Trailer WikiLeaks-film The Fifth Estate

WikiLeaks was nogal een dingetje. Sinds 2006 werd de website opgericht om anoniem te kunnen lekken, over wat dan ook. Het bestaan van de site is bepaald niet onomstreden gebleven en oprichter Julian Assange heeft inmiddels zijn toevlucht gevonden in Ecuador, om te kunnen ontkomen aan de Zweedse armen der wetten. Intrige alom. Dit wordt verfilmd in The Fifth Estate, waarvan inmiddels de eerste trailer uitgebracht is. 

In The Fifth Estate wordt de oprichting van WikiLeaks door Julian Assange (Benedict Cumberbatch) en Daniel Domscheit-Berg (Daniel Brühl) verfilmd. In eerste instantie helpen ze de rijken en machtigen met speurwerk. Al snel creëren ze echter een platform waar klokkenluiders anoniem gegevens kunnen lekken, waarbij de overheid en grote bedrijven niet ongeschonden blijven. 

Dit leidt ertoe dat ze al snel meer en groter nieuws weten te brengen dan ’s werelds grootste mediaorganisaties. Wanneer Assange en Berg de beschikking krijgen over de grootste hoeveelheid aan vertrouwelijke informatie uit de Amerikaanse geschiedenis, vindt een tweestrijd plaats tussen de heren en worden vragen gesteld over hoeveel het houden van geheimen in een vrije maatschappij moet kosten - en wat het kost om dit bekend te maken. 

Naast Cumberbatch en Brühl spelen ook acteurs als Stanley Tucci, Anthony Mackie en onze bloedeigen Carice van Houten in The Fifth Estate. De regie is in handen van Bill Condon en de Nederlandse release moet plaatsvinden op 19 december.