Donkey Kong Country Returns 3D

Ongeveer twee jaar geleden liet Donkey Kong zijn gezicht weer eens zien met gameplay die we eigenlijk sinds het Super Nintendo-tijdperk niet meer hadden gezien. De game werd goed ontvangen en Nintendo was zo tevreden dat ze Monster Games aan het werk hebben gezet om deze game ook op zakformaat te kunnen spelen. Genoeg mogelijkheden om de game te verfijnen en aan te passen naar een glorieuze handheldgame. Maar hoe ver ga je met extra content als je een remake uitbrengt?

DK Leader

Nintendo kiest ervoor om de game grotendeels hetzelfde te laten. Uiteraard is er ook niet veel mis met de release op de Wii, maar de gamers die fan zijn van Donkey Kong hebben het gros natuurlijk al gespeeld. Om deze mensen te bereiken heeft Nintendo acht nieuwe levels toegevoegd om te spelen als je klaar bent met het verhaal. Dit zijn niet zomaar levels, maar zeer pittige levels waarbij omgevingen, obstakels en tiki's je het leven behoorlijk zuur maken. Genoeg stof voor de ervaren DK-speler om je in vast te bijten. 

Een andere doelgroep die Nintendo wilde bereiken, is de doelgroep waarvoor de drempel van de gameplay te hoog lag. Naast de original mode, zoals we die van de Wii-versie kennen, is er nu ook een 'new mode' aanwezig. Deze nieuwe modus geeft naast meer energiepunten ook nieuwe opties waarmee het verkennen van de levels makkelijker wordt. Zo is er nu naast de rode ballon, die je extra levens geeft, ook een groene ballon. Als je deze bij je hebt, kun je van een val in een ravijn gered worden en op een platform worden gezet. Ideaal voor als je nog niet helemaal weet hoe het level werkt.

Donkey Kong Country Returns 3D Donkey Kong Country Returns

Ook het rijden in een mijnkarretje is wat versimpeld door de toevoeging van een item waarmee je een keer extra kunt incasseren. Wanneer je tegen een obstakel rijdt, zal deze crash guard je karretje redden. De toevoeging van een DK barrel, waar je zoontje Diddy Kong in zit, die je overal mee naartoe kunt nemen is ook zeer welkom in deze modus, omdat je ineens het dubbele aan schade kunt incasseren voordat de grote aap kassiewijle gaat. 

Het stokpaardje van deze remake zit hem natuurlijk in de naam. Via stereoscopisch 3D komen de levels beter naar voren, letterlijk. In levels waar veel op de achtergrond gebeurt, zul je ook meer leven voelen. Erg functioneel is het natuurlijk niet, maar mooi is het wel op sommige punten. De muziek doet het overigens ook prima. Er is natuurlijk vrij weinig hieraan toegevoegd, maar het geluid dat je Nintendo 3DS produceert doet niet onder voor wat je op tv hoort.

Donkey Kong Country Returns 3D Donkey Kong Country Returns

Voor mensen die al langer met de serie meegaan, zal de game niet heel veel nieuws te bieden hebben. De acht nieuwe levels die gemaakt zjn, zullen je daarentegen wel eventjes laten zweten en zullen je langer bezig houden dan je gewend bent. Voor gamers die geen genoeg konden krijgen van Donkey Kong Country Returns voor Nintendo Wii, is dit dan ook de ideale manier om weer wat herinneringen op te halen. Dat je niet meer hoeft te wapperen met je controller om op de grond te slaan, moet ook aantrekkelijk klinken. Voor nieuwe spelers is dit uiteraard een ideaal moment om een kennis te maken met deze primaat die net zo lang mee gaat als de bekende rode loodgieter van Nintendo.