FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 9 mei 2013

F1-teams steunen strafpuntenvoorstel

De Formule 1-teams steunen een voorstel om een nieuw strafpuntenvoorstel in de sport te introduceren. Dit moet de stewards meer mogelijkheden geven om bij incidenten met een gepaste straf te komen, zo weten diverse media te melden.

Naast de huidige reprimandes, boetes, gridstraffen, drive-throughs, stop-and-go's en diskwalificaties is er nu een nieuw middel bij gekomen. Tijdens een vergadering in Barcelona van de F1-teams met FIA-directeur Charlie Whiting is met zeven stemmen voor en vier tegen ingestemd met een voorstel voor de invoering van strafpunten. Coureurs mogen per twaalf maanden maximaal twaalf strafpunten vergaren voor er een automatische schorsing volgt. De World Motor Sport Council zal volgende maand instemmen met het plan.

Rijders kunnen bijvoorbeeld strafpunten krijgen voor te snel rijden in de pits, het overschrijden van de witte lijn bij het verlaten van de pits, het negeren van vlaggen, het vertonen van gevaarlijk rijgedrag of het veroorzaken van een botsing.

Een voorstel om in sommige gevallen de drive-through te vervangen door strafseconden haalde het niet. In dit plan werd een coureur bijvoorbeeld verplicht om een ronde vijf seconden langzamer af te leggen dan de voorafgaande ronde. Ook het uitbreiden van de testmogelijkheden tijdens het seizoen, zoals geopperd door Ferrari, werd naar de prullenbak verwezen.

100.000 downloads van plastic vuurwapen

De blauwdrukken voor het eerste vuurwapen dat volledig is gemaakt met technologie van een 3D-printer, zijn de afgelopen dagen zo'n 100.000 keer gedownload. Dat meldde het Amerikaanse zakenblad Forbes donderdag.

Vorig weekeinde werd de zogenoemde Liberator succesvol afgevuurd in de Amerikaanse staat Texas.

De controversiële groep Defense Distributed heeft het vuurwapen gemaakt. Een van de leden zei dat ze "niet hadden verwacht dat de downloads zo'n vaart zouden lopen".

Het wapen bestaat bijna helemaal uit plastic. 15 van de 16 componenten van de Liberator komen uit een tweedehands 3D-printer. Alleen de slagpin is van metaal.

[PL Darts] Uitslagen week 14

Raymond van Barneveld heeft zijn kandidatuur voor de Premier League titel nog maar eens bevestigd. In Newcastle zette de Hagenaar de Schot Robert Thornton met 7-4 opzij en is daarmee nog in de race voor de eerste plek in de eindrangschikking.

Twee breaks, een 12-darter voor de Schot en dubbel 16 voor RVB zorgde voor een gelijke 2-2 stand. In de volgende leg liet de Schot met een paar magere scores de deur open, RVB profiteerde: 3-2. The Thorn zette daarna met 140, 140 en 137-scores druk, maar een 161-finish bracht het verschil op twee legs.

Het niveau ging iets omlaag toen Thornton zes pijlen miste voor een cruciale break in de achtste leg. Ook in de tiende leg kon de Schot tot drie keer toe het smalle vakje niet vinden. Tweemaal 180 en een feilloze dubbel 16 brachten Van Barneveld de 7-4 overwinning.

Van Barneveld speelt later op de avond nog tegen Simon Whitlock, Thornton vecht voor zijn laatste kans tegen Michael van Gerwen.

[update 23:30u]

James Wade heeft zich als vierde geplaatst voor de play-offs. De man uit Aldershot behaalde een punt tegen Phil Taylor en zag vervolgens Michael van Gerwen gehakt maken van Robert Thornton. De Schot mocht geen leg afstaan, maar Mighty Mike presteerde bijna het omgekeerde: 7-1. Van Gerwen kwam in een magistrale partij tot een gemiddelde van 105,35 punten, Thornton eindigde de wedstrijd en zijn Premier League debuut met 100,75.

Van Gerwen is door de zege verzekerd van de eerste plaats in de Premier League, de plek die sinds de oprichting ervan steevast aan Taylor toebehoorde. Van Gerwen zal op 16 mei in Londen Wade ontmoeten, de andere halve finale zal de klassieker zijn tussen Phil Taylor en Raymond van Barneveld.

Uitslagen week 14:

Andy Hamilton 5-7 Adrian Lewis
Robert Thornton 4-7 Raymond van Barneveld
Adrian Lewis 6-6 Simon Whitlock
Phil Taylor 6-6 James Wade
Michael van Gerwen 7-1 Robert Thornton
Simon Whitlock 4-7 Raymond van Barneveld

  

Eindstand Premier League Darts 2013:

    wed w g v sal ptn
1 Michael van Gerwen (Ned)* 16 11 2 3 +34 24
2 Raymond van Barneveld (Ned)* 16 10 3 3 +24 23
3 Phil Taylor (Eng)* 16 8 4 4 +22 20
4 James Wade (Eng)* 16 7 3 6 +6 17
5 Robert Thornton (Sch) 16 6 3 7 -7 15
6 Simon Whitlock (Aus) 16 7 1 7 -9 15
7 Andy Hamilton (Eng) 16 6 0 10 -11 12
8 Adrian Lewis (Eng) 16 4 2 10 -27 10
9 Wes Newton (Eng) 16 2 1 6 -14 5
10 Gary Anderson (Sch) 16 2 1 6 -18 5

Lichaam Bostonverdachte begraven

Het lichaam van Tamerlan Tsjarnajev, een van de twee verdachten van de bomaanslagen op de marathon van Boston, is donderdag op een plek buiten de stad ter aarde besteld. Dat heeft de politie in Worcester, in de staat Massachusetts, gezegd.

Een 'moedig en medelevend persoon' bood aan Tsjarnajev te begraven, zei de politie. Waar de teraardebestelling heeft plaatsgevonden is niet bekendgemaakt.

De begrafenis van Tsjarnajev wekte veel ophef. Woedende inwoners van Boston en omgeving wilden niet dat het lichaam in Amerikaanse bodem begraven werd. De uitvaartondernemer die het lichaam van de terreurverdachte in zijn mortuarium bewaarde, ondervond veel moeilijkheden bij het vinden van een begraafplaats die bereid was het stoffelijk overschot een plekje te bieden.

Olifanten bedreigd door stropers

Stropers zijn in hun jacht op olifanten een belangrijk wildpark in de Centraal-Afrikaanse Republiek binnengedrongen. Dat heeft de internationale organisatie voor wildbeheer CITES donderdag gezegd.

Gewapende rebellen van de groepering die in maart de president van de CAR ten val bracht zijn deze week het nationale park Dzanga-Ndoki binnengegaan. Volgens het Wereldnatuurfonds zijn zij op weg naar een gebied waar zich dagelijks tweehonderd olifanten verzamelen. Onderzoekers in het afgelegen gebied lieten weten dat zij schoten hebben gehoord.

CITES-secretaris-generaal John Scanlon drong donderdag aan op internationaal ingrijpen om de dikhuiden van een wisse dood te redden.

Been wint met Racing Genk Belgische beker

Mario Been heeft Racing Genk in zijn tweede seizoen naar een prijs geleid. De club won donderdag de Beker van België door in de finale in Brussel Cercle Brugge met 2-0 te verslaan. Het was de vierde keer dat Genk de beker won in evenzoveel finales. De laatste keer was in 2009. Cercle wacht al sinds 1984 op de derde beker.

Genk was vrijwel het hele duel de betere ploeg, maar omdat de ploeg niet scoorde mocht Cercle lang hopen op een stunt. Na rust gooide Genk het tempo omhoog en werd de druk op Cercle steeds groter. Pas in de 84e minuut viel de beslissing toen Bennard Kumordzi de 1-0 binnenkopte. Jelle Vossen maakte even later de verdiende 2-0.

YouTube komt met betaalkanalen

Videowebsite YouTube komt binnenkort met 30 betaalkanalen waarop professionelere filmpjes te zien zijn. Op die manier hoopt de dochter van internetgigant Google de strijd aan te gaan met NetFlix. YouTube maakte donderdag bekend dat abonnementen ongeveer 2,99 dollar per kanaal zullen kosten.

Volgens directeur Malik Ducard gaat het om een 'pilot' en zal het aantal kanalen op termijn flink toenemen. YouTube heeft al een videoverhuurdienst, waar afnemers 3,99 dollar per film betalen. Ze kunnen kiezen uit titels van ondermeer Paramount Pictures en Walt Disney.

YouTube komt met betaalkanalen
YouTube komt met betaalkanalen (Foto: ANP)

Iran ontwikkelt nieuwe drone

Iran heeft een nieuw onbemand vliegtuig ontwikkeld dat in staat is onder de radar te vliegen. Het toestel kan worden ingezet voor verkenningsmissies, maar kan ook vijandelijke doelen uitschakelen. Dat heeft de Iraanse minister van defensie Ahmad Vahidi donderdag gezegd. De drone, Hemaseh genoemd, kan op grote hoogte vliegen.

De afgelopen jaren heeft Iran veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van een droneprogramma, naast zijn gangbare militaire programma, waarbij geïnvesteerd wordt in raketten, gevechtsvliegtuigen, torpedobootjagers, kleine onderzeeboten en torpedo's.

Beeldmateriaal over vermiste broers stroomt binnen

Bij de politie is vooralsnog 'aardig wat' beeldmateriaal binnengekomen dat moet helpen bij de zoektocht naar de vermiste broertjes Ruben en Julian. De politie is bezig met een eerste scan. "We hebben er een goed gevoel over", meldt een politiewoordvoerder donderdagavond.

De politie riep donderdagmiddag iedereen op recente camerabeelden van de omgeving van de Rijnbrug op de N233 of de route richting Leersum op de N225 door te sturen. Donderdag bleek uit gegevens van een mobiele kentekenscanner dat de auto van de vader over die brug op de N233 in Rhenen heeft gereden.

De eigenaar van de scanner had naar aanleiding van de vermissing van de broertjes besloten de gescande kentekens te bekijken. Het kenteken van de vader, 08-NT-BV, bleek er bij te zitten.

De politiewoordvoerder stelt dat camerabeelden blijven binnenkomen. Hoeveel camerabeelden de politie inmiddels al heeft ontvangen, wist hij echter nog niet.

Noord-Ierland streeft verzoening bevolking na

De leiders van Noord-Ierland willen af van de zogenoemde 'vredeslijnen' in Belfast, tientallen muren die de stad opdelen in katholieke en protestantse wijken. Deze afscheidingen moeten in 2023 uit het straatbeeld zijn verdwenen, zei de regering donderdag.

Het verwijderen van de muren is onderdeel van plannen de verschillende bevolkingsgroepen in de nog altijd sterk gepolariseerde samenleving nader tot elkaar te brengen. Veiligheidsbarrières zullen blijven staan zolang bewoners zich nog ongemakkelijk voelen, zei de regering, maar moeten op den duur ook verdwijnen. Het verzoeningsproces zal jaren van geduldig gemeenschapswerk eisen.

De Noord-Ierse vredesakkoorden uit 1998 maakten de weg vrij voor grootschalige vredesinitiatieven, waaronder de vorming van een eenheidsregering, hervorming van de overwegend protestantse politiemacht en ontwapening van de diverse paramilitaire groepen. De muren van staal, steen en prikkeldraad in Belfast zijn in de loop der jaren echter steeds talrijker geworden.

The Room brengt kamers vol geld op

Commercial Director Barry Meade van Fireproof Studios, de makers van The Room, heeft bekendgemaakt dat hun game meer dan 2 miljoen keer is verkocht sinds de launch in september 2012.

Meade liet duidelijk weten dat hij originaliteit hoog in het vaandel draagt. "We did not want to do a better version of someone else's game, or an update of a genre. We thought we're not doing our jobs properly if we don't add to what's out there. As a game creator that's your responsibility. If you're not doing that, if you're chasing what other people are doing, you don't deserve success because you're not showing respect to the audience."

Deze herfst komt The Room 2 uit, voorafgegaan door een gratis hoofdstuk van de game.

Verbeek: "Terechte bekerwinnaar"

Gertjan Verbeek pakte zijn eerste hoofdprijs als trainer door met AZ de KNVB Beker te veroveren. De coach sprak over een terechte eindzege.  AZ kwam al vroeg op voorsprong door doelpunten van Adam Maher en Jozy Altidore. Vervoglens kwam PSV terug tot 2-1, maar AZ trok de zege over de streep. "Dit is fantastsich", zegt Verbeek tegen Eredivisie Live.

"We kenden een vliegende start en lieten het initiatief daarna aan PSV. We konden nog uitlopen naar 3-1 maar dat deden we niet. Daarna wordt het nog spannend. Zij maken de 2-2 uiteindelijk niet en als de scheidsrechter fluit is er een winnaar. Dat zijn wij vandaag", aldus de AZ-trainer.

Volgens de coach is AZ dan ook de terechte winnaar. "Je moet wat geluk hebben met de loting, want dan kan je zomaar in de finale staan. In de halve finale hebben we echter Ajax verslagen en nu PSV. Dan ben je de terechte bekerwinnaar."

Van Bommel: "Gebrek aan kwaliteit"

Mark van Bommel kon niet zijn 23e prijs van zijn carrière veroveren. In de finale van de KNVB Beker verloor PSV met 2-1 van AZ.  Waar ging het fout bij de PSV'ers? "De omschakelmomenten waren niet goed. We wisten van tevoren dat zijn er met counters snel uitkomen", zegt de aanvoerder van PSV tegen Eredivisie Live. "Bij de eerste goal was de bal op hun helft. Wij reageren te laat en staan dan aanvallend. Dan moet je de restverdediging goed hebben staan en dat hadden we niet."

Ook zag Van Bommel dat zijn ploeggenoten elkaar niet genoeg coachten. "Bij die eerste goal. Als je met elkaar praat van: ik dek door en jij maakt een sliding, maar dat gebeurde niet. Er moet wel met elkaar gecommuniceerd worden."

Waar de zwakke plekken in zijn ploeg liggen kon de aanvoerder niet zeggen. "Ik zal deze ploeg altijd beschermen. Ik zeg dat intern. Het heeft geen zin om elkaar af te maken in de pers."vervolgt Van Bommel. "Er vallen op het veld zulke grote gaten dat de middenvelders het niet kunnen belopen. Dat heeft te maken met kwaliteit."

Wellicht was dit de laate bekerfinale van de 35-jarige routinier. "Ik ben nog niet bezig met volgend seizoen. Ik heb net de finale verloren dus ik verwacht deze vraag niet", was daarop zijn korte antwoord.

Preview Man of Steel-soundtrack online

Warner Brothers, de filmstudio die volgende maand de Superman-reboot Man of Steel uitbrengt, heeft deze week een preview van de soundtrack van de film online geplaatst. In de preview is van de zeventien tracks van het album steeds een stukje van een minuut te horen.

De score van de film, die wordt geproduceerd door Christopher Nolan, is geschreven door Hans Zimmer, die naast een reeks andere films ook verantwoordelijk was voor de muziek van Nolans Dark Knight trilogie. Zimmer heeft een volledig nieuwe score voor Superman bedacht. Dat betekent dat John Williams' Superman Theme, die in de vorige vijf Superman-films en de serie Smallville is gebruikt om het personage bij te staan, de deur uit is.

De preview geeft een brede indruk van wat Zimmer-fans en filmbezoekers volgende maand kunnen verwachten. Zimmer gaf eerder in een interview al aan dat het muzikaal omlijsten van Superman een ander verhaal is dan het bedenken van een thema voor Batman. Superman is meer heroïsch en minder duister, zo beredeneerde hij. Inderdaad klinkt de preview als een iets lichter album, maar actie-elementen die ook gebruikt zijn in de drie Dark Knight-films zijn ook op dit album terug te horen.


Oordeel zelf: beluister de preview via YouTube

Elders op YouTube is meer van het album te horen, al is dat geen onderdeel van de officiële preview. Herkenbaar in deze track is wel het thema dat in de trailers en tv-spots te horen is, waarvan verwacht kan worden dat dat het hoofdthema van Superman zelf is. Ter vergelijking: dit is de oude score van John Williams.

De soundtrack verschijnt op 11 juni onder het label WaterTower records, de filmmuziek-tak van Warner Brothers. De film verschijnt drie dagen later in de Amerikaanse, en op 20 juni in de Nederlandse bioscopen.

Tientallen koeien komen om bij brand

Enkele tientallen koeien zijn donderdagavond om het leven gekomen bij een brand in een schuur in het Utrechtse Woudenberg. Bij de brand is ook asbest vrijgekomen. Een gebied rondom de boerderij bij de schuur is afgezet in afwachting van het opruimen daarvan. De asbest is niet in de buurt van andere woningen terechtgekomen, meldt een woordvoerder van de brandweer.

De brand brak omstreeks 18.45 uur uit in de schuur van zo'n 35 bij 35 meter aan de Broekerweg. In de schuur stonden circa vijftig koeien. Toen de brandweerlieden van de kazerne vertrokken, zagen ze volgens de zegsman een grote rookpluim bij de plek waar ze naartoe moesten.

Eenmaal aangekomen sloegen de vlammen uit het dak. De brand was snel geblust. Een aantal van de koeien heeft volgens de woordvoerder weten te ontkomen, maar de meeste dieren waren al overleden of waren zodanig gewond dat een dierenarts ze uit hun lijden heeft moeten verlossen.

Voetballer (15) gewond na trap in gezicht

Een 15-jarige speler van de Almeerse club S.C. Buitenboys is donderdag in het ziekenhuis beland, toen hij tijdens een wedstrijd in zijn gezicht werd geschopt. Dat meldde de politie. Een 14-jarige jongen uit Meteren is aangehouden.

De speler uit Almere viel na een duel met een tegenstander. Toen hij wou opstaan, kreeg hij van de verdachte een harde schop in zijn gezicht. Het slachtoffer viel opnieuw en werd met een bloedend gezicht afgevoerd naar het ziekenhuis. Hij heeft hoofdletsel, onduidelijk is hoe ernstig dat is.

Vorig jaar werd grensrechter Richard Nieuwenhuizen van Buitenboys slachtoffer van geweld op het voetbalveld. Hij overleed aan zijn verwondingen.

Voetballer (15) gewond na trap in gezicht
Voetballer (15) gewond na trap in gezicht (Foto: ANP)

Rus verliest van Duitse Maria in Cagnes-sur-Mer

Tennisster Arantxa Rus heeft de tweede ronde van het ITF-toernooi in het Franse Cagnes-sur-Mer niet overleefd. De Monsterse bleek net niet opgewassen tegen Tatjana Maria uit Duitsland: 5-7 en 6-7 (2). Rus' zege in de eerste ronde was pas haar eerste van 2013 na negen nederlagen.

Rus, de nummer 87 van de wereld, had tegen de negentien plaatsen lager ingeschaalde Duitse moeite met haar opslag. De Nederlandse sloeg liefst zeven dubbele fouten. Ze brak Maria drie keer, maar de Duitse pakte vier keer een break.

Rotterdam via shoot-outs op voorsprong

De hockeyploeg van Rotterdam heeft een voorsprong genomen in de halve finale van de play-offs. De havenstedelingen wonnen in eigen huis na het nemen van shoot-outs tegen Bloemendaal. Wouter Jolie miste de beslissende strafballenvervanger namens De Mussen. Na de reguliere speeltijd stond het 1-1.

Rotterdam nam praktisch vanaf het eerste fluitsignaal de touwtjes in handen. De gastheren zetten vol druk op de defensie van Bloemendaal en kregen een aantal prima kansen. Zo flatste Nick Wilson van dichtbij naast en verknoeide Simon Child ook een forse mogelijkheid.

Bloemendaal werd achteruit gedrukt, een Rotterdamse treffer hing in de lucht. Maar de score werd geopend aan de andere kant van het veld. Een spaarzame schotkans van De Mussen leverde spontaan het een doelpunt op. Pirmin Blaak verkeek zich op een schotje van Fergus Kavanagh, dat pardoes door zijn legguards ging: 0-1.

Hoewel Bloemendaal namens Nick Meijer nog een kans kreeg in de cornerloze eerste helft, bleven ook na de goal van Kavanagh de beste kansen voor Rotterdam. In het begin van de tweede helft losten de havenstedelingen een heus salvo op het doel van Jaap Stockmann, die overigens een prima wedstrijd keepte. Die rits kansen leidde de eerste strafcorner in. Jeroen Hertzberger bleef koel en hing de bordjes in evenwicht.

Na de gelijkmaker daalde de attractieve waarde van de wedstrijd. In de resterende ruim 25 minuten werden maar weinig schoten op doel gelost. Na zeventig minuten stond er dus 1-1 op het bord. In de noodzakelijke verlenging waren wederom de beste kansen voor Rotterdam. Zo mocht de thuisploeg nog eens aanleggen voor een strafcorner en mikte Wilson een backhand tegen Stockmann. In de shoots-outs bleek Rotterdam het meest doelftreffend, zodat deze ploeg met een voorsprong aan de return op ’t Kopje begint.

Advocaat: "Door slecht begin verknald"

PSV verknalde in de bekerfinale tegen AZ ook de laatste kansen op een prijs. Een droevig afscheid voor trainer Dick Advocaat. "Oké, dit was het toetje en dat hebben we door het slechte begin verknald", concludeerde Advocaat in gesprek met Eredivisie Live. "De eerste tien, vijftien minuten verloren we de slag op het middenveld. Zij zaten er veel scherper op dan wij en stonden beter."

Daarna vond Advocaat PSV beter spelen en ook zeker kans maken op een volledige revival. Die kwam er niet. "Ze hebben alles geprobeerd om terug te komen, zonder echt goed te voetballen. Ze misten net dat beetje geluk", aldus de trainer. Dat was het dus voor Advocaat bij PSV. In één seizoen liep hij de titel en de beker mis. "We worden gelukkige tweede, waardoor je de mogelijkheid krijgt om in de Champions League te spelen. Dat is eigenlijk nog belangrijker dan de beker, maar als je in de finale staat wil je 'm winnen."

Maandag wordt vermoedelijk officieel bekend dat Advocaat stopt en Phillip Cocu het stokje van hem overneemt. "Natuurlijk wil Phillip dat. Als je als beginnend trainer bij PSV aan de slag kan, dan moet je dat doen", liep de afzwaaiend coach alvast op de feiten vooruit.

Altidore: "Je hebt ballen en lef nodig"

Jozy Altidore was met een treffer belangrijk voor AZ in de bekerfinale. De Amerikaan kon zijn geluk niet op toen hij met zijn ploeg de KNVB Beker won.  "Het was echt een strijd", zegt de spits direct na afloop tegen Eredivisie Live. "Ik heb nog nooit een bekerfinale met een club gespeeld en we wisten dat het een unieke kans op een prijs zou worden. We hebben goed gewerkt en uiteindelijk ook verdiend gewonnen."

Altidore was behoorlijk onder de indruk van de sfeer in Rotterdam. "Dit zijn fantastische wedstrijden. Duels waarin je ballen en lef nodig hebt. Dat hebben we getoond en daarom is het zo mooi dat we gewonnen hebben."

AZ kwam al vroeg in het duel op 2-0 door doelpunten van Adam Maher en Altidore. PSV scoorde voor rust via Jürgen Locadia nog wel de 2-1, maar het offensief was niet voldoende voor een gelijkmaker. AZ pakt hierdoor de vierde KNVB Beker in de clubgeschiedenis.

VN: Israël houdt Palestijnen Jeruzalem arm

De Israëlische bezetter in Oost-Jeruzalem houdt de Palestijnen in het stadsdeel arm. De Arabieren in Oost-Jeruzalem worden geïsoleerd van de Palestijnse economie op de rest van de Westelijke Jordaanoever, en tegelijkertijd niet geïntegreerd in de Israëlische economie. Ook investeert de gemeente minder in Oost-Jeruzalem.

Dit stellen de Verenigde Naties in een donderdag gepresenteerd rapport. 77 procent van de niet-Joodse huishoudens in Jeruzalem leeft onder de armoedegrens, vergeleken met 25 procent van de Joodse gezinnen. 84 procent van de Palestijnse kinderen in Jeruzalem leeft in armoede, vergeleken met 45 procent van de Joodse kinderen.

Koptische paus bezoekt Vaticaan

De koptische paus Tawadros II is donderdag uit Egypte vertrokken voor een bezoek aan het Vaticaan, het eerste van een leider van de koptische kerk in veertig jaar. Tawadros wordt tijdens zijn zesdaagse bezoek begeleid door zes priesters en bisschoppen, deelde de koptische kerk mee.

Net als zijn katholieke ambtgenoot Franciscus, zit Tawadros nog maar relatief kort in het pauselijke zadel. Hij begon vorig jaar aan zijn pontificaat.

De wegen van de koptische en de katholieke kerk scheidden in de vijfde eeuw, vanwege verschillen van inzicht over diverse theocratische leerstellingen.

Amnesty: tienduizend dissidenten vast in Eritrea

De regering van Eritrea heeft in de loop der jaren zo'n tienduizend dissidenten zonder enig vorm van protest laten opsluiten. Het land in de Hoorn van Afrika behoort tot de meest repressieve in de wereld. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een donderdag gepubliceerd rapport.

Onder de duizenden gedetineerden zijn critici van het bewind, politici, journalisten en 'een ieder die zich weigert te onderwerpen aan het repressieve systeem', aldus Amnesty. Sinds januari zijn 187 mensen opgepakt.

De regering van president Isaias Afewerki sprak in een reactie van een 'ongegrond' rapport en een 'politieke aanval' op het land.

Eritrea bevindt zich internationaal steeds meer in een isolement. De Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties hebben sancties tegen het land ingesteld. Het land wordt er onder meer van beschuldigd extremistische islamitische opstandelingen in Somalië te steunen.

Buurland Ethiopië is steeds kritischer over Eritrea en vreest voor de stabiliteit in de regio. In maart 2012 drongen Ethiopische troepen diep door op Eritrees grondgebied om militaire kampementen te ontmantelen. De kampen zouden zijn gebruikt door 'subersieve groepen' die geregeld aanvallen pleegden in Ethiopië.

Corners brengen Kampong zege op OZ

De hockeyploeg van Kampong heeft donderdag een grote stap richting de finale van de play-offs gezet. In eigen huis versloegen de effectieve Domstedelingen Oranje Zwart met 4-1.

Alle ingrediënten voor een dag tophockey waren aanwezig bij het eerste halve finaleduel tussen de nummer vier en één van de reguliere competitie. Zon, topspelers en  duizenden dolenthousiaste toeschouwers die de wedstrijd met hartstochtelijk gezang in voetbalachtige sferen brachten.  

Begeisterd door deze ideale omstandigheden begonnen beide ploegen enthousiast aan het duel. Oranje Zwart tekende voor het eerste kansje na vijf minuten, maar de backhand van uitblinker Bob de Voogd trof geen doel. De eerste echte kans aan de overzijde was wel direct raak. Constantijn Jonker behaalde de eerste corner van de wedstrijd, die door Roderick Weusthof koelbloedig werd benut:1-0.

De bezoekers speelden zonder vaste waarden Mink van der Weerden en Thomas Briels en met name de afwezigheid van eerstgenoemde liet zich voelen. Voor rust mochten de Eindhovenaren viermaal aanleggen voor een corner, maar Van der Weerdens vervangers hadden het vizier niet op scherp. Kampong daarentegen sprong uiterst effectief om met de kansen. Na twintig minuten spelen verdubbelde Pieter Wiegman de voorsprong uit de tweede strafcorner van de Utrechters.

Na rust ging Oranje Zwart op jacht naar de aansluitingstreffer en voerde de druk steeds verder op, aanvankelijk zonder echt gevaarlijk te worden. Na ruim tien minuten in de tweede helft waren de Eindhovenaren echter eindelijk succesvol uit een korte hoekslag. Robert van der Horst sloeg laag in voor de 2-1 en leek daarmee het startsein te geven voor twintig razendspannende minuten.

Een kwartier voor tijd was het echter Bruno van den Bosch die de marge van twee in ere herstelde, door uit een counter vallend voor de 3-1 te zorgen. Nadat De Voogd uit een prima actie - de zoveelste van de international - naast had geschoten zorgde een eigen doelpunt voor de beslissing. Na een inzet van Erik Bouwens hobbelde de bal tergend langzaam het doel in. Vlak voor tijd liepen de gemoederen nog even hoog op, maar in de stand veranderde niets meer waardoor Kampong een grote stap zet naar de finale van de play-offs.

Win The Walking Dead

Op 10 mei brengt Easy Interactive de prijswinnende en spectaculaire zombiegame The Walking Dead, winnaar van meer dan tachtig 'Game of the Year'-awards, waaronder de prestigieuze Video Game Awards, in de Benelux uit op PlayStation 3, Xbox 360 en pc. The Walking Dead speelt zich af in het universum van Robert Kirkmans gelijknamige bekroonde comicreeks. Ervaar nu zelf de verschrikkingen van de Zombie Apocalyps en voel de ijzingwekkende spanning als je probeert te overleven in een wereld, die verandert door alle keuzes die jij maakt. The Walking Dead is een absolute must-have voor fans van de comicreeks en tv-serie!

In deze spannende zombiegame speel je de rol van een nieuw personage, Lee Everett, een veroordeelde crimineel, die een tweede kans heeft gekregen. In deze wereld, waar lijken weer terugkeren naar de wereld van de levenden, brengt de bescherming van een meisje hem wellicht de verlossing die hij nodig heeft. Jouw taak is om te overleven in een wereld vol zombies, waar de middelen schaars zijn en andere mensen net zo'n groot gevaar vormen als de zombies, waarvoor ze op de vlucht zijn. Elke beslissing die je neemt, geeft het verhaal een andere wending. De game bestaat uit vijf aparte delen, waarin je op onderzoek moet gaan, problemen moet oplossen en een constant gevecht moet blijven leveren met de zombies.

FOK!games mag drie exemplaren van The Walking Dead weggeven. Wat moet je hiervoor doen? Hier klikken en antwoord geven op de volgende vraag: Hoe heet het meisje dat Lee Everett onder zijn hoede neemt? De prijsvraag loopt tot 10 mei. Daarna worden de winnaars benaderd via hun opgegeven e-mailadres om aan te geven voor welk platform zij de game willen. Succes!

[KNVB beker] Uitslag finale AZ - PSV

AZ heeft voor de vierde keer de KNVB Beker gewonnen. In de Rotterdamse Kuip won de Alkmaarse ploeg met 2-1 van favoriet PSV. Maher en Altidore scoorden binnen het kwartier al voor AZ, terwijl Locadia de goal voor PSV maakte.

In de eerste helft was er genoeg te beleven in De Kuip. PSV had na tien minuten al een strafschop moeten krijgen maar een handsbal van Viergever werd niet bestraft. Nauwelijks vijf minuten later stonden de Eindhovenaren al met 2-0 achter.

Eerst wist Maher, die volgend jaar mogelijk bij PSV speelt, een prachtige individuele actie af te ronden. Twee minuten later wist de Amerikaan Altidore Marcelo uit te kappen en schoot via doelman Waterman de 2-0 tegen de touwen.

Altidore zette AZ op een 2-0 voorsprong (Foto: Pro Shots)

Het spel hobbelde vervolgende op en neer, waarbij het tempo hoog lag, evenals het aantal fouten, maar tot grote kansen leidde het niet. Toch kwam PSV nog voor rust terug in het duel. Locadia, die Matavz verving in de spits kopte tien minuten voor rust de 2-1 binnen.

Na rust moest PSV komen maar dit lukte maar mondjesmaat. Mertens stuitte op een AZ-been en schoten van Lens en Van Bommel konden worden gekeerd door Esteban. Een kwartier voor tijd kreeg Locadia misschien wel de beste kans, maar hij had teveel tijd nodig. AZ wist er nauwelijks meer uit te komen, maar kwam ook niet echt in de problemen.

Locadia kopte de 2-1 binnen. (Foto: Pro Shots)

Desondanks moest Estebsn vijf minuten voor tijd wel redding brengen op een schot van de ingevallen PSV-spits Matavz. Hij wist de bal net naast te duwen. Twee minuten voor tijd kreeg international Lens eveneens een goede kans; zijn schot belandde op de paal. In de tegenstoot kreeg Maher dé mogelijkheid het duel te beslissen maar zijn schot was niet goed geplaatst en werd gepakt door Waterman.

Daarna kwam AZ niet meer in de problemen en wist voor het eerst sinds 1982 de KNVB Beker te winnen. Voor PSV zijn de druiven zuur, want na het kampioenschap lopen ze ook de beker mis.

AZ

2 - 1

PSV

 12' Maher
 14' Altidore
   31' Locadia 
 
 Gele kaart: Wijnaldum, Altidore (AZ)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 50.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Marcellis (Johansson/68)
Reijnen
Viergever
Wijnaldum
Henriksen
Maher
Elm
Beerens
Altidore (Jóhannsson/88) 
Gudmundsson (Berghuis/74)
  Waterman
Hutchinson
Marcelo
Bouma (Matavz/80)
Willems
v. Bommel
Toivonen (Wijnaldum/68)
Strootman
Lens
Locadia
Mertens (Depay/85)

Protest vluchtelingen bij PvdA-bijeenkomst

Zo'n 30 uitgeprocedeerde asielzoekers voeren donderdagavond in Den Haag actie voor de Anton Philipszaal waar een ledenbijeenkomst van de PvdA plaatsvindt. De vluchtelingen, die eerder in een tentenkamp op de Koekamp zaten in Den Haag, protesteren tegen "het strafbaar stellen van illegaliteit".

Ook vinden de asielzoekers, die tegenwoordig in een gekraakte kerk wonen, het niet kunnen dat de Nederlandse overheid hen "op straat heeft gezet". PvdA-leden krijgen op het Spuiplein een brief van de demonstranten met het verzoek om "het verzet tegen de strafbaarstelling van illegaliteit door te zetten."

In de PvdA is verdeeldheid over die maatregel, die in het regeerakkoord staat.

Protest vluchtelingen bij PvdA-bijeenkomst
Protest vluchtelingen bij PvdA-bijeenkomst (Foto: ANP)

Moeder vermiste broers: geef hoop niet op

De moeder van de twee vermiste broertjes Ruben en Julian uit Zeist roept de mensen die op zoek zijn naar haar zoontjes op de hoop op het vinden van de twee niet te verliezen. Op Facebook schrijft ze donderdag te hopen dat de kinderen straks vol trots met eigen ogen kunnen zien 'wat voor een hoop werk er voor hen verzet is'.

Donderdag werd aan het einde van de middag bekend dat de broertjes van 7 en 9 jaar niet zijn gevonden in het Bunderbos bij het Limburgse Elsloo. De zoektocht in het bos is rond 17.45 uur beëindigd. Mede doordat de twee jongetjes maandag rond 22.15 uur waren gezien op beelden van de camera van een tankstation in het Limburgse Beek werd sinds woensdagavond een zoektocht gehouden in het bos.

De moeder meldt donderdag via Facebook iedereen te willen bedanken 'die op zoek is naar mijn kleine mannetjes'. "Ik weet zeker, dat wanneer ze weten dat ze door zo veel mensen gezocht worden en ze zo veel aandacht in de media krijgen, dat ze daar heel trots op zouden zijn."

Laatste hand aan dak Den Haag Centraal

Lang is er aan gewerkt, maar donderdag was het eindelijk zo ver: station Den Haag Centraal heeft een nieuw dak. Rond half vijf werd het laatste dakdeel, ook wel wybertje genoemd, geplaatst. Het is geplaatst met de grootste mobiele kraan die in Europa is te vinden.

Donderdagochtend waren werklui al vroeg in de weer om een andere grote torenkraan uit de stationshal weg te halen. Dat gebeurde ook met de grootste mobiele kraan in Europa. Spannend was nog even of het zou waaien, want dat zou de operatie bemoeilijken, maar de wind vormde geen probleem.

Den Haag Centraal krijgt in 2014 een compleet nieuw stationsgebouw waar al het openbaar vervoer bij elkaar komt. Het dak van de hal, die 22 meter hoog is, is gemaakt van glas. De nieuwe openbaar-vervoer-terminal is nodig omdat er steeds meer mensen gebruik maken van het station. Er maken iedere dag meer dan 190.000 mensen gebruik van het station.

ProRail werkt bij de bouw van het nieuwe station samen met de gemeente Den Haag en de NS. De gemeente Den Haag is opdrachtgever voor de bouw van het nieuwe station. NS draagt zorg voor de verbouwing van winkels en reizigersvoorzieningen in de stationshal.

Laatste hand aan dak Den Haag Centraal
Laatste hand aan dak Den Haag Centraal (Foto: ANP)

Aantal dorststakers Rotterdam neemt toe

Het aantal hongerstakers onder asielzoekers in een detentiecentrum in Rotterdam dat ook niet meer drinkt, is sinds woensdag verdrievoudigd. Toen was er nog sprake van zeventig hongerstakers, waarvan er vijf niet meer drinken, donderdag bedraagt het aantal hongerstakers 66, waarvan er vijftien geen vocht meer tot zich nemen, meldt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De eerste groep van negentien asielzoekers ging vorige week dinsdag in hongerstaking op Schiphol. Vreemdelingen in Rotterdam volgden dat voorbeeld vanaf maandag. In het centrum op Schiphol zijn sinds woensdag geen hongerstakers meer.

De zegsvrouw van het ministerie laat weten dat de honger- en dorststakers medisch goed in de gaten worden gehouden. "Vooralsnog lijkt bij niemand sprake van gezondheidsproblemen. Maar de dorststakers zijn ook pas woensdag of donderdag begonnen."

De vreemdelingen zijn het niet eens met hun behandeling. Ze zitten zestien uur per dag in hun cel, worden geboeid bij bezoek aan ziekenhuis of rechtbank en er zijn weinig activiteiten, liet een woordvoerder van het Meldpunt Vreemdelingendetentie eerder weten.

Arrestaties in Rotterdam rond bekerfinale

In Rotterdam zijn zeker twaalf mensen opgepakt rond de bekerfinale tussen AZ en PSV donderdagavond in De Kuip. Ook in Rotterdam-Zuid zijn verschillende mensen, vermoedelijk Feyenoord-aanhangers, aangehouden, maar om hoeveel arrestanten het daarbij gaat, is nog onduidelijk, meldt een politiewoordvoerder.

De twaalf arrestaties werden tot ongeveer 17.00 uur verricht in het centrum van Rotterdam. De verdachten hadden zich onder meer schuldig gemaakt aan het afsteken van vuurwerk, hadden gevochten of waren baldadig. De zegsvrouw van de politie noemt het aantal arrestaties geen schokkend aantal. Van welke club de arrestanten aanhanger zijn, is nog onbekend.

In Rotterdam-Zuid vonden vanaf ongeveer 17.00 uur wat vechtpartijtjes en vernielingen plaats. "We vermoeden dat het daarbij gaat om Feyenoord-supporters, die wat baldadig waren."

Zwaargewond slachtoffer aanvaring overleden

Een 81-jarige vrouw die gewond is geraakt bij een aanvaring op het Prinses Margrietkanaal bij het Friese Tjerkgaast is donderdagavond overleden. De vrouw moest nadat ze uit het water was gehaald worden gereanimeerd en werd met een traumahelikopter naar een ziekenhuis in Groningen vervoerd. Daar overleed ze aan het begin van de avond, , meldt de politie.

Bij het ongeluk raakten ook twee andere personen gewond, twee kinderen zijn voor controle naar een ziekenhuis gebracht.

Hezbollah: Syrië levert strategische wapens

Syrië zal de Libanese Hezbollah voorzien van 'cruciale wapens'. Dat heeft Sheikh Hassan Nasrallah, leider van de militante beweging, donderdag gezegd. Syrië is de belangrijkste doorvoerhaven voor Iraanse wapens die bestemd zijn voor Hezbollah.

Nog geen week geleden voerden Israëlische gevechtsvliegtuigen in Syrië luchtaanvallen uit op ladingen wapentuig die bestemd zouden zijn geweest voor Hezbollah.

Moyes: "Wordt moeilijk om Ferguson op te volgen"

David Moyes is zich er terdege van bewust dat het niet makkelijk wordt om Sir Alex Ferguson op te volgen als manager van Manchester United. Dat zegt de 50-jarige Schot op de website van zijn nieuwe club. Toch was de keuze voor de Red Devils niet moeilijk. "De kans om Manchester United te coachen krijg je niet vaak. Ik kijk er erg naar uit."

Moyes noemt het 'een grote eer' om door United gevraagd te worden Ferguson op te volgen. "Ik ben enorm blij dat Sir Alex mij goed genoeg vond om me voor te dragen. Ik heb veel respect voor alles wat hij heeft gedaan en voor de club."

Tot het einde van het seizoen blijft Moyes echter volledig gefocust op zijn werk bij Everton. "Ik zal alles in mijn macht doen om te zorgen dat we zo hoog mogelijk eindigen." Everton staat zesde in de Premier League.

Behalve het bestuur en de spelers van Everton bedankt Moyes ook de 'fantastische fans' van de Toffees. "Ze hebben een grote rol gespeeld in het plezier dat ik in mijn tijd op Goodison Park heb gehad en ik bedank ze met heel mijn hart voor de steun die ze mij en de spelers hebben gegeven. Everton zal me voor altijd na aan het hart liggen."

Cavendish draagt zege op aan Weylandt

Mark Cavendish heeft donderdag zijn overwinning in de zesde etappe van de Giro d'Italia opgedragen aan Wouter Weylandt. De Belgische wielrenner kwam precies twee jaar geleden na een fatale val in de Italiaanse rittenkoers om het leven. Cavendish reed ook dat jaar mee in de Giro.

Cavendish, rijdend voor het Belgische Omega Pharma-Quick-Step, liet in het interview na afloop direct de naam van Weylandt vallen. Bovendien hield hij op het podium rugnummer 108 omhoog. Het rugnummer dat Weylandt droeg toen hij de doodsmak maakte, zal in de Giro nooit meer worden opgespeld.

Federer sneuvelt in derde ronde Madrid

Roger Federer is na Novak Djokovic de tweede grote naam die voortijdig het masterstoernooi in Madrid heeft verlaten. De Zwitser, die na ruim een maand vakantie in de Spaanse hoofdstad terugkeerde op de ATP-tour, verloor in de derde ronde van Kei Nishikori. De Japanse nummer veertien van de plaatsingslijst was met 6-4, 1-6 eb 6-2 te sterk voor de nummer twee van de wereld.

Rafael Nadal bereikte de kwartfinale wel. De Spanjaard, als vijfde gerangschikt in Madrid, was met 6-2 en  6-3 Mikhail Youzhny de baas. Ook Tomas Berdych (6) en Jo-Wilfried Tsonga (7) bereikten de laatste acht. Berdych klopte Kevin Anderson nipt: 7-6 (5) en 7-5. Tsonga, woensdag nog nipt te sterk voor Robin Haase, moest ook diep gaan om Fernando Verdasco af te schudden: 4-6, 6-3 en 6-2.

Aris tegenstander Leiden in basketbalplay-offs

Aris Leeuwarden is de tegenstander van ZZ Leiden in de finale van de play-offs in de Dutch Basketball League. De Friese club won donderdag in eigen huis met 93-76 van titelverdediger Eiffel Towers uit Den Bosch en bracht daarmee de stand in de best-of-fiveserie op 3-1. ZZ Leiden had dinsdag Gasterra Flames met 3-0 uitgeschakeld.

Voor Aris is het de eerste keer dat de finale van de play-offs zijn bereikt. ZZ Leiden won in 2011 de landstitel en was vorig jaar verliezend finalist. In de reguliere competitie werden de Leidenaren tweede, terwijl Aris vierde werd.

In de eindstrijd gaat het om vier gewonnen wedstrijden. Het eerste finaleduel wordt waarschijnlijk woensdag gespeeld.

[Upd] Bunderbos doorzocht, vermiste broers niet gevonden

De twee vermiste broertjes Ruben en Julian zijn niet gevonden in het Bunderbos bij het Limburgse Elsloo. Het hele bos is doorzocht en de zoektocht wordt beëindigd, meldt een politiewoordvoerder donderdagmiddag.

Update 18.42 uur
Volgens haar is het gebied systematisch uitgekamd, maar heeft dat niet geleid tot de vondst van de jongetjes van 7 en 9 jaar oud. Het onderzoek naar de vermiste jongens gaat "uiteraard" verder.

Zo wordt er gekeken naar de route die de auto van de vader heeft afgelegd en of de vermiste jongens in die auto zaten.. Eerder op donderdag werd duidelijk dat die wagen in de nacht van maandag op dinsdag in de buurt van Rhenen heeft gereden. De politie is druk bezig met het verzamelen van camerabeelden.

Een zoekactie zoals in het Bunderbos of die eerder plaatsvond in de omgeving van Doorn is op dit moment niet aan de gang.

[PL Darts] Judgement Night

Voor het zevende achtereenvolgende jaar doet de Premier League of Darts de Metro Radio Arena in Newcastle aan. De noord-Engelse stad is vaak de laatste stop in de competitie, vanavond strijden drie spelers voor één plek in de play-offs.

James Wade heeft na zijn wanprestatie van vorige week het lot niet meer in eigen handen. The Machine treft in zijn wedstrijd Phil Taylor en moet daarna wachten op de resultaten van zijn concurrenten. Robert Thornton en Simon Whitlock komen tweemaal aan de oche. Van de twee heeft Thornton het zwaarste programma, hij treft de beide Nederlanders. Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld zijn al geplaatst voor de playoffs, maar de uiteindelijke rangschikking van de top-vier staat nog allerminst vast.

Programma speelweek 14:

Andy Hamilton vs Andrian Lewis
Robert Thornton vs Raymond van Barneveld
Adrian Lewis vs Simon Whitlock
Phil Taylor vs James Wade
Michael van Gerwen vs Robert Thornton
Simon Whitlock vs Raymond van Barneveld

  

Huidige ranglijst:

  speler wed w g v sal gem C% ptn
1 Michael van Gerwen 15 10 2 3 +28 99,74 37,90 22
2 Phil Taylor 15 8 3 4 +22 100,55 41,02 19
3 Raymond van Barneveld 14 8 3 3 +18 99,35 39,61 19
4 James Wade 15 7 2 6 +6 97,14 44,73 16
5 Robert Thornton 14 6 3 5 +2 98,07 43,11 15
6 Simon Whitlock 14 7 0 7 -6 95,20 41,13 14
7 Andy Hamilton 15 6 0 9 -9 94,60 38,24 12
8 Adrian Lewis 14 3 1 10 -29 91,78 32,23 7

  

Robert Thornton – Raymond van Barneveld
Thornton heeft plaatsing in eigen hand, hij heeft namelijk van de drie het minst aantal verliespunten. De Schot moet de druk opvoeren op Wade en Whitlock en zal dus zijn eerste wedstrijd willen winnen tegen Van Barneveld. Barney is geplaatst voor de play-offs, maar kan in theorie nog wel eerste worden in de eindstand als hij beide wedstrijden wint en Van Gerwen een misstap heeft. De nummer een in de eindrangschikking treft in de halve finale de nummer vier, met die wetenschap zal de Hagenaar er nog alles aan willen doen om Phil Taylor te ontlopen.

Adrian Lewis - Simon Whitlock
Veel zal afhangen van het resultaat van de wedstrijd hiervoor. Als Thornton die partij heeft gewonnen zal het zeer lastig worden voor Whitlock om zich nog te plaatsen, maar als dat niet is gebeurd dan wordt dit een leuke partij. Vorig jaar speelden beide mannen ook al in de laatste week tegen elkaar. Toen moest Lewis winnen om zich nog te plaatsen, maar deed Whictlock zijn sportieve plicht en zorgde voor de uitschakelijk van Jackpot. Kan Lewis wraak nemen?

Phil Taylor – James Wade
Nederlagen tegen Van Barneveld, Whitlock en Hamilton hebben er voor gezorgd dat The Machine moet vrezen voor zijn plek in de O2 Arena in Londen. Bij een overwinning lijkt hij het wel te gaan halen, al zal hij dan nog steeds afhankelijk zijn van de resultaten van zijn concurrenten. In week vier pakte Wade een punt tegen Taylor. Op TV slaat de onderlinge balans uit naar The Power: 15-3-2. Waarvan de twee overwinningen van Wade beide in de Premier League werden behaald. Als je de hele Premier League bekijkt, heeft Wade een plek bij de bovenste vier wel verdiend. Hij zal het vanavond tegen de grootmeester nog een keer moeten bewijzen.

Michael van Gerwen – Robert Thornton

Het kan zijn dat de laatste twee partijen van de avond de belangrijkste van deze Premier League worden. Het kan ook zo zijn dat alles al beslist is en dat de laatste twee potjes alleen nog worden gespeeld voor de eer. Mighty Mike zal in zijn debuut op de Premier League als eerste eindigen, als hij tenminste niet verliest van The Thorn. De heren speelden drie keer eerder tegen elkaar op TV. In 2008 won de Schot met 9-7 op de UK Open en vorig jaar was het Van Gerwen die op de Grand Slam of Darts won in de poulefase met 5-3. In de tweede week van deze Premier League eindigde het onderlinge duel onbeslist.

Simon Whitlock – Raymond van Barneveld
Het zou zo maar kunnen dat Whitlock nog een kans maakt op een plek bij de bovenste vier en dat zou een groot compliment zijn richting de Australiër die geen gemakkelijke Premier League heeft gespeeld. Hij ontsnapte maar net aan plek negen en tien, maar begon daarna wel aan een formidabele opmars. Hij won in de tweede helft van Thornton, Hamilton, Van Gerwen en Wade. Met die resultaten in het achterhoofd zou ook Whitlock een halve finale wel verdienen. De pijlen zullen nog eenmaal moeten spreken.

Deze week is de Premier League live te zien op TV via RTL7 op 9 mei vanaf 20.00 uur. Op vrijdag is er een ruime samenvatting van de gespeelde wedstrijden te zien rond de klok van 22.00 uur. Alle wedstrijden van de Premier league zijn elke donderdag live te volgen via de livestream van RTL7darts.nl.

Barney en Mighty Mike naar Londen (Foto: ProShots)
Barney en Mighty Mike naar Londen (Foto: ProShots)

WSJ: Rusland levert Syrië luchtafweergeschut

De veiligheid van Israël raakt in het geding door de levering door Rusland van geavanceerde raketsystemen aan Syrië. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry donderdag in Rome gezegd. Eerder op de dag meldde de krant Wall Street Journal dat Rusland een grote levering wapens aan het regime van de Syrische president Bashar Assad voorbereidt.

Israël heeft Rusland met klem verzocht de verkoop van het luchtafweergeschut te annuleren. Als Assad over dergelijk wapentuig beschikt, bemoeilijkt dat het instellen van een vliegverbod boven Syrië of ander militair ingrijpen aanzienlijk.

Kerry zei zich zorgen te maken over de veiligheid van Israël als het regime van Assad over dit soort wapens beschikt. Over de invloed van deze wapens op de Syrische burgeroorlog sprak hij niet.

Moskou heeft zich niet uitgelaten over de eventuele wapenverkoop.

Volgens de Wall Street Journal levert Rusland Syrië voor omgerekend zo'n zevenhonderd miljoen euro vier batterijen, zes lanceerinstallaties en 144 raketten die een bereik van bijna tweehonderd kilometer hebben. De wapens zouden de komende drie maanden geleverd worden.

'Relatie The Vampire Diaries-koppel voorbij'

Ian Somerhalder en Nina Dobrev zijn uit elkaar. De 34-jarige acteur en de tien jaar jongere actrice, die te zien zijn in de tv-serie The Vampire Diaries, blijven vrienden. Dat zegt een bron tegen het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

Somerhalder en Dobrev zijn 'professionals' die 'met elkaar blijven werken en nog steeds beste vrienden zijn', laat de bron weten. De acteur en de actrice waren meer dan drie jaar samen.

Minister Burkina Faso valt flauw in Turkije

De minister van buitenlandse zaken van Burkina Faso is donderdag tijdens een live op televisie uitgezonden persconferentie met zijn Turkse ambtgenoot in Ankara van zijn stokje gegaan.

Djibril Yipènè Bassolé leunde op de lessenaar voor hem toen hij ineenzeeg en voorover op het verhoogde podium waar hij op stond terechtkwam. De Turkse minister Ahmet Davutoglu snelde hem te hulp.

De minister is later naar het ziekenhuis gebracht voor controle, meldde tv-zender TRT.

Leegpompen treinwrak Wetteren begonnen

De Belgische brandweer is donderdag begonnen met het leegpompen van de wagons van de goederentrein die vorige week in Wetteren verongelukte. Daarna kan worden begonnen met de opruimwerkzaamheden. Dat meldde De Standaard op basis van de brandweer.

Het leegpompen zou een dag moeten duren. De brandweer verwacht dat het spoor tegen 18 mei weer in gebruik kan worden genomen.

Vrijheid

“Je weet pas wat vrijheid is, als je het niet meer hebt.”  Een zin die ieder jaar rond 4 en 5 mei weer rondzingt. Die zin hoorde ik afgelopen weekend dan ook weer heel wat keren voorbijkomen. En sinds zondag, Bevrijdingsdag, weet ik eigenlijk pas echt wat daar altijd mee bedoeld werd. Zondag was ik mijn vrijheid namelijk kwijt, en inderdaad: dan weet je pas wat vrijheid precies is, hoe fijn vrijheid is, en dat je er alles aan moet doen om die vrijheid te behouden.

McLaren trekt vergelijking met 2012-Ferrari

Het Formule 1-team McLaren is het seizoen 2013 zeer moeizaam van start gegaan. De Britse renstal had eind vorig jaar een van de snelste bolides van het veld, maar de huidige gloednieuwe MP4-28 weet zich nauwelijks aan het middenveld te ontworstelen.

McLaren vergelijkt de huidige problemen met die van Ferrari vorig jaar. De data uit de windtunnel komt niet overeen met die verkregen op het circuit, waardoor het lastig is om goede resultaten te boeken. Dit weekend komt de Britse renstal in Barcelona met een omvangrijk pakket nieuwe onderdelen. Directeur Jonathan Neale tempert de verwachtingen alvast behoorlijk. "Te hoog van de toren blazen en daarna door de pers om de oren te worden geslagen is in ieder geval niet leuk."

Ouya is iets uitgesteld

Vandaag is bekendgemaakt dat de Ouya-console met drie weken is uitgesteld naar 25 juni. Ook heeft het bedrijf achter de kleine Android-console een deal gesloten voor extra investeringen van vijftien miljoen dollar in totaal.

Het extra bedrag komt van verschillende bedrijven: Kleiner Perkins Caufield & Byers, The Mayfield Fund, Nvidia, Shasta Ventures en Occam Partners. Het bedrag zal besteed worden om ontwikkelaars te ondersteunen en de productie te verbeteren. Het bedrijf had al eerder 8,6 miljoen dollar opgehaald via Kickstarter om het gehele project te financieren. CCO van Electronic Arts, Bing Gordon, heeft zich bij de raad van bestuur van de ontwikkelaars achter de console aangesloten.

Momenteel hebben 12.000 ontwikkelaars zich aangemeld om een game voor de console te maken. De console komt 25 juni uit in Canada, Amerika en Engeland via verschillende retailers en webwinkels voor $99.

[Giro] Tweede ritzege Cavendish

Mark Cavendish heeft zijn tweede ritzege in de Giro d'Italia van dit jaar te pakken. De Britse renner van Omega Pharma-Quick-Step bleef na een rit van 169 kilometer Elia Viviani en Matthew Goss voor in een massasprint. Hij won zaterdag al de openingsetappe. De Italiaan Luca Paolini blijft in het roze.

De rit bleek lange tijd gewoon op een massasprint uit te lopen, totdat er een grote valpartij was op 30 kilometer van de streep. Daarbij moest 2/3e van het peloton blijven staan, waaronder favoriet Bradley Wiggins. Vooraan werd getwijfeld of er moest worden doorgereden, maar uiteindelijk wist Wiggins nog ruim op tijd de aansluiting te vinden. In de sprint werd Cavendish vervolgens goed gepiloteerd door zijn ploeg, waarna hij zijn tweede zege wist te boeken.

Arsenal en Chelsea gaan voor Rooney

Arsenal en Chelsea zijn geïnteresseerd in Wayne Rooney, nu de Engelse aanvaller mogelijk wil vertrekken bij Manchester United.

Rooney's toekomst op Old Trafford is onzeker, omdat David Moyes de opvolger wordt van Sir Alex Ferguson. In het verleden werkte Rooney al met Moyes samen bij Everton en in die periode hadden de twee regelmatig een verschil van mening. De aanvaller zou daarom niet opnieuw met de Schotse coach willen werken, weet Goal.com.

Twee weken geleden, dus nog vóórdat Ferguson zijn vertrek aankondigde, zou Rooney zelfs al een transferverzoek hebben ingediend. Manchester United wil de 27-jarige spits echter niet kwijt. Rooney is sinds de komst van Robin van Persie niet meer altijd zeker van een basisplek.

Het contract van Rooney loopt nog tot medio 2015. De transfermarkt in Engeland gaat over elf dagen open en Arsenal en Chelsea willen zoals gezegd op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de international. The Gunners hebben ook interesse in Stevan Jovetic (Fiorentina), terwijl The Blues bovenaan hun lijstje Falcao (Atlético Madrid) hebben staan.

[Upd]Moyes voor zes jaar naar United

David Moyes wordt de nieuwe manager van Manchester United. Zijn huidige club Everton heeft dat donderdagmiddag naar buiten gebracht.

Moyes had woensdagavond een gesprek met de clubvoorzitter, waarin de Schot duidelijk maakte dat hij graag naar Old Trafford zou gaan. The Toffees haalden Moyes in maart 2002 binnen en onder zijn leiding groeide Everton uit tot een stabiele subtopper in de Premier League.

Everton speelt dit seizoen nog tegen West Ham United en Chelsea. Daarna verkast Moyes dus naar Manchester United, waar Sir Alex Ferguson woensdag zijn pensioen aankondigde. United heeft de transfer van hun nieuwe coach nog niet bevestigd.

In Manchester staat Moyes voor de lastige taak om de beste manager uit de Engelse voetbalhistorie op te volgen. Ferguson was bijna 27 jaar in dienst op Old Trafford. De club won in die periode onder meer dertien landstitels en twee keer de Champions League.

UpdateManchester United heeft via de officiële clubwebsite de komst van David Moyes bevestigd. Hij ondertekent op Old Trafford een contract voor zes jaar.

Moyes is de opvolger van Sir Alex Ferguson, die woensdag na bijna 27 jaar zijn vertrek aankondigde. Per 1 juli gaat Moyes in Manchester aan de slag. De 50-jarige Schot, die sinds maart 2002 manager van Everton is, is op aanraden van Ferguson aangetrokken.

"Toen we een geschikte kandidaat zochten, waren we het unaniem erover eens dat dat David Moyes is", zegt Ferguson. "Ik bewonder zijn werk al lange tijd en ik heb hem in 1998 al eens benaderd om assistent-coach te worden. Er is geen twijfel dat hij alle kwaliteiten heeft die een manager moet hebben."

Ook Sir Bobby Charlton is tevreden met de komst van Moyes. "We hebben iemand gevonden die op de lange termijn denkt en met het oog op de toekomst een team wil bouwen. Stabiliteit levert succes op", aldus de clublegende. "Ik ben erg blij dat hij onze aanbieding accepteert."

Regisseur Haneke wint Prins van Asturië-prijs

De Oostenrijkse filmregisseur Michael Haneke heeft donderdag in Spanje de Prins van Asturië-prijs voor de Kunsten gewonnen.

De prijs is een van de belangrijkste onderscheidingen in de Spaanstalige wereld. Er hangt een bedrag van 50.000 euro aan. Een van de andere genomineerden was de Cubaanse balletdanser Carlos Acosta.

Voor zijn laatste film, Amour, kreeg de 71-jarige regisseur in februari een Oscar voor beste buitenlandse film. Amour gaat over een oud echtpaar waarvan de relatie onder spanning komt te staan als de vrouw getroffen wordt door een herseninfarct. Het drama won het afgelopen jaar al talloze grote prijzen, waaronder een Gouden Palm en een aantal European Film Awards.

Regisseur Haneke wint Prins van Asturië-prijs
Regisseur Haneke wint Prins van Asturië-prijs (Foto: ANP)

Williams en Sharapova in kwartfinale Madrid

Serena Williams en Maria Sharapova hebben zich eenvoudig geplaatst voor de kwartfinale van het WTA-toernooi van Madrid. De als eerste geplaatste Amerikaanse, die op het Spaanse gravel haar titel verdedigt, versloeg Maria Kirilenko (13) met 6-3, 6-1. Sharapova (2) leverde tegen Sabine Lisicki eveneens geen set in: 6-2, 7-5.

Williams speelt in de kwartfinale tegen Anabel Medina Garrigues. De Spaanse, die met een wildcard is toegelaten, zal in ieder geval goed uitgerust zijn. Door het geblesseerd afhaken van Yaroslava Shvedova hoefde Medina in de derde ronde niet in actie te komen.

Sharapova boekte tegen Lisicki haar vijfde overwinning in zes onderlinge ontmoetingen. Alleen vorig jaar op Wimbledon ging de Duitse met de eer strijken. Sharapova speelt in de kwartfinale tegen Daniela Hantuchova of Kaia Kanepi.

Madonna krijgt prijs voor lucratieve tournee

Madonna wordt bij de uitreiking van de Billboard Music Awards in het zonnetje gezet. Omdat haar MDNA-tournee vorig jaar het meeste geld in het laatje bracht is ze uitgeroepen tot Top Touring Artist. De zangeres ontvangt de bijbehorende prijs op 19 mei, tijdens de prijzenregen van het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard.

De toer naar aanleiding van Madonna's album MDNA leverde 305 miljoen dollar op. Geen andere artiest op de wereld kon in 2012 zo veel geld bij elkaar harken met optredens. De zangeres deed met haar tournee ook de Amsterdamse Ziggo Dome aan.

De uitreiking van de Billboard Music Awards vindt plaats in Las Vegas. Naast Madonna zijn ook artiesten als Prince, Justin Bieber, Taylor Swift en Bruno Mars van de partij. De show wordt aan elkaar gepraat door 30 Rock-komiek Tracy Morgan.

Partnerruil doet Van der Veer en Osborn goed

Deelname aan Jouw Vrouw, Mijn Vrouw is een positieve ervaring geweest voor Bert van der Veer en Judith Osborn. De twee zijn donderdag te zien in de vipversie van de realityshow, waarin mensen enige tijd doorbrengen met de levenspartner van een ander. Zij ruilden met oud-voetballer Andy van der Meijde en zijn vriendin Melissa.

"Ik vond het wel eens een keer leuk om in het veld te staan", zei tv-maker Van der Veer donderdag in Koffietijd. De periode heeft zijn relatie met Osborn 'echt enorm geholpen'. "Ik heb haar een sms'je gestuurd: god, wat hou ik van je."

"Het is wel goed dat ik het gedaan heb. Maar dat ik nou zeg: ik wil het nog een keer, dat niet", vertelde de alleen wonende Osborn, die plots met drie kinderen moest leven. "Ik had nog nooit een baby vastgehouden voor die tijd."

De twee hebben elkaar tijdens hun deelname nooit gewantrouwd. "Ik kan me daar gewoon niets bij voorstellen dat hij valt op een vrouw als Melissa", zei de ontwerpster. "Ik ken Judith nu lang genoeg om te weten op wat voor soort mannen ze valt en daar horen getatoeëerde voetballers niet bij", aldus Van der Veer.

Zweedse dioxinezalm illegaal naar Nederland

Een Nederlands bedrijf heeft vorig jaar februari een partij zalm uit Zweden geïmporteerd die mogelijk te veel van de giftige stof dioxine bevat. Dat laat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag weten, die daarmee een bericht bevestigt over de verboden export van zalm uit de Oostzee uit Zweden naar Nederland.

De Zweedse autoriteiten lichtten de NVWA afgelopen maart in over de partij verse zalm. Om hoeveel zalm het gaat, is niet bekend. Tegen het Nederlandse bedrijf dat de vis importeerde zijn geen stappen ondernomen. Volgens een woordvoerder zijn er geen aanwijzingen dat het bedrijf moedwillig de regels overtrad. Welk bedrijf het betreft, wil de NVWA niet zeggen.

De Europese Unie deed zalm en haring uit de Oostzee in 2002 in de ban vanwege de hoge concentratie dioxine. Dioxine kan kankerverwekkend zijn en zorgen voor verminderde vruchtbaarheid. De vis mag alleen worden verkocht in de Oostzeelanden Zweden, Finland en Letland, mits voorzien van een duidelijke gezondheidswaarschuwing.

De voedselwaakhond heeft geen aanwijzingen dat de Nederlandse volksgezondheid gevaar heeft gelopen door de dioxinezalm. "De vis mag uit voorzorg niet worden geïmporteerd. Het ging hier om één partij verse vis. Het is niet waarschijnlijk dat mensen die langere tijd achter elkaar gegeten hebben", aldus de woordvoerder.

Het komt vaker voor dat zalm uit de Oostzee ondanks het verbod naar naar andere landen in de Europese Unie wordt geëxporteerd. Dinsdag nog waarschuwde de Zweedse voedselwaakhond dat er een partij zalm naar Denemarken was gegaan. Er zijn geen aanwijzingen dat die zalm, die waarschijnlijk al op is, in Nederland terecht is gekomen.

Vorige maand meldden de Zweedse autoriteiten dat 105 ton zalm uit dat land in 2011 en 2012 naar Frankrijk was gegaan. Aan die kwestie werd deze week aandacht besteed op de Zweedse televisie. De Franse importeur meldde het Franse persbureau AFP woensdag dat tests hadden uitgewezen dat er niets mis was met de vis. Ook wist het bedrijf niet dat de import verboden was.

Zalm die was besmet met salmonella kostte vorig najaar in Nederland het leven aan vier personen. Meer dan duizend mensen werden ziek. De oorzaak was toen gerookte zalm van een bedrijf uit Harderwijk. De producten waren besmet geraakt met de salmonella door een vervuilde productielijn van het bedrijf in Griekenland.

Auto vader gezien in Rhenen

De auto van de vader van de vermiste jongetjes Ruben (9) en Julian (7 ) heeft in de nacht van maandag op dinsdag gereden op de provinciale weg N233 in Rhenen. Rond 01.40 uur reed de auto over de Rijnbrug. Vervolgens is de bestuurder vermoedelijk linksaf geslagen de N225 op richting Leersum.

De politie liet donderdag weten dat dat uit onderzoek is gebleken. Ze zoekt hulp van het publiek in de zoektocht naar de broertjes, die al sinds maandag vermist zijn en vraagt particulieren en bedrijven die mogelijk een camera gericht hebben staan op die wegen, dat aan de politie te melden.

De 38-jarige vader werd dinsdag dood aangetroffen in een recreatiegebied in Doorn en bleek zelfmoord te hebben gepleegd.

Auto vader gezien in Rhenen
Auto vader gezien in Rhenen (Foto: ANP)

Gewonde feestgangers in Duitsland na blikseminslag

Bij een blikseminslag op een feest in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren zijn donderdag ten minste 43 gewonden gevallen. Drie van hen zijn er ernstig aan toe. Dat heeft de politie in Rostock meegedeeld.

Zo´n vijfhonderd mensen waren in het plaatsje Dabel, ten oosten van Schwerin en ten zuiden van Rostock, bijeen om Vaderdag te vieren, een feestdag die in Duitsland samenvalt met Hemelvaart. Rond de middag trok er zwaar weer over de deelstaat en kort na het middaguur sloeg de bliksem in een groep bomen in. Daarbij raakte ook een elektriciteitshuisje dat in de buurt stond beschadigd.

Het gewondental is waarschijnlijk extra hoog omdat de bliksem door de inslag in het elektriciteitshuisje mogelijk oversloeg, aldus de politie.

Politie vindt beschermde vogels bij man thuis

De politie heeft 350 beschermde vogels gevonden in volières bij het huis van een 51-jarige man in Geffen (Noord-Brabant). Hij is aangehouden. De vogels zijn in beslag genomen. Een aantal vogels was vals geringd; andere dieren waren helemaal niet geringd, aldus de politie donderdag.

Het gaat om onder meer vinken, putters, kneuen en Europese kanaries. De politie onderzoekt of de man ook zelf verantwoordelijk is voor het vangen van de vogels of dat daar anderen betrokken bij zijn geweest.

Ongeveer 130 vogels zijn direct vrijgelaten. De andere vogels zijn ergens anders ondergebracht.

Politie vindt beschermde vogels bij man thuis
Politie vindt beschermde vogels bij man thuis (Foto: ANP)

Hockeysters Amsterdam op voorsprong tegen SCHC

In een spannend eerste play-offduel in het Wagener Stadion op Hemelvaartsdag trok de Amsterdamse formatie van Alyson Annan aan het langste eind. Door een knap doelpunt via de backhand van Kiki Collot d’Escury in de derde minuut van de wedstrijd kwamen de Amsterdamse vrouwen op een voorsprong. SCHC viel aan en kreeg genoeg corners en kansen op de gelijkmaker, maar Amsterdam hield stand: 1-0.

Na het openingsdoelpunt zakte Amsterdam terug en speelde defensiever dan SCHC. Toch leverde dit in de eerste helft, op twee strafcorners na, nog geen grote kansen op voor de vrouwen uit Bilthoven. De sterke Amsterdamse verdediging verijdelde keer op keer de Stichtse aanvallen.

Na de rust waren er kansen voor de vrouwen uit de hoofdstad. Een paar keer doken ze gevaarlijk op voor het doel van SCHC. Maar ook de vrouwen uit Bilthoven verdedigden sterk. Na tien minuten draaide het elftal van coach Janneke Schopman de zaken om en speelde weer het aanvallende spel uit de eerste helft.

In de twintigste minuut kreeg SCHC-aanvalster Roos Drost dé kans op de gelijkmaker. Alleen voor het doel stuitte ze op keeper Anne Veenendaal. Twee minuten later versierde Drost op knappe wijze een strafcorner voor haar elftal. Caia van Maasakker schoot hard in, maar zag haar bal op de lat eindigen. Direct daarna kreeg SCHC een tweede strafcorner. Van Maasakker schoot wederom hard in, maar Veenendaal keerde knap.

Een Stichtse goal hing in de lucht. De ploeg van Schopman kreeg nog meer corners en kansen in de tweede helft, maar Amsterdam hield kundig stand. Na twee nederlagen in de reguliere competitie kon Amsterdam donderdag wel van SCHC winnen. Met een 1-0 overwinning heeft het team een mooie uitgangspositie voor de return op zaterdag in Bilthoven.

Onderzoek naar grote kinderschare Chinese regisseur

De autoriteitein in China hebben een onderzoek ingesteld naar de beroemde Chinese regisseur Zhang Yimou, onder meer bekend van de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Beijing in 2008 en de film The Flowers of War. De vraag is of de geruchten over Zhang waar zijn en hij inderdaad in strijd met het Chinese éénkindbeleid de verwekker is van zeven nazaten. Dat meldden Chinese staatmedia donderdag.

"We proberen te achterhalen of de geruchten waar zijn", zei een zegsvrouw bij het comité voor gezinsplanning van de stad Wuxi, waar de tweede echtgenote van Zhang, Chen Ting, vandaan komt. Naar verluidt zou Zhang bij vier verschillende vrouwen zeven kinderen hebben verwekt. Als dat waar is, hangt hem een boete van omgerekend twintig miljoen euro, tweemaal zijn geschatte jaarinkomen, boven het hoofd, meldde het Dagblad van het Volk, spreekbuis van de Communistische Partij.

Gebruikers van Chinese sociale media verweten Zhang elitegedrag en spuiden hun gal over het verschil in behandeling dat hoge figuren en gewone lieden ten deel valt.

Onder het strenge éénkindbeleid, eind jaren zeventig ingevoerd als tijdelijke maatregel om de snelle toename van de Chinese bevolking in te dammen, is het stellen in de stad verboden meer dan één kind ter wereld te brengen. Op het platteland zijn twee kinderen per koppel toegestaan als de eersteling een meisje is.

Vorig jaar drong een denktank er bij de regering op aan het beleid langzaamaan vaarwel te zeggen en gezinnen tegen 2015 weer toe te staan twee kinderen te krijgen. Het beleid zou hebben geleid tot grote politieke en sociale kosten en op de lange termijn de oorzaak worden van een verstoord evenwicht tussen het aandeel mannen en vrouwen in de maatschappij.

Belastingaanslag van 29 miljoen foutje

Een 22-jarige man in Oostenrijk kreeg door de brievenbus de schrik van zijn leven. Hij ontving een belastingaanslag van maar liefst 29 miljoen euro die hij moet voldoen.

De ontvanger Agadir B. heeft aan de krant Heute Daily laten weten dat dit de aanslag was na zijn aangifte uit 2008. Toen liep hij nog stage en ontving daarbij maandelijks rond de zeshonderd euro. Hij moest per direct één procent, 290,420.13 euro, van de aanslag betalen.

"Ik flipte helemaal", zo vertelde de belastingbetaler. "Mijn moeder had een zenuwinzinking gekregen." Diezelfde moeder had direct belastingdienst gebeld om verhaal te halen en kreeg van de beste man te horen: "Als je in een supermarkt bij de kassa staat ga je toch ook niet discussiëren over de prijs, je betaalt gewoon." De belastingdienst in Oostenrijk heeft in een tweede brief echter laten weten dat de aanslag verkeerd is en geeft als excuus dat het door een technische storing verkeerd is gegaan.

Draxler tot medio 2018 bij Schalke

Julian Draxler heeft zijn contract bij Schalke 04 met twee jaar verlengd. Het talent is nu tot medio 2018 verbonden aan de club uit Gelsenkirchen.

Sky Sports News HD meldt dat Schalke de speler een nieuw contract heeft gegeven en Goal.com kan dat bevestigen. Of de Duitser een clausule in zijn nieuwe verbintenis heeft waarmee hij kan vertrekken, is nog niet bekend. Draxler gaat bij Schalke nu drie tot vier miljoen euro op jaarbasis verdienen.

De laatste weken werd de 19-jarige spelmaker gelinkt aan een transfer naar aartsrivaal Borussia Dortmund. Draxler, die al sinds 2001 bij Schalke speelt, wordt gezien als het nieuwe boegbeeld van de club. Hij speelde dit seizoen 29 duels in de Bundesliga, waarin hij negen keer scoorde. Alleen Klaas Jan Huntelaar was vaker trefzeker (tien keer).

Met nog twee duels te gaan bezet Schalke 04 de vierde plek in de Bundesliga. De ploeg staat drie punten voor Eintracht Frankfurt, terwijl nummer drie Bayer Leverkusen niet meer te achterhalen is. Plaats vier levert een ticket voor de laatste voorronde van de Champions League op.

Hockeysters Den Bosch verslaan Laren in play-offs

De vrouwen van Den Bosch zijn de play-offs goed begonnen. In een tamelijk vlakke wedstrijd waren de Brabanders met 2-1 te sterk voor Laren. Zaterdag staat de tweede ontmoeting op het programma. Deze wordt om 12.30 uur in Den Bosch gespeeld.

Het beloofde veel goeds gezien de razendsnelle voorsprong van Den Bosch, dat het eerste kwartier de overhand had. Lidewij Welten had een mooie achtie over de linkerachterlijn, waarna ze de bal aan Vera Vorstenbosch gaf, die kopcirkel stond. De spits van Den Bosch reageerde uiterst attent en ramde de bal met een korte slag achter goalie Joyce Sombroek: 1-0

In de twintigste minuut had Den Bosch de uitgelezen kans om de stand uit te breiden. De regerend landskampioen kreeg een strafbal, nadat bij een Bossche corner de bal op de doellijn door een Larense voet werd tegengehouden. Maartje Paumen ging vervolgens achter de bal staan, maar de push van de Bossche captain werd met een voortreffelijke actie van Sombroek uit de linkerkruising gehaald. Vervolgens kwam Laren steeds beter in de wedstrijd. Macey de Ruiter had voor de thuisploeg nog een dot van een kans, maar de youngster miste de voorzet van Renske van Geel op een haar na.

In het tweede bedrijf speelde de wedstrijd voornamelijk op het middenveld af. Beide ploegen hielden elkaar goed in evenwicht en kregen wat kansjes, maar echt gevaarlijk werden de formaties niet. De tweede treffer van Den Bosch kwam dan ook behoorlijk uit de lucht vallen. Na een gele kaart voor Miek van Geenhuizen, nam Maartje Goderie een vrije slag buiten de 23-meterlijn. Via de stick van Laren-verdediger Willemijn Bos belandde de bal achter Sombroek: 2-0. Laren kwam in de laatste minuut nog terug tot 2-1. Naomi van As tekende vanuit een strafcornervariant voor de verlate aansluitingstreffer.

NS wil onderzoek naar nieuwe trein Den Haag-Brussel

De NS wil dat er een onderzoek komt naar de trein die de gemeente Den Haag naar Brussel wil laten rijden. De vervoerder wil weten of ook reizigers voor binnenlands vervoer worden meegenomen in die trein, omdat dit mogelijk de concurrentiepositie voor binnenlands vervoer aantast. Dat bevestigt een woordvoerder van de NS na berichtgeving op nu.nl over de kwestie.

De NS heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM), waarin de Nederlandse Mededingingsautoriteit is opgegaan, gevraagd wat die van de trein vindt. Als de trein ook reizigers voor binnenlands vervoer meeneemt, mag dat niet meer dan 0,4 procent van de omzet opleveren die het traject nu oplevert. Het economisch evenwicht zou dan in gevaar komen, vindt de NS.

De woordvoerder benadrukt dat het niet om een klacht gaat. "We willen weten hoe wordt gecontroleerd welk deel binnenlands vervoer is en of daarmee onze concessie in gevaar komt", aldus de zegsman. De NS is de enige aanbieder van binnenlandse intercityverbindingen.

De Maatschappij voor Beter OV heeft in een brief aan de ACM kritiek op het aangevraagde onderzoek. De organisatie haalt aan dat de NS zelf de Beneluxtrein tussen Amsterdam en Brussel heeft opgeheven. Ook zou de NS zelf binnenlandse reizigers vervoeren met de internationale trein. "De NS zou dit dus wel mogen en andere vervoerders niet", aldus Rikus Spithorst van de Maatschappij voor Beter OV in een verklaring.

De nieuwe trein tussen Den Haag en Brussel, een initiatief van de gemeente Den Haag, komt er naar verwachting in december. In juni komt de NS naar eigen zeggen met meer duidelijkheid over de eigen treinverbinding tussen Amsterdam en Brussel en de rol van de Fyra. De opgeheven Beneluxtrein wordt sinds maart vervangen door een eigen trein van de NS en de Belgische NMBS tussen Den Haag en Brussel.

Zwangere Patricia Paay in droom naar hoogtepunt

Patricia Paay heeft tijdens haar zwangerschap een hoogtepunt beleefd in haar dromen. Dat vertelt de 64-jarige diva zondag in het BNN-programma Spuiten en Slikken, waarin ze geen blad voor de mond neemt.

"Ik dacht: dit kan niet waar zijn, volgens mij had ik een orgasme in mijn droom", vertelt Paay. "Dus ik ben naar de dokter gegaan. Hij zegt: nou dat klopt. Want op de een of andere manier ligt de baby zo dat je heel gevoelig bent en je hebt heel veel orgasmen. Heel spontaan."

Daarnaast bevestigt ze het verhaal dat ze chlamydia kreeg van ex-man Adam Curry. "Dat was de allereerste keer, net toen ik hem ontmoet had. Ik had er ook nog nooit van gehoord", zegt Paay, die 'een beetje jeuk' had. "Dat was heel vervelend natuurlijk, want eigenlijk was ik nog helemaal niet zo overtuigd van hem."

Dodental fabrieksramp Bangladesh op 948

Reddingswerkers hebben in de puinhopen van het op 24 april ingestorte fabriekspand in Bangladesh woensdag en donderdag nog meer lijken gevonden. Het dodental staat inmiddels op 948. Dat hebben de Bengalese autoriteiten donderdag gemeld.

Het is nog altijd niet duidelijk hoeveel mensen er nog worden vermist. Volgens de autoriteiten waren er op het moment dat het gebouw instortte rond de 3200 mensen aanwezig, maar dat moeten er meer geweest zijn. Zo'n 2500 mensen konden worden gered.

Gewonde bij aanvaring plezierboot Friesland

Bij een aanvaring tussen een plezierboot en een binnenvaartschip op een water bij de Friese plaats Tjerkgaast zijn een aantal mensen te water geraakt. Een persoon raakte gewond, meldt een woordvoerder van de politie. De aard van de verwondingen is onbekend.

De aanvaring vond plaats rond 13.30 uur bij de Spannenbrug. De plezierboot is gezonken. Tussen de zes en veertien personen waren bij het ongeluk betrokken. Alle opvarenden, inclusief de gewonde, zouden volgens de zegsman rond 14.00 uur weer aan wal zijn.

TROS bezuinigt op Nederlands Songfestivalfeest

De TROS ziet dit jaar af van het traditionele Nederlandse feest in aanloop naar het Eurovisie Songfestival. Niet alleen is het rendement van het gebeuren te gering, ook heeft Anouk zelf aangegeven minder aan promotie te willen doen.

"Veel bekendheid in de stad waar het werd gehouden, maar geen rendement. Wel veel aandacht in de Nederlandse media, maar te weinig of geen punten", vat TROS-directeur Peter Kuipers de evaluatie van de feesten samen tegenover Novum Nieuws.

"We hoopten dat het effect zou hebben. Dat heeft het niet, dus dan moet je je heel kritisch afvragen of je het wel moet doen", vervolgt hij. "Zeker in tijden van bezuinigingen. Wil je daarvoor je geld inzetten? De conclusie is dat we dat dus niet doen."

Zondag organiseert de TROS wel een persmoment, waar Kuipers en Radio 2-presentator Daniël Dekker de honneurs waarnemen. Anouk moet twee dagen later een plek in de finale van het Eurovisie Songfestival zien veilig te stellen. De eindstrijd vindt zaterdag plaats.

Vluchtelingen Syrië op chemische stoffen gescreend

Turkije gaat gewonde Syrische vluchtelingen die zich bij de Turkse grens melden medisch onderzoeken om te bekijken of ze niet het slachtoffer zijn geworden van een aanval met chemische of biologische wapens. Dit heeft het Turkse staatspersbureau Anadolu donderdag gemeld.

De vluchtelingen die zich melden bij de grensovergang bij Cilvegozu worden door een speciaal team van acht deskundigen onderzocht alvorens naar naburige ziekenhuizen te worden overgebracht.

Turkije heeft tot deze maatregel besloten na nog altijd niet definitief bevestigde berichten dat in de burgeroorlog in Syrië chemische wapens zijn ingezet. In eerste instantie werd alleen het regime van Bashar Assad hiervan beticht. Later werden ook aantijgingen van die strekking geuit tegen de tegen het regime strijdende rebellen.

Xabi Alonso: "Natuurlijk blijf ik bij Real"

Xabi Alonso wil niets weten van de geruchten over een mogelijke transfer naar Chelsea. José Mourinho lijkt Real Madrid na dit seizoen te verlaten voor een terugkeer naar Chelsea.

Hij zou Xabi Alonso dan graag willen meenemen naar Stamford Bridge. De Spaanse middenvelder wil echter nergens naartoe. "Natuurlijk ben ik hier volgend seizoen ook", reageerde Alonso woensdag tegenover Marca. Real Madrid won woensdag met 6-2 van Málaga, waardoor FC Barcelona het kampioensfeest nog even moet uitstellen. Zelf maakt de Koninklijke nog kans op de Copa del Rey.

In de finale van de Spaanse beker is stadgenoot Atlético Madrid volgende week de tegenstander. "Met die wedstrijd voor de boeg is het belangrijk om het goede gevoel binnen de ploeg te houden. We hebben de wedstrijd tegen Málaga daarom benaderd zoals iedere andere wedstrijd. We zijn goed voorbereid op de bekerfinale", aldus Alonso.

'Rooney wil gesprek met Moyes afwachten'

Wayne Rooney hoeft niet koste wat het kost te vertrekken bij Manchester United. De 27-jarige Engelsman wil eerst een gesprek met de opvolger van Alex Ferguson afwachten, meldt de BBC donderdag. De verwachting is dat David Moyes op korte termijn wordt aangesteld als nieuwe trainer. Hij kent Rooney uit hun gezamenlijke tijd bij Everton.

Rooney zou twee weken geleden, nog niet wetende van het vertrek van Ferguson, hebben aangegeven naar een andere club te willen. De spits kan er maar moeilijk mee leven dat hij dit seizoen vaak genoegen moet nemen met een reserverol. Van Moyes zou hij de garantie willen hebben een centrale rol in te nemen in diens plannen.

Moyes liet Rooney in 2002 op 16-jarige leeftijd debuteren in het eerste van Everton. Twee jaar later verkaste de spits naar Manchester United. De relatie tussen de twee vertroebelde flink toen Rooney in zijn autobiografie hard uithaalde naar zijn voormalige trainer. Moyes stapte naar de rechter wegens reputatieschade en werd in het gelijk gesteld.

De gesprekken tussen Manchester en Everton over de vrijgave van Moyes zijn volgens Britse media momenteel gaande. Aangenomen wordt dat de Engelse kampioen donderdag of anders uiterlijk vrijdag de nieuwe trainer presenteert.

Vijf kandidaten voor WK hockey 2018

Voor de organisatie van het WK hockey in 2018 hebben zich tot dusver vijf serieuze kandidaten gemeld. Dat zijn Australië, Engeland, India, Maleisië en Nieuw-Zeeland. Delegaties van deze landen hebben meegedaan aan een workshop in Lausanne, waar deskundigen van de internationale hockeyfederatie (FIH) en het IOC advies hebben gegeven op het gebied van onder meer marketing, presentatie en tv-registratie.

Daarmee kunnen zij hun voordeel doen bij het indienen van het definitieve organisatieplan. De 'bids' voor WK 2018 (mannen en/of vrouwen) moeten uiterlijk 31 augustus binnen zijn bij de FIH. Die beslist op 8 november over de toewijzing. Het titeltoernooi van 2014 is in Den Haag.

Vijf kandidaten voor WK hockey 2018
Vijf kandidaten voor WK hockey 2018 (Foto: ANP)

Van Bommel: "Omstandigheden niet te trainen"

PSV heeft in de aanloop naar de finale van de KNVB Beker niet getraind op het nemen van strafschoppen. AZ deed dat wel.

Terwijl AZ woensdag nog de penalty's oefende, heeft dat volgens PSV weinig zin. "In mijn ogen kun je niet op penalty's trainen", zei trainer Dick Advocaat volgens De Telegraaf. "Je kunt je voorbereiden op de trap, niet op de omstandigheden", vulde aanvoerder Mark van Bommel aan.

AZ en PSV staan donderdag om 18:00 uur tegenover elkaar in De Kuip. De verwachting is dat zowel Advocaat als AZ-coach Gertjan Verbeek niks wijzigt aan de opstelling van hun vorige competitiewedstrijd.

De Alkmaarders wonnen afgelopen weekend met 4-0 van PEC Zwolle. PSV versloeg in eigen huis NEC met 4-2. De Brabanders kunnen de KNVB Beker voor de tiende keer winnen, terwijl het voor AZ de vierde keer zou zijn.

Ben Affleck regisseert Live by Night

Ben Affleck heeft een nieuwe regieklus in de wacht gesleept. Volgens de website Deadline bundelen Affleck en Warner Bros de krachten voor de misdaadfilm Live By Night.

Het wordt een verfilming van het gelijknamige boek van Dennis Lehane uit 2012. Het verhaal speelt zich af in Bosten, 1926, en gaat over een jonge crimineel die verliefd wordt op het liefje van een beruchte gangster uit de onderwereld.

Wederom zal Ben Affleckook een rol gaan spelen in de film. Welke rol dat is, is nog niet bekend. De opames van de film starten hoogstwaarschijnlijk in augustus of september dit jaar.

Ben Affleck sleept nieuwe regieklus in de wacht. (Foto: Novum)
Ben Affleck sleept nieuwe regieklus in de wacht. (Foto: Novum)

Leukemie dwingt Petrov tot beëindigen carrière

Stiliyan Petrov zet een punt achter zijn voetbalcarrière. De aanvoerder van Aston Villa kwam al niet meer in actie nadat in maart vorig jaar leukemie bij hem werd geconstateerd. Hoewel de 33-jarige Bulgaar aan de beterende hand is, heeft hij een terugkeer op het voetbalveld nu definitief uit zijn hoofd gezet.

Petrov zegt de beslissing om te stoppen 'met pijn in zijn hart' te hebben genomen. De middenvelder wil zijn energie nu steken in het opzetten van een stichting om leukemiepatiënten met raad en daad bij te staan. Zelf hoopt hij het ergste achter de rug te hebben. Na een jaar van intensieve behandelingen gaat hij nu een lichter traject in.

Supporters van Villa lieten dit hele seizoen merken Petrov niet vergeten te zijn. Refererend aan het rugnummer van de Bulgaar werd bij elke thuiswedstrijd in de negentiende minuut geapplaudisseerd. Petrov speelde sinds 2006 voor de ploeg uit Birmingham. Eerder kwam hij uit voor Celtic en CSKA Sofia.

Meer bewoners Wetteren terug naar huis

In het Oost-Vlaamse Wetteren wordt donderdag de terugkeer van geëvacueerde bewoners straat voor straat voortgezet. Dat meldt het Oost-Vlaamse provinciebestuur. De bewoners werden vorige week geëvacueerd nadat bij een treinramp giftige stoffen waren vrijgekomen.

Woensdag konden reeds 47 gezinnen naar hun woning terugkeren. De terugkeer geschiedt onder begeleiding, waarbij ook meetploegen worden ingezet. Tot dusverre zijn bij de metingen geen verhoogde toxische waarden geconstateerd.

Dat was dinsdag in één woning wel het geval. Om die reden werd de toen al ingezette terugkeer van bewoners stopgezet. De allereerste terugkeeroperatie werd maandagavond afgebroken na ongunstige meetresultaten.

Pooier Snoop Dogg leverde dames aan steratleten

Het lijkt erop dat Snoop Dogg niet aan grootspraak deed toen hij zich in een van zijn nummers een pooier noemde. De 41-jarige rapper, die nu als Snoop Lion door het leven gaat, had naar eigen zeggen ooit echt dames in dienst. Hij voorzag een groot aantal bekende atleten van vrouwen, onthult hij aan het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone.

"Ik nodigde enkele atleten uit en liet ze kiezen", vertelt Snoop. Hij kon onder anderen American footballers van de Denver Broncos en basketballers van de Denver Nuggets tot zijn klantenkring rekenen. Namen wil de rapper echter niet noemen.

"Het draaide voor mij nooit om het geld, maar om de fascinatie van het pooier zijn", legt hij uit. "Als kind droomde ik ervan om een pooier te zijn. Ik droomde dat ik auto's, kleding en vrouwen had. Op een gegeven moment zei ik: ik ga het gewoon doen."

Werkloosheid loopt op in Griekenland

(Novum/ABM FN) - Het aantal werklozen in Griekenland is in februari toegenomen met ruim 28 duizend ten opzichte van januari. De werkloosheid komt daarmee op 27 procent, een stijging van 0,3 procentpunt. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Griekse statistiekbureau.

Het werkloosheidspercentage stond in februari 2012 nog op 21,9 procent. Het gaat om een toename van bijna 271 duizend. Sinds de crisis in Griekenland in 2008 uitbrak is de werkloosheid bijna onafgebroken gestegen. De economie is met meer dan een vijfde gekrompen.

Met name de jeugdwerkloosheid is torenhoog in Griekenland. Bijna twee derde van de Griekse jongeren tussen de vijftien en 24 jaar heeft momenteel geen baan. Voor de leeftijdsgroep tussen 25 en 34 jaar is dit meer dan een derde.

In een interview met staatszender NET zei de Griekse minister van financiën Yannis Stournaras donderdagochtend dat het herstel van de Griekse economie volgend jaar begint. De werkloosheid zou vanaf het eind van 2014 moeten afnemen.

Maher: "Dan word je zó bedankt"

Adam Maher heeft nooit een geheim gemaakt van zijn wens om AZ te verlaten voor een grotere club. Dat nemen de fans van de Alkmaarse club hem niet altijd in dank af.

Afgelopen zondag werd Maher tijdens de laatste thuiswedstrijd van AZ dit seizoen uitgefloten door een deel van de aanhang. "Misschien dat de supporters het ook niet op prijs stelden dat ik mijn ambities uitsprak", zoekt de middenvelder naar een verklaring in Voetbal International.

"Is dat verkeerd dan?", vervolgt Maher. "Acht jaar heb ik mijn best gedaan voor deze club en dan word je zó bedankt..." Maher speelt donderdag met AZ de bekerfinale tegen PSV. "Als ze mij de volgende keer opnieuw willen uitfluiten, moeten ze dat doen", is hij stellig.

World of Warcraft verliest 1,3 miljoen spelers

Activision-Blizzard heeft de resultaten van het eerste kwartaal van het huidige fiscale jaar bekendgemaakt. De resultaten spreken over een netto winst van $1,32 miljard tegenover een winst van $1,17 miljard in het eerste kwartaal van 2012. Winst uit digitale kanalen staat voor 28% van het geheel volgens het bedrijf.

Verder is het aantal abonnees voor World of Warcraft gedaald van 9,6 miljoen naar 8,3 miljoen. In het afgelopen kwartaal zijn 1,3 miljoen spelers afgehaakt, waarvan het grootste deel zich in Azië bevindt. Volgens Bobby Kotick, CEO van het bedrijf, is de daling ook zichtbaar in het westen.

Additionally, during the quarter, Blizzard’s World of Warcraft remained the number one subscription based MMORPG in the world with more than eight million subscribers, although the game saw declines of approximately 1.3 million subscribers, mainly from the East, but in the West as well,” aldus CEO Bobby Kotick in een officieel statement.

De verkopen van games als Starcraft 2: Heart of the Swarm, Call of Duty: Black Ops 2 en Skylanders Giants zorgen voor de meeste winst, maar voor de tweede helft van 2013 zijn er zorgen bij het bedrijf. Een overstap naar nieuwe consoles en de onzekerheden die daarbij horen, de verandering in releasedata van concurrerende games en het dalende aantal abonnees zorgen dat Activision Blizzard scherp moet blijven tot het einde van het jaar. 

“For these reasons, we remain cautious. However, our focused and disciplined approach to our business has served us well in the past, and through continued investment and careful management of our costs,” aldus Kotick.

Wow
Wow

Rutten: "Met versterkingen langer meegedaan"

Vitesse deed lang mee in de strijd om de titel, maar lijkt genoegen te moeten nemen met een eindklassering als vierde in de Eredivisie. Trainer Fred Rutten denkt dat Vitesse langer had mee kunnen doen om het kampioenschap als er in de winterstop nieuwe spelers waren aangetrokken.

"Als wij mee hadden willen doen om de titel, en dat is volgens mij nog altijd de ambitie van Merab Jordania, dan hadden we in de winter moeten injecteren", stelt Rutten. "Het team had versterkt kunnen worden. Alleen dan hadden we serieus kans gemaakt", vervolgt de coach, die Zakaria Labyad in de winter van Sporting Lissabon wilde overnemen.

"Daar hebben Ted (van Leeuwen red.) en ik in de winter ook expliciet om gevraagd, maar dat wilde de organisatie niet. Dat had ik te accepteren. De technische staf heeft zich vervolgens gefocust op de jongens die er wel waren. Maar inderdaad, anders hadden we waarschijnlijk nog langer mee kunnen doen", besluit Rutten.

Lawaaimanifestatie in Rotterdam voor Wiels

Antiliaanse organisaties in Nederland houden zaterdag een lawaaimanifestatie in Rotterdam ter nagedachtenis aan de Curaçaose politicus Helmin Wiels. Dat meldde initiatiefnemer Stichting Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCaN) donderdag.

De 54-jarige Wiels werd zondag op het strand van Curaçao doodgeschoten. Hij was de leider van de grootste partij op het eiland, Pueblo Soberano. Zaterdag wordt van 14.00 tot 15.30 uur op het Rotterdamse Zuidplein Laag herrie gemaakt en gespeecht door de Antiliaanse gemeenschap in Nederland.

Wie er -letterlijk- op de zeepkist komt te staan om te spreken, staat nog niet vast. Glenn Helberg, voorzitter van OCaN: "We willen zowel mensen uit de samenleving als hoogwaardigheidsbekleders uitnodigen."

Komende vrijdag vindt op Curaçao al een stille tocht plaats voor Wiels. Helberg: "Wij maken er juist een lawaaimanifestatie van omdat meneer Wiels altijd veel ruchtbaarheid aan zijn meningen gaf. Nu willen wij op eenzelfde manier, met lawaai, ruchtbaarheid geven aan ons verdriet en onze verontwaardiging over zijn dood".

Wanneer de uitvaart van Wiels wordt gehouden, is nog niet bekend.

Lawaaimanifestatie Rotterdam voor Wiels
Lawaaimanifestatie Rotterdam voor Wiels (Foto: ANP)

Doodstraf voor nog een kopstuk Jamaat-e-Islami

Een tribunaal in Bangladesh heeft donderdag nog een kopstuk van de islamitische partij Jamaat-e-Islami tot de doodstraf veroordeeld. Het gaat om Muhammad Kamaruzzaman, de tweede man van de partij. Hij is schuldig bevonden aan ontvoering, marteling, verkrachting en moord tijdens de onafhankelijkheidsoorlog tegen Pakistan in 1971. De Jamaat-e-Islami keerde zich destijds tegen het streven naar onafhankelijkheid.

Het tribunaal achtte onder andere bewezen dat Kamaruzzaman destijds de groep Al-Badr heeft opgericht. Al-Badr collaboreerde met het Pakistaanse leger. Hij zou voorts de instigator zijn geweest van geweldplegingen tegen ongewapende burgers en van verkrachtingen door de leden van Al-Badr.

Volgens de huidige Bengalese regering van premier Sheikh Hasina kostte de oorlog van 1971 drie miljoen mensen het leven en werden zo'n tweehonderdduizend vrouwen verkracht. Miljoenen Bengalezen vluchtten naar India.

Sinds januari zijn nu al vier kopstukken van Jamaat-e-Islami veroordeeld wegens oorlogsmisdaden. Drie van hen hebben de doodstraf gekregen; de vierde kreeg levenslang.

Volgens Jamaat-e-Islami zijn de processen politiek gemotiveerd en erop gericht de oppositie tegen Hasina te vernietigen in de aanloop naar volgende jaar te houden verkiezingen.

Ondertussen maakt de politie zich op voor onlusten. De eerdere veroordelingen leidden tot rellen, waarbij tientallen mensen de dood vonden.

Everton: "Geen akkoord over Moyes"

Everton ontkent dat manager David Moyes al een akkoord heeft bereikt met Manchester United. De trainer wordt beschouwd als de grootste kandidaat om Sir Alex Ferguson na dit seizoen op te volgen bij de kampioen van Engeland.

Van een akkoord tussen Moyes en United is echter geen sprake, benadrukt voorzitter Bill Kenwright. "Een akkoord tussen Moyes en Manchester United? Ik weet nergens van. David en ik hadden een gesprek gepland en dat is gewoon goed verlopen", aldus de preses.

Moyes heeft een aflopend contract bij Everton en kan dus gratis de overstap maken naar United. "Het contract van Moyes loopt nog zes weken door en daarna mag hij zelf weten waar zijn toekomst ligt", zegt Kenwright tegen The Guardian. "Hij heeft deze club met verve gediend."

Ferguson maakte woensdag bekend te stoppen als manager van Manchester United. Hij won liefst 38 prijzen met de club.

Omstanders overmeesteren dader schietpartij Gouda

Omstanders hebben woensdagavond een 42-jarige man overmeesterd die vermoedelijk betrokken was bij een schietpartij in Gouda. Dat meldt de politie donderdag. Een 48-jarige man uit die stad werd bij die schietpartij getroffen in zijn borststreek, maar verkeert buiten levensgevaar. De verdachte liep een hoofdwond op toen hij werd overmeesterd. Hij is overgedragen aan de politie.

De schietpartij vond iets voor 21.00 uur plaats in winkelcentrum 't Wiel. De politie vermoedt dat de schietpartij ontstond toen een ruzie tussen de twee uit de hand liep. De Rotterdammer die nu is aangehouden als verdachte vluchtte na het incident, maar werd een paar straten verderop door omstanders overmeesterd. Ook hij werd naar een ziekenhuis gebracht.

De schietpartij trok volgens de politie tientallen toeschouwers. Oudere bewoners uit de wijk hielden die op afstand, zodat de politie onderzoek kon doen. Bij dat onderzoek werd onder meer een vuurwapen aangetroffen.

Jonge inbreker verliest id-kaart

Een 17-jarige jongen uit Tilburg die vermoedelijk betrokken was bij een inbraakpoging is tegen de lamp gelopen doordat hij op zijn vlucht zijn identiteitskaart verloor. Dat meldt de politie donderdag. Het bleek te gaan om een buurjongen.

De politie kreeg in de nacht van woensdag op donderdag meerdere meldingen dat een inbreker was gesignaleerd op het dak van een woning aan de Nieuwe Bosscheweg. Daarop werd de omgeving afgezet. Agenten volgden de natte voetsporen op het dak en stuitten op een keukentrapje en een aantal pasjes, waaronder de id-kaart van de jongen. Die werd daarop gearresteerd.

Bij inspectie bleek dat aan het zolderraam was gerommeld. Of ook daadwerkelijk is ingebroken werd in de duisternis niet duidelijk. Dat moet bij daglicht blijken.

Stam mist FA Cup-finale tegen City

Ronnie Stam heeft schade aan zijn enkelband opgelopen. Dat meldden Engelse media over de verdediger van Wigan Athletic. Stam raakte geblesseerd tijdens het Premier League-duel van dinsdag met Swansea City (2-3).

De rechtsback viel vlak voor tijd in, maar zijn optreden duurde niet lang. Gevreesd werd dat Stam zijn been had gebroken. Uit onderzoek bleek dat niet juist. Wel is de enkelband beschadigd. Door de blessure kan Stam zaterdag niet in actie komen tijdens de FA Cup-finale tegen Manchester City.

Fischer: "Denk dat ik verstandig ben"

Viktor Fischer wordt nu al gevolgd door grootmachten als Bayern München en FC Barcelona, maar de Ajax-aanvaller is niet gevoelig voor de lokroep van grote clubs. De Deen wil eerst bij Ajax slagen, alvorens hij de stap naar de grote competitie maakt. Hij stelt dat hij 'absoluut niet bezig is met een vertrek. "Ik heb in Amsterdam nog heel wat te leren", meent Fischer.

"Ik denk wel dat ik een verstandige jongen ben", vervolgt de Deen tegen Voetbal International. "Pas als je 25 bent, moet je echt laten zien hoe goed je bent. Ik heb hier nog niks bereikt. Als ik volgend seizoen niet goed presteer en terug moet naar Denemarken, ben ik net zo snel weer vergeten. Het zou arrogant zijn als ik vond dat ik hier klaar was."

Fischer maakte in augustus zijn debuut in de hoofdmacht van Ajax. Hij scoorde in competitieverband tien keer in 23 duels.

Blade Wolf DLC-trailer voor Metal Gear Rising: Revengeance

De cyborg-hond LQ-84i uit Metal Gear Rising: Revengeance krijgt een eigen hoofdstuk. Volgens Konami krijg je met deze DLC het verhaal te zien van LQ-84i voordat hij veranderde in Blade Wolf. De Europese releasedatum staat gepland in mei, dus voor het einde van de maand kunnen we met deze viervoeter vernuftig vijanden vierendelen.

Bekijk de trailer hieronder.

[Giro] Cheng Ji stapt ziek af

Argos-renner Cheng Ji zal de zesde etappe in de Giro d'Italia niet meer aanvangen. De eerste Chinees ooit in de Ronde van Italië heeft koorts en is te zwak om te koersen.

"Ik ben vannacht ziek geworden", zei Ji. "En het is heel moeilijk om deze mooie koers nu al te moeten verlaten. Het was mijn doel om John Degenkolb aan een overwinning te helpen en om deze koers uit te rijden. Ik baal dan ook enorm dat ik het tweede doel niet kan behalen." De Chinees van Argos-Shimano is na Sandy Casar en Pablo Urtasun de derde uitvaller.

'Backgammon in plaats van groupies'

Bij het lezen van de koptekst zullen weinigen het vermoeden, maar we hebben het hier toch echt over The Rolling Stones. De Britse groep stond jarenlang bekend als een stel mannen, die seks hadden met alles wat een rok aanhad (behalve in Schotland), maar anno 2013 gaan de bejaarde muzikanten liever een bordspelletje doen.

Afgelopen week traden The Rolling Stones op in Oakland. Aansluitend op het concert werd de 69-jarige zanger Mick Jagger via Twitter door Ron Wood, de 65-jarige Benjamin van de groep, uitgedaagd voor een stevig potje Backgammon.

Als extra motivatie showde Wood zijn slangenleren Backgammonbord via Twitter! Afgaande op opnames (beluisteren op eigen risico!), die eerder deze week opdoken op YouTube, beginnen we nu toch wel een beetje te vermoeden dat de Stones toe zijn aan een album met de titel Senile On Main Street.

20130505 Stones
You got to roll me and call me the tumblin' dice!

Foto's Only God Forgives vrijgegeven

Dat Only God Forgives geen sfeerverlichtende film gaat worden, moge duidelijk zijn. De door Ryan Gosling uitgesproken woorden "Wanna fight?" komen in bijna elke trailer terug en de tagline "Time to meet the devil" belooft veel. De onlangs vrijgegeven foto's doen die teksten eer aan.

Volgende week is de nieuwste film van Nicolas Winding Refn te zien op het filmfestival in Cannes. Wij moeten nog wachten tot 13 juni om Only God Forgives te zien, maar met onderstaande foto's wordt alvast een sfeer- en stijlvol voorproefje gegeven van wat ons te wachten staat.

only god forgives

only god forgives

only god forgives

only god forgives

only god forgives

only god forgives

only god forgives

only god forgives

[NBA] Miami boekt recordzege tegen Chicago

Miami Heat heeft zich gerevancheerd voor de thuisnederlaag die maandag werd geleden tegen Chicago Bulls in de play-offs van de NBA. De tweede wedstrijd in de best-of-sevenserie eindigde woensdag in de American Airlines Arena in een 115-78 overwinning voor de regerend landskampioen, een record.

Voor Miami was het indrukwekkende verschil van 37 punten de grootste overwinning in de clubhistorie in de play-offs. Chicago had buiten het reguliere seizoen om juist nog nooit met zulke duidelijke cijfers verloren. De stand in de serie is nu 1-1. Vrijdag is de derde wedstrijd in Chicago.

Aanvankelijk wist Chicago nog aardig aan te haken. Na een 42-38 tussenstand gingen echter 62 van de volgende 82 punten naar de thuisploeg. Ray Allen werd topscorer bij de Heat met 21 punten. LeBron James was goed voor negentien punten en negen assists.

In de ontmoeting tussen San Antonio Spurs en Golden State Warriors werd de stand ook gelijkgetrokken. Nadat de Spurs de eerste wedstrijd hadden gewonnen, ging woensdag Golden State met een 100-91 uitzege aan de haal. Klay Thompson werd met 34 punten topscorer voor de ploeg uit Oakland.

Nederland blijft negende op FIFA-ranglijst

Nederland is op de wereldranglijst van de FIFA blijven staan op de negende plaats. In een maand waarin nauwelijks interlands werden afgewerkt, zijn er zelfs helemaal geen verschuivingen in de top tien. Spanje blijft de lijst aanvoeren, voor Duitsland en Argentinië. Ook Kroatië, Portugal, Colombia, Engeland en Italië staan boven Nederland.

Zwitserland (veertiende) en België (vijftiende) zijn de enige landen in de top twintig die een plaatsje winst boeken. Dat gaat ten koste van Mexico, dat daalt van de veertiende naar de zestiende plaats. Brazilië, volgend jaar gastheer van het WK, staat nog altijd slechts negentiende.

Alles is Familie grote kanshebber Rembrandt Awards

De Nederlandse romantische komedie Alles is Familie van Joram Lürsen is de grote kanshebber bij de Rembrandt Awards. Dat werd woensdagavond bekend gemaakt in het programma Shownieuws op SBS. De film, naar een scenario van Kim van Kooten, is in alle vier de Nederlandse categorieën genomineerd, waaronder beste film.

Thijs Römer en Carice van Houten werden voor hun rollen in Alles is Familie genomineerd voor beste acteur en actrice en de band Racoon voor hun titelsong in de categorie beste filmhitsong.

De jeugdfilm Achtste-Groepers Huilen Niet werd driemaal genomineerd, waaronder voor beste jeugdfilm. Hanna Obbeek werd genomineerd voor beste actrice voor haar rol in de film en Kim-Lian voor de filmhitsong.

De komedie De Marathon dingt ook mee voor beste film en tevens in de categorie beste acteur voor de rol van Stefan van der Walle. De derde en laatste kanshebber in de categorie beste film is het drama Alleen Maar Nette Mensen, dat verder niet werd genomineerd. De derde kanshebber voor beste acteur is Theo Maassen voor zijn rol in Doodslag.

Susan Visser is derde genomineerde in de categorie beste actrice voor haar rol in Taped. Kauwboy is de derde kanshebber bij de jeugdfilms en Jochem Myjer is de derde genomineerde voor zijn filmhitsong van Brammetje Baas.

In de categorie beste buitenlandse film zijn de Bondfilm Skyfall, de avonturenfilm The Hobbit: An Unexpected Journey en de Franse komedie Intouchables de kanshebbers. Daniel Craig is ook genomineerd als James Bond voor beste buitenlandse acteur, die Leonardo Di Caprio in het politieke drama J. Edgar en Omar Sy voor Intouchables als tegenstanders moet duchten.

Judi Dench maakt de hattrick voor Skyfall compleet voor beste buitenlandse actrice. In die categorie zijn ook Meryl Streep voor The Iron Lady en Jennifer Lawrence voor The Hunger Games genomineerd.

Het is nu aan het publiek om te bepalen wie de winnaars worden. De uitreiking van de Rembrandt Awards vindt op 29 mei plaats en is in de late editie van Shownieuws te zien.

Britse filmregisseur Bryan Forbes overleden

De Britse filmregisseur Bryan Forbes is woensdag in zijn woning in Virginia Water in het zuidoosten van Engeland overleden. Dat heeft zijn familie aan de BBC meegedeeld. Forbes, die 86 jaar is geworden, is vooral bekend om zijn horrorfilm The Stepford Wives (1975). Hij leed sinds 1975 aan de ongeneeslijke ziekte multiple sclerose.

Bryan Forbes, pseudoniem van John Theobald Clarke, begon zijn loopbaan als acteur in Britse films, zoals the Colditz Story (1955). In 1961 maakte hij zijn debuut als regisseur met de film Whistle Down the Wind. Forbes kreeg ook bekendheid met de documentaire Elton John and Bernie Taupin Say Goodbye to Norma Jean and Other Things, over de eerste jaren van de samenwerking tussen de zanger John en zijn tekstschrijver Taupin.

Jurassic Park 4 haalt juni 2014 niet

Hoewel Universal Pictures enige tijd geleden nog bekend maakte dat het vierde deel in de succesvolle Jurassic Park-reeks gepland stond voor een première in juni 2014, komt de filmstudio daar nu op terug. Dat meldt het Amerikaans entertainmenttijdschrift Variety.

Jurassic Park 4 leek goed onderweg te zijn met een script in een vergevorderd stadium en regisseur Colin Trevorrow aan het roer, maar die laatste heeft aangegeven verschillende aanpassingen door te voeren in het originele script dat werd geschreven door Rick Jaffa en Amanda Silver.

In een verklaring van Universal Pictures schreef de filmstudio het volgende: "Universal heeft besloten de geplande deadline van Jurassic Park 4 uit te stellen om de studio en de filmmakers voldoende tijd te geven het publiek de best mogelijke versie van de nieuwe film te kunnen presenteren. We zijn erg enthousiast over de visie die Colin Trevorrow heeft voor de nieuwe film en we kijken er naar uit hoe hij en de producers dit nieuwe hoofdstuk in de gevierde filmreeks vorm zullen geven."

De filmstudio heeft vooralsnog geen nieuwe datum geprikt. Het plot van de nieuwe film is eveneens nog gehuld in mysterie.

jurassic parkJurassic Park 4 haalt juni 2014 niet

Sijsling laat Masterstoernooi Rome schieten

Tennisser Igor Sijsling zal niet gaan deelnemen aan het Masterstoernooi in Rome. De Nederlander meldt op zijn eigen website dat hij te veel hinder ondervindt van zijn voorhoofdsholte waar hij afgelopen winter juist nog aan geopereerd is.

Sijsling kent een moeizaam gravelseizoen met verliespartijen in de eerste ronde in Barcelona en Oeiras. Verder moest de nummer 69 van de wereld vanwege een knieblessure het Masterstoernooi in Monaco al laten schieten.

Primeur in Franse beker voor Evian Thonon Gaillard

In het Franse bekertoernooi heeft Evian Thonon Gaillard uit Thonon-les-Bains voor de eerste keer in hun bestaan de finale bereikt. De nummer achttien van de ranglijst versloeg woensdagavond in de halve eindstrijd Lorient met 4-0.

De andere finalist komt uit het duel tussen Troyes en FC Girondins de Bordeaux. De halve finale tussen deze twee ploegen is deze week uitgesteld omdat er bij het stadion aan de Seine overstromingsgevaar dreigde. De wedstrijd wordt dinsdag 14 mei gespeeld. De finale is op 31 mei in Parijs. 

'Steeds meer mama's met lege handen'

Veel moeders zullen het zondag op Moederdag met een goedkoper presentje moeten doen. Ook het aantal mama's dat helemaal niets krijgt, is toegenomen. Naar verwachting geven kinderen dit jaar minder uit aan cadeautjes, stelt onderzoeksbureau Q&A Research op basis van onderzoek onder 1400 consumenten.

Van de 61 procent die wat aan Moederdag doet, koopt 79 procent een cadeautje. Vorig jaar was dit nog 84 procent en toen besteedde 66 procent van de ondervraagden op die dag extra aandacht aan hun ma. Ook per afzonderlijk cadeau wordt er dit jaar bezuinigd. Waar een gemiddeld cadeau voor moeder in 2012 nog rond de 23 euro kostte, zal dat nu minder dan 21 euro zijn.

Aanhouding om dood Russische journalist

Een Russische rechter heeft woensdag de arrestatie gelast van een zakenman in verband met de brute mishandeling van een Russische journalist. De journalist, Igor Domnikov, overleed uiteindelijk aan zijn verwondingen.

Domnikov, die werkzaam was voor de krant Novaya Gazeta, werd in 2000 bij zijn appartement aangevallen met een hamer. Hij kreeg een klap op zijn hoofd en overleed twee maanden later in een ziekenhuis.

De rechter heeft nu de arrestatie gelast van zakenman Pavel Sopot, die opdracht zou hebben gegeven voor de aanval. Enkele mannen die de aanval uitvoerden zijn eerder al veroordeeld.

Sinds 2000 zijn behalve Domnikov nog drie verslaggevers van Novaya Gazeta gedood, onder wie Anna Politkovskaja, een fel criticus van het Kremlin. Zij werd in 2006 in de lift van haar appartementengebouw doodgeschoten.

[Upd] Automobilist overleden na val van talud

Een automobilist is donderdagochtend van een talud op de A13 bij Rotterdam gereden en honderd meter verder terechtgekomen. De bestuurder raakte zwaargewond en is naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

Het ongeluk gebeurde op het Kleinpolderplein rond 07.00 uur. De personenauto kwam van de A13 en wilde via een zogeheten 'fly over' richting Gouda de A20 oprijden. Hoe de auto van de weg kon raken is niet bekend.

De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend. Waarschijnlijk was de bestuurder de enige inzittende, licht een politiewoordvoerder toe. Voor de zekerheid zoeken duikers van de brandweer in het water van de Schie of er geen andere inzittenden waren.

Door het ongeluk ontstond een gat in de vangrail. In de omgeving van het ongeluk liggen verschillende brokstukken.

De plaats waar het ongeluk plaatsvond op de A13 en de A20 zijn als gevolg van het ongeval in beide richtingen afgesloten. Verkeer wordt geadviseerd om te rijden via de Zuidelijke Ring van Rotterdam.

Update 9.13 uur
In  het ziekenhuis is de bestuurder aan zijn verwondingen overleden, ook is inmiddels duidelijk dat er geen andere inzittenden waren.

Elke vijf jaar een nieuwe console is onnodig

Het is onnodig om elke vijf jaar met een nieuwe gameconsole te komen, tenzij de technologische sprong voorwaarts groot genoeg is. Dat heeft vice president bij Epic Games, Mark Rein, gezegd in een rondetafelbespreking tijdens de Game Horizon-beurs in Newcastle.

Als er wel elke vijf jaar een nieuwe console zou komen, zou de technologie die erin wordt gestopt niet vernieuwend genoeg zijn om bij het grote publiek indruk te maken. Volgens Rein is het niet mogelijk om hetzelfde te doen bij gameconsoles als er bijvoorbeeld gebeurt bij tablets.

De studio's hebben volgens Rein gewacht met nieuwe consoles tot de technologische ontwikkelingen een heel grote vooruitgang hebben geboekt. Iets wat volgens hem essentieel is bij gameconsoles.

"I mean, here you are looking at 16 times the memory in new consoles than we had before. That will enable new kinds of gameplay experiences", aldus Mark Rein.

Sony heeft PlayStation 4 inmiddels aangekondigd en deze is vanaf de komende kerstperiode te koop. Microsoft gaat op 21 mei de volgende generatie Xbox aankondigen.

Voor wie geïntereseerd is in het hele rondetafelgesprek, en voor die mensen die een klein uur tijd over hebben, is het volledige gesprek in de video hieronder te bekijken.

Zweedse 'dioxinezalm' verkocht in Europa

Zweedse bedrijven hebben zalm met mogelijk te hoge concentraties dioxine geëxporteerd naar Europese landen. Volgens de Zweedse voedsel- en warenautoriteit is de zalm ook geëxporteerd naar Nederland, meldde de BBC.

Het gaat om ongeveer 200 ton zalm. De zalm is afkomstig uit de Oostzee. De Europese Unie verbood Zweden in 2002 zalm uit die vervuilde zee te exporteren vanwege te hoge concentraties dioxine. De chemische afvalstof kan in grotere hoeveelheden kankerverwekkend zijn en de vruchtbaarheid aantasten.

Een groot deel van de zalm uit de Oostzee is in 2011 en 2012 illegaal geëxporteerd naar Frankrijk. De vis zou ook in Denemarken zijn terechtgekomen.

Geen Star Wars in 2013, wel BioWare-onthulling op E3

Gisteren werd bekendgemaakt dat gamestudio Electronic Arts de rechten heeft gekocht voor de Star Wars-games. Eén van de vragen die gisteren in een investeerderssessie werd gesteld, was dan ook wanneer we een nieuwe Star Wars-game kunnen verwachten. EA heeft hierbij aangegeven dat dit in ieder geval niet tijdens dit fiscale jaar gebeurt. Het fiscale jaar eindigt op 31 maart 2014.

Wel gaf EA-baas Frank Gibeau aan dat de aankomende next-gentitels, waaronder de volgende Star Wars en Battlefield 4, gebruik gaan maken van de Frostbite 3-engine. Ook meldde Gibeau dat we tijdens de komende E3-beurs in juni meer te weten komen over de next-gentitels. Eén daarvan is een nieuwe game van gamestudio BioWare.

Eis: 75 jaar cel voor oud-president Guatemala

Voormalig president José Efraín Ríos Montt, die in zijn land terecht staat wegens volkerenmoord, heeft woensdag (plaatselijke tijd) een gevangenisstraf van 75 jaar tegen zich horen eisen. Rios Montt, die van maart 1982 tot augustus 1983 aan de macht was, wordt ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor het uitmoorden van 1771 Ixil-indianen tijdens zijn regime.

"Het waren de bataljons die gedood hebben, maar ze waren allemaal ondergeschikt aan Efraín Ríos Montt", zei openbaar aanklager Orlando López tijdens het proces.

Ook het hoofd van de inlichtingendienst, Jose Mauricio Rodriguez, hangt een gevangenisstraf van 75 jaar boven het hoofd.

Eis: 75 jaar cel voor oud-president Guatemala
Eis: 75 jaar cel voor oud-president Guatemala (Foto: ANP)

Politie zoekt verder naar broertjes uit Zeist

De zoektocht naar de vermiste broertjes uit Zeist gaat donderdagochtend verder. Tussen 07.00 en 08.00 uur wordt de zoekactie in het Bunderbos bij het Limburgse Elsloo hervat. Woensdag werd op die plek ook al gezocht, maar toen de duisternis viel werd de zoektocht gestaakt.

De politie zocht woensdag vanaf 20.00 uur in het Bunderbos naar de sinds maandag vermiste jongens. Bij de actie werden onder meer mariniers en agenten van de mobiele eenheid ingezet.

De Telegraaf meldt donderdag op basis van 'onbevestigde berichten' dat de vader een afscheidsbrief achtergelaten zou hebben die tot de zoekactie bij Elsloo zou hebben aangezet. De politie liet eerder weten op basis van informatie die woensdag was binnengekomen te zijn gaan zoeken in het Bunderbos. Wat die informatie precies inhield wilde de politie niet kwijt.

Dinsdagochtend werd de vader dood gevonden in recreatiegebied het Doornse Gat. Hij had zelfmoord gepleegd. Dinsdagavond werd in het bos bij Doorn al naar de jongens gezocht. Omdat de vader in Limburg was gesignaleerd werd de zoektocht daar woensdag voortgezet.

Stille tocht voor Helmin Wiels op Curaçao

Regeringspartij Pueblo Soberano houdt vrijdag een stille tocht voor de zondag doodgeschoten leider van de partij, Helmin Wiels. Dat melden lokale media op Curaçao.

De tocht begint om 19.00 uur bij een kathedraal in de wijk Pietermaai en voert vanaf daar naar de pier van Marie Pompoen, dichtbij de plek waar Wiels werd gedood.

Woensdag zou op het eiland een persconferentie worden gehouden met de laatste stand van zaken omtrent het onderzoek naar de moord op Helmin Wiels. Die werd op het laatste moment echter afgeblazen.

Als reden zou zijn gegeven dat het organisatorisch niet lukte de persbijeenkomst te organiseren omdat er te veel pers aanwezig is, meldt Dick Drayer op Radio1. De werkelijke reden zou volgens hem echter zijn dat het niet lukt alle ketenpartners, onder wie politie en het Openbaar Ministerie, samen te krijgen.

Thor opent laatste Marvel Heroes-bètaweekend

Marvel Heroes, de aanstaande mmorpg van Diablo-grondlegger David Brevik, gaat vandaag haar laatste bètaweekend in. Gelijktijdig met dit weekend heeft gamestudio Gazillion een trailer uitgebracht waarin we kennis maken met het gamepersonage Thor, de god uit Asgard.

Het Marvel Heroes-bètaweekend start op vrijdag 10 mei en duurt tot en met zondag 12 mei. De game komt op 4 juni uit op pc.

'Microtransacties in Destiny'

Bungie en Activision zijn mogelijk een systeem aan het ontwikkelen voor microtransacties in hun MMOFPS Destiny. Het Linkedin-profiel van Ryan Wener, senior director product management bij Bungie, geeft aanleiding voor deze gedachte.

Volgens het profiel van Wener is hij momenteel bij Bungie bezig als hoofd van de marketingactiviteiten van Destiny. Ook werkt hij aan het ontwikkelen van productstrategieën en monetarisatiemodellen voor het bedrijf.

Of dit gelieerd aan elkaar is, is niet bekend en wordt niet genoemd in het profiel, maar het zou dus zomaar kunnen dat je in-game betere wapens en munitie kunt kopen.

Destiny gaat naar alle waarschijnlijkheid in 2014 uitkomen op PlayStation 3, Xbox 360 en next-genconsoles.

FOK! wat een weer... Zonnige perioden.

Goedemorgen! Het grote probleem gisteren was de neerslag. Buien zouden er gaan komen, maar over het hoe en waar daar waren we allemaal over verdeeld. Uiteindelijk trokken er diverse buienlijnen over ons land en op elke lijn zaten er wel een aantal actieve cellen. Lokaal is er behoorlijk veel regen gevallen en onweerde het even flink. Toch zijn er ook veel plaatsen geweest die weinig of geen neerslag hebben gekregen.

De buien trokken de afgelopen nacht naar het noorden toe weg en vervolgens klaarde het van het zuiden uit op. Hemelvaartsdag lijkt een mooie en op de meeste plaatsen droge dag te gaan worden. Er zijn perioden met zon en de kans op een bui is maar heel klein. Op de Wadden zal het 13 graden gaan worden, terwijl het kwik in Limburg nog tot 19 graden weet op te lopen. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig en langs de kust kan die nog net even krachtig worden.

Na morgen blijft het wat aan de wisselvallige kant en met temperaturen van rond de 15 graden is het toch niet zo heel onaangenaam.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Flix
Dit is Flix en dat is de poes van E-Lise. E-Lise zat zelf koffie te drinken, maar zag Flix dus hard lachen en maakte daarom deze komische foto! Het was met 20 graden prima uit te houden buiten.

 

 

'Psy is de herpes van de muziek'

Billie Joe Armstrong is duidelijk geen fan van Psy, de Zuid-Koreaanse artiest die wereldwijd bekend werd met zijn hit 'Gangnam Style'. Op zijn Instagram account schrijft Armstrong over Psy: "Deze kerel is de herpes van de muziek. Als je denkt dat je er van af bent, is hij er weer. #herpes #flareup #pleasegoaway". Armstrong staat bekend als een frequent gebruiker van Instagram, maar uit slechts zelden commentaar op andere muzikanten.

Afgelopen maand verscheen 'Gentleman', de nieuwe single van Psy en opvolger van de YouTube-hit 'Gangnam Style'. De videoclip van 'Gentleman' mag niet in Zuid-Korea worden vertoond, omdat de rebelse Psy in het filmpje een verkeerspion omver trapt.

Psy is de Herpes van de Muziek
Psy is de Herpes van de Muziek

FOK!filmtips van de dag: Snake Dance

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Yvonne, Nina, An en Sonia naderen de 50, maar zijn ondanks persoonlijke tegenslagen niet van plan hun ambities en dromen op te geven. Tijdens hun jaarlijkse fietsvakantie door Frankrijk worden hun vriendschapsbanden zwaar op de proef gesteld. Natuurlijk komen tijdens de vakantie ook alle belangrijke levensvragen aan bod. Het leven mag dan lijden zijn, deze vrouwen hebben hun leven in eigen hand genomen. En die hand wordt (door henzelf) tot over de rand gevuld. Zadelpijn heeft een cast van onder andere Renée Fokker, Monique van de Ven en Gijs Scholten van Aschat. Te zien om 07.45 uur op Nederland 1.

 

Max gaat een nachtje bij zijn oma logeren omdat zijn grote broer Jannes naar het ziekenhuis moet om zijn amandelen te laten knippen. Jannes wil dat Max kikkerdril voor hem meeneemt naar het ziekenhuis, anders zal hij nooit meer praten. Max loopt weg en gaat in de natuur op zoek naar kikkerdril. Onderweg komt hij Jesse tegen die dierenverpleegster wil worden. Max vertelt haar over zijn zoektocht en Jesse besluit met hem mee te gaan. Ze vallen van het ene avontuur in het andere: ze zien een rups die gek loopt, ontmoeten een weesjongen die hen leert koeien te melken, een meisje dat varkens aait en ze komen oog in oog te staan met een vos en een hert. Lukt het Max en Jesse ook om kikkerdril te vinden? Kikkerdril is te zien om 09:00 uur op Nederland 3.

De komedie Moordwijven is de eerste Nederlandstalige film die Dick Maas regisseerde sinds 1995. Met films als De Lift, Flodder en Amsterdamned is Maas één van de meest succesvolle regisseurs van de Nederlandse cinema. Moordwijven zou eerst De Botox Methode heten, maar toen een Amerikaanse fabrikant in opstand kwam tegen het gebruik van het woord botox, werd die titel herzien. Te zien om 20.30 uur op RTL8.

Antropoloog Aby Warburg hield in 1993 een lezing over zijn bezoek aan de Hopi-indianen van New Mexico. Deze documentaire handelt ook over Los Alamos, de woestijn van de Hopi waar Oppenheimer en zijn team een atoombom ontwierpen. In de voetsporen van Leopold II duiken we het Congolese oerwoud in op zoek naar uranium. Een reflectie over ons technologische vernuft dat massavernietiging mogelijk maakt. Snake Dance is te zien om 23.40 uur op CANVAS.

Min søsters børn (De kinderen van mijn zus... beginnen een hotel) en Big Nothing zijn vandaag ook op de televisie te zien.

Sony vertelt 15 mei plannen voor Gran Turismo

Op 15 mei aanstaande viert Sony het vijftienjarig bestaan van de Gran Turismo-serie. Dit doen zij met een groot evenement op het circuit van Silverstone in Engeland. In een kort filmpje geeft de gamestudio ook aan dat zij tijdens dit evenement hun plannen gaan bekendmaken voor de Gran Turismo-serie.

De geruchten rondom een aankondiging en release van Gran Turismo 6 duiken overal op het internet al een tijdje op. Webwinkel Newegg heeft de game al in haar assortiment opgenomen, de Italiaanse website Multiplayer noemt 28 november als releasedatum en er is zelfs al een boxart op het internet voorbij gekomen. Om te weten wat Sony echt van plan is met de racegame zullen we nog een kleine week moeten wachten.

Franse bruidegom gedood door haai

Een Franse bruidegom is tijdens zijn huwelijksreis gedood door een haai. De 36-jarige man was in zijn eentje aan het surfen dichtbij de kust van het eiland Réunion, vlakbij Madagaskar, toen hij door het dier werd aangevallen, meldt de Franse krant Le Figaro.

Een badgast op het nabij gelegen strand zag bloed in het zeewater. Toegesnelde reddingswerkers hebben op het strand de man geprobeerd te reanimeren, maar hij had te veel bloed verloren. De haai had de surfer in zijn arm en dij gebeten.

Zijn kersverse bruid was op het strand op het moment van het ongeluk en verkeert in shock.

Franse bruidegom gedood door haai
Franse bruidegom gedood door haai (Foto: ANP)

Pokémongevecht leidt tot arrestaties

Rare taferelen in Bourbonnais in de Amerikaanse staat Illinois afgelopen maandag. Toeschouwers werden getrakteerd op een heus Pokémongevecht. Maar in plaats van hun Pokémon gingen de 25-jarige Willy J. Bean en een onbekende 11-jarige trainer zelf op de vuist.

De twee kregen geen ruzie nadat ze elkaar in de ogen keken, maar toen de jongere trainer geen Pokémonkaartjes wilde ruilen met Bean. Over wat daarna gebeurde, verschillen de getuigenissen. Volgens Bean probeerde de elfjarige trainer eerst een Quick Attack, maar die was onsuccesvol.

Wat erop volgde, is echter duidelijk: Bean deed een Seismic Toss, die een Critical Hit bleek te zijn. De elfjarige was direct uitgeschakeld en moest afgevoerd worden naar het dichtstbijzijnde Pokécenter.

Maar in plaats van Exp. Points te winnen en misschien wel een level omhoog te gaan, werd Bean ingerekend door de lokale Agent Jenny. Hem wordt ernstige mishandeling ten laste gelegd.

Madonna verkoopt schilderij voor 5,5 miljoen

Een schilderij van de Franse kubistische schilder Fernand Léger heeft bij een veiling bij Sotheby's in New York bijna 5,5 miljoen euro opgebracht. Het doek Trois femmesà la table rouge (Drie vrouwen aan een rode tafel) was eigendom van zangeres Madonna, die het in 1990 voor bijna 2,6 miljoen euro had gekocht.

Dat meldde de BBC woensdag. Volgens het veilinghuis wil Madonna de opbrengst geven aan haar Ray of Light-stichting, die onderwijsprojecten voor meisjes in het Midden-Oosten en Zuid-Azië steunt.

Madonna verkoopt schilderij voor 5,5 miljoen
Madonna verkoopt schilderij voor 5,5 miljoen (Foto: ANP)

[Primera Divisíon] Real stelt door ruime zege titel Barcelona uit

Real Madrid heeft het titelfeestje van Barcelona woensdag nog even uitgesteld. De ploeg van coach José Mourinho won thuis met liefst 6-2 van Malaga. Als de Koninklijke had verloren, waren de Catalanen zonder zelf in actie te komen kampioen geweest. De titel kan nu bij een zege op Atletico Madrid zondag alsnog worden veiliggesteld.

De Madrilenen kenden voor eigen publiek een vliegende start. Al na drie minuten scoorde Raul Albiol. Roque Santa Cruz maakte nog wel gelijk, maar na een rode kaart voor Sergio Sanchez in de 21e minuut was het pleit beslecht. Cristiano Ronaldo miste nog wel een strafschop, maar dat herstelde hij vier minuten later: 2-1.

Nog voor rust vonden ook Mesut Özil en Karim Benzema het net, al deed Vitorino Antunes tussendoor iets terug. Na de treffer van Luka Modric in de 63e minuut geloofde de thuisploeg het wel. In de slotfase sloeg Angel di Maria nog toe, waardoor Real voor het eerst dit seizoen meer dan vijf keer scoorde in een competitieduel.

In het spoor van Barcelona en Real verzekerde ook Atletico Madrid zich van deelname aan de Champions League. Celta de Vigo werd met 3-1 verslagen. Door doelpunten van Diego Costa, Juanfran en Radamel Falcao is Atletico zeker van de derde plaats.

Ivanovic te sterk voor Robson in Madrid

Ana Ivanovic heeft de Britse Laura Robson woensdag een halt toegeroepen op het WTA-toernooi van Madrid. De als zestiende geplaatste Servische won in drie sets met 5-7, 6-2 en 7-6 (5). De 19-jarige Robson, 41e op de wereldranglijst, had in de tweede ronde nog verrassend de Poolse Agnieszka Radwanska (4) naar huis gestuurd.

Ivanovic neemt het in de kwartfinale op tegen Angelique Kerber. De Duitse, de nummer zes van de plaatsingslijst, versloeg de Russin Svetlana Kuznetsova met 3-6, 6-4 en 7-5.

Petra Kvitova werd uitgeschakeld door Daniela Hantuchova uit Slowakije. De als achtste geplaatste Tsjechische ging met 6-2, 3-6 en 2-6 onderuit.

Duitser Bach wil Rogge opvolgen

De Duitser Thomas Bach gaat zich kandidaat stellen voor het voorzitterschap van het IOC. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité woensdag laten weten. De 58-jarige Bach is de eerste die zich officieel kandidaat stelt om de Belg Jaques Rogge op te volgen. Hij fungeert momenteel onder meer als vicevoorzitter van het IOC.

Bach, een voormalig schermer, zal zijn kandidatuur donderdag toelichten op een persconferentie in Frankfurt. Bach is sinds 1991 lid van het IOC. Sinds 2006 is hij preses van de Duitse olympische sportbond. Hij is daarnaast voorzitter van de juridische commissie van het IOC en de baas van de tuchtcommissie tijdens Olympische Spelen.

Rogge ging in 2001 als voorzitter van het IOC aan de slag. Hij doet op 10 september een stapje terug, als een besluit wordt genomen over zijn opvolger.

Singh klaagt PGA Tour aan wegens smaad

Vijay Singh klaagt de PGA Tour aan wegens smaad. De 50-jarige golfer uit Fiji diende zijn zaak woensdag in bij een rechtbank in New York. Hij voelt zich vernederd en onrechtvaardig behandeld. De stap komt een week nadat de Amerikaanse PGA Tour een onderzoek naar vermeend dopinggebruik van Singh had gestaakt.

De voormalige nummer één van de wereld gaf eind januari het gebruik van een spray toe. Het middel, dat onder de tong wordt gespoten, kwam rond die zelfde tijd echter op de lijst van verboden middelen te staan, omdat het groeihormonen zou bevatten.

"Ik ben trots op wat ik heb bereikt, mijn arbeidsethos en mijn manier van leven. Ik ben niet alleen onrechtvaardig behandeld, maar de PGA Tour heeft ook een gebrek aan professionalisme laten zien die iedere golfer verontrust", zei Singh in een verklaring. De PGA Tour wilde nog geen commentaar geven.

[Serie A] Napoli plaatst zich voor Champions League

Napoli heeft zich woensdag verzekerd van een plek in de groepsfase van de Champions League voor volgend seizoen. De Napolitanen wonnen het Serie A-duel bij Bologna met 3-0. Marek Hamsik, Edinson Cavani en Blerim Dzemaili maakten de doelpunten. Het verschil met nummer drie AC Milan is met twee duels te gaan zeven punten.

De Milanezen waren op bezoek bij hekkensluiter Pescara met 4-0 te sterk. Mario Balotelli scoorde twee keer. Ook Sulley Muntari en Mathieu Flamini vonden het net, waardoor Milan dicht bij een ticket voor de voorrondes van het kampioenenbal is.

Fiorentina blijft door een 1-0 zege op Siena wel in het spoor. Voor de ploeg uit Florence maakte Gonzalo Rodriguez het enige doelpunt. Mounir el Hamdaoui viel een halfuur voor tijd in. Udinese gaat momenteel met het laatste Europese ticket aan de haal. Laagvlieger Palermo werd nipt met 3-2 verslagen.

Internazionale liep voor eigen publiek tegen een 3-1 nederlaag aan tegen Lazio. De Romeinen staan nu zevende, een plekje boven Inter. Ricky Alvarez miste twintig minuten voor tijd vanaf de strafschopstip de kans op 2-2, waarna Ogenyi Onazi zes minuten later voor het slotakkoord zorgde namens Lazio.

Door de nederlaag tegen Fiorentina kan Siena degradatie niet meer ontlopen. Ook voor Palermo is het doek bijna gevallen. De club van Sicilië staat momenteel zeventiende en heeft zes punten achterstand op Genoa (0-0 tegen Torino), dat op de veilige zeventiende plek staat. Pescara was reeds gedegradeerd.

Juventus blijft ook na het behalen van het kampioenschap winnen. Door een goal van Alessandro Matri werd Atalanta met 1-0 aan de kant gezet.

Overige uitslagen Serie A:

Sampdoria - Catania 1-1

Cagliari - Parma 0-1

Ontvoerder Castro ook aangeklaagd voor verkrachting

De Amerikaanse justitie heeft Ariel Castro niet alleen aangeklaagd voor ontvoering, maar ook voor verkrachting. Dat heeft Victor Perez, de openbaar aanklager in de Amerikaanse stad Cleveland, woensdag tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

In het huis van Castro in Cleveland werden maandag drie vrouwen aangetroffen die al ongeveer 10 jaar vermist waren. Zij bleken in de buurt te zijn ontvoerd. Ook werd een kind van een van de drie vrouwen in het huis gevonden.

Twee broers van Castro zijn ook aangehouden, maar tegen hen zijn volgens Perez nog geen aanklachten ingediend.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.