Proces tegen kapitein Costa Concordia

Redactie

In Italië gaat woensdag de rechtszaak tegen Francesco Schettino, de kapitein van het verongelukte cruiseschip Costa Concordia, van start. Eigenlijk had het proces op 9 juli moeten beginnen, maar de rechter ging onmiddellijk na de opening tot uitstel over vanwege een nationale staking van juristen.

Het proces vindt plaats in Grosseto, een stadje in Toscane. Vanwege de grote belangstelling van de zaak wordt besloten het proces niet te houden in de rechtbank, maar in het plaatselijke theater. Daar namen vooral buitenlandse journalisten op de banken plaats.

Schettino wordt verdacht van doodslag, het veroorzaken van een scheepsramp en het verlaten van de zinkende Costa Concordia voordat alle 4200 opvarenden waren geëvacueerd. De ramp kostte aan 32 mensen het leven. Schettino kan twintig jaar gevangenisstraf krijgen. Zo'n duizend mensen zullen in het proces een getuigenis afleggen. Velen van hen waren passagier op het noodlottige cruiseschip.

Volgens justitie liet Schettino de Costa Concordia op 13 januari 2012 veel te dicht langs de kust van het Toscaanse eilandje Giglio varen, waardoor het schip op het rif vastliep. Schettino zegt onschuldig te zijn en beweert door briljante stuurmanskunsten te hebben voorkomen dat duizenden levens verloren gingen.