Weer massaprotesten in Egypte

anoniem_22072019025900

Voor- en tegenstanders van de op 3 juli door het leger afgezette Egyptische president Mohammed Morsi zijn vrijdag in Caïro en andere steden de straat op gegaan. Grote confrontaties worden pas verwacht na zonsondergang. Dan eindigt het vasten voor moslims conform de ramadan.

Op het Tahrirplein verzamelden zich tienduizenden aanhangers van legerchef Abdel-Fattah El-Sissi. Er werden portretten van de glimlachende generaal meegedragen die 'de liefde van het volk' uitriepen. Er hing ook een spandoek met de tekst 'Het volk, bron van alle macht, geeft het leger en de politie toestemming terrorisme weg te vagen'.

El-Sissi riep de burgers eerder deze week op tot demonstraties om de militairen zo een 'mandaat' te geven om op te treden tegen 'geweld en terrorisme'. El-Sissi gaf de Moslimbroederschap, de partij van Morsi, tot zaterdagmiddag om deel te nemen aan een nationale verzoening. Hij dreigde de aanhang van de partij die zich schuldig zou maken aan geweld en terrorisme, met wapengeweld aan te zullen pakken.

De militairen zonden in afwachting van de gebeurtenissen vrijdag grote aantallen politiemensen en militairen naar Cairo. Bij het presidentieel paleis en het Tahrirplein werden tientallen pantserwagens en tanks opgesteld. Er zijn ook helikopters ingezet. Ook elders in het land staan duizenden agenten en militairen paraat.

In Shubra, een wijk in het noorden van Caïro, ontstonden vrijdag schermutselingen tussen aanhangers van Morsi en zijn tegenstanders. Daarbij vielen minstens tien gewonden. In de stad Gharbiya vielen bij een treffen van beide groepen ook tien gewonden, aldus Egyptische media. Aanhangers van Morsi verzamelden zich bij de Rabaa al-Adawiyamoskee in Caïro. Zij maakten zich op voor diverse marsen door de stad.

Een onderzoeksrechter heeft eerder vrijdag de detentie van Mohammed Morsi gelast in verband met een onderzoek naar zijn banden met Hamas, dat hem en dertig andere leiders van de Moslimbroederschap zou hebben geholpen in 2011 uit de gevangenis te ontsnappen. Morsi, die sinds zijn afzetting op een onbekende plaats werd vastgehouden, is nu formeel voor vijftien dagen onder arrest geplaatst, meldde het staatspersbureau MENA.

De zaak betreft de massale gevangenisuitbraak van Moslimbroeders ten tijde van de volksopstand tegen toenmalig president Hosni Mubarak in 2011. Volgens de Egyptische media speelden Hamas, de Palestijnse vleugel van de beweging en de sjiitische Hezbollah in Libanon een belangrijke rol bij deze uitbraak, waarbij veertien cipiers werden gedood. Morsi is vanwege hun dood ook aangeklaagd voor moord.

De Moslimbroederscahp heeft de aanklachten tegen Morsi meteen verworpen. De beweging eist onverkort dat Morsi in zijn ambt terugkeert. Woordvoerder Ahmed Aref noemde de aanklachten tegen Morsi 'het bankroet van de leiders van een bloedige coup'. "Egyptenaren wijzen de terugkeer van een dictatoriale politiestaat met repressie, tirannie en diefstal af."