Scenarist La Vita è Bella overleden

ArtistA (Jonathan)

De Italiaanse schrijver Vincenzo Cerami is woensdag na een lang ziekbed op 72-jarige leeftijd overleden. Dat melden diverse Italiaanse media. Cerami schreef onder meer het scenario voor La Vita è Bella (Het Leven is Mooi) uit 1997, waarvoor hij in 1999 werd genomineerd voor een Oscar en een Bafta.

Cerami werd in 1940 geboren op Sicilië en ging in de leer bij schrijver en filmmaker Pier Paolo Pasolini. Zijn eerste scenario El Desperado, werd in 1967 verfilmd. Zijn eerste roman, Un Borghese Piccolo Piccolo (En Heel Erg Kleine Burger) werd in 1976 een enorm succes en het jaar erop door Pasolini verfilmd. Cerami trad bij die film op als assistent-regisseur.

Het grootste internationale succes is ongetwijfeld La Vita è Bella, maar Cerami beleefde ook wereldwijd succes met de scenario's van en Pinocchio uit 2002 en La Tigre e la Neve (De Tijger en de Sneeuw) uit 2005.

Cerami schreef in totaal 44 scenario's. Vorige maand ontving hij de David di Donatello-prijs voor zijn gehele oeuvre, maar hij was te ziek om de prijs persoonlijk in ontvangst te nemen. Roberto Benigni, regisseur van La Vita è Bella, Pinocchio en La Tigre e la Neve, nam de prijs namens Cerami in ontvangst, waarbij hij de schrijver prees om zijn totale beheersing van het schrijversvak.

Cerami was getrouwd met actrice Graziella Chiarcossi, een nicht van Pasolini. Het echtpaar heeft twee dochters.


Scenarist La Vita è Bella overleden (Foto: Novum)