Eerste militairen trainingsmissie terug uit Kunduz

Redactie

De eerste militairen van de politietrainingsmissie in Kunduz zijn weer terug in Nederland. Honderd militairen landden aan het begin van woensdagavond op vliegbasis Eindhoven, laat het ministerie van Defensie weten.

De militairen werden welkom geheten door brigadegeneraal Richard Oppelaar. Hij bedankte de militairen namens commandant der strijdkrachten Tom Middendorp voor hun inzet. "Jullie hebben goed werk afgeleverd in Kunduz. De basis- en de vervolgopleiding zijn geaccrediteerd door de Afghaanse autoriteiten. Oftewel jullie methodiek wordt in heel Afghanistan uitgerold om politie te trainen."

De politietrainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie eindigde officieel op 1 juli, eerder dan gepland. De missie zou tot eind 2014 duren, maar omdat Duitsland zijn troepen uit Kunduz terugtrekt is er geen militaire bescherming meer voor de Nederlanders. Daarom besloot het kabinet de troepen terug te halen.

De komende weken keren nog zo'n driehonderd militairen terug. Zij zijn de komende tijd nog bezig met het inpakken van de Nederlandse spullen. Zo'n 125 militairen blijven achter. In Mazar-e-Sharif, ten westen van Kunduz, staan vier Nederlandse F-16's die worden ondersteund door Nederlandse manschappen.

Defensie vindt dat de trainingsmissie sinds de zomer van 2011 'een stevige basis heeft gelegd voor de hele justitieketen in Kunduz'.