WSJ: Rusland levert Syrië luchtafweergeschut

De veiligheid van Israël raakt in het geding door de levering door Rusland van geavanceerde raketsystemen aan Syrië. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry donderdag in Rome gezegd. Eerder op de dag meldde de krant Wall Street Journal dat Rusland een grote levering wapens aan het regime van de Syrische president Bashar Assad voorbereidt.

Israël heeft Rusland met klem verzocht de verkoop van het luchtafweergeschut te annuleren. Als Assad over dergelijk wapentuig beschikt, bemoeilijkt dat het instellen van een vliegverbod boven Syrië of ander militair ingrijpen aanzienlijk.

Kerry zei zich zorgen te maken over de veiligheid van Israël als het regime van Assad over dit soort wapens beschikt. Over de invloed van deze wapens op de Syrische burgeroorlog sprak hij niet.

Moskou heeft zich niet uitgelaten over de eventuele wapenverkoop.

Volgens de Wall Street Journal levert Rusland Syrië voor omgerekend zo'n zevenhonderd miljoen euro vier batterijen, zes lanceerinstallaties en 144 raketten die een bereik van bijna tweehonderd kilometer hebben. De wapens zouden de komende drie maanden geleverd worden.