Vreedzaam Japan wil meer militaire slagkracht

Japan wil flink investeren in zijn militaire slagkracht en een zichtbaarder rol spelen in de regionale veiligheid. Dat zou een grote en opmerkelijke verschuiving zijn van de taken van de Japanse strijdkrachten, die zich momenteel in lijn met de grondwet alleen mogen richten op de verdediging van het land en slechts bij hoge uitzondering en door strenge regels ingeperkt worden ingezet in buitenlandse conflictgebieden.

Premier Shinzo Abe wil de krijgsmacht meer vrijheid en slagkracht geven, blijkt uit een vrijdag vrijgegeven defensiedocument. Daarin wordt toenemende militaire Chinese activiteit op zee aangevoerd als een bedreiging van de regionale stabiliteit, waar Japan zich niet afzijdig van kan houden. Een definitief rapport wordt aan het einde van het jaar verwacht.

Japan zou moeten overwegen drones aan te schaffen om zijn verkenningsmogelijkheden uit te breiden, aldus het document. Daarnaast achten de auteurs een krachtige amfibie-eenheid essentieel voor de verdediging van eilanden in de Oost-Chinese Zee die door zowel Japan als China worden opgeëist.

Het bondgenootschap met de Verenigde Staten blijft de 'hoeksteen' van het Japanse defensiebeleid, als tegenwicht tegen China en Noord-Korea. Om eventuele beschietingen door dat laatste land te voorkomen, moet Japan volgens het document wel beschikken over de mogelijkheden raketten uit de lucht te schieten.