[Tour] Laatste klim te explosief voor Ten Dam

De laatste klim in de zestiende touretappe kostte Laurens ten Dam zijn vijfde plaats in het klassement. De Belkin-renner verloor ruim een minuut en werd ingehaald door Nairo Quintana. "Ik was niet zo goed als zondag en deze klim lag me minder. Ik was al op mijn hoede toen ik Katusha zag gaan, maar die jongens gingen zo explosief weg dat bij mij direct het nekkie om ging."

Ten Dam baalde dan ook stevig van het tijdverlies. Toch kijkt hij vooruit naar vandaag. "Ik moet morgen een goede tijdrit rijden en dan zien we wel weer verder. Ik had goede moraal voor de tijdrit, maar heb vandaag wel een tikje gehad." Ten Dam zal zich evenwel niet sparen om in dienst van Bauke Mollema te rijden. "Als je zesde staat in het klassement dan ga je die tijdrit niet rustig aan doen. Ik ga morgen gewoon volle bak."

Voor Mollema was gisteren een prima dag. Even leek de nummer twee van deze Tour nog tijd te pakken op geletruidrager Chris Froome en nummer drie Alberto Contador toen die twee onderuitgingen in de afdaling naar Gap. "Ik had de beelden van die afdaling maandag een paar keer goed bekeken, dus ik vond het wel hard gaan." Toen Froome en Contador vielen reed Mollema door, maar de twee sloten weer aan.

Mollema is van plan in de tijdrit steviger op de tweede plaats terecht te komen. "Het is een lastige tijdrit, maar met die twee klimmetjes ligt hij mij beter. Ik heb veel moraal uit de vorige tijdrit gehaald", blikte de Groninger gretig vooruit.