Paus Franciscus spreekt jongeren toe

Paus Franciscus heeft donderdag op het strand van Copacabana in Brazilië in het kader van de Wereldjongerendagen honderdduizenden gelovigen toegesproken. De badgasten op het vermaarde zandstrand hadden plaatsgemaakt voor jonge gelovigen die luisterden naar de openingswoorden van Franciscus.

De Nederlandse studente Annemarie Scheerboom heette de paus welkom namens alle jongeren uit Europa. In 1985 mocht een Nederlandse vrouw de toenmalige paus Johannes Paulus II welkom heten tijdens zijn bezoek aan Nederland. Zij week af van haar toespraak en plaatste enkele kritische opmerkingen. Scheerboom zei vooraf al niet van plan te zijn dit ook te doen.

Eerder donderdag bracht de paus een bezoek aan de de favela's van Rio de Janeiro. De kerkvader werd zwaar beveiligd, maar leek geen moment in gevaar. Hij bracht een boodschap van hoop naar de bewoners van de sloppenwijken: "Buig niet onder ontmoedigingen, verlies het vertrouwen niet, laat je hoop niet uitdoven. Situaties kunnen veranderen, mensen kunnen veranderen."