VS: geen doodstraf voor Snowden

Redactie

De Verenigde Staten zijn niet van plan om de doodstraf te eisen tegen Edward Snowden, de man die het grootschalige afluisterprogramma van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA onthulde. Dat staat in een brief die de Amerikaanse minister van justitie Eric Holder aan zijn Russische ambtgenoot Aleksandr Konovalov heeft gestuurd.

In de brief, die is gedateerd op 23 juli, schrijft Holder dat op de aanklachten die tegen Snowden zijn ingediend niet de doodstraf staat. De VS zijn dan ook niet van plan de doodstraf te eisen, zelfs niet als tegen Snowden aanklachten worden ingediend waar de doodstraf wel op staat.

Snowden heeft in Rusland asiel aangevraagd en als argument aangevoerd dat als hij wordt uitgeleverd aan de VS hij daar gemarteld kan worden en de doodstraf kan krijgen.

"Ik kan u berichten dat de VS bereid zijn om de Russische regering de volgende garanties te geven ten aanzien van de behandeling van meneer Snowden bij terugkeer naar de VS. Ten eerste, de VS gaan niet de doodstraf eisen als meneer Snowden terugkeert naar de VS", schreef Holden. Bovendien 'zal meneer Snowden niet worden gemarteld. Martelen is verboden in de VS'. Snowden 'krijgt de bescherming waar hij volgens de Amerikaanse wet recht op heeft'.

Holder gaat in de brief ook in op nieuwsberichten 'dat Snowden Rusland niet uit kan reizen'. "Dat is niet correct: hij kan reizen", aldus de minister. Het paspoort van Snowden werd weliswaar op 22 juni ingetrokken, maar Snowden blijft een Amerikaans staatsburger en heeft volgens Holder dan ook recht op een reisdocument waarmee hij terug kan keren naar de VS.