Syrisch leger strijdt beslissende slag om Homs

Het Syrische leger heeft een naar het lijkt beslissend offensief ingezet tegen opstandelingen in het centrum van Homs. Daarbij worden tanks en gevechtsvliegtuigen ingezet en mortiergranaten afgeschoten. De troepen staan tot op vijftig meter van de centrale Khalid Ibn al-Walid-moskee. Dat hebben opstandelingen vrijdag gezegd.

Homs is de derde stad van Syrië. Er wonen formeel een miljoen mensen. De stad ligt strategisch tussen de hoofdstad Damascus en de westelijke kust van Syrië, waar van oudsher veel aanhangers van president Bashar Assad wonen. De opstandelingen hebben al lange tijd het centrum van Homs in handen. Voor hen is Homs 'de hoofdstad van de revolutie' tegen Assad. Een opstandeling die zich introduceerde als Abu Bilal liet via Skype weten dat ze niet op kunnen tegen het wapengeweld van Assads troepen.

De Syrische luchtmacht voerde vrijdag ook een bombardement uit op het noorden van Aleppo. Doel was een kantoor van een aan Al-Qaida gelieerde groep. Rusland, de Verenigde Staten en de Verenigde Naties proberen nog steeds een vredesconferentie over Syrië van de grond te krijgen. Een officiële datum wordt echter steeds uitgesteld. De Syrische oppositie weigert deel te nemen zolang Assad aan de macht is. De Syrische regering weigert voorwaarden voor de conferentie te aanvaarden. Assad zal niet voor de presidentsverkiezing van 2014 opstappen. Aan die stembusgang wil hij overigens zelf meedoen.