S. De Jong wil Johan Cruijff Schaal nu wel eens winnen

Ajax-aanvoerder Siem de Jong neemt het duel om de Johan Cruijff Schaal tegen AZ erg serieus. "Grappen over deze prijs? Nee.", zei hij vrijdag op de persconferentie. "Zelfs al was het een oefenduel. Dan nog willen we winnen", zei de aanvallende middenvelder, die de prijs nog nooit won. "Maar dat wil ik wel."

De 24-jarige De Jong herhaalde dit seizoen bij de landskampioen te willen blijven. "Een vertrek is gewoon niet aan de orde. Bij Toby en Christian speelt het veel meer. Maar hun situatie is anders. Zij hebben nog een contract voor een jaar. Ik voor twee", zei hij over zijn ploeggenoten Toby Alderweireld en Christian Eriksen. Die twee worden met meerdere clubs in verband gebracht.

Ajax-trainer Frank de Boer zei van zijn spelers te eisen er vol voor te gaan tegen AZ. "Je moet deze wedstrijd aangrijpen om te kijken hoe ver je bent. Tot nu toe gaat de voorbereiding goed." De oefenmeester liet daarnaast weten te hopen dat zijn ploeg dit seizoen vanaf dag één een hoog niveau haalt, 'en niet zoals de afgelopen seizoenen een inhaalslag moeten maken.'

Zijn collega bij AZ Gertjan Verbeek stelde dat Ajax favoriet is om zaterdagavond in een bijna volle Amsterdam Arena te winnen van de bekerwinnaar. "Als je kampioen bent geworden en al je spelers hebt behouden, ben je favoriet. Simpel."

Verbeek verloor deze zomer zijn smaakmakers Adam Maher en Jozy Altidore. "Hun opvolgers zijn jongens met potentie, dat hebben ze al bewezen. Het is aan hen om het nu te laten zien. Daarnaast is onze achterhoede compleet anders. We zijn dus benieuwd waar we momenteel staan. Als het meezit, kunnen we meedoen om de vierde of vijfde plaats."