Wüst was liever in Thialf gebleven

Boris (borisz)

Ireen Wüst had liever gezien dat Thialf als het nieuwe nationale schaatscentrum was aangewezen. "Ik hou zelf wel van nostalgie, heb er zelf mooie momenten beleefd", zei de TVM-schaatsster vrijdag op de ploegwebsite. Ze benadrukt echter dat het vooral belangrijk is dat er een nieuwe baan met topsportfaciliteiten komt.

"Of dat in Almere of Heerenveen is, dat is me eigenlijk een beetje om het even. Ik heb een heel mooi huis in Heerenveen, dus het zou wat makkelijker zijn als het in Heerenveen was", vertelt Wüst. De KNSB en het NOCNSF kozen vrijdag voor de Icedome in Almere.

"Maar ik neem aan dat de mannen die er objectief naar gekeken hebben er goed over hebben nagedacht", ging Wüst verder. "Als het dan Almere is dan verkassen we gewoon naar Almere. Dan moeten we maar zorgen dat daar nieuwe geschiedenis geschreven gaat worden."

Op de vraag of schaatsen niet bij Friesland hoort reageert ze afwijzend. "Er zijn wel meer mensen met een kloppend schaatshart dan alleen de Friezen. Bovendien ligt Almere wat centraler, dan kan het zijn dat meer mensen een kloppend schaatshart krijgen."

Ook Mark Tuitert zegt dat Heerenveen sentimentele waarde voor hem heeft. "Het blijkt wel uit deze schaatsklucht dat schaatsen leeft in Nederland, ook in hartje zomer", zei hij in RTL Boulevard. Sven Kramer stelde dat de schuld ook bij Thialf zelf ligt. "Mijn emotie ligt wel bij Thialf, maar ik zie ook wel dat ze kansen hebben laten liggen en dat anderen dat dan oppakken."