Extra Thalys-treinen tussen Amsterdam en Brussel

Redactie

Vanaf oktober gaan op doordeweekse dagen twee extra Thalys-treinen rijden tussen Amsterdam en Brussel. Daarmee wordt invulling gegeven aan oproepen van de Nederlandse en Belgische spoorwegen na het uitvallen van de Fyra op het traject. Per week worden zo ongeveer achtduizend extra plaatsen gecreëerd.

In totaal rijden vanaf 7 oktober van maandag tot en met donderdag elf Thalys-treinen heen en weer. Op vrijdag gaat het om dertien treinen van Amsterdam naar Brussel en twaalf treinen in omgekeerde richting. De capaciteit groeit met zeventien procent, aldus Thalys.

Tickets voor de nieuwe verbindingen zijn vanaf donderdag verkrijgbaar. De twee extra treinen komen boven op de al eerder aangekondigde uitbreiding van het aantal intercity's tussen Den Haag en Brussel van acht naar tien.

Het kabinet trok begin juni definitief de stekker uit de V250-treinen van de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda die sinds december een aantal weken de verbinding tussen Amsterdam en Brussel verzorgde. De Belgische NMBS deed dat kort daarvoor al.

De NS denkt momenteel na over een goed alternatief voor de Fyra. Het spoorbedrijf moet de plannen daarvoor voor 1 oktober indienen.