Brahmi vermoord met zelfde wapen als Belaid

Bij de moord op de linkse Tunesische politicus Mohammed Brahmi is donderdag hetzelfde wapen gebruikt als bij de moord op oppositieleider Chokri Belaid in februari. Dat is volgens minister van binnenlandse zaken Lotfi Ben Jeddou gebleken uit onderzoek van de 9mm-kogels die zijn afgeschoten.

Brahmi werd donderdag door twee mannen neergeschoten toen hij voor zijn huis in zijn auto stapte. De daders schoten veertien keer en reden weg op een motorfiets.

Belaid werd op een soortgelijke wijze omgebracht. Minister Ben Jeddou zei vrijdag op een persconferentie dat achter beide moorden vermoedelijk dezelfde extremistische cel zit. Deze zou bestaan uit veertien personen, van wie er vier vastzitten.

De moord heeft het land in een politieke crisis gestort. De oppositie eist dat de regering, die wordt geleid door de gematigd islamistische Ennahda partij, wordt ontbonden.

In het hele land zijn vrijdag duizenden mensen de straat opgegaan om het aftreden van de regering te eisen. Donderdagavond werden al verscheidene kantoren van Ennahda aangevallen. De politie gebruikte op verschillende plaatsen traangas om de protesten op te breken.

Brahmi was een fel criticus van Ennahda, die regeert in een coalitie met twee seculiere partijen. Zijn partij heeft zijn aanvankelijk voor vrijdag geplande begrafenis uitgesteld omdat de gemoederen te verhit zijn. Brahmi wordt zaterdag ter aarde besteld op dezelfde begraafplaats in Tunis als Belaid.

De grootste vakbond had vrijdag een algemene staking uitgeroepen. De luchthaven en het openbaar vervoer lagen stil en de meeste overheidskantoren waren gesloten. Linkse en vrijzinnige partijen hebben in een verklaring via Mosaique FM de vorming bekendgemaakt van een Front voor Nationale Redding, dat oproept tot burgerlijke ongehoorzaamheid en een zitdemonstratie voor de nationale vergadering, totdat de regering plaatsmaakt voor een regering van nationale eenheid. Deze zou de grondwet waaraan de nationale vergadering sinds oktober 2011 werkt moeten voltooien en nieuwe verkiezingen moeten organiseren.

Tunesië is het land waar in januari 2011 met de omverwerping van dictator Zine el Abidine Ben Ali de Arabische Lente begon. Het wist tot nog toe geweld en onrust als in Egypte of Libië te vermijden.

Ennahda liet donderdag weten de 'laffe' moord op Brahmi te veroordelen en stelde dat deze er op gericht was 'het democratische overgangsproces te belemmeren'. Een groot deel van de oppositie stelt echter Ennahda verantwoordelijk voor de moord op Brahmi, net als eerder in het geval van Belaid, ofwel omdat de islamisten niet in staat zijn de veiligheid in het land te verzekeren, ofwel omdat ze met extremistische elementen samenwerken om hun tegenstanders uit te schakelen.