[PL Darts] Judgement Night

Tom (Nappie-Oleon)

Voor het zevende achtereenvolgende jaar doet de Premier League of Darts de Metro Radio Arena in Newcastle aan. De noord-Engelse stad is vaak de laatste stop in de competitie, vanavond strijden drie spelers voor één plek in de play-offs.

James Wade heeft na zijn wanprestatie van vorige week het lot niet meer in eigen handen. The Machine treft in zijn wedstrijd Phil Taylor en moet daarna wachten op de resultaten van zijn concurrenten. Robert Thornton en Simon Whitlock komen tweemaal aan de oche. Van de twee heeft Thornton het zwaarste programma, hij treft de beide Nederlanders. Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld zijn al geplaatst voor de playoffs, maar de uiteindelijke rangschikking van de top-vier staat nog allerminst vast.

Programma speelweek 14:

Andy Hamilton vs Andrian Lewis
Robert Thornton vs Raymond van Barneveld
Adrian Lewis vs Simon Whitlock
Phil Taylor vs James Wade
Michael van Gerwen vs Robert Thornton
Simon Whitlock vs Raymond van Barneveld

  

Huidige ranglijst:

  speler wed w g v sal gem C% ptn
1 Michael van Gerwen 15 10 2 3 +28 99,74 37,90 22
2 Phil Taylor 15 8 3 4 +22 100,55 41,02 19
3 Raymond van Barneveld 14 8 3 3 +18 99,35 39,61 19
4 James Wade 15 7 2 6 +6 97,14 44,73 16
5 Robert Thornton 14 6 3 5 +2 98,07 43,11 15
6 Simon Whitlock 14 7 0 7 -6 95,20 41,13 14
7 Andy Hamilton 15 6 0 9 -9 94,60 38,24 12
8 Adrian Lewis 14 3 1 10 -29 91,78 32,23 7

  

Robert Thornton – Raymond van Barneveld
Thornton heeft plaatsing in eigen hand, hij heeft namelijk van de drie het minst aantal verliespunten. De Schot moet de druk opvoeren op Wade en Whitlock en zal dus zijn eerste wedstrijd willen winnen tegen Van Barneveld. Barney is geplaatst voor de play-offs, maar kan in theorie nog wel eerste worden in de eindstand als hij beide wedstrijden wint en Van Gerwen een misstap heeft. De nummer een in de eindrangschikking treft in de halve finale de nummer vier, met die wetenschap zal de Hagenaar er nog alles aan willen doen om Phil Taylor te ontlopen.

Adrian Lewis - Simon Whitlock
Veel zal afhangen van het resultaat van de wedstrijd hiervoor. Als Thornton die partij heeft gewonnen zal het zeer lastig worden voor Whitlock om zich nog te plaatsen, maar als dat niet is gebeurd dan wordt dit een leuke partij. Vorig jaar speelden beide mannen ook al in de laatste week tegen elkaar. Toen moest Lewis winnen om zich nog te plaatsen, maar deed Whictlock zijn sportieve plicht en zorgde voor de uitschakelijk van Jackpot. Kan Lewis wraak nemen?

Phil Taylor – James Wade
Nederlagen tegen Van Barneveld, Whitlock en Hamilton hebben er voor gezorgd dat The Machine moet vrezen voor zijn plek in de O2 Arena in Londen. Bij een overwinning lijkt hij het wel te gaan halen, al zal hij dan nog steeds afhankelijk zijn van de resultaten van zijn concurrenten. In week vier pakte Wade een punt tegen Taylor. Op TV slaat de onderlinge balans uit naar The Power: 15-3-2. Waarvan de twee overwinningen van Wade beide in de Premier League werden behaald. Als je de hele Premier League bekijkt, heeft Wade een plek bij de bovenste vier wel verdiend. Hij zal het vanavond tegen de grootmeester nog een keer moeten bewijzen.

Michael van Gerwen – Robert Thornton

Het kan zijn dat de laatste twee partijen van de avond de belangrijkste van deze Premier League worden. Het kan ook zo zijn dat alles al beslist is en dat de laatste twee potjes alleen nog worden gespeeld voor de eer. Mighty Mike zal in zijn debuut op de Premier League als eerste eindigen, als hij tenminste niet verliest van The Thorn. De heren speelden drie keer eerder tegen elkaar op TV. In 2008 won de Schot met 9-7 op de UK Open en vorig jaar was het Van Gerwen die op de Grand Slam of Darts won in de poulefase met 5-3. In de tweede week van deze Premier League eindigde het onderlinge duel onbeslist.

Simon Whitlock – Raymond van Barneveld
Het zou zo maar kunnen dat Whitlock nog een kans maakt op een plek bij de bovenste vier en dat zou een groot compliment zijn richting de Australiër die geen gemakkelijke Premier League heeft gespeeld. Hij ontsnapte maar net aan plek negen en tien, maar begon daarna wel aan een formidabele opmars. Hij won in de tweede helft van Thornton, Hamilton, Van Gerwen en Wade. Met die resultaten in het achterhoofd zou ook Whitlock een halve finale wel verdienen. De pijlen zullen nog eenmaal moeten spreken.

Deze week is de Premier League live te zien op TV via RTL7 op 9 mei vanaf 20.00 uur. Op vrijdag is er een ruime samenvatting van de gespeelde wedstrijden te zien rond de klok van 22.00 uur. Alle wedstrijden van de Premier league zijn elke donderdag live te volgen via de livestream van RTL7darts.nl.

Barney en Mighty Mike naar Londen (Foto: ProShots)
Barney en Mighty Mike naar Londen (Foto: ProShots)