen bij de brandweer.

"Uit signalen van onze leden blijkt dat Nederland door alle bezuinigingen steeds onveiliger wordt", zo stelt Van Brenk in de Amsterdamse krant. Zo wil staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) negentien gevangenissen sluiten. FNV-leden bij het Openbaar Ministerie meldden de bond dat vijftienduizend veroordeelde criminelen op straat lopen.

Het paardenvleesschandaal eerder dit jaar toont volgens de vakbondsvrouw dat de NVWA met 2300 mensen zwaar onderbezet is, waardoor de dienst het voedsel niet goed kan controleren. Dat de Belastingdienst zestienhonderd mensen mag aannemen om extra fraude op te sporen is mooi, maar 'een druppel op een gloeiende plaat'. En doordat veel gemeenten bezuinigen op de brandweer, duurt het langer voordat die bij een brand is.

Premier Mark Rutte (VVD) en partijleider Diederik Samsom van coalitiepartner PvdA zijn volgens Van Brenk het contact met de gewone man kwijtgeraakt. "De VVD beloofde Nederland veiliger te maken. En het sociale gezicht van de PvdA? Ik zie het niet." Van Brenk zegt soms de neiging te hebben haar PvdA-lidmaatschap op te zeggen. "Maar het is altijd beter om van binnenuit te werken aan verandering."

Het bezuinigen van zes miljard euro, zoals het kabinet wil, is volgens Van Brenk 'buitensporig'. De bond zegt ook alternatieven te hebben. Tegenover de vijftigduizend banen die verdwijnen in de thuiszorg staan volgens haar de miljardenwinsten bij de zorgverzekeraars. "Daar valt geld te halen." Ook zou in de zorg, maar ook bij de Belastingdienst, meer werk moeten worden gemaakt van fraudebestrijding.

Abvakabo protesteert op 8 augustus op het Plein in Den Haag tegen de plannen van het kabinet. Als het kabinet niet luistert, dreigt de FNV het sociaal akkoord op te zeggen.

Mollema rijdt criteriums in voorbereiding Vuelta

Bauke Mollema bereidt zich de komende weken op de Vuelta voor door criteriums in Nederland te rijden. De renner van Belkin gaat van start in Roosendaal, Emmen, Tiel, Surhuisterveen en Etten-Leur. Dat meldt hij vrijdag op zijn website. De Ronde van Spanje begint 24 augustus.

De nummer zes van de Tour de France rijdt zaterdag de Clasica San Sebastian, zijn laatste serieuze wedstrijd voor de Ronde van Spanje. Wat zijn rol in de Vuelta wordt, is nog niet helemaal duidelijk. Laurens ten Dam en Steven Kruijswijk zijn waarschijnlijk de kopmannen in Spanje.

Terugkerende Hingis speelt ook in Toronto

De comeback van Martina Hingis neemt steeds serieuzere vormen aan. De tennisster is volgende maand in het dubbelspel actief op het WTA-toernooi in Toronto. Met wie de 32-jarige Hingis, die een wildcard kreeg voor het toernooi, gaat dubbelen moet nog worden beslist.

Volgende week speelt de voormalige nummer een van de wereld een dubbeltoernooi in het Amerikaanse Carlsbad. Daar speelt ze voor het eerst sinds 2007 een WTA-toernooi en is de Zwitserse de partner van Daniela Hantuchová. Hingis liet afgelopen week weten dit jaar ook aan het dubbeltoernooi van de US Open mee te willen doen.

De meervoudig grandslamkampioene ging in 2007 voor de tweede keer met pensioen nadat ze op Wimbledon positief had getest op cocaïne. Ze ontkende gebruik van de drug, maar vocht de test niet aan. Haar eerste tennispensioen werd veroorzaakt door veelvuldige voetblessures.

De Boer bang voor leegloop

Amsterdam is deze zomer een gewilde bestemming voor Europese (top)clubs, maar vooralsnog zonder resultaat. Trainer Frank de Boer blijft huiverig voor de transferdeadline.

Van de Ajax-selectie wordt voornamelijk gevreesd dat Christian Eriksen en Toby Alderweireld nog vertrekken. Liverpool zou de belangrijkste gegadigde zijn om zich te versterken met het tweetal, in het geval dat Luis Suarez voor een megabedrag vertrekt.

"Tot 2 september hou je altijd die angst. Daar moeten we op anticiperen en niet zo moeilijk over doen. Hier heb je als Nederlandse club nu eenmaal mee te maken”, zegt De Boer tegen De Telegraaf. Vooral PSV heeft deze zomer al te maken gehad met een leegloop. "AZ heeft het ook al achter de rug met Altidore en Maher. Wij moeten het nog krijgen. Maar we hebben goede alternatieven…”

Eriksen en Alderweireld besloten hun toekomst nog niet definitief aan Ajax te verbinden. Siem de Jong, een ander gewild transferobject, deed dat wel. "Wij lezen ook de kranten, wij horen ook de geruchten uit het buitenland”, verklaart de middenvelder annex aanvaller. "Als ik dan weer wat hoor, vraag ik wel aan de jongens (Eriksen en Alderweireld, red.) hoe het zit en of het speelt."

Ajax speelt zaterdagavond mét Eriksen en Alderweireld om de Johan Cruijff Schaal tegen AZ. De Amsterdammers blijven in afwachting van hoe de situatie in Liverpool zich evolueert. Arsenal zou een derde bod op de oud-Ajacied voorbereiden, waarmee Liverpool waarschijnlijk meer dan vijftig miljoen euro int. Ook Real Madrid is nog niet uitgesloten als eventuele nieuwe werkgever van de Uruguayaan.

'Feyenoord en Excelsior in 2015 uit elkaar'

Feyenoord en Excelsior zetten medio 2015 mogelijk een punt achter hun samenwerkingsverband. De twijfel is ontstaan door de ontwikkelingen in de Jupiler League.

Over twee jaar evalueert de KNVB het experiment met de belofteteams van Nederlandse topploegen in de Jupiler League. Feyenoord heeft er vanwege de samenwerking met Excelsior bewust voor gekozen niet in de eerste divisie uit te komen met Jong Feyenoord.

"Vanwege alle veranderingen in de Jupiler League, willen we de samenwerking in de komende twee jaar rustig evalueren. Als we nu niet formeel opzeggen, zou het contract sowieso doorlopen. We blijven de afspraken respecteren", verklaart Feyenoord-directeur Martin van Geel aan Algemeen Dagblad.

Voor algemeen manager Ferry de Haan van Excelsior komt het uitlekken van het nieuws rauw op zijn dak. "Omdat ik bang ben dat mensen daar voorbarige conclusies uit gaan trekken. De samenwerking blijft voorlopig gewoon hetzelfde en we blijven regelmatig met elkaar in overleg. Het is absoluut niet gezegd dat dit in 2015 plotseling anders wordt."

Door de teleurstellende resultaten van Excelsior in het voorbije Jupiler League-seizoen is de samenwerking eveneens op scherp komen te staan. Enkel doelman Boy de Jong maakt deze zomer de tijdelijke overstap naar Kralingen. Jordy van Deelen en Lucas Woudenberg zien een verhuur aan Excelsior niet zitten.

Daartegenover staat de doorbraak van diverse grote talenten uit de Excelsior-vijver in het shirt van Feyenoord. Onder meer Salomon Kalou en Robin van Persie stapten van de ene naar de andere Rotterdamse club over, waarna zij een transfer naar de Europese top verdienden.

Amerikaan Gay testte meerdere keren positief

De Amerikaanse sprinter Tyson Gay heeft niet één keer, maar meerdere keren positief getest. Dat hebben bronnen laten weten aan persbureau AP. Eerder deze maand zei Gay alleen positief te zijn bevonden bij een buitencompetitiecontrole op 16 mei, maar volgens bij de zaak betrokken bronnen is dat niet waar.

Gay zou onder meer ook vorige maand zijn betrapt bij de Amerikaanse kampioenschappen, waar hij de 100 en 200 meter won. Gay zou inmiddels zijn ingelicht door het Amerikaanse antidopingagentschap Usada.

Een van de bronnen onthulde ook dat Gays B-staal van de test uit mei positief is. Hij trok zich eerder al terug voor het WK atletiek volgende maand in Moskou. Zijn management was niet voor een reactie bereikbaar.

Gay bepleitte eerder nog zijn onschuld na het uitkomen van zijn eerste positieve test. "Ik heb geen sabotageverhaal, ik heb geen leugens." Het is nog niet bekend om welk verboden middel het gaat.

Gay was dit seizoen weer fit na lang geplaagd te zijn door hamstring-, heup- en liesblessures. Hij toonde dat aan met een reeks goede resultaten. Zo liep hij begin mei in Jamaica al 9,86 seconden op de 100 meter en dook hij daar de afgelopen weken met 9,79 en 9,75 ruim onder. Hij was een van de favorieten voor de sprintnummers op het WK.

De Jong begrijpt Eriksen en Alderweireld

Siem de Jong verloste zijn trainer Frank de Boer van alle twijfels door aan te geven dat hij bij Ajax blijft. De situatie van Christian Eriksen en Toby Alderweireld blijft onzeker.

De Jong besloot met het oog op zijn doorlopende contract nog minimaal een jaar in Amsterdam te blijven. "Dat is ook het grote verschil tussen de situatie van Christian en Toby en mijn situatie", legt hij uit aan De Telegraaf. "Zij hebben nog maar een jaar contract."

"Natuurlijk heb ik gevraagd of ze net als ik willen blijven. Dan hebben we, aangevuld met Bojan Krkic van Barcelona, een prachtig elftal", vertelt de middenvelder annex aanvaller. "Wat ze zeiden? Dat ze willen afwachten. Dat snap ik. Zij zijn meer bezig met een transfer dan ik."

FOK!toen: 26 doden in Amsterdam door palingoproer

Een hoop volksvermaak bevat van oudsher enige dierenmishandeling. Stierenvechten, hanengevechten, hondengevechten en natuurlijk palingtrekken. Aangezien de bezigheid al anderhalve eeuw verboden is zullen veel lezers geen idee meer hebben dat het ooit een oud-Hollands gebruik was. Vandaag neemt FOK! je daarom mee het in verleden naar 25-27 juli 1886.

Burgers, politie slaags: 80 doden en gewonden
AMSTERDAM, 27-07-1886. Media berichten over het palingoproer van de dagen ervoor. Zondag 25 juli 1886 hielden inwoners van de Jordaan op de Lindengracht voor de tweede week op rij een feestje. De week ervoor hadden ze met z'n honderden zakgelopen. De politie zag in dat het onschuldig was en stond het feest toe. Daarom dachten de inwoners het de week erna te herhalen, maar nu zonder zaklopen: palingtrekken was veel leuker. Dat meldt De Nieuwe Gids op basis van berichten in het (nu NRC) Handelsblad.

Bij palingtrekken spant men een touw over de gracht. In het midden bungelt een levende paling. Deelnemers varen met hun bootje onder de paling door en proberen met blote handen het glibberige beest van het touw los trekken. Valsspelen (bijvoorbeeld met zand jehanden ruw maken) werd niet getolereerd. Meestal eindigde het spel met één winnaar en één in tweeën gescheurde paling.

Trekken begint, politie arriveert
Het feestje begon om half zes. In de middag hadden omwonenden stiekem het touw over de gracht gespannen. De paling was 'reeds driemaal getrokken' (maar nog zonder succes) toen twee surveillerende agenten opdoemden en de palingtrekkers toeschreeuwden ogenblikkelijk met hun spel te stoppen.


Dat weigerde men. Een menigte van honderden mensen (de bruggen en kades stonden ramvol toeschouwers) joelde de agenten uit. Eén agent sneed daarop het touw door en de ander ging versterking halen. "Eén wierp de vonk in het kruitmagazijn, terwijl de ander de brandweer ging roepen!"

De Nieuwe Gids sneert: "Is in deze geheele geschiedenis van de zijde der politie iets, ook maar het geringste, te ontdekken, dat pleit voor haar nadenken, haar overleg, haar takt, haar menschenkennis? De politie kende het terrein harer werkzaamheid niet, zij was een vreemdeling in de Jordaan. Zij weet niet wat er omgaat onder het volk."

Politie bitter gehaat in Jordaan
De relatief arme bevolking van de Jordaan háátte de politie destijds intens. "In het algemeen leeft er geen soort van menschen bij de lagere klassen te Amsterdam, dieper veracht en inniger gehaat dan de politieagenten." Gezien agenten vaak uit dezelfde sociale klasse kwamen werden ze gezien als verraders.

"Het zijn huns gelijken, die de helm, de koperen knoopen, den stok en de sabel dragen. Soms ook hun minderen. Zij spreken dezelfde ruwe taal, hebben gelijksoortige manieren, en vertoonen daarmede overeenstemmende moreele eigenschappen. Wanneer deze agenten optreden, dan begint het reeds te kooken in de gemoederen, en zoodra de agent ook maar het geringste doet, dat hun een uittarting schijnt, blijft de daad, het verzet, niet achterwege."

Touw doorgesneden, agent direct mishandeld
Zodra het touw was doorgesneden greep men de overgebleven agent en voerde hem met geweld af naar een kelder. Daar werd hij 'ergerlijk mishandeld'. Toesnellende agenten 'sloegen met sabels de menigte uiteen' maar stonden machteloos tegenover de massa woedende mensen. Sabels werden in de gracht geflikkerd, 'agenten mishandeld of op de vlucht gejaagd.'

Niet snel daarna kwamen steeds meer agenten uit steeds verdere bureaus in de omgeving. "Doch hoe sterker zij werden, des te grooter werd de menigte." De straat werd (zoals ook in de 21e eeuw nog gebruikelijk is) opgebroken, barricades opgeworpen en agenten met straatstenen bekogeld. Gezien het reeds avond was werden gaslantaarns opgestoken, maar door de menigte meteen uitgedraaid.

Potten, dakpannen gesmeten
Inmiddels waren er een paarhonderd agenten ter plaatse. De hele avond voerde men harde charges uit en arresteerde men 'talrijke persoonen'. Op een gegeven moment zagen agenten in dat ze "weinig tegen de overmacht vermochten. Niet alléén dat men met straatsteenen wierp, maar men haalde zelfs de pannen van het dak, men gebruikte bloempotten en een ijzeren ketel als werpwerktuigen. De vrouwen droegen in haar boezelaars keien en steenen aan om gebruikt te worden tegen de ongelukkige politieagenten."

"Het was als een oordeelsdag. Het volk wilde met zijn lang opgespaarde grieven afrekenen. Twee honderd met ontbloote sabels zwaaiende agenten, werden door de duizenden teruggedreven. (...) De politie was verslagen. De strijd moest door een andere macht worden beslist."

Maandag braken er in de ochtend opnieuw rellen uit. De menigte was opnieuw gegroeid, had zich voorzien van stokken en ijzeren staven en was naar het politiebureau op de Noordermarkt getogen om het te belegeren. Hetzelfde patroon als de dag ervoor geschiedde: sabels, agenten in het nauw, mishandelingen en moorden aan beide zijden, vanaf de straat en daken werd met alles van klinkers tot emmers poep en dakpannen naar de politie gegooid.

Dodelijke afloop, kritiek op politie
Uiteindelijk werd de hulp van het leger ingeroepen, dat door met scherp te schieten bijzonder snel een bijzonder bloederig einde aan de opstand maakte. Er vielen 26 doden en minstens 54 gewonden. Op dinsdag 27 juli was de rust wedergekeerd.


De politie werd achteraf behoorlijk bekritiseerd. Door eerder in te grijpen (bijvoorbeeld tijdens het spannen van de kabel of het voorbereiden van het feest) hadden er 80 doden en gewonden voorkomen kunnen worden, schrijft De Nieuwe Gids. "Een grondige hervorming der Amsterdamsche politie is een lands-belang."

--------------------------------------------------

Meer oproer in Amsterdam:
Bij vrijwel alle opstanden moest het leger er uiteindelijk aan te pas komen:

-Kermisoproer van september 1876. Amsterdammers zijn pissig als de jaarlijkse kermis niet door gaat, vooral omdat de kermis garant staat voor orgieën en zuipfestijnen. Tientallen (vaak zeer ernstig) gewonden, geen doden. Een pamflet circuleerde met het gedicht:

Kermis moet er wezen, kermis moet er zijn,
Anders mag de Burgemeester vreez' en Thorbecke van het plein
Godverdomme, Kermis moet er wezen, Kermis moet er zijn,
Anders slaan wij bij den Burgemeester de ruiten kort en klein

Ook in Naaldwijk (1854), Zaandam (1871), Veenendaal (1893) en Hilversum (1899) braken er zware rellen uit na het afschaffen van de kermis.
-Aardappeloproer van juli 1917. Niks te vreten hebben schiet Amsterdammers in het verkeerde keelgat. Pakhuizen en winkels worden geplunderd. Er vallen 9 doden en 114 gewonden.
-Jordaanoproer van juli 1934. Politie schiet met scherp als de hongerige en werkloze bevolking in opstand komt. Er vallen vijf doden en 56 zwaargewonden.
-Kroningsoproer van april 1980. Gedurende de dag rellen. ME voert 's avonds vergeldingsacties uit en slaat honderden mensen het ziekenhuis in.

'Fiscus vraagt kentekens parkeerders op'

De Belastingdienst heeft de gegevens opgevraagd van iedereen die vorig jaar bij een parkeerautomaat op kenteken parkeerde. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag. De beheerder van de database belooft de parkeergegevens na acht weken te wissen, maar blijkt de gegevens slechts te versleutelen.

De fiscus zou met de opgevraagde gegevens willen controleren of leaserijders zich aan de regels voor privékilometers houden. De parkeergegevens werden volgens het verantwoordelijke Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten (SHPV) enkele maanden geleden opgevraagd, al kon de Belastingdienst dat vrijdag tegenover de krant niet bevestigen.

Het SHPV, een samenwerkingsverband van gemeenten waar met het kenteken kan worden geparkeerd, belooft parkeerders dat alle kentekengegevens worden gewist. Het blijkt nu te gaan om versleuteling die ongedaan kan worden gemaakt, zodat weer af te leiden is wie wanneer en waar heeft geparkeerd.

Het College Bescherming Persoonsgegevens stelt in de krant niet betrokken te zijn geweest bij de inrichting van de databank met parkeergegevens, waar onder meer gegevens van parkeerders uit Amsterdam, Utrecht en Almere in zitten.

Bij het parkeren op kenteken moet het kenteken worden doorgegeven met een mobiele telefoon of worden ingevoerd op een parkeerautomaat. Parkeercontroleurs kunnen vervolgens in de databank nagaan of er betaald is. Een bonnetje achter de voorruit is daarmee niet langer nodig.

'AIVD luisterde Iraanse ambassadeur af'

De AIVD heeft vanaf eind 2010 maandenlang de Iraanse ambassadeur in Nederland afgeluisterd. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van betrokkenen in de inlichtingenwereld. De dienst wilde met het afluisteren informatie verzamelen over Nederlanders in Iran. Het afluisteren van ambassadeurs is ongebruikelijk.

Toen de afluisteroperatie, waarvoor apparatuur zou zijn geplaatst, werd opgezet, zat in Iran Zahra Bahrami vast op verdenking van drugssmokkel. Toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) stond onder druk om haar te helpen.

Dat een ambassadeur wordt afgeluisterd is niet uniek, zo schrijft de krant op gezag van bronnen in de inlichtingenwereld. Maar het ligt gevoelig, omdat het de diplomatieke betrekkingen met een land kan schaden. Ook kan het slecht uitpakken voor het imago van Nederland, waar veel internationale instanties gevestigd zijn.

Met het afluisteren van ambassadeur Kazem Gharib Abadi probeerde Nederland achter de bedoelingen van het Iraanse regime te komen. Dat lukte maar gedeeltelijk, omdat de ambassadeur slecht op de hoogte bleek. Bahrami kreeg uiteindelijk de doodstraf vanwege drugssmokkel. Haar executie eind januari 2011 kwam voor de Nederlandse autoriteiten onverwacht.

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA) is niet verrast dat de Iraanse ambassadeur is afgeluisterd. "Natuurlijk doet Nederland dat, zeker in een zaak die zo gevoelig ligt. Zij zullen omgekeerd ook niet schromen om hetzelfde bij ons te doen", zo tekent NRC op uit zijn mond.

De AIVD en het ministerie van Buitenlandse Zaken willen in de krant niet reageren. De Iraanse ambassade belooft later een reactie.

'Topman Vestia bedankte voor extra miljoenen'

Het bedrag van 3,5 miljoen euro dat Erik Staal meekreeg toen hij vertrok als topman van woningcorporatie Vestia had hoger kunnen uitpakken. Staal zelf zag af van een hoger pensioengeld, zegt zijn advocaat Jurjen Lemstra in De Telegraaf. Als hij zich had laten ontslaan en niet zelf was opgestapt had hij bovendien nog enkele jaarsalarissen meegekregen.

De raad van commissarissen becijferde de kosten voor het repareren van Staals pensioen op 4,5 miljoen euro. Dat is een miljoen euro meer dan Staal redelijk achtte, aldus zijn raadsman. Hoeveel jaarsalarissen hij mee had kunnen krijgen is niet duidelijk. Staal verdiende bij de woningcorporatie een half miljoen per jaar.

Staal stapte in maart vorig jaar op nadat duidelijk was geworden dat de Rotterdamse woningcorporatie in grote financiële problemen verkeerde. Het miljoenenbedrag dat hij meekreeg en de villa die hij voor zichzelf op Bonaire liet bouwen terwijl Vestia op instorten stond veroorzaakten veel maatschappelijke ophef.

Een luxe woning in Zuid-Afrika blijkt overigens ook op zijn naam te staan, schrijft de krant zaterdag. Dat is volgens zijn raadsman Lemstra uitsluitend 'om administratieve redenen'. Het huis wordt gebruikt door een werknemer van de Nederlandse stichting HASA, die woningen laat bouwen voor armen in de Zuid-Afrikaanse stad East London.

Staal kocht de dienstwoning dertien jaar geleden. Het was volgens hem toen niet mogelijk om een Nederlandse stichting de woning te laten aankopen. De villa zou enkele jaren geleden zijn verkocht aan de stichting, waarvan Staal al tientallen jaren de enige bestuurder zou zijn.

Op verzoek van Vestia doet het ministerie van Binnenlandse Zaken sinds afgelopen maand onderzoek naar de rol van Staal bij de stichting, waar geld zou zijn verdwenen. Staal ontkent dat geld is weggesluisd en wil openheid van zaken geven. Hij is bereid om een nieuw lid tot het bestuur van de stichting te laten toetreden.

Vorige maand werd duidelijk dat Vestia Staal aansprakelijk stelt voor een schade van 1,9 miljard euro. Dat is de afkoopsom die de corporatie vorig jaar moest betalen om haar riskante derivaten af te kopen. De corporatie heeft beslag laten leggen op Staals bezittingen.

Staals financiële man bij Vestia, Marcel de V., wordt verdacht van fraude bij de speculatie met derivaten. Staal zelf is geen verdachte. De Rotterdamse corporatie balanceerde vorig jaar op de rand van de afgrond.

'Miljoenenflop met Haags aardwarmteproject'

Een miljoenenproject om vierduizend woningen in Den Haag van aardwarmte te voorzien is mislukt. Naar verwachting wordt het faillissement binnen enkele dagen aangevraagd. De schade voor de gemeente en drie Haagse woningcorporaties bedraagt minstens tien miljoen euro, schrijft het AD zaterdag.

De mislukking van het project wordt onder meer toegeschreven aan de crisis op de huizenmarkt. Daardoor moest de ambitie van vierduizend woningen worden opgegeven. Het zou nu nog slechts om een paar honderd huizen gaan, waardoor het project niet rendabel is. Ook waren er technische problemen bij het winnen van warmte uit de aarde.

De totale kosten voor het project bedragen 21 miljoen euro. De gemeente Den Haag en woningcorporaties Staedion, Vestia en Haag Wonen legden elk tien miljoen euro in. Ook het rijk zegde miljoenen subsidie toe. Dat geld moeten de gemeente en de drie corporaties nu mogelijk zelf betalen.

Wethouder van milieu Rabin Baldewsingh (PvdA) onderzoekt of na het een doorstart na het faillissement mogelijk is, laat een gemeentewoordvoerder in het AD weten.

Microsoft gaat showcasen op gamescom

Microsoft gaat een showcase hosten op Gamescom 2013 op 20 augustus, waar de precieze policy en mogelijkheden voor het zelf uitgeven van games voor indie-ontwikkelaars voor Xbox One bekend worden gemaakt.

Phil Spencer en Phil Harrison gaan het event presenteren in Dock One in Keulen. Eerder deze week zei het bedrijf al dat het meer informatie over de self-publishing-mogelijkheden van Xbox One zou delen op Gamescom. Vorig jaar was Microsoft niet aanwezig op Gamescom. Ook de Tokyo Game Show gaat dit keer bezoek krijgen van Microsoft. 

Gamescom 2013 vindt plaats in Keulen van 21 tot 25 augustus.

Xbox One kan 5 minuten opnemen (Foto: Novum)

Neil Gaiman maakt puzzel-adventure

Neil Gaiman, een bekend auteur van fantasieverhalen en comics-reeksen voor de niet-lezers onder ons, gaat Wayward Manor maken, een puzzel-adventure. Via een soort crowdfunding kan je het spel preorderen.

Met ontwikkelaar The Odd Gentlemen, makers van onder andere The Misadventures of P.B. Winterbottom, is de auteur bezig een game te maken waarin je als speler een geest bestuurt die de bewoners van een huis probeert te verjagen.

Neil Gaiman heeft onder andere de stripreeks The Sandman gemaakt, die liep van 1988 tot 1996. Verder heeft hij samengewerkt met schrijver Terry Pratchett, schaam je als je serie Discworld niet kent. Het boek Good Omens kwam uit die samenwerking, een verhaal over de antichrist en het einde van de wereld, maar dan 'anders'.

FOK! wat een weer... Opnieuw onweer?

Onweer? Vooruit, er zijn gisteren wel een aantal stevige buien gevallen. Eerst in het zuidwesten en op de Wadden, maar later ook lokaal elders.

In Steenwijk viel er ruim 40 millimeter in een uur tijd en De Koog op Texel liep daar met 37 millimeter niet ver op achter. Verder viel er in de ochtend ook in het zuidwesten een prima bui. Voor veel mensen was het echter toch weer een teleurstellende dag, omdat er op de meeste plekken toch helemaal niets gebeurde. Ook ik kon enige ergernis niet onderdrukken. Vandaag hebben we eigenlijk hetzelfde plaatje, maar misschien zijn er vanmiddag meerdere plaatsen die mazzel hebben. Toch zullen er ook vanavond weer mensen met een chagarijnige kop naar hun computerscherm staren, omdat hij er bij hun niks is gevallen. Ik hoop niet dat ik daar tussen zit.

De buien kunnen opnieuw zwaar zijn met kans op zeer veel regen, hagel en zware windstoten. Een aanrader is om de berichtgeving goed in de gaten te houden. 

Warm wordt het ook met maxima die tussen de 24 en 30 graden liggen. Er staat maar een zwakke tot matige wind uit een veranderlijke richting.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

ZOnsopkomst
Ik heb nog enkele foto's van de zonsopkomst bij KlapMongeaul in Eemnes.

ZOnsopkomst2
En ook dit is weer een schitterende foto, Klap!

 

 

 

 

 

 

Themaweek Gay Pride Amsterdam begint

De Amsterdam Gay Pride begint zaterdag. De themaweek barst los met een openingsreceptie voor bijna 300 genodigden, een paar feesten en de eerste filmvoorstelling. In Amsterdam Zuidoost wordt zaterdag een roze markt gehouden waar homobelangenorganisaties zich presenteren. Op zondag zijn optredens in het Bijlmerpark.

Hoogtepunten tijdens het 9 dagen durende festival zijn de Pride Walk op donderdag, de sportdag op vrijdag en de botenparade in het slotweekeinde. Zaterdag 3 augustus varen er voor de 18e keer 80 uitbundig versierde boten door de Amsterdamse grachten. Voor het eerst in de geschiedenis vaart de KNVB mee met een voetbalboot. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch en ontwikkelingsorganisatie Hivos varen mee met Afrikaanse mensenrechtenactivisten.

Het thema van de Gay Pride dit jaar is Reflect. Het thema is bedoeld om homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders bewust te maken van hun verworven positie in Nederland.

Zondag 4 augustus is de laatste dag van Gay Pride. Dan zijn er optredens op het Rembrandtplein.

Vraag naar armoedevakanties groeit

Arme mensen geven zich steeds vaker op voor vakanties of kinderkampen waar ze niet of nauwelijks voor hoeven te betalen. Deze groep heeft steeds meer moeite een eigen bijdrage op te hoesten. Dat schrijft Trouw zaterdag na een rondgang langs organisatoren van goedkope vakanties.

De Vakantiebank, die gratis vakanties weggeeft aan minima, zag het aantal aanmeldingen in drie jaar tijd stijgen van 2500 naar zesduizend, maar de stichting heeft maar vierhonderd gezinsuitjes te vergeven. Initiatiefnemer Gerard Kremer spreekt van een zorgelijke ontwikkeling. "Als je de gasten ontmoet zie je niets aan ze, ze zijn vaak heel vrolijk. Maar het is diep triest als je hoort wat ze per maand te besteden hebben."

Ook stichting Weekje Weg ziet de vraag van gezinnen met een minimuminkomen toenemen. "Een paar jaar geleden bestond negentig procent van onze bezoekers uit alleenstaande moeders met een of twee kinderen", zegt coördinator Sacha Engelschman in de krant. "Nu zien we ook steeds meer nieuwe armen: mensen die het goed voor elkaar hadden en achtereenvolgens hun baan en huis kwijtraakten en in de schulden terechtkwamen."

Armoedeonderzoeker van het Sociaal en Cultureel Planbureau Stella Hoff stelt dat vakantie een luxe-uitgave is die veel mensen in de huidige crisis als eerste schrappen. "Alleenstaanden en volwassenen blijven meer thuis. Maar veel mensen vinden een zomerkamp of weekje weg voor hun kinderen een must."

Stichting Humanitas organiseert vakanties voor kinderen met een problematische thuissituatie en vraagt 45 euro voor een kamp. Steeds meer ouders hebben moeite dat te betalen, zegt een woordvoerder in de krant.

Houd je hoofd erbij in Puppeteer

Sony heeft meer informatie over Puppeteer naar buiten gebracht via hun blog. In de onderstaande video spreekt Gavin Moore, art director van de game, over de krachten van Kutaro, de hoofdrolspeler.

In Puppeteer is het hoofd Kutaro gestolen door de Kwade Maan en gaat hij meer dan honderd hoofden verzamelen om zo het avontuur aan te gaan om zijn eigen hoofd terug te krijgen. Enkele hoofden geven weer speciale vaardigheden aan Kutaro.

Zo is er een Hamburgerhoofd, een Leeuwenkop, maar het gaat vooral om de meer waardevolle Hero Heads, die Kutaro nieuwe krachten geven. Het Ridderhoofd bijvoorbeeld, geeft Kutaro een schild om projectielen te stoppen. Het Ninjahoofd laat Kutaro bommen gooien op vijanden en omgeving. Het 'Mone Pirate'-hoofd geeft een grijphaak waarmee je vijanden naar je toe trekt of andere dingen kunt pakken. Het Worstelaarhoofd laat Kutaro neercrashen op vijanden met een bodycheck.

Puppeteer komt uit op PlayStation 3 op 11 september.

PS4 reserveert 3,5GB werkgeheugen

Bijna de helft van het werkgeheugen van PlayStation 4 is gereserveerd voor het besturingssysteem van de console volgens Digital Foundry. Documenten van Sony doen vermoeden dat 3,5 gigabyte RAM wordt gebruikt voor de functies van het besturingssyteem, waardoor er 4,5 gigabyte overblijft voor games.

Volgens bronnen blijkt echter dat het mogelijk is voor ontwikkelaars om een gigabyte extra te gebruiken, mits het besturingssysteem dat kan missen op dat moment. Het gebruiken van deze extra schijnt dan weer niet gemakkelijk te zijn en men speculeert dat, in eerste instantie, first-party ontwikkelaars het eerst gaan pogen te gebruiken.

Dit plaatst het geheugengebruik van de PlayStation 4 dichtbij dat van Xbox One, waarvan wordt gezegd dat het drie gigabytes gebruikt voor het besturingssyteem. Beide consoles hebben acht gigabyte in totaal, alleen er is een verschil in snelheid: PlayStation 4 gebruikt het veel snellere GDDR5 ten opzichte van het DDR3-geheugen van Xbox One. Ter vergelijking, de PlayStation 3 en Xbox 360 hebben elk 512 MB RAM, in ieder geval gaan consoles een flinke stap vooruit.

PlayStation 4

Stones voor veertiende keer aan kop met album

The Rolling Stones voeren voor de veertiende keer de Album Top 100 aan. De rockband van frontman Mick Jagger, die vrijdag zijn 70e verjaardag viert, komt deze week op nummer een binnen met Hyde Park Live. De plaat verscheen vier dagen geleden en is slechts beperkte tijd te downloaden.

Niet alleen in Nederland staan de Stones aan kop met de liveregistratie van hun jubileumconcerten in het Londense Hyde Park. Ook in landen als Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje voeren de rockers de hitlijst van iTunes, dat Hyde Park Live exclusief aanbiedt, aan.

Hyde Park Live is de veertiende plaat van de Stones die nummer een in de Album Top 100 wordt. De rockers voerden de hitlijst voor het eerst aan met Let it Bleed uit 1969, de laatste keer stonden ze in 2005 aan kop met A Bigger Bang. The Rolling Stones vierden vorig jaar hun vijftigjarig bestaan. Naar aanleiding van dat jubileum trad de band meerdere malen op in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Door het succes van de Stones is Rein Mercha zijn koppositie na een week weer kwijt. De winnaar van het programma Bloed, Zweet en Tranen zakt naar de derde plek, Caro Emerald blijft met haar album The Shocking Miss Emerald op de tweede positie plakken.

In de Single Top 100 slaagt One Direction er vooralsnog niet in hun tweede nummer 1-hit te scoren. Best Song Ever komt, ondanks de titel van het liedje, niet verder dan de vijfde plek. Avicii zit nog steeds op de troon met zijn zomerhit Wake Me Up. Het dancenummer staat voor de vijfde week op rij op nummer een. Vandaag van Bakermat en Blurred Lines van Robin Thicke, T.I. en Pharrell Williams maken de top drie compleet.

Ontvoerder Cleveland ontloopt doodstraf

De Amerikaanse man die ongeveer tien jaar lang drie ontvoerde vrouwen gevangen hield in zijn huis in Cleveland heeft vrijdag voor de rechtbank een gedeeltelijke schuldbekentenis afgelegd om de doodstraf te ontlopen. Hij accepteert een levenslange gevangenisstraf met duizend jaar er bovenop.

Voor de rechter verklaarde de 53-jarige Ariel Castro te beseffen dat hij nooit meer vrij komt. "Ik wist dat meteen toen ik voor het eerst met de FBI-agent sprak toen ik gearresteerd werd."

Castro was veel meedeelzamer dan bij zijn eerdere verschijningen voor de rechter. Hij gaf duidelijk antwoord op de vragen van de rechter en verklaarde dat hij verslaafd was aan pornografie. De rechter kapte hem af toen hij begon te vertellen dat hij als kind was misbruikt.

Aan het slot van de 2,5 uur durende zitting accepteerde de rechter de schikking tussen het openbaar ministerie en de verdachte en verklaarde hem schuldig. De rechter kondigde aan donderdag vonnis te zullen wijzen.

Castro was voor 977 feiten aangeklaagd, maar hij bekende schuld op 937 punten. Twee betroffen moord, omdat hij een vrouw die hij zwanger had gemaakt zodanig had mishandeld en laten verhongeren dat zij een miskraam kreeg. Verder was de voormalige buschauffeur onder meer aangeklaagd wegens vrijheidsberoving, ontvoering en verkrachting.

De slachtoffers van Castro hadden ruim een maand geleden in een verklaring laten weten 'te hopen op een rechtvaardige en snelle afwikkeling' van de zaak. Tevens spraken zij hun 'grote vertrouwen in het openbaar ministerie en de rechtbank' uit.

De drie vrouwen verdwenen tussen 2002 en 2004 apart van elkaar, toen ze respectievelijk 14, 16 en 20 jaar oud waren. Alle drie hadden ze een lift aangenomen van Castro, die bevriend bleef met de familie van een van de vrouwen en zelfs verschillende jaren herdenkingen van haar verdwijning bijwoonde.

De vrouwen wisten in mei uit het huis van hun kwelgeest te ontsnappen nadat een van hen een deur had opengewerkt en om hulp had geroepen.

Een van de vrouwen baarde een kind van Castro, een meisje dat nu 6 is. Op de dag dat zij geboren werd, eerste kerstdag 2006, verkrachtte Castro een van de andere vrouwen, die bij de bevalling geholpen had. Een van die vrouwen heeft gezegd dat zij vijf keer zwanger raakte, maar steeds een miskraam kreeg nadat Castro haar meermalen had geslagen en had uitgehongerd.

Waarschuwing voor toeristen in Kenia

Toeristen in Kenia kunnen plekken waar veel westerlingen zijn beter mijden. De Nederlandse ambassade in de hoofdstad Nairobi heeft een waarschuwing uit doen gaan, waarin wordt opgeroepen alert te zijn op mogelijke aanslagen. Dat bevestigde het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

Aanleiding is de vondst van honderden pakketten met ammoniumnitraat, een grondstof voor explosieven. De Keniaanse politie trof die deze week aan in een bus. Wie erachter zit is onduidelijk.

Overigens geldt voor Kenia al langere tijd een reisadvies waarin nadrukkelijk wordt gewaarschuwd voor dreiging van terroristische aanslagen en wordt geadviseerd extra waakzaamheid in acht te nemen. Vanwege de mogelijk verhoogde dreiging heeft de ambassade de geregistreerde Nederlanders nogmaals per sms gewezen op de noodzaak extra alert te zijn.

In Kenia is onder meer de terreurgroep Al-Shabab uit Somalië actief. Vijftien jaar geleden werd de Amerikaanse ambassade in Kenia opgeblazen.

Politie schaakt 'notoire' inbreker

Een 52-jarige inbreker is opgepakt via een bepaald niet alledaagse opsporingsmethode. De politie had het inbrekersgereedschap dat hij in een kluisje bewaarde voorzien van zogenoemde microsporentracers, die het Nederlands Forensisch Instituut had ontwikkeld. Die geven een substantie af die kan worden getraceerd.

De man reisde vrijwel elke avond per trein vanuit Amsterdam naar plaatsen in Noord- en Zuid-Holland, vermoedelijk om inbraken te plegen. Woensdag reisde hij naar Koog Zaandijk, gevolgd door agenten in burger.

De inbreker verdween uit het zicht toen hij een tuin betrad. De agenten konden hem even later traceren met een warmtecamera. De man lag stil op een tuinbank van een woning aan de Museumlaan. Vermoedelijk wilde hij een dutje doen voordat hij zijn slag zou slaan, denkt de politie, die hem aanhield. De Amsterdammer bleek het met de sporen bewerkte gereedschap bij zich te hebben.

Twee inbraken in Alkmaar en Castricum zijn al gelinkt aan de 'notoire' inbreker. Daar zijn sporen van de gebruikte tracers aangetroffen. Mogelijk kunnen met de aanhouding meer inbraken worden opgelost. De man zit nog in de cel.

Zwarte minister Italië bekogeld met bananen

Een onbekende heeft vrijdagavond in Cervia enkele bananen gegooid naar de Italiaanse minister van Integratie Cécile Kyenge. Dat heeft het Italiaanse persbureau ANSA gemeld.

Kyenge, afkomstig uit de Democratische Republiek Congo, is de eerste zwarte minister in de geschiedenis van Italië. Ze hield een toespraak inCervia, toen iemand het fruit gooide. De bananen bereikten het podium niet en kwamen neer tussen de eerste en de tweede rij van de toeschouwers.

De minister noemde het gebaar "een belediging van de armoede"' en "een verspilling van voedsel".

Zwarte minister Italië bekogeld met bananen
Zwarte minister Italië bekogeld met bananen (Foto: ANP)

Tutu zou bedanken voor homofobe hemel

Voormalig aartsbisschop Desmond Tutu heeft vrijdag zijn afkeer over homodiscriminatie uitgesproken. "Ik zou weigeren om naar een homofobe hemel te gaan. Dan zou ik liever naar die andere plek gaan", citeerde nieuwszender Al Jazeera de Zuid-Afrikaanse geestelijke.

Tutu hekelt het gebruik van religieuze argumenten om discriminatie van homoseksuelen goed te keuren. Hij deed zijn uitspraken tijdens de opening van een VN-campagne die de gelijkheid van hetero's en homo's moet bevorderen.

"Ik ben net zo gepassioneerd over deze campagne als ik ooit was over de strijd tegen de apartheid. Voor mij is het van dezelfde orde", aldus de 81-jarige Nobelprijswinnaar.

Tutu zou bedanken voor homofobe hemel
Tutu zou bedanken voor homofobe hemel (Foto: ANP)

Selena Gomez vereerd met delen verjaardag George

Selena Gomez vindt het geweldig dat ze op dezelfde dag jarig is als prins George, het kind van William en Kate. "Dat vergeet ik de rest van mijn leven niet meer", grapte de zangeres tegenover entertainmentzender E! Baby George kwam maandag ter wereld, op de dag dat Gomez haar 21e verjaardag vierde.

Gomez liet zich op haar verjaardag naar eigen zeggen op de hoogte houden over de ontwikkelingen rond de bevalling van Kate. "Ik had een persdag en ze vertelden me constant wat de stand van zaken was. Ik ben zeer vereerd."

De zangeres weet zelf alles van de jubelstemming die heerst als er een nieuwe baby is geboren. Haar moeder Mandy beviel anderhalve maand geleden van dochter Gracie, Selena's eerste zusje.

Amanda Bynes nog niet onder toezicht

Amanda Bynes komt voorlopig nog niet onder toezicht te staan. De ouders van de ontspoorde actrice, die momenteel op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis verblijft, willen de zeggenschap over hun 27-jarige dochter. Die krijgen ze nog niet, weet entertainmentwebsite TMZ.

Een rechter bepaalde vrijdag dat hij Amanda eerst zelf wil horen voordat hij besluit of ze onder curatele wordt gesteld. Bynes verblijft de komende twee weken nog op de psychiatrische afdeling. Haar ouders hadden om de verlenging gevraagd. Amanda werd maandagavond opgenomen nadat ze een brandje had gesticht op de oprit van een wildvreemde.

Volgens Bynes' ouders is de actrice paranoïde als gevolg van verslavingen. Amanda zou brandmelders in handdoeken hebben gewikkeld en ramen dicht hebben geplakt om te voorkomen dat ze wordt gefotografeerd. Volgens haar ouders jast Bynes haar fortuin van vier miljoen er in rap tempo doorheen. In korte tijd zou Amanda 1,2 miljoen dollar hebben uitgegeven.

Ook maken de ouwelui zich zorgen om Amandas obsessie met haar uiterlijk. De actrice liet de afgelopen maanden meerdere malen aan haar neus sleutelen. Volgens Lynn en Rick is Amanda 'geobsedeerd door het feit dat zij, en anderen, lelijk zijn'. Bynes twitterde geregeld over sterren die ze lelijk vond, onder meer Drake en de Obamas moesten het ontgelden.

Amanda Bynes, die in films als Hairspray en Easy A speelde, komt de laatste maanden geregeld in het nieuws met haar rare uitspattingen. Zo beweerde ze na een arrestatie in mei mishandeld te zijn door een agent die haar 'vagina sloeg'. Ook beging ze in korte tijd meerdere verkeersovertredingen. Artsen vermoedden volgens TMZ dat de actrice schizofreen is.

Realityserie Miley Cyrus, vervolg serie Ke$ha

Ke$ha wordt voorlopig nog gevolgd door de camera's van MTV. De muziekzender heeft groen licht gegeven voor een tweede seizoen van Ke$ha: My Crazy Beautiful Life, de realityshow rondom de 26-jarige zangeres. Dat schrijft de Amerikaanse tv- en filmsite The Wrap.

Voor het eerste seizoen Ke$ha: My Crazy Beautiful Life liet Ke$ha zich twee jaar volgen door MTV. In die jaren werkte de zangeres, bekend van nummers als TiK ToK en Blow, aan haar tweede album Warrior.

Naast Ke$ha krijgt ook Miley Cyrus een programma op de muziekzender. Over de 20-jarige zangeres en actrice wordt een documentaire gemaakt, zoals MTV eerder deed met Lady Gaga en Nicki Minaj. In het programma staat de totstandkoming van Cyrus' nieuwe album centraal.

MTV kondigde vrijdag ook de komst van twee nieuwe komedieseries aan. Faking It gaat over twee vrienden die er alles aan doen zo populair mogelijk te zijn op school. In Happy Land staat het wel en wee van de medewerkers van een pretpark centraal.

Zwangerschapsjurk Kate populair

Een van de jurken die Kate daags na haar bevalling droeg is zo populair dat koopsters een maand moeten wachten voordat ze het kledingstuk in huis hebben. De hertogin van Cambridge werd in de bloemetjesjurk van Séraphine gespot toen ze woensdag met man en kind naar haar ouders vertrok.

Sindsdien is er een run op het jurkje dat voor vijftig pond te koop is. Volgens entertainmentzender E! zijn de verkopen van Séraphine de afgelopen dagen met veertig procent gestegen. De zwangerschapskleding van het merk wordt geregeld gedragen door sterren. Zo kozen ook actrices Jessica Alba en Halle Berry voor Séraphine.

Het lichtblauwe jurkje met witte stipjes dat Kate droeg toen ze baby George aan de wereld voorstelde is niet te koop. De Britse ontwerpster Jenny Packham maakte het kledingstuk speciaal voor de hertogin en is niet van plan meerdere exemplaren op de markt te brengen.

Heidi Klum post sexy foto's op Facebook

Of het nou een schreeuw is om aandacht of een teken van zelfverzekerdheid, een excentrieke persoonlijkheid of een drang om aan te tonen dat vrouwen van 40 er nog heel mooi uit kunnen zien, is onbekend.

Wel is bekend dat Heidi Klum er de afgelopen weken een sport van heeft gemaakt om haar afgetrainde lichaam praktisch naakt tentoon te spreiden via haar Face(en Body-)bookpagina. Dat doet ze middels foto's te uploaden die naar eigen zeggen op vakantie door haar moeder waren gemaakt.

Grazia maakt gewag van dit nieuws en toont vanzelfsprekend de foto's. Klum is niet helemaal naakt op de foto's, gezien dat van Facebook niet mag (en ze zich doorgaans graag laat betalen voor naaktfoto's). Wel zijn borsten, billen en andere niet onplezierige lichaamsdelen te ontwaren. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.