Kemkers hoopt dat concurrentie gunstig uitpakt

Redactie

Gerard Kemkers denkt dat de strijd om het nieuwe schaatscentrum in Nederland gunstig uit kan pakken voor de schaatsers. "In topsport gaat het om concurrentie. Laten we hopen dat het er in dit geval voor zorgt dat we de topfaciliteiten krijgen, waar we al heel lang naar smachten", laat de coach van TVM vrijdag weten.

"Het is voor het schaatspubliek, de traditie en het gevoel een verrassende gunning, want dat is het op dit moment", stelt Kemkers in een reactie op de website van de schaatsploeg. "Ik heb altijd gezegd dat ik wil dat er wordt gekozen voor het beste plan. In de ruimste zin van het woord, dus inclusief financiële onderbouwing en alles wat met schaatsen en topschaatsen te maken heeft."

"Als Almere de beste plannen heeft, dan is dat zo. Ik weet zeker dat Heerenveen niet op gaat geven. Ze zullen plannen maken en dan is er een kans dat we twee hele goede banen krijgen in Nederland. Dat is voor het schaatsen alleen maar goed", verwacht de oud-schaatser, die onder meer Sven Kramer en Ireen Wüst onder zijn hoede heeft.

Kemkers heeft geen medelijden met de Friezen. "Deze situatie is ook ontstaan door het feit dat er veel te traag plannen zijn gemaakt. Dat heeft andere plaatsen een kans gegeven en die zijn er in gesprongen. Er zijn ook prachtige plannen in Almere en Zoetermeer en uit onderzoek van de KNSB en NOC*NSF blijkt dat dat de beste plannen zijn."

Toch blijft de geboren Groninger hoopvol voor Thialf. "Friesland heeft zijn kansen nu helaas verspeeld, maar er komen meer kansen. Ik denk wel dat ze wakker zijn geschud en dat ze er nog wat extra hun schouders onder gaan zetten."