F1-teams steunen strafpuntenvoorstel

Peterselieman

De Formule 1-teams steunen een voorstel om een nieuw strafpuntenvoorstel in de sport te introduceren. Dit moet de stewards meer mogelijkheden geven om bij incidenten met een gepaste straf te komen, zo weten diverse media te melden.

Naast de huidige reprimandes, boetes, gridstraffen, drive-throughs, stop-and-go's en diskwalificaties is er nu een nieuw middel bij gekomen. Tijdens een vergadering in Barcelona van de F1-teams met FIA-directeur Charlie Whiting is met zeven stemmen voor en vier tegen ingestemd met een voorstel voor de invoering van strafpunten. Coureurs mogen per twaalf maanden maximaal twaalf strafpunten vergaren voor er een automatische schorsing volgt. De World Motor Sport Council zal volgende maand instemmen met het plan.

Rijders kunnen bijvoorbeeld strafpunten krijgen voor te snel rijden in de pits, het overschrijden van de witte lijn bij het verlaten van de pits, het negeren van vlaggen, het vertonen van gevaarlijk rijgedrag of het veroorzaken van een botsing.

Een voorstel om in sommige gevallen de drive-through te vervangen door strafseconden haalde het niet. In dit plan werd een coureur bijvoorbeeld verplicht om een ronde vijf seconden langzamer af te leggen dan de voorafgaande ronde. Ook het uitbreiden van de testmogelijkheden tijdens het seizoen, zoals geopperd door Ferrari, werd naar de prullenbak verwezen.