FOK!toen: Mohammed B. krijgt levenslang

Vandaag neemt FOK! je mee het in verleden naar 26 juli 2005. Alle gebruikte berichten komen uit het FOK!archief. 

Moordenaar Van Gogh levenslang opgesloten
AMSTERDAM, 26-7-'05 - Vandaag werd de moordenaar van Theo van Gogh veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. B. gaf aan dat als hij vrij zou komen, hij opnieuw terreurdaden zou plegen. 

De moord gebeurde op 2 november vorig jaar. Mohammed B. schoot 20 keer op Van Gogh nadat Theo die ochtend zijn kind naar het kinderdagverblijf had gebracht. Hij stak daarna met een mes een briefje met islamitische teksten op de borst van de filmmaker en werd na een achtervolging aangehouden.

Het briefje bevatte tevens een doodsbedreiging richting Ayaan Hirsi Ali. De politiek reageerde geschokt. PvdA-leider Wouter Bos is 'diep ontgoocheld', VVD'er Van Aartsen noemt de aanslag 'een terroristische moord', CDA-fractieleider Maxime Verhagen 'geschokt en verbijsterd' en Wilders zei 'bang' te zijn.

Wilders: "Natuurlijk ben ik bang. Mijn maag draait zich om. Ik stond te rillen op mijn benen. Ik ga verder geen olie op het vuur te gooien. Maar u weet wat ik denk over de uitwassen van de islam." Cohen probeerde 'de boel bij elkaar te houden.' "Daar kan men cynisch over doen maar dat kan me niet schelen," geeft de burgemeester van Amsterdam aan. 

Rassenrellen gevreesd, anti-islamitisch geweld neemt toe
Uit een enquête van RTL Nieuws direct na de moord bleek dat 60 procent van de Nederlanders rassenrellen tussen Nederlanders en Marokkanen vreesde. 88 procent meende dat de AIVD 'fundamentalistische moslims veel meer moet gaan volgen.' Bijna drie op de tien gaf aan te emigreren als dat financieel mogelijk zou zijn.

De moord leidde in Nederland bijna tot rassenrellen en betekende een dieptepunt in de onderlinge Nederlands-Marokkaanse betrekkingen. Drie dagen na de moord werd Wilders voor het eerst groter dan de VVD gepeild. Vijf dagen na de moord was er een bomaanslag op een islamitische school in Eindhoven. Niemand raakte gewond. 

Bij diverse moskeeën door het hele land werd brand gesticht. Prominente Marokkanen werden bedreigd. Tegelijkertijd werd de 14-jarige zoon van Van Gogh na de moord tot twee keer toe door Marokkaanse jeugd in elkaar geslagen, al werd dat later door de politie ontkend. Zelfs Rusland tikte Nederland op de vingers wegens de oplopende etnische spanningen.

Marokkanen: 'Niet doden namens mij'
Op zes november protesteerden in Den Haag honderden Marokkanen vreedzaam tegen het recente geweld. Ze droegen borden met zich mee met teksten als 'Geen kogels maar woorden', 'Islam is vrede' en 'Niet doden namens mij.'

Het Meldpunt Discriminatie Internet nam 'opvallend veel oproepen' tot geweld waar op het internet. Hoewel er ook meldingen binnenkwamen over islamitische sites die de moord op Van Gogh verheerlijkten en de jihad predikten, waren er veel meer anti-moslim- en anti-Marokkanenreacties te vinden.

De Marokkaanse sociologe Fatema Mernissi stelde dat Mohammed B. 'een product is van de Nederlandse samenleving.' We zijn als burgers medeverantwoordelijk, zo stelt Mernissi: "Wij zijn ook criminelen, omdat we zulke jonge mensen niet hebben geholpen om op een normale manier te communiceren."