Zweedse dioxinezalm illegaal naar Nederland

Een Nederlands bedrijf heeft vorig jaar februari een partij zalm uit Zweden geïmporteerd die mogelijk te veel van de giftige stof dioxine bevat. Dat laat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag weten, die daarmee een bericht bevestigt over de verboden export van zalm uit de Oostzee uit Zweden naar Nederland.

De Zweedse autoriteiten lichtten de NVWA afgelopen maart in over de partij verse zalm. Om hoeveel zalm het gaat, is niet bekend. Tegen het Nederlandse bedrijf dat de vis importeerde zijn geen stappen ondernomen. Volgens een woordvoerder zijn er geen aanwijzingen dat het bedrijf moedwillig de regels overtrad. Welk bedrijf het betreft, wil de NVWA niet zeggen.

De Europese Unie deed zalm en haring uit de Oostzee in 2002 in de ban vanwege de hoge concentratie dioxine. Dioxine kan kankerverwekkend zijn en zorgen voor verminderde vruchtbaarheid. De vis mag alleen worden verkocht in de Oostzeelanden Zweden, Finland en Letland, mits voorzien van een duidelijke gezondheidswaarschuwing.

De voedselwaakhond heeft geen aanwijzingen dat de Nederlandse volksgezondheid gevaar heeft gelopen door de dioxinezalm. "De vis mag uit voorzorg niet worden geïmporteerd. Het ging hier om één partij verse vis. Het is niet waarschijnlijk dat mensen die langere tijd achter elkaar gegeten hebben", aldus de woordvoerder.

Het komt vaker voor dat zalm uit de Oostzee ondanks het verbod naar naar andere landen in de Europese Unie wordt geëxporteerd. Dinsdag nog waarschuwde de Zweedse voedselwaakhond dat er een partij zalm naar Denemarken was gegaan. Er zijn geen aanwijzingen dat die zalm, die waarschijnlijk al op is, in Nederland terecht is gekomen.

Vorige maand meldden de Zweedse autoriteiten dat 105 ton zalm uit dat land in 2011 en 2012 naar Frankrijk was gegaan. Aan die kwestie werd deze week aandacht besteed op de Zweedse televisie. De Franse importeur meldde het Franse persbureau AFP woensdag dat tests hadden uitgewezen dat er niets mis was met de vis. Ook wist het bedrijf niet dat de import verboden was.

Zalm die was besmet met salmonella kostte vorig najaar in Nederland het leven aan vier personen. Meer dan duizend mensen werden ziek. De oorzaak was toen gerookte zalm van een bedrijf uit Harderwijk. De producten waren besmet geraakt met de salmonella door een vervuilde productielijn van het bedrijf in Griekenland.