Nederlandse marathontoppers aan start in Amsterdam

Olga Kroeders

De marathon van Amsterdam weet zich dit najaar verzekerd van drie Nederlandse topatleten. De organisatie heeft de deelname van Miranda Boonstra, Koen Raymaekers en debutant Abdi Nageeye aangekondigd.

Een ster aan de start is de 40-jarige Boonstra. Ze werd elfmaal Nederlands kampioene in zes verschillende atletiekdisciplines. Drie jaar geleden debuteerde ze tijdens de marathon met een tijd van 2:34. Haar persoonlijke record staat inmiddels op 2:27.32 uur. Die tijd liep ze vorig jaar in Rotterdam.

Boonstra's persoonlijke record was niet afdoende voor deelname aan de Olympische Spelen in Londen. Daarvoor kwam ze acht seconden tekort. Inmiddels kijkt ze weer verder omhoog. "Ik wil graag een stap maken naar een tijd onder de 2 uur 26", zegt ze in een woensdag verspreid bericht van organisatie.

De ervaren marathonloper Koen Raymaekers verschijnt in Amsterdam voor de vijfde keer aan de start. "Het parcours ligt me goed. Ik heb er al drie keer eerder mijn persoonlijk record aangescherpt en dat hoop ik dit jaar weer te doen. Mijn doel is om onder de 2:10 te lopen", stelt de 33-jarige Raymaekers, die in Kenia traint en woont.

De voormalig Nederlands kampioen veldlopen en recordhouder op de 10 kilometer Abdi Nageeye maakt zijn debuut in de marathon. "Ik kijk daar gigantisch naar uit. Mijn doel is mee te lopen met de groep rond Raymaekers om kans te maken een goede klassering", aldus de 24-jarige geboren Somaliër.

De marathon van Amsterdam wordt op zondag 20 oktober gelopen. Er wordt een recordaantal van veertigduizend deelnemers verwacht. De inschrijving staat nog open tot eind september.