Snowden binnen week weg van vliegveld

anoniem_22072019025900

Klokkenluider Edward Snowden zal binnen een week de transitzone van het Moskouse Sjeremetjevo-vliegveld verlaten. Dat heeft het hoofd van de Russische migratiedienst (FMS), Vladimir Voloch, tegenover het Russische persbureau Interfax laten weten. Snowdens Russische advocaat, Anatoli Koetsjerena, sprak dezelfde verwachting uit.

Snowden zit sinds 23 juni op het vliegveld. Hij heeft dinsdag tijdelijk asiel in Rusland aangevraagd. De asielaanvraag zal door de FMS worden behandeld. In dat kader zal Snowden de transitzone ook moeten verlaten. Hij moet bij de FMS formulieren invullen, een ondervraging ondergaan en een medische test afleggen. Daarnaast moeten zijn vingerafdrukken genomen worden.

Snowden kan gedurende de asielprocedure, die normaliter drie maanden duurt, wonen in een faciliteit van de FMS. De dienst heeft er drie voor asielzoekers. De klokkenluider kan ook ergens een woning huren. Zodra het tijdelijke asiel is verleend moet Snowden zich registreren in zijn tijdelijke woonplaats. Het tijdelijk asiel geldt voor een jaar en kan telkens met een jaar worden verlengd. Iemand die tijdelijk asiel heeft aangevraagd kan niet uitgeleverd worden. Dat kan ook niet als dat tijdelijk asiel is toegekend.