Epic Mickey 2 (PS Vita)

Sony's bibliotheek voor PlayStation Vita is nog steeds ietwat gering. De toevoeging van ports worden soms goed ontvangen. Er zijn echter ook gevallen waarin de port duidelijk een mindere versie is dan die van haar grote broers op de consoles. Hoe zit dat met Epic Mickey 2?

Epic Mickey 2 Leader

Voor degenen die dit spel nog niet gespeeld hebben, komt het verhaal op het volgende neer: Mickey is in het bezit van een kwast met twee verfsoorten. De ene verfsoort haalt bepaalde voorwerpen weg, en de andere verf haalt ze weer terug. Denk er bijvoorbeeld aan dat als je de onderste helft van een bol laat verdwijnen met de wissende inkt, de bovenste helft naar beneden valt. Als je nu de onderste helft weer terug laat komen, heb je een mooi platformpje. Een leuk idee dat alle kanten op kan gaan, mits goed uitgevoerd.

Schermpje-tik
Omdat de game naar PlayStation Vita is geport, moeten de functies van dit kekke apparaatje natuurlijk ook volop benut worden. Na een schattig musicalnummer als intro te hebben geluisterd, kun je vrijwel meteen spelen. De game biedt aan dat je vingers op het scherm kunt drukken om verf uit je kwast te laten spuiten en meteen voel je wat er mis is met de game. De controls werken niet lekker. Soms moet je midden in een sprong of beweging ergens op spuiten. Haal je duim dan maar eens van de knoppen af en je actie is gedaan.

Epic Mickey 2

Gelukkig hebben de makers ook de functie erin gestopt om met de rechterpook de verf te mikken. Deze pook gebruik je ook om de camera te besturen. Wanneer je echter goed wilt mikken, is er een onzichtbare rechthoek die ongeveer de helft van je (eveneens rechthoekige) scherm beslaat. Binnen deze rechthoek beweegt je vizier wel, maar draait de camera niet. Wanneer je dus bijvoorbeeld een snelle draai moet maken, zul je anderhalve seconde op je vizier moeten wachten alvorens je scherm draait. Dit maakt dat de besturing erg krakkemikkig en onhandig aanvoelt.

Epische hoogte- en dieptepunten
De levels bieden wel veel creativiteit en als je eenmaal gewend bent aan de wat onhandige controls, zul je vrij snel kunnen genieten van het magische sfeertje rondom de game. Mickey ontmoet allemaal personages die in een vaag verleden ooit met Disney verbonden waren en gaat er samen mee op avontuur. Over de sfeer is zeker goed nagedacht, alhoewel dat net zo goed aan haar grote broertjes op de huidige consoles toegezongen kan worden.

Epic Mickey 2

Net wanneer je de wereld begint te accepteren en op je laat inwerken, kom je de hubwereld Wasteland tegen. Zodra je hier een stap binnen zet, zakt je framerate echter naar epische dieptepunten. Alles wat je in deze wereld doet, lijkt zich in een soort slowmotion af te spelen. Aangezien je je het grootste gedeelte van de game in dit gebied bevindt, zul je veel geduld moeten hebben, bijster nieuwschierig naar Disney zijn of helemaal lijp zijn van Mickey en alle spullen die ermee te maken hebben. En zelfs dan zou je beter af zijn met de Xbox 360- of Playstation 3-versie. Tenzij je Mickey echt wilt aaien.

Conclusie
Epic Mickey 2 ontving gemiddelde tot goede cijfers toen hij uitkwam. Deze port is slechts maar een nakomertje dat de naam nauwelijks waard is. De gameplay is aardig in de afgezonderde levels, maar zodra je in je stadje terugkomt, stort het allemaal in elkaar. Zonde eigenlijk.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Disney-sfeer - Besturing 4
+ Musicalnummers! - Afschuwelijke framerate
  - Vita-functies zijn niet interessant


Gespeeld op PlayStation Vita, ook beschikbaar op PlayStation 3, Nintendo Wii, Xbox 360 en Windows.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.