'Roger Waters is een antisemiet'

Pink Floyd-voorman Roger Waters mag zonder twijfel een muzieklegende genoemd worden. Helaas betekent goed zijn in één ding niet dat iemand automatisch ook goed is in andere dingen. Gezien de reactie op zijn optreden tijdens Rock Werchter, is Waters niet half zo goed in tact als in het maken van muziek.

In Werchter bracht Waters de rock-opera The Wall ten gehore. Het podium was aangekleed in de stijl van totalitaire regimes. Op zich niet zo vreemd, aangezien The Wall antimilitaristische thema's heeft en bekend is dat Waters er zeer antimilitaristische denkbeelden op nahoudt.

Zoals vaker tijdens Waters' optredens werd er ook een ballon in de vorm van een varken gelanceerd. Op de ballon werden omstreden symbolen en slogans geprojecteerd, zoals een hakenkruis, het Shell-logo, maar ook een davidsster. Op zich ook niet zo vreemd, aangezien Waters meer dan eens duidelijk heeft gemaakt dat hij het beleid van Israël fout vindt.

Helaas is het bij sommige mensen in de verkeerde aarde gevallen. "Waters heeft een klassieke, walgelijke, middeleeuwse antisemitische karikatuur toegepast die ook vaak gebruikt werd door zowel de nazi- als sovjetpropaganda om haat tegen joden aan te wakkeren'', zegt Abraham Cooper van het Simon Wiesenthalcentrum.

Een Israëlisch-Belgische fan zegt tegen ynetnews: "Waters overschreed een grens en uitte een antisemitische booschap, die verder ging dan al zijn antimilitaristische boodschappen." Michael Freilich van Joods Actueel vindt dat Waters' standpunten 'geen excuus zijn om je tot dergelijk niveau te verlagen'.

Waters zelf heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen van antisemitisme.