Noord-Ierland streeft verzoening bevolking na

De leiders van Noord-Ierland willen af van de zogenoemde 'vredeslijnen' in Belfast, tientallen muren die de stad opdelen in katholieke en protestantse wijken. Deze afscheidingen moeten in 2023 uit het straatbeeld zijn verdwenen, zei de regering donderdag.

Het verwijderen van de muren is onderdeel van plannen de verschillende bevolkingsgroepen in de nog altijd sterk gepolariseerde samenleving nader tot elkaar te brengen. Veiligheidsbarrières zullen blijven staan zolang bewoners zich nog ongemakkelijk voelen, zei de regering, maar moeten op den duur ook verdwijnen. Het verzoeningsproces zal jaren van geduldig gemeenschapswerk eisen.

De Noord-Ierse vredesakkoorden uit 1998 maakten de weg vrij voor grootschalige vredesinitiatieven, waaronder de vorming van een eenheidsregering, hervorming van de overwegend protestantse politiemacht en ontwapening van de diverse paramilitaire groepen. De muren van staal, steen en prikkeldraad in Belfast zijn in de loop der jaren echter steeds talrijker geworden.