Onderzoek naar wolf duurt voort

Redactie

Nog steeds is niet onomstotelijk bewezen dat het dier dat bijna twee weken geleden werd gevonden in de Noordoostpolder daadwerkelijk een wolf is. Het dna-onderzoek dat wordt uitgevoerd duurt langer dan gedacht. "Het is nu eenmaal niet zo eenvoudig om vast te stellen of het om een wolf of een wolfhond gaat", meldt een woordvoerder van het Leidse biodiversiteitscentrum Naturalis woensdag.

Het is onduidelijk wanneer definitief uitsluitsel kan worden gegeven. De dna-gegevens worden bij Naturalis vergeleken met dna van wolfshonden uit een Italiaanse database. In Duitsland wordt eveneens dna van het dier onderzocht, waar het vergeleken werd met wolven uit Duitse populaties.

Het doodgereden dier, een vrouwtje van 2 tot 3 jaar oud, werd aangetroffen in een berm aan de Uiterdijkenweg in Luttelgeest. Vermoed werd dat het dier was doodgereden. Op basis van uiterlijke kenmerken leek het om een wolf te gaan, maar experts sloten evenmin uit dat het om een goed gefokte kruising tussen een wolf en een hond zou gaan.

Faunabeheer Flevoland liet eerder weten te vermoeden dat de dode wolf door iemand in de berm is gelegd. Seizoensarbeiders zouden het dode dier uit Duitsland hebben meegenomen en als grap hebben achtergelaten. Ook het feit dat in de maag van het dier een bever werd aangetroffen, zou erop wijzen dat het dier zou zijn neergelegd. Volgens Faunabeheer Nederland komen bevers niet voor in de Noordoostpolder.

Naturlais zet onderzoek naar vermeende wolf voort (Foto: Stefan Tetelepta/LostFormat)
Naturalis zet onderzoek naar vermeende wolf voort (Foto: Stefan Tetelepta/LostFormat)