Onderzoek naar grote kinderschare Chinese regisseur

De autoriteitein in China hebben een onderzoek ingesteld naar de beroemde Chinese regisseur Zhang Yimou, onder meer bekend van de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Beijing in 2008 en de film The Flowers of War. De vraag is of de geruchten over Zhang waar zijn en hij inderdaad in strijd met het Chinese éénkindbeleid de verwekker is van zeven nazaten. Dat meldden Chinese staatmedia donderdag.

"We proberen te achterhalen of de geruchten waar zijn", zei een zegsvrouw bij het comité voor gezinsplanning van de stad Wuxi, waar de tweede echtgenote van Zhang, Chen Ting, vandaan komt. Naar verluidt zou Zhang bij vier verschillende vrouwen zeven kinderen hebben verwekt. Als dat waar is, hangt hem een boete van omgerekend twintig miljoen euro, tweemaal zijn geschatte jaarinkomen, boven het hoofd, meldde het Dagblad van het Volk, spreekbuis van de Communistische Partij.

Gebruikers van Chinese sociale media verweten Zhang elitegedrag en spuiden hun gal over het verschil in behandeling dat hoge figuren en gewone lieden ten deel valt.

Onder het strenge éénkindbeleid, eind jaren zeventig ingevoerd als tijdelijke maatregel om de snelle toename van de Chinese bevolking in te dammen, is het stellen in de stad verboden meer dan één kind ter wereld te brengen. Op het platteland zijn twee kinderen per koppel toegestaan als de eersteling een meisje is.

Vorig jaar drong een denktank er bij de regering op aan het beleid langzaamaan vaarwel te zeggen en gezinnen tegen 2015 weer toe te staan twee kinderen te krijgen. Het beleid zou hebben geleid tot grote politieke en sociale kosten en op de lange termijn de oorzaak worden van een verstoord evenwicht tussen het aandeel mannen en vrouwen in de maatschappij.