Burgemeesters protesteren mee in Athene

Burgemeesters uit heel Griekenland hebben zich woensdag bij een protestmars naar het parlementsgebouw in Athene gevoegd. Het parlement stemt later op de dag over een reeks nieuwe bezuinigingen, die als ze worden aangenomen duizenden ambtenaren hun baan zullen kosten.

Door de nieuwe bezuinigingen komen op korte termijn 12.500 banen bij de overheid - veelal die van leraren en gemeenteambtenaren - op de tocht te staan. Een van de eisen van de schuldeisers van Griekenland - de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds - is dat voor het einde van het jaar vijftienduizend ambtenaren de laan uit worden gestuurd. De plannen leidden de afgelopen dagen al tot massale stakingen.

"Het is elke keer hetzelfde verhaal", zei oppositieleider Alexis Tsipras woensdag in het parlement tegen de regering. "Je komt op het laatste moment naar ons toe en zegt dat je de samenleving om zeep moet helpen om het land te redden. Ik herhaal: het is onmogelijk om de schuldencrisis in Griekenland en Zuid-Europa op te lossen zonder een politieke overeenkomst. Het is geen Grieks probleem. Het is een probleem met de euro."