Brandresten Kunsthalroof onderzocht

Redactie

Het kan nog maanden duren voordat duidelijk wordt of de zeven schilderijen die uit de Rotterdamse Kunsthal zijn geroofd echt zijn verbrand. Een woordvoerder van het Roemeense Openbaar Ministerie meldt dinsdag dat het Nationaal Historisch Museum van Roemenië gevonden asresten onderzoekt om te achterhalen of het daadwerkelijk om de resten van de schilderijen gaat.

De asresten zijn gevonden in een kachel van de moeder van een van de Roemeense verdachten van de kunstroof. De vrouw heeft gezegd dat ze de kunstwerken heeft verbrand.

De vrouw zou hebben verteld dat ze na de arrestatie van haar zoon in januari in paniek was en haar zoon wilde helpen. De kunstwerken begroef ze eerst in een verlaten huis en daarna op een begraafplaats in een Roemeens dorp. Later groef ze de schilderijen weer op. In februari zou ze de kunstwerken hebben verbrand, nadat de politie in het dorp was gaan zoeken naar de schilderijen.

Het Roemeense OM meldt het relaas van de vrouw echter niet direct te hoeven geloven. De resultaten van de tests die het Nationaal Historisch Museum op de asresten uitvoert, worden mogelijk echter pas over een paar maanden bekend, gaf de woordvoerder aan.

In oktober vorig jaar werden zeven kunstwerken van onder anderen Pablo Picasso, Henri Matisse en Claude Monet ontvreemd. De schade wordt geschat op achttien miljoen euro, meldde de Roemeense justitie maandag.

Maandag meldde het Roemeense OM dat zes verdachten van de schilderijenroof uit de Rotterdamse Kunsthal officieel zijn aangeklaagd. Twee verdachten worden verdacht van het roven van de stukken, vier anderen wordt het doorverkopen van de doeken ten laste gelegd. Wanneer de verdachten voor de rechter moeten verschijnen is nog niet bekend.

In Nederland werd eerder dit jaar een 19-jarige Roemeense vrouw opgepakt vanwege de roof. De vrouw, de vriendin van een van de verdachten in de zaak, zou betrokken zijn geweest bij het verbergen van de buitgemaakte schilderijen. Zij is inmiddels wel weer op vrije voeten.