Nieuwe schaatstempel toch in Almere

anoniem_22072019025900

Schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF hebben de Icedome in Almere aangewezen als het nieuwe nationale schaatscentrum van Nederland. Dat heeft KNSB-voorzitter Doekle Terpstra vrijdagochtend op Radio 1 bekendgemaakt.

Vorige week vrijdag diende het door Icedome aangespannen kort geding, waar de rechtbank van Utrecht besliste dat er binnen vijf dagen een beslissing genomen moest worden. Die termijn ging echter pas maandag in, op het moment dat het vonnis aan de partijen werd overhandigd.

Die strijd heeft al voor veel opschudding gezorgd. De KNSB gaf in eerste instantie de voorkeur aan Almere, maar nadat dat was uitgelekt stelde de bond een nieuw onderzoek in. De partijen achter de Almeerse Icedome stapten daarop naar de rechter. Zij stelden dat het oneerlijk was 'om halverwege de spelregels aan te passen'.

De rechter oordeelde vorige week dat de KNSB en NOC*NSF zich moeten houden aan de gemaakte procedureafspraken en binnen vijf dagen een beslissing moesten maken. De schaatsbond heeft laten weten de uitspraak van de rechter te respecteren en binnen die periode een schaatshal aan te wijzen.

De KNSB en NOC*NSF wilden eigenlijk pas begin september de knoop doorhakken. Ze vinden dat extra onderzoek noodzakelijk is. Zo willen ze onderzoeken of de geschatte bezoekersaantallen wel realistisch zijn. Ook willen ze de financiering van de betrokken banen onder de loep nemen om te zien of er geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun.

Thialf was de afgelopen maanden onderwerp van een grote Friese lobby voor het behouden van het stadion als nationaal schaatscentrum. De provincie Friesland stelt vijftig van de benodigde 83 miljoen euro beschikbaar voor de renovatie van het vermaarde stadion.

De Friezen hebben wat kosten betreft een streepje voor op Almere en Zoetermeer. De begroting van de Icedome bedraagt 183 miljoen. Dat stadion wordt met privaat geld gefinancierd, al zijn de financiers nog niet bekend. Bouwbedrijven BAM en Van Wijnen hebben gegarandeerd het stadion voor die prijs te kunnen bouwen. Het Transportium in Zoetermeer kost ruim tweehonderd miljoen en wordt ook volledig privaat gefinancierd.