Schettino hoopt op akkoord met justitie

De verdediging van Francesco Schettino, de Italiaanse kapitein van het vorig jaar verongelukte cruiseschip Costa Concordia, heeft woensdag op het laatste moment nog geprobeerd met justitie een strafmaat overeen te komen in ruil voor een bekentenis van haar cliënt. Veel kans gaven de advocaten hun poging niet. Het is in feite een 'formaliteit, omdat de aanklagers ons 'nee' zullen verkopen', tekende persbureau La Presse op uit de mond van advocaat Donato Laino.

De verdediging hoopt dat justitie in ruil voor een schuldbekentenis akkoord gaat met een gevangenisstraf van drie jaar en vijf maanden voor Schettino. Als de verdachte schuldig wordt bevonden aan doodslag, het veroorzaken van een scheepsramp en het verlaten van het zinkende schip voordat alle 4200 opvarenden waren geëvacueerd, kan hij maximaal twintig jaar krijgen.

De scheepsramp op 13 januari 2012 kostte aan 32 mensen het leven. Schettino voer met de Costa Concordia veel te dicht langs de kust van het Toscaanse eilandje Giglio, waardoor het schip op het rif vastliep. Schettino hield altijd vol onschuldig te zijn en beweerde door briljante stuurmanskunsten te hebben voorkomen dat duizenden levens verloren gingen.