Politie zet druktemeter in tijdens Canal Parade

De Amsterdamse politie zet dit jaar een app in om de drukte te meten tijdens de botenparade van de Gay Pride, meldt de politie vrijdag. De applicatie werd ook al ingezet tijdens de troonswisseling, maar toen kon de druktemeter niet getest worden uit vrees voor overbelasting van het mobiele netwerk. Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse en de Tilburgse Kermis is de meter wel succesvol ingezet.

Met het programma kan zowel de politie als het publiek in een oogopslag zien waar het erg druk is. De druktemeter is bedoeld als aanvulling op de camerabeelden. "Als ergens een rode vlek ontstaat, dan kan ik de collega's op straat direct vragen hoe de situatie daar is", legt crowdmanager Sander van der Pas uit.

Als het ergens echt te druk wordt, dan kan de politie direct een bericht sturen naar alle gebruikers van de app. "Denk aan 'Het Rembrandtplein is vol, maar aan de Amstel is nog ruimte genoeg'." Het programma geeft ook informatie over bijvoorbeeld de route van de botenparade.

De botenparade van de Gay Pride wordt volgende week zaterdag gehouden en trekt elk jaar honderdduizenden bezoekers. Dit jaar varen onder anderen Ronald de Boer, Patrick Kluivert en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) mee.