Acht jaar cel voor Mink K. in Libanon

anoniem_22072019025900

De Nederlandse topcrimineel Mink K. is in Libanon veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor het smokkelen van tientallen kilo's cocaïne. Dat meldt de NOS woensdag op basis van Libanese media. De Nederlander moet ook een boete van ruim vijftigduizend euro betalen. Tegen hem was levenslange dwangarbeid geëist.

K. werd in 2011 aangehouden ten noorden van de hoofdstad Beiroet nadat de autoriteiten waren gestuit op 53 kilo cocaïne. Het zou gaan om een van de grootste drugsvangsten uit de geschiedenis van het land.

K. is een bekende in de Amsterdamse onderwereld. Hij zat eerder straffen uit voor drugs- en wapenhandel. In 2008 werd K. vrijgesproken van de liquidatie van drugsbaron Jaap van der Heijden in 1993. Het OM had tien jaar cel geëist, maar de getuigenverklaringen waren zo twijfelachtig dat ze niet als bewijs konden dienen.

Mink K. zat van 2005 tot 2008 vast voor de liquidatie van Van der Heijden, die tijdens een verlof uit de gevangenis voor zijn huis in Alkmaar werd opgeblazen. Daarvoor zat K. in de cel wegens veroordelingen voor drugs- en wapenhandel in 1996 en 2000.