Aantal dorststakers Rotterdam neemt toe

Het aantal hongerstakers onder asielzoekers in een detentiecentrum in Rotterdam dat ook niet meer drinkt, is sinds woensdag verdrievoudigd. Toen was er nog sprake van zeventig hongerstakers, waarvan er vijf niet meer drinken, donderdag bedraagt het aantal hongerstakers 66, waarvan er vijftien geen vocht meer tot zich nemen, meldt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De eerste groep van negentien asielzoekers ging vorige week dinsdag in hongerstaking op Schiphol. Vreemdelingen in Rotterdam volgden dat voorbeeld vanaf maandag. In het centrum op Schiphol zijn sinds woensdag geen hongerstakers meer.

De zegsvrouw van het ministerie laat weten dat de honger- en dorststakers medisch goed in de gaten worden gehouden. "Vooralsnog lijkt bij niemand sprake van gezondheidsproblemen. Maar de dorststakers zijn ook pas woensdag of donderdag begonnen."

De vreemdelingen zijn het niet eens met hun behandeling. Ze zitten zestien uur per dag in hun cel, worden geboeid bij bezoek aan ziekenhuis of rechtbank en er zijn weinig activiteiten, liet een woordvoerder van het Meldpunt Vreemdelingendetentie eerder weten.