[Tour] Klimtijdrit belangrijk voor klassementsrenners

De tweede tijdrit in de Tour de France staat vandaag op het programma. Voor de klassementsrenners is de 32 kilometer lange strijd tegen het uurwerk een kans om zich te verbeteren ten opzichte van de concurrentie. Onderweg tussen Embrun en Chorges moeten twee bergen van de tweede categorie worden beklommen voordat er wordt gedaald naar de finish.

Direct uit de start wordt de ongeveer 6,5 kilometer lange eerste klim naar de 1173 meter hoge Côte de Puy-Sanières ingezet. Na een even lange afdaling volgt de Côte de Réallon van 1227 meter hoog. Die klim is zeven kilometer lang, maar na het bereiken van de top waar de bergpunten worden vergeven volgt nog een klein stukje bergop. Het restant van het parcours, ongeveer elf kilometer, is vervolgens een afdaling.

In de eerste tijdrit, vorige week in Bretagne, reed geletruidrager Chris Froome bijna twee minuten weg bij Bauke Mollema, die van de klassementsrenners de tweede tijd neerzette. De Engelsman is aan de voet van de Alpen minder uitgesproken favoriet. Veel klassementsrenners zijn dit jaar namelijk betere klimmers dan tijdrijders. Froome geldt nog wel als favoriet, want de man in het geel heeft de afgelopen weken bewezen zowel in de bergen als in de tijdrit tijd te kunnen winnen op zijn concurrenten.