DSK vervolgd voor pooierij

Dominique Strauss-Kahn en twaalf andere personen moeten worden vervolgd op verdenking van 'souteneurschap in vereniging'. Dat heeft de instructiekamer van de rechtbank in Lille vrijdag volgens het openbaar ministerie besloten, melden Franse media. De aanklacht van verkrachting komt te vervallen.

De voormalige baas van het Internationaal Monetair Fonds zou deel hebben uitgemaakt van een netwerk dat seksfeesten organiseerde in luxehotels in Frankrijk, België en andere landen. Bij het netwerk zouden politiemensen, hoge ambtenaren en zakenmensen betrokken zijn. Strauss-Kahn is de prominentste randfiguur in de Carlton-affaire, genoemd naar het hotel waar de orgies zich afspeelden.

Het is niet voor het eerst dat de naam van Strauss-Kahn wordt genoemd in een seksaffaire. De beschuldigingen van een hotelkamermeisje in New York, dat de 62-jarige IMF-directeur haar had gedwongen tot orale seks, leidden tot een internationaal schandaal waardoor hij zijn functie bij het IMF en zijn ambities om de presidentskandidaat van de Franse socialistische partij te worden moest opgegeven.

Ook deed een Franse schrijfster aangifte van een poging tot verkrachting. In geen van beide zaken kwam het tot strafrechtelijke vervolging; in de New-Yorkse affaire waren er twijfels over de betrouwbaarheid van de aangeefster, de Franse zaak was verjaard.