SP wil opheldering over taps politici door AIVD

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) moet opheldering geven over het geheimhouden van onderzoek naar politici door inlichtingendienst AIVD. Dat zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak vrijdag in een verklaring. Hij reageert op een rapport van toezichthouder op de inlichtingendiensten CTIVD waarin staat dat twee politici ten onrechte niet is verteld dat ze onderwerp waren van een onderzoek en werden afgetapt.

"Toezichthouder CTIVD liet weten dat een politicus is afgeluisterd, maar de AIVD dat niet wilde melden omdat anders openbaar zou worden dat de geheime dienst politici afluistert", reageert Van Raak. "Dit is de omgekeerde wereld."

Het Kamerlid vindt dat als de AIVD politici afluistert, de Tweede Kamer daarover geïnformeerd moet worden. "Het lijkt er nu op dat de regering dat niet durft." Van Raak vindt het de basis van de parlementaire democratie dat de minister het juist meldt wanneer het optreden van de geheime dienst gevoelig ligt.

Van Raak wil verder weten of de commissie voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, beter bekend als de 'commissie stiekem', is ingelicht. Hierin zitten de fractievoorzitters van alle partijen.