China gaat farmaceutische industrie aanpakken

China gaat misstanden inde farmaceutische industrie hard aanpakken. Dat heeft het staatsagentschap voor voedsel en geneesmiddelen woensdag laten weten. De actie is bedoeld een einde te maken aan het ongeoorloofd maken van medicijnen, verkoop van medicijnen via internet en de verkoop van valse traditionele Chinese geneesmiddelen.

"We moeten illegale activiteiten hard straffen, illegale fabrieken sluiten en problematische producten van de markt halen", aldus Wu Zhen, topman van het agentschap. De actie komt kort nadat de Chinezen vier werknemers van het Britse GlaxoSmithKline in China, onder wie de onderdirecteur, ervan hadden beschuldigd omgerekend 375 miljoen euro aan steekpenningen te hebben betaald om artsen, medici in ziekenhuizen, belangenorganisaties in de gezondheidszorg en ambtenaren ertoe over te halen hun medicamenten voor te schrijven en te propageren.

De Chinese overheid is ook een onderzoek gestart naar de prijsvorming bij zestig Chinese en buitenlandse fabrikanten van geneesmiddelen mogelijk met het oog op het aanpassen van de geldende maximumprijzen voor medicamenten.