Brievenschrijver Dordrecht blijft gemeente stalken

Redactie

Vastgoedeigenaar Mustafa K. blijft de gemeente Dordrecht bestoken met brieven. Ondanks een uitspraak van de rechter in Rotterdam die het aantal brieven dat hij mocht sturen beperkte, ontving de gemeente in mei en juni vierhonderd brieven. Dordrecht heeft besloten per maand nog maar tien documenten in behandeling te nemen, meldt de gemeente.

Bij de overige brieven ontvangt de veelschrijver alleen nog een bericht dat de brief niet in behandeling wordt genomen. De vastgoedeigenaar heeft een conflict met de gemeente over het aangescherpte beleid voor kamerverhuur. Hij kreeg diverse dwangsommen opgelegd, omdat hij zich niet aan de regels hield. Om deze te innen, heeft de gemeente een aantal panden van de vastgoedeigenaar geveild.

Uit onvrede met deze actie is de man volgens de gemeente begonnen met het schrijven van de brieven. In maart stapte Dordrecht naar de rechter, omdat de 'brieventerreur' de gemeente ruim vierhonderdduizend euro per jaar kostte. De veelschrijver verklaarde eerder dat hij de gemeente met de stroom documenten wil zieken en op kosten jagen.

De rechter bepaalde dat de man nog maar tien brieven per maand mocht sturen, met een dwangsom van driehonderd euro per extra brief. Doordat de gemeente in mei en juni vierhonderd brieven ontving, is de maximale dwangsom van honderdduizend euro bereikt. Volgens een woordvoerder van de gemeente loopt een procedure om deze dwangsom te innen.

Het besluit om nog maar tien brieven per maand in behandeling te nemen is vooral bedoeld om de kosten te drukken. Dordrecht beroept zich voor de maatregel op de Algemene wet bestuursrecht. Voor zover bekend is het de eerste gemeente die dit doet. Dordrecht houdt er dan ook rekening mee dat deze werkwijze door de rechter getoetst zal worden.